Lentigo Maligna (ziekte van Dubreuilh)

In een lentigo solaris kan zich een lentigo maligna ontwikkelen. In feite is dit een beginnend melanoom. Moet dus adequaat worden behandeld om melanoom te voorkomen. De pigmentvlek is vaak wat grilliger van vorm, het pigment is niet meer egaal, maar er komen wat donkerbruine tot bijna zwarte vlekken in.

 

Wat is een lentigo maligna?
Een lentigo maligna (ofwel ziekte van Dubreuilh) is een vlek die bestaat uit onrustige pigmentcellen. Die pigmentcellen zitten in de meest oppervlakkige laag van de huid (opperhuid). De diepere huidlaag (lederhuid) is niet aangedaan. Per jaar komt het lentigo maligna bij 1 op de 100.000 mensen voor. Het wordt vooral gezien bij mensen boven de 60 jaar. Bij een lentigo maligna melanoom zijn de onrustige pigmentcellen veranderd in kankercellen. Deze cellen zijn ook in de onderste laag van de huid (lederhuid) aanwezig. Hierdoor is er kans op uitzaaiing naar de rest van het lichaam. De kans dat een lentigo maligna een lentigo maligna melanoom wordt, is onbekend. Dit zou ongeveer 5% in het hele leven zijn. Daarom is het belangrijk om een lentigo maligna altijd te behandelen.  

Image foto: lentigo maligna

Meer foto's lentigo maligna, klik hier

Foto's melanoom, klik hier

Hoe krijgt u een lentigo maligna?
De belangrijkste oorzaak is de zon. Vaak gaat het om langdurig veel zonblootstelling in het verleden. Dit geeft schade aan de huid. Mensen met een lichte kleur huid hebben een groter risico om een lentigo maligna te krijgen dan mensen met een donkere huid.

Welke klachten geeft een lentigo maligna en hoe ziet een lentigo maligna eruit?
Een lentigo maligna geeft vaak geen klachten zoals pijn of jeuk. Aanleiding voor spreekuurbezoek kan zijn ongerustheid over een kwaadaardigheid of cosmetische bezwaren. Het is vaak een langzaam groter wordende vlek. De vlek is vaak al jarenlang aanwezig en begint te veranderen. De vorm wordt grillig. De kleur kan licht- tot donkerbruin, grijs of zwart zijn. De vlek komt het meest voor in het gezicht en vaak op de huid waar veel zon geschenen heeft. © Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie - Versie 2016 2

Is lentigo maligna besmettelijk?
Nee, lentigo maligna is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u een lentigo maligna heeft?
Door de kleur, vorm en plek kan uw arts vermoeden dat u een lentigo maligna heeft. Met een dermatoscoop (een speciaal vergrootglas) kan uw arts dit nog preciezer onderzoeken. De diagnose wordt gesteld door een stukje van de huid te onderzoeken (een biopt nemen). Voor het verwijderen van dit stukje huid, krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Welke behandelingen van lentigo maligna zijn er?
Een lentigo maligna is op twee manieren te behandelen: • Snijden / excisie Eerste keus van behandeling is het wegsnijden van het lentigo maligna. Uw huid wordt verdoofd met prikjes rondom de vlek. Daarna wordt het lentigo maligna er ruim uitgesneden. Het ontstane gat wordt dichtgemaakt met hechtingen. De weggesneden huid wordt opgestuurd naar de patholoog, die onder de microscoop kijkt of er geen lentigo maligna melanoom in is ontstaan. Bij ongeveer 5% van de mensen die het weg laten snijden kan het lentigo maligna terugkomen. • Bestraling (Radiotherapie) Bestraling is een goede behandeling, als het lentigo maligna niet weggesneden kan worden in verband met de grootte of de locatie. Voor een bestraling moet u meerdere keren het ziekenhuis bezoeken. Meer informatie over radiotherapie kunt u aan uw arts vragen. Het advies is om een lentigo maligna te behandelen. In overleg met uw arts kan bij uitzondering ook besloten worden om af te wachten en het lentigo maligna niet te behandelen.

Is lentigo maligna te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Ja, een lentigo maligna is te genezen. Wel is het een teken van zonneschade. Hierdoor loopt u het risico om ook andere voorlopers van huidkanker of huidkanker te ontwikkelen.

Wat kunt u verder zelf nog doen?
• Controleer uw huid regelmatig, en bescherm uw huid tegen overmatig zonlicht.
• Heeft u een bruine of zwarte vlek die verandert of klachten geeft, ga hiermee naar uw huisarts of dermatoloog.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment