Lipoom

Vetbobbel. Glad, rond bobbeltje, 1-5 cm, dat eigenlijk onder de huid ligt in het onderhuidse vetweefsel. Aan de huid zelf is eigenlijk niets te zien. Het voelt zacht aan, geeft geen klachten. Kan operatief verwijderd worden, maar behandeling is meestal niet nodig.

 

Wat is een lipoom?
Het  is een vetbobbel: een goedaardige onderhuidse ophoping van vetcellen.  Er is dan  een glad, rond bobbeltje dat eigenlijk onder de huid ligt in het onderhuidse vetweefsel. Aan de huid zelf is eigenlijk niets te zien. Het voelt zacht aan, geeft geen klachten.
Zeer veel mensen hebben wel 1 of meerdere lipomen. Ze varieren in grootte van 1 cm tot wel 10 cm.
De oorzaak is niet bekend

Wat is de behandeling?
Het is goedaardig en in principe hoeft het niet behandeld te worden. Indien behandeling toch nodig of gewenst is, dan wordt het lipoom meestal operatief verwijderd. Daarbij wordt een klein sneetje gemaakt, direct boven het lipoom, waardoor het lipoom kan worden verwijderd. De huid wordt daarna weer gehecht.
Zeer grote lipomen kunnen eventueel via een speciale liposuctietechniek worden verwijderd. Dit laat dan maar een klein litteken na.

Image
foto: een vrijgeprepareerd lipoom van de huid

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Ik ook
geschreven door Meisje , 09-07-2014

Dat van zuuz1234 heb ik ook!
Soms wordt ie kleiner, dan weer groter. Dan lijkt t wel weer te verdwijnen, nu is dat bultje op mijn linker schaamlip gekrompen, maar op mijn rechter echt heel erg gegroeid. Is dit slecht. Naar de dokter gaan durf ik écht niet hoor. Veel te genant. Mijn lichaam


vetbultje
geschreven door gerdien , 15-10-2013

hallo, ik ben Gerdien en ik ben 32 jaar. Op mijn 12e jaar zat er van de eene dag op de andere dag ineens een bultje aan de linker kant van t topje van mijn neus. Eerst dacht ik dat het een puistje was maar uitknijpen kon niet. Sinds een aantal jaar groeit er ook een haartje uit die ik regelmatig moet epileren. Ik stoor mij nu ook steeds meer aan het bultje. Ik ben net van een slotjesbeugel af omdat mijn gebit ook erg lelijk was. Nu heb ik een mooi gebit maar een bultje nog op mijn neus. Vroeger werd ik ook gepest "heks" werd ik erdoor genoemd. Al een aantal jaren geleden heb ik aan een huisarts gevraagd of ze het konden verwijderen maar zij gaven aan dat dat niet verstandig was omdat er dan een goed zichtbaar litteken voor in de plaats zou komen. Ik betwijfel dit. Zeker gezien de grote van Het bultje.het is kleiner dan een cm. zijn er tips of ervaringen? En hoe zit het met vergoedingen/ prijzen?


Lipoompje
geschreven door Melina , 26-02-2013

Ik heb staan zoeken wat het zou kunnen zijn en kom dus hierop terecht. Bij mij is het wel aan mijn kaak.. Een operatie aan het gezicht zou ik echt niet doen.. het is denk ik zo'n 5 mm maar vond het wel vies in het begin toen ik dat voelde..


Lipoom
geschreven door suuz1234 , 15-11-2011

Hej, ik kwam hier zo maar terug nadat ik aan het google ben geslagen. Ik maak me erg ongerust. ik heb nu al een tijdje een grote (ong 2cm) kwabbeltje/bobbeltje in mijn schaamlip, het is zacht en beweegt. Pijn doet het niet maar ben erg bang om naar de dokter te gaan. Ik merkte laatst dat er nog 1 klein bobbeltje boven in gekomen en aan de andere kant ook 2 bobbeltjes.. Kan iemand me meer vertellen hierover?


schaamlip lipoom
geschreven door Mary , 28-07-2011

Ik heb net afgelopen dinsdag een (vrij grote) lipoom in mijn schaamlip laten verwijderen. Ze wisten van te voren niet wat ze zouden vinden daar, dachten aan een bartholini's cyste. Lipoom komt maar heel zelden in de schaamstreek voor, zei de chirurg. Gelukkig maar, want het is geen fijne plek om geopereerd te worden, je komt er bont en blauw uit


lipoom
geschreven door prof. dr. J.J. Rijn , 18-06-2011

Lipoom is een vetbult kan worden verwijderd, als je last heb dan moet je eerst naar je huisarts.
Hij verwijst je door naar de chirurg meer valt er niet over te vertellen.


gladde ronde bobbeltjes op mijn benen
geschreven door (mevr) Joop Stofkoper , 24-08-2010

Wel, die ronde bobbeltjes heb ik op mijn benen. Mijn benen zijn gezwollen en donkerpaars door problemen met de perifere vaten en atrium fibrilaties. Pas geleden een cva en schildklierwerking niet oké. Verder ontstaan er regelmatig flink wat urticaria,overal op mijn lichaan; veel jeuk. Verder ben ik ook nog een soort grabbelton met vele andere kwaaltjes. Wat kan ik hiermee? goede raad alsjeblieft. groetjes, Joop Stofkoper; is 82 jaar oud.


been lipool
geschreven door petro , 24-11-2009

Hollo ek het 'n lipool in my regter onder been 6-7cm groot, dit raak soms seer. Dr gaan dit uit haal. ek is bang dit gaan 'n gat so groot soos die lipoom in my been los. Gaan die gat weer toe groei ? Of sal dit altyd daar wees smilies/cry.gif :


lipoom
geschreven door everaert fabienne , 22-09-2008

Hallo, ik heb een lipoom onder mijn schedel in een spier zitten daarover vind ik nergens informatie klopt dit of zou het iets anders zijn