Lentigo solaris (ouderdomsvlek)

Er is 1 ronde bruine vlek (of enkele), vaak op wang, slaap of voorhoofd. De plekken zijn egaal bruin, kunnen langzaam groter worden. Er is geen schilfering. Het is goedaardig.

Wat is een lentigo?

 

Een lentigo (syn.: ouderomsvlek, levervlek, grafvlek; meervoud: lentigines) is een  goedaardige pigmentvlek die vooral gezien wordt op latere leeftijd op zonbeschenen huid gebieden zoals gelaat, borststreek en handruggen. Mensen met een blanke huid hebben meer risico op het ontwikkelen van lentigines.
Er is een duildelijke relatie tussen het ontstaan van lentigines en de hoeveelheid UV-stralen (zonlicht en zonnbank) waaraan  de huid het hele leven aan is blootgesteld. De pigmentcellen in de huid raken door de UV-stralen beschadigd en functioneren niet  meer goed, waardoor ze teveel pigment aanmaken.

Hoe ziet het eruit?
Er is 1 ronde bruine vlek (of enkele), vaak op wang, slaap of voorhoofd. De plekken zijn egaal bruin, kunnen langzaam groter worden. Er is geen schilfering. De diagnose kan met een ervaren  oog eenvoudig gesteld worden. Bij twijfel kan gekeken worden met een dermatoscoop, waarmee de pigmentvlek 20x vergroot kan worden bekeken. Bij verdenking op kwaadaardige ontwikkeling kan een huidbiopt worden af genomen om te laten onderzoeken door de patholoog.Image foto: lentigo

Meer foto's lentigo klik hier

Kan een lentigio kwaadaardig worden?
Een lentigo is volstrekt goedaardig. In zeldzame gevallen kan een lentigo echter kwaadaardig worden. Er ontstaat dan een grillige donkerbruine verkleuring in of aan de lentigo, soms zelfs zwart. een lentigo die kwaadaardig veranderd wordt  lentigo maligna genoemd. Het lentigo maligna is het voorstadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom die zich uit een lentigo (maligna) ontwikkeld wordt lentigo maligna melanoma genoemd.  
Bij pigmentvlekken  die veranderen of klachten geven wordt daarom dringend geadviseerd naar de huisarts te gaan.

Image foto: lentigo maligna

Meer foto's lentigo maligna, klik hier

Foto's melanoom, klik hier

Wat is de behandeling?
Een lentigo is goedaardig en  hoeft daarom niet behandeld te worden.

Cosmetisch zijn er twee behandelingen:
Via bevriezen met stikstof worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Het is een grove behandeling, waarbij heel de huid wordt behandeld en er risico is op nalaten van een witte vlek of zelfs een litteken.
Beter is behandeling met een pigmentlaser. Hierbij worden alleen de pigmenthoudende cellen behandeld. Herbij is er eigenlijk nauwelijks risico op huidschade, waardoors dat de kans op littekenvorming nihil is. Laerbehandeling van lentigines wordt in Nederland niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraars. De prijs van laserbehandeling van een pigmentvlek is ongeveer 100 euro.

Een lentigo maligna en lentigo maligna melanoma moet altijd behandeld worden, bij voorkeur via chirurgische verwijdering.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bruine vlekken onder knieën
geschreven door MiraLa , 11-02-2017

Al zeker 10 jaar geleden ontdekte ik lelijke bruine vlekken onder mijn kniegewrichten, ik had er geen last van dus liet ik het zo.. Ca. 7 jaar geleden kreeg ik zware leververvetting -zonder logische oorzaak en ontwrichtte mijn knieën (en ellebogen) - heel pijnlijk!
Jaren later zei iemand tegen mij: "Wat heb jij rare donkere vlekken onder je knieën!"
Daarna besteedde ik aandacht aan die donkere vlekken. Ze waren rechts en links gelijk, ze begonnen net onder de welving van mijn knieën tot ca. 6 cm daar onder. De middeltjes die internet hiervoor aanbevolen hielpen niks. De plekken waren ruw, maar ook teer; het leek een dunne harde huid daar. Ik probeerde te vijlen op die donkere plekken, maar al gauw ging ik door mijn huid heen; het ging dan branden daar- en er kwam een vieze zware geur van die plek af tijdens het vijlen. DAT WAS VREEMD!
"Hier zitten bacteriën!", dacht ik. "Ik zal hier nou eens heel voorzichtig mee om gaan." Met een zacht vijltje heb ik iedere dag -voor het douchen- over die bruine plekken geschuurd; hierna smeerde ik ze in met uierzalf. De bruine plekken zijn weg nu. Het lijkt zelfs of mijn knieën nou wat sterker zijn, ik kan door sneeuw lopen.
Ik kon niet vinden onder welke categorie dit soort bruine plekken vallen. Toch zullen veel vrouwen deze plekken herkennen.
Zie voorbeeld (van internet): http://1.bp.blogspot.com/-nKvr.../s1600/DSC
Graag reacties!


vraag
geschreven door linda , 08-07-2010

soms kan je het er ook eeb beetje afkrabben , mag dat