Liplicking eczeem

Wat is liplicking eczeem?
Het is een chronische irritatie van de huid rond de lippen. Het ontstaat doordat  voortdurend met de tong en speeksel getracht wordt de lippen nat te maken.  Het speeksel beschadigt de huid  en die  raakt vervolgens geirriteerd.
De huid rond de lippen raakt uitgedroogd, wordt rood en gaat schilferen. De rode plekken zijn vrij scherp begrensd en er ontstaan klachten van een branderig jeukend gevoel. Soms kan er een infectie door bacteriën bijkomen, waardoor er korsten ontstaan.

Image

Wat is de oorzaak?
Het ontstaat vaak in de winter als de lippen droog worden. Via bevochtigen van de lippen wil men dat tegen gaan, maar dat maakt het alleen maar steeds erger.  Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vooral gezien bij kinderen, meer bij jongens. Vaak is het aflikken en bevochtigen van de lippen een gewoonte geworden, waar maar moeilijk vanaf te komen is.


Wat is de behandeling?
Het  liplikken moet worden gestopt. Als er veel irritatie is wordt eerst kortdurend behandeld met een vette  corticosteroïd zalf. Daarna wordt geadviseerd meerdere malen per dag in te smeren met pure vaseline om de huid te beschermen tegen speeksel en uitdroging. Iedere keer als de huid droog aanvoelt of als er weer neiging is te likken moet opnieuw ingesmeerd worden. In het begin kan dat  wel tientallen malen per dag nodig zijn. Als de huid niet meer prikt of jeukt of droog aanvoelt stopt het gewoontematig likken van de lippen vanzelf en is de vaseline niet meer nodig.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

liplick eczeem
geschreven door P.van leeuwen , 28-05-2010

mijn zoontje van 8 jaar heeft nu al 3 maanden liplick eczeem.wat raadt u aan als een behandeling ?