Juvenile spring eruption (lente-oren)

 
Wat zijn lente-oren?
Bij lente-oren (syn.: juvenile spring eruption) ontstaan er blaasjes op de buitenranden van de oorschelpen, soms met wat roodheid en zwelling. Ook kan het jeuken. Het komt vooral voor bij  jongens op lagere schoolleeftijd. De blaasjes ontstaan door zonlicht. Vooral in het voorjaar, als men weer moet wennen aan de zon, treden de klachten op, vandaar de naam lente-oren. Het is vrij zeldzaam en kan gezien worden als een vorm van zonne-allergie.

 
Image

 
Hoe wordt het behandeld?
De klachten verdwijnen vanzelf in enkele weken, behandeling is dus niet echt nodig. Bij veel klachten van blaasjes, jeuk en roodheid kan kortdurend worden behandeld met een corticosteroidcreme. De klachten kunnen ieder voorjaar terugkomen, maar na verloop van tijd uiteindelijk niet meer. Eventueel kunnen in het voorjaar de oren preventief ingesmeerd worden met een zonbeschermingscreme.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

lente oren
geschreven door sabine , 11-02-2017

Min man heeft al 7 jaar op rij last van dit fenomeen op de oor...Gevolgen,opgezette klieren,koorts,blaren op de oor,zwarte vlekjes,,grieptoestanden...En dan een flink opgezette en vergrote oor.Je kan een week niet onder de mensen komen.Ziet gewoon niet uit!..
Allergie spuit, pillen ,zalf , al van alles geprobeerd...Hij krijgt het het ganse jaar door..Zelf nu met vriesweer , sneeuw,herfst, geen straaltje zon te bespeuren...Betwijfel dus of het een soort zonneallergie is..en ook vreemd dat het zogenaamd enkel bij kids voorkomt;lees toch ook volwassen verhalen hier..Iemand tips of een goede arts die dit kan behandelen...Welkom!


lente oren
geschreven door Clautje , 21-04-2015

Mijn 12 jarige zoon heeft het voor het 2e jaar op rij.
Mijn 8 jarige kreeg het ook en ik herkende het van vorig jaar van zijn broer.Bij mijn oudste zijn de blaasjes kapot en is het een lelijke wond.ik heb vorig jaar zalf gehad van de dokter en smeer deze erop.Het doet wel pijn bij mijn kinderen.2x per dag smeer ik er de zalf op.Bij mijn jongste is het nu bijna weg.


Lente-oren
geschreven door Riet , 14-05-2013

Dankzij internet vond onze dochter uit, dat het lente-oren zijn, die onze kleinzoon sinds korte tijd heeft.
Het lijkt al over te gaan en zij behandelt het met mentholpoeder. Mentholcrème kan ook, vernam ik.
Onze kleinzoon is er vlot bij, hij is pas 2 jaar en 1 maand!


lente oren NIET besmettelijk!!
geschreven door Syl , 18-04-2013

Mijn zoontje heeft dit nu al voor het 3e jaar op rij !
Lente oren worden veroorzaakt door de eerste felle zonnestralen , je kunt preventief een speciale zonnecreme voor zonneallergie smeren en zorgen dat de oren bedekt worden door een hoed.
Maar vaak kun je het niet voorkomen. Mijn zoontje vindt het fijn als hij zijn oren wat kan koelen mbv een coolpad uit de koelkast.
Verder is het gewoon afwachten tot het weer weg is en als het te erg wordt naar de huisarts gaan voor een creme (hormoonzalf).
MAAR HET IS EEN SOORT VAN ZONNEALLERGIE EN DUS ABSOLUUT NIET BESMETTELIJK!!!
Het komt het meest voor bij jongentjes met tussen de 4 en 10 jaar , meestal hebben zij iets afstaande oortjes .
Als de lente oren actief zijn , staan de oren vaak nog iets meer van het hoofd.


Lente oren
geschreven door NiCa , 21-04-2012

Ik heb nog nooit van Lente oren gehoord!!!
Een maand geleden toen het zulk mooi weer was kreeg onze zoon van 4 jaar ineens last van "witte/doorzichtige blaasjes op zijn oorschelpen,we dachten aan zonneallegie.
Maar het lijkt nu dus erger te worden sinds gisteravond had hij er erge jeuk aan en zijn oortjes zijn idd erg en vaak rood!
Dus ik dacht zal nog maar eens weer googlen en wat zie ik tot mijn stomme verbazing dat het lente oren zijn smilies/shocked.gif Volgens mij doen ze niet echt pijn.
Beterschap voor alle kinderen die er ook last van hebben en er flink last van hebben!

Groetjes


lente oren Juvenile spring eruption
geschreven door Caroline , 23-07-2010

Hai, Ik ben een vrouw van 48 en kreeg een paar dagen geleden vreselijke jeuk aan de schelp randen van mijn oren....het is vandaag 23 juli 2010...
Lente oren!!! Ik kan wel zeggen dat ik vreselijk veel jeuk en pijn heb en alsof ze in brand staan, ze zijn knalrood...ik wordt gek van de pijn/jeuk.
Het zijn blaasjes en ik blijf maar krabben...mijn oren zijn ook iets gezwollen maar dat komt natuurlijk door het krabben...Het enige dat helpt is koelen en dat doe ik dan ook maar ....en hopen dat het zo over is...


lenteoren
geschreven door Linda , 18-05-2010

Hoi, weet iemand van jullie misschien of het besmettelijk kan zijn? Mijn zoon is 7 en heeft het ook, maar het "toeval" wil dat er in zijn klas nog 4 andere jongens zijn die het hebben.


37 jaar en dus al 30 jaar lang terugkomen..................
geschreven door erik , 17-05-2010

Hmmmmmm, lente oren , hoor ik nu voor het eerst.
Ik heb dit dis al 30 jaar lang zo heb ik jaren niets en dan weer wel. in de laatste 5 jaar 3 keer gehad inclusief deze week.

Ik heb geleerd om er geen zalf of iets dergelijks op te smeren, het leed is al geschiedt, de blaasjes zijn besmettelijk en moeten zo snel mogelijk drogen ! Geen water niet sporten niet stoeien houdt het oor zo koel mogelijk, het voelt al alsof het 100 graden is, d klieren gaan opzetten slikken kan pijn doen, vandaar rustig houden.

Ik ben altijd druk geweest als kind en bij kreeg het geen kans om rustig te genezen dus mijn oor werd als een tomaat die zo zeer deed. Na de eerste jeuk moet je al oppassen en afblijven van het oor, of heel zachtjes ontsmetten met sterilon, dit werkt het beste op lange termijn. Na een week ( als je ervan afblijft, of af kan blijven ivm de jeuk) kan het minder worden en drogen de blaasjes op.

Vroeger kreeg ik rozenglycerine en verband op mijn oor (lekker voor lul gelopen) dat broeide en maakte alles zacht en kwetsbaar voor kapotgaan van blazen. Soms liep ik 3-4 weken met de ellende.

Dus afblijven en aan je andere oor krabben, als je wel heb gekrabt sterilon gebruiken !! Veel sterkte dit is effe uitzieken.


Echte lente-oren dus.....
geschreven door Alice , 15-05-2010

Tot vandaag dacht ik dat mijn nu 10-jarige zoon last had van allergie. Vanmiddag kwam hij thuis, de blaren stonden op zijn oorschelp, vol met vocht, en het deed heel erg veel pijn. Bij de drogist heb ik van biodermal een zonne-uitslag emulsie gehaald, dat vond hij prettig, ook al was het aanbrengen erg pijnlijk.
Nu gegoogled en tot mijn stomme verbazing zijn het dus lente-oren. Zijn oren staan nu ze zo "onstoken"zijn, ook ver van zijn hoofd, het lijkt net alsof hij mega-flaporen heeft en ze zijn vurig rood.

Ben blij dat ik nu weet wat het is en dat het ook overgaat...

Alice


lente-oren
geschreven door petra , 28-04-2010

Iedereen dacht dat het zonne-allergie was tot ik deze foto's zag en lees dat alles klopt bij mijn zoontje van 4.
Ik smeerde daarom zijn oren 5 keer per dag in met zonnebrand creme.!!
Op school hadden ze dit ook nog nooit zo gezien, ze dachten dat het een allergie was maar ze vonden het wel raar dat het dan alleen op zijn oorschelpen zit.
Maar is er ook iets aan de jeuk te doen??
Daar heeft hij wel last van, erg vervelend voor hem.


Bij de dermatoloog geweest
geschreven door Fouad , 27-04-2010

Mijn zoon Mouhcine van 4 jaar, heeft het ook, de huisarts die heeft het NOOIT gezien dus doorverwijzen naar de dermatoloog, en die vertelde mij dat mouhcine lente oren heeft en dat het onschuldig is en gaat over een paar weken weer weg. dus geen zorgen.


lenteoren
geschreven door patries , 25-04-2010

Mijn dochter van 4 jaar heeft nu anderhalve week last van Lenteoren, heel apart. Ze heeft er last van, jeukt, vuurrood en met haar kammen doet het haar pijn.
gelukkig te lezen dat het vanzelf over moet gaan.
Ben wel erg nieuwsgierig als het besmettelijk is? wie kan mij daar antwoord op geven


lenteoren
geschreven door Carla , 20-04-2010

Ik dacht wat heeft hij nu weer mijn zoon djessie is 8 jaar en heeft nog nooit lenteoren gehad langleve internet. Maar ik had er nog nooit van gehoord.


scheelt weer een bezoek aan de huisarts
geschreven door Inge , 20-04-2010

Fijn dat deze dingen allemaal op internet staan en ook de foto spreekt boekdelen. Kan ik mijn zoon van 6 en oook en vriendje van hem morgen vertellen dat ze allebei lenteoren hebben. Ze hebben allebei geen jeuk of pijn.


Lente-oren
geschreven door Eline , 20-04-2010

Mijn dochter van 4 jaar heeft sinds gisteren ook blaasjes op haar oorschelp aan beide kanten. Het jeukt en doet een beetje zeer bij bv. afdrogen van haar haren. Een jongetje uit haar klas heeft het ook. Bij een meisje is het dus vrij zeldzaam, zouden het dan wel lente-oren zijn? Is er nog iets wat hier op lijkt, waarbij kinderen elkaar ook kunnen besmetten?


Oudere jongeren
geschreven door Marc , 19-04-2010

Hallo ik ben een jonge man van pas 43 lentes en krijg dit voorjaar voor het eerst blaasjes op mijn oor randen! Lichte jeuk en rode oorranden! Is dit ook onschuldig? Tevens ga ik graag motor rijden en een helm is drama!!! Wat te doen?
Graag reactie


lente-oren
geschreven door Nelleke , 19-04-2010

Onze zoon van 9 heeft dus lente-oren. Grappige naam voor een redelijk onschuldig iets. Hij heeft geen jeuk, het ziet er alleen wel uit, alsof het erg jeukt. We wachten dus maar rustig af en hopen dat het weer verdwijnt.


Lente-oren
geschreven door Ingrid , 19-04-2010

Onze zoon (bijna 4) heeft sinds een dikke week bulten op zijn oren en het jeukt... Ik wilde eigenlijk vandaag de HA bellen, maar was te laat. Heb maar even google gebruikt en het blijkt dus vrij onschuldig.
Afgezien van de jeuk, die lastig is, is er niks bijzonders aan de hand gelukkig!


lente oren
geschreven door Moon. , 15-04-2010

sinds gisteren viel het ook op bij onze jongste zoon, hij is bijna 6.... Hij zegt dat het jeukt en pijn doet. Toevalligerwijs moet hij nog naar de huisarts voor andere klachten, zal eens vragen of er iets tegen te doen is.


Lente oren
geschreven door Elvira , 06-04-2010

Mijn zoontje van inmiddels 5 heeft het ook, vanaf zijn 2e jaar ongeveer. Hij heeft er elk voorjaar veel last van in de vorm van jeuk en enórm dikke oorschelpen. Hij heeft heel blond haar en een heel lichte huid. Ik smeer dus al vroeg in het jaar (april/mei) zijn oren in met een neutrale (ongeparfumeerde) sunblocker. In de zomer gebruik ik een heel hoge factor. Ik heb tot nu toe nog geen andere smeersels gebruikt maar dit jaar ga ik Cardiflor creme van VSM gebruiken om de huid te verzachten, kijken of het wat verlicht.


lente oren
geschreven door Mirella , 02-05-2009

Mijn zoontje van 2 jaar heeft lente-oren! Wie heeft er ervaring mee? Hoe lang heb je er last van? Is dit alleen in het voorjaar of ook in de zomer? En wat kun je doen om het te verzachten, het jeukt enorm bij hem. Vind het erg zielig voor hem.


erg
geschreven door sebastien , 22-03-2009
is het erg als je het hebt en krijg je het ook in de zomer