Lymfomatoïde papulose

Wat is Lymfomatoide papulose?
Het  is een zeer zeldzame chronische huidaandoening vele jaren aanwezig kan zijn. Het is een goedaardige aandoening, dat bij poathologisch onderzoek kan lijken op kwaadaardig lymfoom, een zeldzame vorm van bloedkanker in de huid.

Bij Lymfomatoïde papulose ontstaan er rode bultjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Meestal geven ze geen klachten, hooguit lichte jeuk. Ze genezen met een kortsje en laten dan soms een klein littekentje na.


Image  Image

Meer foto's, klik hier


Hoe ontstaat het?
De oorzaak is niet bekend.

Wat is de behandeling?
De dermatoloog kan bij vermoeden de diagnose stellen met behulp van een huidbiopt. Lymfomatoïde papulose is een chronische aandoening die niet te genezen is. De huidafwijkingen komen en gaan. Bij uitgebreide kalchten kan tijdelijk met lichttherpaie (UVB) zoms verbetering worden verkregen.  Wanneer de huidafwijkingen sterk jeuken kan gekozen worden voor behandeling met een hormoon crème of zalf.

Wat is de prognose?
Het is niet te genezen. De klachten  blijven vaak jaren bestaan.  In zeer zeldzame gevallen zou het kunnen overgaan in een kwaadaardig lymfoom, maar waarschijnlijk is in die gevallen in eerste instantie toch niet de goede diagnose gesteld.Toch lijkt het verstandig 1x per jaar of bij veranderingen een bezoek aan de dermatoloog te brengen.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Lymfomatoide papulose bij kinderen
geschreven door Sendy , 25-03-2016

Ik ben op zoek naar de resultaten van de onderzoeken naar Lymfomatiode papulose bij kinderen. Wat is prognose op lange termijn ? Is er een groep in NL die de mensen met LYP in contact met elkaar brengt om ervaringen uit te wisselen ?
mvg Sendy


Lymfomatoïde papulose
geschreven door Reina. , 01-12-2009

Het schijnt dat ik al sinds mijn 2de Lymfomatoïde papulose heb. Maar ik heb niet de zelfde vorm als die hier staan. Mijn Bultjes zien er niet allemaal het zelfde uit. Bij mij worden heb eerst kleine bultjes, de bultjes worden groter, het begint soms te bloeden als ze tussen een kleine vorm en grote vorm zijn, als ze helemaal uit gegroeid zijn, drogen de bultjes in en worden het pigment vlekken. Nu heb ik over mijn hele lichaam pichment velken die niet meer weg gaan. Is dit wat ik heb het zelfde als wat hier boven in de omschrijving staat?


Lymfomatoïde papulose
geschreven door Frank de Jager , 21-07-2008

Ik heb van mijn dermatologe gehoord dat genoemde huidaandoening erfelijk is en dat de symptonen die ik heb na circa 2 mnd moeten worden verwijderd indien deze niet geneest. Hierna zou zich de mogelijkheid voordoen dat uit de ontstoken papel een kwaadaardige tumor kan onrwikkelen. Wat is wat??
Antwoord Huidconsult.nl: De plekken bij lymfomatoide papulose komen en gaan (genezen dus weer vanzelf). Plekken die niet vanzelf genezen dienen daarom te worden onderzocht, om te kijken of er niet toch sprake is van kwaadaardige ontwikkeling in de vorm van huidlymfoom. Die kans is overigens niet groot.