Kalknagel (schimmelnagel)

Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel (syn.: onychomycosis; kalknagel) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel (dermatofyt). Hierdoor raakt de nagelplaat beschadigd. Eerst ontstaan en een wit/geelverkleuring aan het uiteinde van de nagel, die in de loop der tijd richting de nagelwortel/nagelriem uitbreidt. Zo ontstaat een min of meer  streepvormige wit/geelverkleuring van de nagel (yellow streak). De nagel onder deze verkleruring komt los te liggen en er hoopt zich steeds meer schimmel onder de nagel op. Hierdoor raak de bodem van de nagel beschadigd. In een nog later stadium raakt de wortel van de nagel beschadigd. Als dat gebeurt is de schade aan de nagel niet meer te herstellen. De nagel kan dan sterk van vorm veranderen en erg dik worden.
{mosmodule module=Naloc header banner}

Schimmelnagels komen veel voor, eigenlijk vooral aan de voeten. Bijna altijd is er dan tegelijkertijd ook sprake van voetschimmel. Schimmelinfecties aan de vingernagels komen bijna niet voor. 

Image   Meer foto's, klik hier         nog meer foto's klik hier

 

Wat is de oorzaak?
De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door dermatofyten zoals Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). Voetschimmels (zwemmerseczeem) die niet goed behandeld worden kunnen  overslaan op de nagels.
Vooral oudere mensen hebben meer last van schimmelnagels. De nagels sluiten op oudere leeftijd niet meer zo mooi aan, waardoor schimmels makkelijk kunnen binnendringen. 

Wat is de behandeling?
In een vroege fase kan met (zeer) kort knippen van de nagel en aanbrengen van een antischimmelcreme of lotion nog wel worden volstaan. Bij een langer bestaande schimmelnagel is alleen behandeling met pillen mogelijk. Tegenwoordig kan dat met een zogenaamde pulskuur waarbij slechts 1 week per maand wordt geslikt, gedurende 4 maanden achter elkaar, met terbinafine tabletten of itraconazol capsules. Hoe eerder men behandeld hoe meer kans op succes. Een beter resultaat wordt bereikt als het losliggende gedeelte van de nagel al voor de kuur zo veel mogelijk wordt verwijderd.
Na de behandeling duurt het nog zeker een half jaar voordat de nagel weer helemaal hersteld is. Hoe langer de schimmelnagel bestaat hoe meer kans op blijvende schade aan de nagel.
Heel lang bestaande schimmelnagels zijn moeilijk schimmelvrij te krijgen.  Ook is er dan al veel schade aan nagelbed en nagelwortel, zodat er geen normale nagel meer terug kan groeien.  

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Schimmel nagel
geschreven door Frank Wieringa , 22-03-2017

Ik loop al zo n beetje tien jaar met dit probleem, maar omdat bij mij de schimmel in mijn gezicht terecht kwam, moest ik een snelle manier verzinnen cq vinden om die rotzooi uit mijn gezicht te krijgen.
In het begin gebruikte ik terba, hielp maar een beetje, daarna itracozonal, andere shampoo, van alles, niets hielp.
Maar nu heb ik een oplossing gevonden.
Dag 1 neem een gewoon wasmiddel, pak de bolletjes wasmiddel op met een pincet en duw de bolletjes direkt na het douchen
Onder de rand van de nagel. Laat het vervolgens de hele dag zitten,
Dag 2Zoals je zult merken wordt de nagel ietsjes zachter, na het douchen neem je een potje sambal oelek, als je het potje scheef houdt
Zie je het vocht van de sambal(viniger), neem een lepeltje en en schep een klein beetje vocht ,smeer je nagel helemaal in met het vocht
Het doet niet zeer zoals je misschien zou verwachten, binnen 48 uur kleurt de nagel en schimmel helemaal rood. De viniger dood de
schimmel
Dag3Herhaal dag2
Na een week kun je de nagel pijnloos verwijderen inclusief de schimmel , de capsoiden van de sambal ete letterlijk de fungus op.
Zo benje in twee weken van die zooi af, zonder pillen, houd de nagel wel in de gaten ,want de schimmel, zit soms ook in het bloed en kan
Opnieuw terugkomen.


schimmelnagels
geschreven door JustM , 02-08-2016

Iemand vroeg over n laserbehandeling. Die heb ik gehad. Zeer pijnlijk en zonder resultaat. Ik ben nu bij n Chinese arts en zeep voor n voetenbad en n creme. Ik ben al 1 jaar hiermee bezig en het is iets verbeterd..


kalknagel
geschreven door Anja , 13-02-2016

De nagel bovenkant regelmatig zoveel mogelijk afvijlen en de nagel zo kort mogelijk houden.
Dan elke dag insmeren met lamisil.
Ook onder de nagel en in de nagelriem smeren.
Bij mij helpt dit.


Tea Tree Olie
geschreven door Koos , 01-06-2015

Ik heb nu een keer of drie kalknagels gehad en ben er toen vrij eenvoudig vanaf gekomen met Tea Tree Kalknagel Olie. Hier zit, zoals de naam al zegt, Tea Tree Olie in dat zeer schimmeldodend is. Je ruikt ook als je het flesje opendoet hoe sterk het spul is!


kalknagel
geschreven door angelique , 11-02-2015

Kalknagel probeer het eens met waterstofperoxide 3 procent ein combinatie met creme ketoconazol verkrijg bij de huisarts. Wel ff blijven volhouden. Mijn jeuk is in ieder geval weg. Nu de nagel noggewoon experimenteren. Wat heb je te verliezen!


kalknagel
geschreven door akba , 26-01-2014

ook alles geprobeerd - zwemmersexceem sloeg over op kleine teennagel en vandaar uit naar de 2 grote teennagels, VRESELIJK ! nu verandering door nieuwe strategie ; sokken na de was in de vriezer voor minimaal 1 dag - sokken aan in bed, elke dag schone sokken, nagel bovenop regelmatig met kartonnen vijl vijlen en kalknagelolie van de tuinen erop EN eronder 2x per dag, vandaag kon ik de zijkant van 1 grote teennagel wegknippen, heel eng en heel vreemd om te doen, maar heb goede hoop -- als dit niet afdoende is ga ik voor de steradent, al het andere is me teveel gedoe - trouwens heb ook een tijdje vics vaporub erop gesmeerd dus wie weet heeft dat ook geholpen


...
geschreven door Linde , 09-10-2013

Bij mij hielp Vicks Vaporub.
Wel trouw smeren ('s avonds en 's ochtends) en je ziet al snel verbetering..


schimmelnagel behandelen
geschreven door Marc , 20-04-2013

Ik gebruikte Javel (bleekwater). Aanbrengen onder de nagel met bvb pincet. Kleine hoeveelheden ! Een aantal keren per dag herhalen. Werkt zeer goed. Het gedode schimmel af en toe vanonder de nagel halen. Blijven volhouden tot schimmel volledig is weggegroeid.


Kalknagel behandelen met azijn
geschreven door gerard , 18-08-2012

Vermoedelijk heeft zeven procent van de mensen te maken met een kalknagel. Dit houdt dus in dat er veel problemen mee zijn. Vele remedies zijn toe te passen. Omdat een kalknagel een schimmelinfectie betreft welke goed gedeien met een hoge pH waarde is het goed om de voeten of tenen in een azijnoplossing toe doen waarmee de pH waarde van de huid wordt verlaagd. De schimmel kan dan niet meer overleven omdat de zuurtegraad dat niet toelaat.


kalknagels
geschreven door Betty , 19-07-2012

Heeft iemand ervaring met laserbehandelingen?
Daar wordt je niet ziek van.


Dermonal
geschreven door Ron , 12-03-2012

Ook ik heb veel baat met de Dermonal producten. Maar ik gebruik ze dan ook alle 3. Twee keer per week een voetenbadje zodat de antischimmelstoffen goed bij de nagels komen. Dan 2x daags een spray en ook de spray voor de schoenen. Het beste product voor mij, omdat ik al 10 jaar bezig ben mijn kalknagels kwijt te raken.


dermonal
geschreven door Hans , 13-02-2012

Ik heb een combi van dermonal schimmelnagels met voetschimmels gekocht. Het lijkt het beste product te zijn van alles wat ik geprobeerd heb!


Schimmelnagel
geschreven door Ylonka , 02-01-2012

Inmiddels tob ik al zo'n 4 jaar met een schimmelnagel (eentje, grote teen) en heb ik al werkelijk alles geprobeerd. Begonnen met tea tree, nagelolie, daktarin, nailner, naar de pedicure geweest en weg laten vijlen, nagel op laten sturen en laten onderzoeken., hierop myocure en mesitran zalf maanden achter elkaar gebruikt....de nagel leek iets beter te worden, groeide aan maar op gegeven moment toch weer mis....weer myocure, afgewisselt met nailer maar het is weer een geel/bruine nagel (heb een randje van een halve cm licht gehad, toen ging het weer mis). Ik vind het lelijk en het is pijnlijk, na een stevige wandeling gaat de nagel steeds weer losser zitten. Over een maandje of wat zal de hele nagel waarschijnlijk weer los zitten. Is er dan niets wat hier helpt???


afdoende en definitief afrekenen met kalknagels in 5 -10 weken tijd zonder pillen
geschreven door loes , 27-11-2011

Heb nu al weer 44 jaar een bijna ongeneeslijke kalknagel kwaal en veel geklungel met zalfjes en olietjes, tinctuurtjes en afvijlen van de nagels. Maar ik ben op een kuur gestoten ben die dus eindelijk werkt voor mij. Het is een apparaatje wat de schimmel met 5-10 behandelingen helemaal verwijderd en doodt. Na de eerste behandeling was er een enorme verbetering en begonnen de nagels harder te groeien, en dit in tegenstelling tot de jaren van bijna geen groei in de lengte, maar alleen in de dikte van de nagel. Ben dus heel enthousiast, vind de behandeling alleen erg duur en zoek een manier om deze een stuk goedkoper te krijgen door zelf het apparaat te kopen of te laten maken of een vergelijkbare variant te kopen. De behandelingen die ik neem kosten mij nu 27.50 euro per keer en ik schijn 10 keer nodig te hebben. Ik vind dat erg duur. Zelf denk ik dat zoiets niet meer dan 100 euro moet kosten in totaal. En als dat het geploeter en het gezeur van jaren ongedaan kan maken dan is mij dat de moeite waard.


kalknagels.
geschreven door Ria , 27-01-2011

Gebruik dagelijks na het douchen of voetenbad Tea Tree olie onder de nagel
(verkrijgbaar bij de drogist) en je bent snel van je kalknagels af.


...
geschreven door Marina van Luijn , 07-12-2010

Ook een poosje getobt met daktarin, ik heb alles geprobeerd zonder resultaat. Uiteindelijk heb ik mijn voeten in een bak heel warm water gezet en daar een tablet Steradent bijgestopt. 3 dagen achtereen en weg was de kalk/schimmelnagel, mijn huisarts was verbijsterd en ging op zoek naar de mogelijke werkzame stof wat dan mogelijk waterstofperoxide zou kunnen zijn. Baad het niet dan schaad het ook niet en je krijgt er lekkere zachte voeten van. Probeer maar eens en veel succes.


...
geschreven door anoniem , 22-07-2010

Ik heb ze gewoon heel dun gevijlt.
en dan, kun je er later aan de zijkanten een stuk omhoog wippen met een nagelvijl.
Zo haal je het slechte gedeelte er af, en hoe je als het goed is, je nieuwe schone en goede korte nagel over ;d


schimmelnagels
geschreven door Rudolf , 04-07-2010

Ik had al zo'n 20 jaar last van kalk-/schimmelnagels. Maar sinds 3 jaar ben ik er vanaf! Gedurende een half jaar probeerde ik de gescheurde/afgebrokkelde nagels wekelijks te beschermen met een laagje blanke nagellak (ook aan de binnenzijde). Vervolgens verdween de kwaal in zijn geheel! Ik hoef er nu niets meer mee te doen.


schimmelnagel
geschreven door Chandra , 28-06-2010

Azijn, daar zit wat in, het verhaal klopt ook van E. Op die manier zorg je ervoor dat de voedingsbodem voor de schimmel niet meer zo aantrekkelijk is druppelen op en onder de nagel!!! dit kan vaak via de voorkant. Vaak is er ook een combinatie met een bacteriele infectie ( vaak te herkennen aan een donkere verkleuring), dit omdat de balans van de huid/nagel er niet is.

Druppelen met sterilon is vaak ook een goede remedie, Op de nagel en nagelriem en onder de nagel via de voorkant, dan zit je onder de nagel, bij de bron.

En om herbesmetting te voorkomen: schoenen en sokken inpoederen, dagelijks verschonen, en op minimaal 60 graden wassen in ruim sop, zodoende de sporen uit de sokken, kousen etc. wassen.

zoveel mogelijk de aangedane gedeelten verwijderen, nagels zo kort mogelijk houden, en zo DUN mogelijk, een bezoek aan een pedicure is geen slechte optie, zij hebben het juiste materiaal om de nagel te frezen!!

succes

geduld is een schone zaak.... de tijd die nodig is heeft te maken met de consequentheid van patient EN met de snelheid (traagheid) van de groei van de nagel. Als er geen groei is, zal de schimmel niet uit kunnen groeien! na 2 a 3 maanden zal je al voorzichtigjes een gezonde nieuwe nagel moeten zien bij de nagelriem, dan weet je dat de behandeling aanslaat


Schimmelnagels
geschreven door G.F. Palm , 21-06-2010

Na een jaar tobben met Daktarin nagellak op mijn vinger- en teennagels staat voor mij (als 82-jarige) vast dat daardoor geen verbetering is bereikt.
De Terbinafine-tabletten veroorzaakten ernstige diarrhee en bij gebruik van de Itraconazol-capsules moet elke drie maanden de leverfunctie worden onderzocht. De gebruikelijke geneesmiddelen zijn blijkbaar ernstiger dan de kwaal!


Schimmelnagel
geschreven door Arenda , 26-04-2010

ik heb goede ervaring met gewone azijn. Omdat de zuurgraad van onze huid door het wassen met allerlei soorten zeep niet meer klopt krijg je veel eerder last van schimmel. Ik zou als ik julle was een pipet flesje kopen hier extra zure azijn in doen en dit twee keer per dag druppelen op de aangedane nagel. veel goedkoper als een heleboel dure zlfjes tegen schimmelnagels. En ik zou alsd ik julia was zeer naar een goede (provoet) pedicure gaan om de nagels dunner te laten frezen.

Gr. E.


schimmelnagels
geschreven door Julia v. d. Graaf , 05-04-2010

Jaren geleden in suriname schimmelnagels opgelopen, Ik ben alweer 14 jaar terug, en heb van mijn huisarts ,,surplus,, voorgeschreven gekregen, dat is al weer lang geleden, daarna bij de apotheek Daktarin gekocht, volgens zeggen, ook tegen kalknagels.Geregeld vijl ik mijn nagels met een elektrice apparaat, zo,n 2xin de week. maar aangezien ik 76 jaar ben , is het nogal forcerend. zou ik hiermee naar een pedicure kunnen gaan? Graag antwoord op mijn vraag a.u.b. vriendelijk gegroet, julia.


schimmelnagels
geschreven door joo , 17-02-2010

ik heb al een paar jaar schimmelnagels aan de voeten, en ik heb na een tip al 6 weken uierzalf er op gedaan
ik meen dat waar de nagel uitgroeit dus aan het begin een gezonde nagel is te zien zonder schimmel ik smeer ze elke dag ruim in met uierzalf ik hoop dat het over 1 jaar gezond is dus nog even volhouden dan weet ik het. zijn er nog mensen die deze methode hebben geprobeerd ?