Larva migrans (kruipworm)

Wat is het?
Larva Migrans is een tropische/parasitaire infectie die gekenmerkt wordt door de grillige lijntjes die de wormpjes in de huid veroorzaken tijdens het kruipen door de huid. De meeste mensen lopen dit op vakantie in warme/(sub)tropische gebieden op.

Hoe ontstaat het?
A. braziliensis, leeft in de darmen van honden en leggen daar eitjes, die met de ontlasting mee naar buiten komt. Daar kunnen ze onder warme, schaduwrijke zanderige omstandigheden goed gedijen en uitkomen. Bij contact met de blote huid van de mens (bijv blote voeten op het strand) kan deze door de huid naar binnen gaan en zich onderhuids voortbewegen. Dit gaat gepaard met zichtbare grillige lijntjes en forse jeuk.

Hoe ziet het eruit?
Er is meestal sprake van een rode of wat lichtbruine grillig gevormde lijn op mn voeten, billen of de rug. De beste manier om het op te lopen is dan ook met blote voeten op het strand lopen en lekker zonder handdoek op het strand in de schaduw van bijv een palmboom te gaan liggen.


Image

Meer foto's, klik hier

Hoe wordt het behandeld?
De wormpjes kunnen niet lang in de mens overleven, ze hebben namelijk een sterke voorkeur voor honden. Derhalve gaan ze meestal vanzelf binnen 4-10 weken dood en verdwijnen de klachten. Echter aangezien niemand zolang jeuk wil hebben wordt er vaak met medicijnen behandeld. Tegenwoordig is dit een eenmalige inname van ivermectine tabletten, maar vroeger werd vaak thiabendazol gebruikt. In het verleden werden de plekken ook wel met vloeibaar stikstof behandeld, zodat de larve door de kou kwam te overlijden. Na behandeling kan de jeuk nog enkele weken aanhouden tot dat het afweersysteem de resten van de larve heeft opgeruimd.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

kruipworm larva migranis
geschreven door Alice Kudrlova , 28-08-2015

Hallo, ik ben 2 weken op vakantie in Gambia met vreselijke jeuk in mijn tenen op beide voeten rondgelopen. Toen ik terug in Nederland kwam heeft mijn huisarts behandeld met loxazol-permetrine zalf want hij dacht, dat het schurft was. Het is niet geholpen, aleenmaar erger geworden. Later was ik naar dermatoloog doorverwijzen en die heb geconstateerd dat ik kruipvorm in mijn tenen en voeten had en sommige kanaaltjes met die beestjes bevriezen met stikstof en ik heb zalf fucidin en antibiotica clarytromycine gekregen. Het jeukt steeds vreselijk , ik kan snachts niet slapen door die jeuk, aleenmaar voeten leggen ik koude water helpt beetje. Mijn vraag is, is er iets wat kan mijn helpen die larven doden, want anders moet ik nog weken rondlopen met die vreselijke jeuk en pijn in mijn tenen, voordat ze van zich zelf doodgaan. Alvast bedankt voor antwoord. Groetten, Alice K.


...
geschreven door Noelle , 10-09-2010

Ik heb het ook. Op mijn voet. Ik krijg een driedaagse kuur abendazole 2x daags. Nu maar hopen dat het werkt. Een vriendin van mij heeft hem eruit gekregen door er simpelweg vaseline op de smeren. Dat ga ik zo ook even proberen.


kruipworm
geschreven door Arnaud , 22-08-2009

ben zojuist behandeld voor deze aandoening. De dermatoloog heeft een vierkant van 1,5 vierkante centimeter bevroren met vloeibaar stikstof. Zeer pijnlijk!! ik zou iedereen aanraden om medicijnen te slikken. Ik vond de jeuk een stuk minder erg dan de gigantische brandblaar die nu op mijn voet zit..... Het beestje lijkt wel dood te zijn nu.

Dat wou ik effe kwijt


kruipworm
geschreven door martiene , 14-08-2009

Bovenstaande is inderdaad kort en bondig weergegeven... Mijn Thaise vriendje heeft het vooralsnog prima naar zijn zin in mijn voet. Inmiddels heb ik een 3daagse kuur Eskazole gekregen via de Dermatoloog. De jeuk is echt vreselijk en vooral ;s nachts gaat mijn vriendje weer op pad om een nieuw weggetje te graven. Behalve jeuk verder weinig last. Beetje koelen helpt wel tegen de jeuk, maar ik hoop van harte dat het snel afsterft zodat ik weer lekker kan slapen!!