Lente-oren

Wat zijn lente-oren?
Bij lente-oren (syn.: juvenile spring eruption) ontstaan er blaasjes op de buitenranden van de oorschelpen, soms met wat roodheid en zwelling. Ook kan het jeuken. Het komt vooral voor bij  jongens op lagere schoolleeftijd. De blaasjes ontstaan door zonlicht. Vooral in het voorjaar, als men weer moet wennen aan de zon, treden de klachten op, vandaar de naam lente-oren. Het is vrij zeldzaam en kan gezien worden als een vorm van zonne-allergie.
Image

 
Hoe wordt het behandeld?
De klachten verdwijnen vanzelf in enkele weken, behandeling is dus niet echt nodig. Bij veel klachten van blaasjes, jeuk en roodheid kan kortdurend worden behandeld met een corticosteroidcreme. De klachten kunnen ieder voorjaar terugkomen, maar na verloop van tijd uiteindelijk niet meer. Eventueel kunnen in het voorjaar preventief de oren ingesmeerd worden met een zonbeschermingscreme.
 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

lente oren
geschreven door daniella , 22-04-2010

hallo
ik heb een dochter van 10 jaar en kwam gisteren met een rood oor en witte bultjes blaasjes thuis
een oor wat erger dan de ander .ik lees nu dat het vaak voor komt bij jongens dan bij meisjes maar wil hier gewoon mee aangeven dat het dus wel voorkomt bij meisjes ik heb er zelf het gehele jaar last van niet continu maar met regelmaat erg hindelijk .