Keratosis pilaris

Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen. Is geen ziekte maar wordt min of meer als een variant van normale huid gezien.

 

Wat is Keratosis pilaris?
Keratotis pilaris is een aandoenig waarbij hoorn niet gelijkmatig over de huid verdeeld wordt maar zich ophoopt rond de porien van de haarzakjes. Het komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen, maar ook aan dijbenen en kuiten. Soms komt keratosis pilaris meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht op de wangen en aan de wenkbrauwen.

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?
Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen.

Voor foto's keratosis pilaris, klik hier

Komt het veel voor?
Het komt veel voor. Wel tot een kwart van de Nederlandse bevolking heeft er in min of meer last van. Het wordt niet echt als een ziekte beschouwd maar als een variant van normaal. Mensen met aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts hebben er vaker last van. Het begint vaak op kinderleeftijd en verdwijnt daarna eigenlijk niet meer.
Meestal wordt het wel minder in de loop der jaren.

Wat is de behandeling?
Behandeling is in principe niet nodig. Er is ook geen afdoende behandeling. Wel kan de huid verzacht worden met ureumhoudende cremes en zalven
. Het ureum lost het hoorn in de haarzakjes op waardoor de huid minder ruw aanvoelt.
  

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}
 

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Keratosis Pilaris
geschreven door silvie dupont , 12-05-2016

ik heb Keratosis Pilaris en vraag mij af heb gehoord dat ik niets meer mag gebruiken met parfum in voor mijn lichaam te wassen en al maar mag ik dan schampoo en conditioner met parfum erin ook niet meer gebruiken of


Heb het ook al jaren
geschreven door Melissa , 13-03-2016

Ik heb hier ook veel last van.
Ik geef als tip mee: warmte en zon
Vorig jaar ben ik voor 3 maanden naar Colombia geweest,
en toen verdwenen de bultjes al gauw. Wel hield mijn lichaam veel vocht vast, weet niet of dat er iets mee te maken heeft.
Ik ben nu alweer een half jaar terug in nederland en de bultjes zijn langzaam weer terug gekomen. Ik wil nu de zonnebank uit gaan proberen om te kijken of dat helpt.


Hulpmiddel
geschreven door Peter , 03-10-2015

Ik heb dit ook al een tijdje en merk dat het aanzienlijk minder word tot zelfs verdwijnt als ik minder vet eet. Het trekt vaak ook meer aan als ik veel ongezond eet.


Keratosis Pilaris
geschreven door nicole , 16-06-2015

Ik heb het heel erg op mijn benen en ik schaam mij er heel erg voor.
Is er helemaal geen middel om mij alleen al van de roodheid af te helpen?
Dat is namelijk het ergst, want iedereen kan het super goed zien..


Scrub?
geschreven door Eline , 15-04-2015

Ik heb het ook al lang maar in een niet zo'n ernstige vorm, voornamelijk op mijn bovenarmen.
Ik gebruik al jaren de gewone scrub van de drogist (wel die met 'echte' stukjes scrub, zoals kokosnoot of perzikpit), en dan 2-3x per week goed ruw scrubben tijdens het douchen. Dan afspoelen en na het afdrogen insmeren met een milde bodylotion. Vooral de kleur wordt dan minder.


Bultjes
geschreven door Romy , 17-07-2012

Ik heb dit al mn hele leven. Mn schildklier werkt veel te langzaam en mn huisarts zei dat t daardoor komt. Soms word het veel minder door een creme ofzo maar dan werkt het na een tijdje niet meer. Misschien word het imuun ofzo ervoor? Iemand ideeen wat ik nog kan proberen?


rode jeukende bolletjes
geschreven door muriel , 16-07-2012

ik ben blij dat ik op deze site ben terechtgekomen, ik dacht even dat ik de enige was met zo'n aandoening maar toen ik de reactie's en de foto's zag ben ik dat blijkbaar niet. ik zou heel graag van deze aandoening afgeraken ik ben nog maar 15 en ik wil zeker nog rokjes en/of jurkjes dragen maar daar schaam ik mij nu toch teveel voor en zeker als ik ga zwemmen. heeft er iemand een oplossing voor deze aandoening dat zeker helpt?


Blij met Paula`s Choice
geschreven door Marieke , 16-04-2012

Sinds ik weet hoe het heet ben ik veel gaan googlen en op andere sites ( en hier op de eerste pagina) kwam ik een tip tegen over Paula`s Choice.
Ik heb de Weightless Bodylotion besteld, deze heeft 2 % Salicylzuur en werkt voor mij als een trein. Ook op de ontstekingen die ik zo nu en dan op mijn bovenbenen heb.

Als je niet zeker weet of het ook iets voor jou is, zou ik zeggen probeer het gewoon, het is heel fijn spul.


keratosis pilaris
geschreven door patricia , 03-03-2012

Ook ik heb van jongst af aan al last. Als kind zo erg dat ik in de zomer niet bv een korte broek aandurfde. Later begonnen met dagelijks scrubben met borstel of handschoenen en goed insmeren, daardoor werd het wel minder. Ik ben nu 35 jaar en gebruik sinds een maand of 8 de bodymilk pure &natural van nivea. Mijn huid is nog nooit zo zacht geweest!! Echt helemaal glad. Ik weet niet waardoor deze bodymilk zo goed werkt (ik heb namelijk alles zo‘n beetje geprobeerd) en ben benieuwd of andere mensen met dezelfde klachten er ook baat bij hebben.


bultjes
geschreven door Lisa , 20-12-2011

ik heb ook heel erg last van rode bulletjes op me armen.. Ik heb geen idee wat ik kan doen om er van af te komen.. HELP HELP HELP


KP
geschreven door Diana , 01-11-2011

Ik heb jaren last gehad van rode bultjes op verschillende plekken op mijn lichaam (ook in mijn gezicht) totdat ik van een dermatoloog de producten van Paula's Choice aangeraden kreeg. Ik ben van hun Weightless Body Treatment met 2% BHA (Beta Hydroxy Acid) een soort bodylotion gaan gebruiken. Ik gebruik dit product nu ongeveer 3 maanden en ben bijna van de rode bultjes af en mijn huid ziet er super uit! Daarbij zit er geen parfum en kleurstoffen in hun producten wat irritaties helpt voorkomen (kijk ook goed bij andere producten of er geen parfum en kleurstoffen in zitten want deze kunnen je huid heel erg irriteren) Ik wens iedereen veel sterkte!


Herkenbaar
geschreven door Marielle , 11-07-2011

Voor zover ik me kan herinneren heb ik dit al vrijwel mijn hele leven. Het zit op mijn bovenarmen en op de voorkant van mijn benen. Echter, ik heb er niet zo heel veel last van. Het hoort eigenlijk een beetje bij me. Vroeg me vroeger wel af waarom ik altijd een ruwe huid had en waarom ik van die vreemde spikkeltjes op m'n benen had, maar nu ik dit artikel voor het eerst lees valt het allemaal te verklaren :-).


...
geschreven door anoniempje , 07-07-2011

Ik ben 23 en ik heb dit sinds 3 dagen nu.. Het zat in 1x op beide armen.. Welk zalfje helpt het best dit weg te halen? wil dit weg hebben voor mijn vakantie!


Keratosis pilaris
geschreven door mali , 26-06-2011

Ik heb het al sinds mijn elfde. Men zegt dat het vaak gepaard gaat met andere ziektes etc. Ik heb hier niets van. Het enigste wat ik wel weet is dat het bij ons erfelijk is. Ik heb de ergste vorm. Ik durf mijn armen en benen nooit te laten zien uit schaamte, mijn rug zit ook onder en mijn buik. Ik heb u sinds een aantal jaar dat ik ze zelf uit knal, waardoor ik allemaal littekens op mijn armen etc heb. Ik schaam me heel erg. En weet niet meer wat ik er mee aan moet.


@ Jeroen , 31-01-2009
geschreven door Andrea , 21-06-2011

ik vind het heel vervelend dat jij een zwaardere vorm hebt en dat jij er zoveel last van ondernomen heb, maar dat houd niet in dat mensen die een lichtere vorm hebben het maar moeten vergeten en niet moeten zeuren. Mensen die het nog zwaarder hebben dan jou, moeten jou toch ook niet afschepen met; stel je niet zo aan, want ik heb het erger? voor iedere vorm bestaat vast wel een vorm van behandeling, en ik vind dat iedere persoon met keratosis pilaris het recht heeft om te kiezen of ze er iets aan willen laten doen, in welke vorm dit dan ook is.
zo, dat is gezegd.


doorverwijzing mag je dwingen
geschreven door Andrea , 21-06-2011

ik kom net van een dermatoloog vandaan, die mij een vitamine A zuur behandeling gaat geven. over 3 weken krijg ik een nieuwe afspraak om te kijken hoe het gaat, en mocht deze creme behandeling niet helpen, dan is er nog een 2e optie in de vorm van pillen. (kuur van 9 maanden waarin ik absoluut dan niet zwanger mag worden)
ik werk zelf bij een reumatoloog, en die heeft mij doorverwezen dan naar die dermatoloog, maar ik weet nu sinds ik hier werk, dat jouw huisarts je deze verwijzing niet mag weigeren. Ga na een dermatoloog, bel ze desnoods zelf op om te vertellen dat je Keratosis Pilaris heb, er is dus waarsch wel een oplossing. succes! mocht iemand vragen hebben over hoe het gaat met de behandeling enzo, dan mag je altijd mailen! a.vd.v@live.nl ik ben zo blij dat er eindelijk een naam aan verbonden is, en dat er misschien wat aan te doen is!


keratotis pilaris
geschreven door nico , 17-06-2011

hey

ben 18 jaar en sinds mijn geboorte heb ik hier last van heb et op mijn gezicht sinds men geboorte en namater ik ouder werd is het op mijn boven arm, onder arm ,schouders, nek en mijn complete rug terechtgekomen het word al erger en de dokters geven enkel hormonen zalf dat ik weiger te gebruiken en doorsturen naar een huidarts beginnen ze niet eens aan
help ?


La Roche Posay
geschreven door Sonja , 03-06-2011

Ik heb erg veel baat bij de Iso Urea bodylotion van La Roche Posay. Ok het gaat het er niet volledig mee weg maar wordt wel een stuk minder. Verder merk ik ook dat zonlicht de gebieden zachter maakt.

keratosis pilaris , cremes en zalfen zat!
geschreven door jessica , 01-05-2011

ik ben 19 jaar heb deze huidaandoening sinds de basisschool groep 6/7 en heb sinds vorige jaar echt actie ondernomen voor deze vervelende probleem. de dokter zij dat ik ureum zalf moest gebruiken werd ik nog doorgewezen naar een huid kliniek in utrecht als volgt geen oplossing , met hetzelfde standpunt je moet zalfen gebruiken en scrubben.
door mijn huidprobleem ben ik sinds de basisschool ook steeds buitengesloten en mensen vroegen steeds wat ik heb.
heel er vervelend.
want ik heb ook nog eens een droge huid. en volgens die huidkliniek was het beter dat ik geen geparfumeerde troep moest gebruiken omdat de kans zou zijn om te irriteren. Nou ik weet het allemaal ff niet meer. wat helpt en niet.


Er mee geboren
geschreven door Gimena , 01-05-2011

Hoi,

Ik ben ziekenhuis in en uit geweest, zelfs hebben zij een stuk huid weggenomen, om het te bestuderen. Helaas niks uit gekomen ( Je moet er mee leren leven ) Ik heb alles wat jullie beschrijven, behalve eczeem, en astma ( Wel bronchites ) is volgroeid namater is ouder werd. De achterkant van mijn benen, bovenbenen, billen ( gedeeltelijk mijn lovehandles ) Mijn armen geheel. Mijn rug en mijn gezicht. Rood rondom wenkbrauwen, loopt door naar wangen en nek. Zeer schamend ! Als iemand je aanraakt, is het.. goh heb je het koud ? Grrr nee ! In de zomer wordt dit allemaal zachter, soms is het door de zon (uv stralen ) Weer lekker zacht, behalven mijn gezicht niet.. Nu dat ik dit zo lees, dat ik met dit naar de dokter gaan.. En vragen of dit is wat ik heb. Alles kom 100% overheen, alleen heb ik + mijn broer het vanaf onze geboorte, in onze gezicht is het zich gaan vermedigvuldigen... wordt erger... Keratosis pilaris

Groetjes !


Keratosis pilaris
geschreven door anoniem , 11-08-2010

Wondermiddel!
Vraag je huisarts om Salicylzuurcreme 5%, geheid succes!

Groetjes


Urea
geschreven door Jannie , 25-06-2010

Ook ik heb een moeilijke huid; type I allergie, aanleg voor Astma, Rosacea en al zo'n 20 jaar keretosis pilaris, m.n. op mijn bovenarmen. Sinds kort ontdekt dat de KP met Eucerin Urea of een andere soortgelijke creme die Urea bevat heel goed geneest (wel prijzig maar 1 à 2 keer per week smeren was bij mij al voldoende) maar ook met Palmers Cocoa Butter heb ik zeer goede ervaringen opgedaan. Die laatste is wel geparmumeerd en daarom misschien iets minder geschikt voor de zeer tere huid maar is niet duur en het proberen waard.


je zal het maar hebben
geschreven door willemijn , 13-06-2010

Heey allemaal!
Het is vervelend, als je het hebt en we proberen er toch je hele leven mee vol te houden, we zijn moedig!
We schamen ons allemaal diep van binnen, ik in elk geval wel!
Maar heb een aantal cremes gebruikt, en die dermatologen geven snel op.
De wereld kan dit toch wel genezen!
Ze moeten hun wijsheid eens goed gebruiken.


Keratosis Pilaris
geschreven door Saskia , 02-06-2010

Nu ik ouder word zijn de bultjes op mijn onderarm erger geworden.
Ik heb Keratosis Pilaris nooit in erge mate gehad en ik wist niet beter dan dat het "normaal" was. Ik heb het tenslotte al zo lang als ik me kan heugen en heb nooit last van die bultjes gehad. Ik heb ze voornamelijk op mijn armen. Ook op mijn benen heb ik ze, maar daar liggen ze er niet "op". Ik heb geen haargroei op armen en benen en ik heb maar hele dunne wimpers. De laatste tijd zijn de bultjes op mijn linkeronderarm toegenomen. Het is veel roder van kleur en het jeukt zelfs. Ik heb geen Keratosis Pilaris in mijn gezicht. Maar wat ik wél heb........... ik heb nauwelijks wenkbrauwen!!! Maar ik dacht dat dat nou eenmaal zo hoorde bij mij. Ik heb 3x mijn wenkbrauwen met permanente make-up laten zetten. Het is idd super ideaal, maar om één of andere reden vervaagt het op mijn huid sneller dan bij een ander (het zou 4 tot 7 jr. moeten blijven zitten, bij mij vervaagt het al binnen 1,5 jr.). Dus ook met dat grapje ben ik gestopt, want dat werd veel te duur. Ik ben van mezelf al getint, want ik ben half-Indisch, wat dus inhoudt dat ik 's zomers heel snel bruin word en ik dus ook geen zonnebank hoef te gebruiken. Wel is het idd zo dat de bultjes minder opvallen als je wat meer kleur hebt.
Mijn zoontje is inmiddels 9 en heeft ook die kleine bultjes op zijn armen sinds hij baby is. Omdat ik op een gegeven moment met hem naar de huidspecialist moest (i.v.m. huidkanker in de familie van zijn vaders kant) heb ik toen meteen geïnformeerd wat die bultjes nou konden zijn. Maar idd... Keratosis Pilaris!
Wat ik met mijn reactie wil zeggen is, dat ieder persoon uniek is, en ieder persoon Keratosis Pilaris in een andere mate en vorm heeft en het dus ook weer op een andere manier ervaart!


kp
geschreven door k , 28-04-2010

Misschien is het handig eens naar deze link te kijken:

http://www.keratosispilaris.org/treatment-options/4742-worst-case-keratosis-pilaris-treated-naturally-success-story-page-76-a.html

Ik ga zelf ook naar een natuurarts (zij gebruikt ook de VEGAtest) en mijn huid wordt steeds beter. Ik kwam daar in eerste instantie voor iets anders, maar nu merk ik dat mijn huid soepeler en gezonder wordt. De darmen hebben nl een grote invloed op je huid.


KP
geschreven door Anton , 08-12-2009

Ik heb het trouwens over mijn hele lichaam, rug, benen, armen en wat het ergste is voor mij op mijn billen


Mijn aandoening
geschreven door Anton , 08-12-2009

Ik ben 19 jaar en heb al voor zo ver ik weet 10 jaar last van deze huidaandoening. Ik schaam me hier diep voor, heb geen vriendin mede doordat ik me schaam, want ik krijg vaak reacties van waarom heb je nog geen vriendin, ik heb ook menig moeten afwijzen puur door het feit dat ik hier zo een last van heb, Het lijkt wel alsof ik er gwn niet goed van word. Ik ben vandaag naar de Huisarts gedurft en nee hoor, hij gaf alleen aan dat ik onder de zonnebank kon gaan, ik ga dit proberen maar ik geloof er weinig in na heel het internet te zijn afgestruind blijkt het niet weg te gaan..

Ik zit diep in de put hierdoor, kom niet met domme reacties aan maar oplossingen zouden welkom zijn. De reden waarom ik er zo achteraan zit is dat ik nu echt iemand heeel leuk vind en ik er vanaf wil voor haar maar vooral voor mijzelf..

Help mij aub


eindelijk iets gevonden wat helpt bij keratosis
geschreven door J. , 04-11-2009

Ik ben 45 jaar en kan me niet anders herinneren dan dat ik van die vervelende rode bultjes heb op mijn armen en benen, waardoor mijn huid heel ruw aanvoelt. Ook is mijn huid enorm droog. Deze aandoening heet keratosis pilaris.Voor mij een reden om bijvoorbeeld nooit korte broeken of rokjes te dragen. Geloof me, ik heb in de loop der jaren al zoveel cremes geprobeerd, maar niets hielp. Tot ik bij toeval proefmonstertjes tegen kwam van het merk Zarqa. Na slechts een paar dagen de bodytreatment en de scrub te gebruiken werd mijn huid al veel zachter en de bobbeltjes werden ook minder. Vooral mijn armen hebben nog nooit zo zacht gevoeld. Het is echt superspul en het is ook niet duur. Ik heb het zelf gekocht bij de DA drogist, maar de Etos verkoopt het geloof ik ook.


Wow ik kom er nu pas achter
geschreven door Sandra , 17-09-2009

Ik heb het verhaal van Jeroen gelezen.
Ik herken het veel. Ultra dunne wenkbrouwen met harde huid (niet rood) Iedereen roept je epileert te veel.
Grote puisten op gezicht, rug, borst en billen. Rode ruwe pukkelachtige huid op armen, benen, billen en bikinilijn.
Ik heb veel rotzooi gehad van ZH's zoals Tetracycline enz. Niks hielp.

Tot ik de zonnebank ontdekte. Bijna helemaal weg, na veel banken.
Ik ben nu 29 en ga veel minder onder de zonnebank, maar ik heb het nu ook veel minder. Mijn man denk dat ik voor een kleurtje gaat, wel lekker, maar ik ga meer voor dit.
Ik ben blij dat ik er een naam aan kan geven. Ik ga mijn broertje informeren. Die heeft het ook.
PS: ik heb geen eczeem of astma

Veel succes allemaal.


schaamte
geschreven door lol , 23-08-2009

Ik heb het vooral op mijn boven armen daarnaast heb ik de verslaving om alles uit te knijpen. Veel littekens dus! Wat ik het ergste vind is dat als mensen je bij je armen vastpakken (wat vaak gebeurt bij begroeting of reactie) en dat ze dan heel snel hun hand wegtrekken omdat het natuurlijk niet zacht aanvoelt.


Keratosis pilaris.
geschreven door Eveline , 29-07-2009

Ik heb ook Keratosis Pilaris & vind het echt irritant. Ik durf m'n benen niet te laten zien. Dus ik draag eigenlijk altijd lange broeken enzo. Om in m'n bikini te lopen heb ik dan ook niet zoveel zin in, en sprint dan als de gelegenheid er is om er 1 te dragen gelijk in het water zodat het niet te zien is. Ik schaam me er echt kapot voor. En het ergste vind ik nog dat het niet weggaat smilies/shocked.gif En m'n benen worden ook maar niet bruin, ik weet niet of het aan die puistjes ligt. Denk het wel.


aandoneing
geschreven door ilse , 25-05-2009

hoi ik ben 16 jaar en ik heb ook last van deze aandoening. ik heb gelukkig niks in mijn gezicht alleen op mijn bovenarmen en bovenbenen. misschien valt het wel mee maar ik schaam me er zelf gewoon heel erg voor, ik vind het heel lelijk als ik tshirts met korte mouwen aan heb omdat het er zo vies uitziet. ik heb echt al heel veel gedaan zoals scrubben en creams maar het word alleen erger.
weet iemand wat er helpt? kan ik eventueel zonneband proberen of aloe vera? of ben ik te jong voor de zonnebank?
de zon helpt vaak wel goed, maar omdat ik dus bijna noot t-shirts aan heb en nooit buiten ben is dit ook geen oplossing.
oja en ik hoorde ook van veel water drinken, kort douchen met weinig shampoo klopt dit?
ik hoop dat er iemand mij kan helpen. bedankt


dit helpt bij mij goed
geschreven door marieke , 09-05-2009

Heb al zolang ik me kan herinneren rode bobbeltjes vooral op m'n boven benen en boven armen. Kom er nu via internet achter dat het Keratosis pilaris heet.... Nu heb ik op een vakantie een paar jaar terug een gel gekocht,
wist niet precies wat het was, meer leuk als persoonlijk souvenir.
Maar sinds ik dat dagelijks op m'n benen (nu ook armen) smeer, zijn de bobbeltjes zo goed als verdwenen. Het heet: Roßkastanien-Weinlaub-Pflege Gel.


keratosis pilaris
geschreven door Heidi , 08-05-2009

Heeft er iemand ervaring met BIOSKIN TREATMENT (http://skintreatmentcream.com) ? Ik heb dit gevonden op het internet. Er staan goede ervaringen bij, maar het is alleen verkrijgbaar in USA en niet echt goedkoop. Ben benieuwd.


kp
geschreven door pauline , 01-05-2009

Hoi, ik heb ook kp en ook in een ergere mate, nou vraag ik mij af, stel dat je je haartjes laat weglaseren, zodat het nooit meer terug groeit, kan dat helpen?


keratosis pilaris in mijn wenkbrauwen
geschreven door Josje vd Sanden , 21-04-2009

ik heb in mijn tienertijd enorm veel last gehad van keratosis pilaris en heb sinds een jaar of 20 heel veel last van deze aandoening in mijn wenkbrauwen. ik heb het zo erg dat mijn wenkbrauwen spontaan uitvallen en altijd vurig rood zijn. ik overweeg nu om mijn wenkbrauwen met permanent make-up te laten behandelen, heeft iemand hier al ervaring mee of kan iemand mij hierover adviseren? alvast bedankt, josje.


Aan Jeroen
geschreven door hans , 24-03-2009

- quote: diegene die het in lichte variant hebben = stop met klagen - jullie weten niet wat echte keratosis pillaris is -

Ik heb hier duidelijk last van een lichtere vorm als jij. Heb idd dunne wenkbrouwen (dacht altijd dat dit was omdat ik die als kind uittrok), en de achterkant van mijn bovenarmen staan vrij vol (vooral in de winter). Maar wil dit dan zeggen dat ik geen remedie mag zoeken en eventueel bij een huidarts langsgaan? Bwoa...

Anyway, ik heb veel bijgeleerd van je uitleg Jeroen, thx.
Enkel iets minder benadrukken dat jij toch wel bijna de ergste vorm hebt graag.

Mijn two cents:
Idd, de zon helpt zeer goed naar mijn ervaring.
Voorlopig heb ik nog geen ander alternatief gevonden, maar wie weet helpt zo'n mini-zonnebankje (dat je normaal gebruikt voor je gezicht) wel voor mensen voor mensen die het vrij lokaal hebben, zoals ik?
Als ik er goedkoop aan kan geraken ga ik het toch eens testen...


Keratosis Pilaris
geschreven door Jeroen , 31-01-2009

Hm, veel foute info op internet zo blijkt. Ik vind het echt jammer dat veel mensen in het ongewisse worden gebracht.

Ik heb +/- tien jaar geleden ontdekt dat ik Keratosis Pilaris heb (pré internet tijdperk). Ik was bij 5 dermatologen geweest en de laatste - een oude specialist met zeer veel ervaring (nu op pensioen) kon me het volgende zeggen=
- Keratosis Pilaris is een genetische afwijking,
- komt bij veel mensen voor in meer of mindere mate (die 25%)
- echter, bij enkelen, zoals bij mij, is de afwijking veel meer prominent aanwezig !
- de ziekte komt vooral voor op de voorkant van de ledematen, niet zoals bepaalde sites claimen op de achterkant,
- de 25% die het hebben hebben weinig tot geen klachten,
- iemand die de zwaarder vorm heeft kan je makkeljk herkennen aan volgende kenmerken =
- geen of weinig wenkbrauwen (wegens de verdroogde en verhoornde huid onder de wenkbrauwen),
- zeer drogen wangen die gevoelig zijn aan rood worden
- overal waar haarzakjes staan op ledematen (behalve op hoofdhaar, voeten en handen zelf) krijg je een lichte
verdikking van de huid - die ook roodachtig kan zijn,
- veel puisten op ledematen en borst - maar echt enorme puisten - door de enorme talgproductie - tijdens mijn
tienerjaren had ik soms meer dan 10 puisten op mijn ledematen
- ik had nog niet eens de hoogste graad - die superzeldzaam is - ik had de tweede graad (ong. 1/100.000 als ik me goed herinner),
- remedies =
- diegene die het in lichte variant hebben = stop met klagen - jullie weten niet wat echte keratosis pillaris is
(bloedvlekken op je hemd en t-shirts door openscheurende puisten - dat is echte keratosis pillaris)
- de zon maakt je huid dikker, op die manier krijg je minder last van de ontstekingen - dus de wintertijd is een moeiljke
tijd voor keratosis pillaris patienten,
- er is geen enkele zalf die echt helpt om het probleem op te lossen. Men spreekt over fracties van verbetering, en dan
nog zijn de behandelingen nooit blijvend, duur en niet praktisch. De specialist vertelde mij dat ze dermatologen
zouden moeten sanctioneren die zalfjes voorschrijven voor keratosis pillaris te behandelen. De ziekte is genetisch, en
veel is nog niet geweten,
- overweeg als keratosis pillaris patient om niet te huwen met een andere keratosis patient die het in aanzienlijke mate
heeft. Je vergroot de kans dat je je kinderen met de zwaarste variant kunt belasten. Kijk naar de wenkbrauwen als je
Keratosis pillaris moest hebben
- als tiener en twintiger had ik het meeste last van de ziekte = ik had een routine ontwikkeld om mijn grote bobbels die
op punt stonden te ontsteken - uit te duwen - je krijgt dan een verrhoornde cylinder. Als je handig bent, kan je dit
doen zonder je huid ernstig te beschadigen. Je krijgt dan geen puist op die plaats. Maar nogmaals - dit was uit pure
noodzaak want ik had soms tientallen puisten op mijn ledematen, die uiteindelijk gaan bloeden
- alles slecht ? Neen - er is een lichtpuntje - op één of andere reden vermindert de hevigheid van de ziekte als je ouder
wordt - hormonen zouden een grote rol spelen. Wel - ik ben ondertussen een tiental jaar ouder en wat blijkt - de
bobbel en puistvorming is inderdaad serieus verbeterd.
- nog één opmerking = er bestaat een medicijn dat de gevolgen van de genetische afwijking kan verminderen. Het product is niet zonder bijwerkingen en is mij afgeraden geweest. Ik denk dat ze het medicijn nog in de testfaze hadden, of enkel bedoeld voor de mensen die de ziekte in de ergste vorm hadden.

Nogmaals = als uw wenkbrauwen normaal zijn, en enkele boebels heeft met weinig puistvorming - dan moet je het laten rusten - wees geen drama queen. Mensen met de ergere graden van Keratosis Pillaris kunnen hiervan meespreken. Als ik vroeger naar een fuif ging, had ik regelmatig last van gescheurde bloedende puisten op mijn kleren. Dat is pas Keratosis Pillaris.


ik ook
geschreven door wen , 03-10-2008

ik zou het echt willen laten weglaseren als dat zou kunnen. Of een goede creme willen hebben dat het toch minder rood wordt, ook niet meer blauw wordt door de kou.


Keratosis Pilaris
geschreven door Ronald , 03-10-2008

Hallo,
Heeft iemand een goed advies over welk middel ik het best kan gebruiken? Heb ook Keratosis Pilaris op mijn bovenarm. Heb al van alles geprobeerd. Heb ook iets gelezen over te weinig water drinken, slecht eten en beweging. Klopt dit?


Niet besmettelijk
geschreven door Dr. van Gerwen , 19-09-2008

Keratosis Pilaris is niet besmettelijk, ook niet op eigen lichaam


Keratosis Pilaris
geschreven door Im , 18-09-2008

Is Keratosis Pilaris eigenlijk besmettelijk op je eigen lichaam?
Bijvoorbeeld als je het op je arm hebt, krabt en daarna in je gezicht wrijft?
Krijg je het daar dan ook?


Dit heb ik!
geschreven door Robbert , 09-08-2008

Ik heb al jaren kleine rode vlekjes op mijn bovenbenen. En kleine pukkeltjes op mijn bovenarmen. Ik stoor me er aan en soms schaam ik me er voor als mijn broek uit gaat... Ik ga eens zo'n crème proberen. Hopelijk bestaat er een laser die het hele zaakje kan transmuteren... smilies/wink.gif Als dat zou bestaan zou ik er misschien wel voor gaan.