Mariske (anal tag)

Er is een sterk geplooide anus met en of meerde huidflapjes. Deze huidflapjes worden mariske of anal tags genoemd. Ze geven meestal geen klachten, maar vochtophoping en ontlastingresten tussen de plooien kunnen jeuk en eczeemklachten veroorzaken. Worden nog wel eens ten onrechte voor aambeien aangezien. Indien nodig kunnen marisken operatief worden verwijderd.

 

Foto Anal tag


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door Sofie , 24-03-2018

Hoeveel is de prijs ongeveer om marisken operatief te laten verwijderen?


herstel na verwijderen marisken
geschreven door Esther , 15-02-2016

Heb acht dagen geleden enkele marisken laten weghalen door een gespecialiseerd chirurg. Er werd eerst wat vloeistof ingespoten en toen werden de huid-zakjes eraf gesneden. Ik vond het heel veel pijn doen en werd daarom toch nog lokaal verdoofd. Toen de verdoving intrad was het niet meer zo erg. De huid is niet gehecht in verband met toename van infectiegevaar. Na een half uurtje kon ik naar huis.
Heb echt heel erg veel pijn gehad, begint vandaag, de achtste dag pas wat beter te gaan. Ook is de plek waar de huid is weggesneden vreselijk opgezwollen. Ben terug gegaan naar de arts om te laten controleren of het wel goed ging. De arts heeft mij verzekerd dat de zwelling er vaak bijhoort en dat de ergste pijn nu echt achter de rug moet zijn. Hopelijk neemt de zwelling nog af en ontstaan er niet nieuwe marisken. Het is zeker niet een operatie die ik zou aanraden. Ik wist van tevoren dat het veel pijn zou doen maar het is mij toch nog lelijk tegengevallen.


Skin Tags
geschreven door Herma , 18-08-2015

24 september ben ik aan de beurt voor het verwijderen van de skintags.

Rianna, gewoon aan de huisarts voorbij gaan. Ik heb geen grote maar er is geen sprake van enige twijfel bij de arts van het zh. Als ik er vanaf wil dan zorgt hij daarvoor.


Marisken
geschreven door Rianna , 31-03-2015

vandaag naar de huisarts geweest en die zei dat er niets aangedaan wordt. Dus hier moet ik het mee doen. Ik word er moedeloos van.


Weg laten halen
geschreven door Nathalie , 31-05-2014

Ik heb ook een huidflapje overgehouden aan mijn zwangerschap ter grootte van een witte boon. Hij jeukte soms en zat me gewoon in de weg. De huisarts heeft me doorverwezen naar de dermatoloog en die heeft hem onder plaatselijke verdoving weggesneden. Ik kreeg drie prikken. Ik lag half, in een stoel met van die beugels. En een handdoek over mijn kruis. Ik heb drie hechtingen. Het heeft erna bijna niet gebloed. De pijn erna viel mee, na twee drie dagen heb ik alleen wat jeuk. Een goed teken: het geneest. De huid van de anus geneest sowieso snel, zei de dermatoloog. Zitten ging meteen goed. Ik raad iedereen aan het wel weg te laten halen! De huisarts kan wel zeggen dat het niet nodig is, maar niemand wil hier toch de rest van zijn leven mee lopen. Dus even door de zure appel heen!


skin tags
geschreven door Marina , 31-01-2014

min of meer voelde ik een verbijstering omdat ik jaren aan het lijntje werd gehouden door diverse artsen! Ze vonden het kennelijk niet nodig om dat ene huidflapje bij me anus weg te halen! Bij mij veroorzaakt het moeite hebben met de ontlasting! Natuurlijk is het noodzakelijk om veel te drinken en te bewegen! Ik doe ook zittende werk en kan er weinig aan doen! Sinds 2003 worstelde ik met deze aandoening! Ik had eerst aambeien gehad na de bevalling van me twee zoons! Vandaag kwam ik er achter dat dit anale huidflapje een naam bleek te hebben! Mariske( lijk eerder op een meisjesnaam) en in het Engels moet het dus skin tags heten! Ik vroeg aan de huisarts wat ik hiermee aan moet! Het bleek ook dat ik kampte met urineweginfectie dat de oorzaak bleek te zijn van de skin tags! Doordat je dan moeilijk je bips af kan vegen blijft er wat ontlasting achter en dan kan het via de vagina in de urinewegen komen zodat er bacteriële infectie,s kan ontstaan! Ik weet dat het operatief verwijderd kan worden maar dat kost veel geld! Misschien kan via het ziekenfonds eigen risico vergoed worden! Ik ben niet van plan om er jaren mee te blijven lopen! Het is nog steeds een raadsel waarom ik het pas vandaag te horen kreeg terwijl ik al eerder hiervoor naar de huisarts was geweest!


Mariske
geschreven door Harry Hidden , 11-01-2013

TIP!
Wij gebruiken sinds een half jaar een Symec Blooming douche-WC. Hierdoor worden huidplooien en aars effectief gereinigd. Helaas zijn we een dergelijk apparaat niet eerder tegengekomen, dan hadden we hem al jaren eerder aangeschaft. Nooit, maar dan ook nooit geen vuil ondergoed meer! (dus ook geen stank)
Weliswaar is een bidet in Nederland helaas nog niet gebruikelijk, maar deze WC-douche is alleszins zijn prijs waard.
De kosten zijn ongeveer € 1.000,- , maar koop hem bij een installateur en wellicht kun je nog onderhandelen.


Resten!!!
geschreven door Arjan , 08-08-2012

Heb ook last van marisken waar ik geen last van heb.
MAAR: er blijven altijd resten achter!
Waardoor het rood en schraal wordt en wat het ergst is...zéér onhygienisch is.
Heb al aambeien gehad die weggehaald zijn dus weet wat voor een pijn het is
maar ga ze denk ik toch maar weg laten halen...
Is wel een stuk frisser


Marisken
geschreven door Ap , 08-08-2012

Resten!!!

Ik heb geen last van de marisken.
Er blijven alleen ALTIJD resten achter zitten.
Waardoor het rood is, schraal aanvoelt en gewoon zéér onhygienisch is.

Dus wim met je "nooit weg laten halen" vind ik niet kloppen.


marisken
geschreven door harriet , 24-02-2012

Ik heb eenhalf uur geleden twee marisken laten weghalen gewoon bij de huisarts onder plaatselijke verdoving. Het werd losgebrand en viel erg mee. Ben benieuwd hoe het verder gaat als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt. j


Marisken
geschreven door bianca , 14-11-2011

Hoi,

ik heb afgelopen woensdag mijn marisken laten verwijderen, vond het allemaal wel meevallen. Ik heb nu sinds zaterdag een hele opgezwollen anus met allemaal aambeien is dat wel goed???? en denken jullie dat het bij zal trekken of moet ik effe aan de bel trekken bij de arts.


marisk
geschreven door Mandy , 25-10-2011

Hallo, ik heb ook een marisk over gehouden na mijn eerste bevalling
Hij zit er nu 4 jaar en sinds een week heb ik er echt last van.
Ik heb nu de keus van mijn dokter gekregen om deze weg te laten halen, maar door alle uiteenlopende verhalen durf ik niet te gaan. Ik ben niet bang voor de operatie zelf (ook al lijkt het me niet echt prettig om met me blote kont die tafel op te moeten :s)
ben wel bang voor de pijn erna.. Ik heb nu met me dokter afgesproken dat ik erover na ga denken en bel als ik een verwijsbrief nodig heb. Hij is trouwens zo groot als een pinknagel..


marisken
geschreven door Lenny , 07-04-2011

Hoi,

Ik ben afgelopen maandag onder het mes geweest voor mijn marisken. De ingreep is volledig pijnloos. Ik kreeg een ruggeprik en deed lekker mijn ipod op en na een half uur waren ze klaar. Dezelfde dag kon ik nog naar huis. Het is nu de 3e dag na de operatie en het doet nog wel zeer. Het trekt vooral. Bij mij zitten er oplosbare hechtingen in. De pijn is wel te doorstaan. Ik slik paracetamol en heel af en toe een diclofenac. Goed spoelen na elke keer ontlasting en tussendoor om wond schoon te houden. Wondvocht heb ik nog. Hiervoor draag ik een maandverbandje in. Ik heb op internet heel veel verhalen gelezen en werd hierdoor erg bang voor de operatie en de genezing. Meestal lees je alleen maar negatieve reacties. Nou ik kan zeggen let hier niet op!!!!!!! Mij is het dus reuze meegevallen.

Ik heb mijzelf hieraan laten helpen omdat ik mijn anus niet goed schoon kreeg en de jeuk die ik er af en toe aan had. Tevens vond ik het niet plezierig tijdens mijn intieme momenten met mijn man. Je schaamt je ervoor en ik had altijd het idee dat het riekte.
Voor iedereen die twijfelt zou ik het gewoon aanraden. Die dagen van pijn (nou ja wat is pijn)kom je wel doorheen. Je weet waar je het voor doet toch? De vraag om je ontlasting dun te houden is dat ik in de ochten en in de avond een zakje Movicol oplos in water en opdrink. Hiervan wordt je ontlasting dunner en doet het niet zo'n pijn om naar de wc te gaan, ideaal. Gewoon bij je huisarts of anders schrijft de chirurg het voor, wat bij mij het geval was.
Ik hoop hier wat mensen mee geholpen te hebben die nog twijfelen of angst hebben voor de ingreep.
Oja, een ruggeprik is ook niet eng en pijnlijk zoals je ook veel leest. Was voor mij de eerste keer en ik zou het zo weer doen.

Iedereen succes en/of beterschap!!!!!


huidflapjes
geschreven door Wim , 20-11-2010

Al jaren heb ik last van pijnlijke uitstulpingen aan de anus. Alle huisartsen en doktoren in het ziekenhuis zeiden dat het een aambei was. Tot ik deze week bij drs Wetzels in Delden op de tafel lag. Het was dus een mariske. Dit heeft alles te maken met overdruk op de zwellichamen, die op zijn beurt de marikse weer overdruk geeft. Werk dus aan goede voeding, beweging en de juiste vezels. Het laten weghalen is een pijnlijke ingreep(vooral erna).
Nooit laten weghalen!


Anal tag
geschreven door Mariska , 12-07-2010

Ik heb deze vrijdag 9 juli 2010 jl, laten weghalen. En er zitten wat hechtingen in. De spuiten die ik kreeg waren plaatselijk. En deed ook erg zeer. Dit was geen pretje. De ontlasting komt nu op gang en doet erg zeer. Heeft iemand dit ook gehad, en is er iets waardoor de ontlasting wat dunner kan worden? Ik ga van de pijn. Ik werk nu alleen de ochtenden en de middagen zit ik in de ziektewet. Ik ga volgende week zaterdag met vakantie en spoel zoveel mogelijk. Heeft iemand een tip om het zsm te laten genezen? Ik moet 22 juli terug naar de chirurg voor de wond te laten bekijken.


sentinel pile
geschreven door Paul , 08-06-2010

Ik heb ook hetgeen wat hierboven omschreven wordt, het doet bij mij echter totaal geen pijn, alleen jeukt het wel veel en dat is zeer irritant (vooral s'nachts). Ben al naar drie huisartsen geweest in de afgelopen 10 jaar maar die weten het ook niet echt, ze helpen me niet concreet en inmiddels heb ik proctosedyl, hemoclin en l-mesitran geprobeerd, werkelijk niets helpt. De jeuk kan zo ondraaglijk zijn dat niet krabben haast niet mogelijk is. Ik heb nu twee hangende stukjes vlees aan mijn anus zitten. Hopelijk kan iemand mij helpen, heb er veel over gelezen en mijn vermoeden is dat het sentinel piles zijn.


ze zijn weg!
geschreven door Yvonne , 29-03-2010

Nou de ingreep is achter de rug! Op zich viel dat nog erg mee vond ik. Ik had niet veel pijn na de operatie en mocht al snel weer naar huis. De eerste dagen gingen heel goed, maar toen kwam de ontlasting op gang....... dat is minder!!
Er zaten bij mij ook een paar hechtinkjes is die na een paar dagen vanzelf verdwenen waren. Ik spoel nu, na 10 dagen nog ongeveer 3-4 x per dag, verlies ook nog wat bloed en wondvocht. Na de toiletgang moet ik ook heel goed spoelen, krijg het anders echt niet schoon. Het is nog steeds opgezet en de wondjes wijken wat, lijkt nu alsof ik 6 flapjes heb ipv 3! Hopelijk trekt dit alles nog wel bij. Het herstel valt me een beetje tegen, dacht na een week wel weer aan het werk te kunnen, maar dat lukt nog niet vanwege het spoelen en toiletgang en infectiegevaar. Ik kan wel goed zitten. Woensdag moet ik op controle, dus maar eens kijken wat de chirurg ervan vindt!


marisken
geschreven door Yvonne , 17-03-2010

hallo,
Ik ben benieuwd, ik ga morgen naar het ziekenhuis om ze weg te laten halen.
Ik heb er drie zitten die zijn ontstaan na een zware bevalling. In het begin waren ze helemaal opgezwollen, nu zijn het alleen nog flapjes. Ze geven over het algemeen niet echt klachten, alleen moeilijk schoon te houden en ze willen nog wel eens opzwellen en dan zijn ze wel pijnlijk en kunnen ze bloeden.
Ik ga voor deze ingreep onder narcos, hoef het allemaal niet mee te maken wat er allemaal gebeurd!
Ik begreep van de chirurg dat het daarna gehecht wordt, maar lees hier overal dat het open gelaten wordt?
Zie er wel tegenop, maar schaam me wel erg voor deze flapjes, bv in de sauna of voor mijn vriend voel ik me ook niet erg sexie hierdoor.
gr Yvonne


...
geschreven door heel vervelend , 11-11-2009

ook ik heb er last van soms heel weinig soms ondraaglijk.
ben er al eens mee naar dokter geweest,je voelt je al heel ongemakkelijk
die zei dat het marisken waren en dat er niets aan te doen was,dat ik zei dat ik gek werd van de jeuk etc,zei hij dat dat haast niet kon,nou jah...
wat ik me kan heugen is het begonnen na de eerste bevalling,14 jaar geleden.
nu heeft mijn dochter van 10 er ook last van en word er soms helemaal gek van maar durft niet naar de dokter en ik weet zo goed hoe ze zich voelt...
wat kan je er nu zelf aandoen.wie weet iets.....


marisken {huidflapjes]
geschreven door Wil , 05-10-2009

Hoi.

Nou ik ben afgelopen vrijdag voor een dag opname geweest om de huidflapjes weg te laten halen ik had er altijd erg last van en er kwam veel afscheiding vanaf en vaak bloed vooral met harde ontlasting.

Kreeg een ruggeprik en een roesje dus dat is wel fijn maar ze laten de wond wel open dus na elke stoelgang goed uitspoelen onder de douce het is nu nog steeds pijnlijk en ik lig ook regelmatig op bed ook i.v.m. kan je zonder slipje op een matje liggen zodat het kan luchten,de hele dag met verband om is ook niet goed omdat het dan gaat het broeien,slik nu veel paracetemol en ik hoop dat ik er over een paar dagen minder last van hebt,volgende week maandag moet ik terug komen bij de chirug,ik hoop dat ik jullie met mijn ervaring wat aan hebben.

Gr Wil


bloed
geschreven door anoniem , 26-07-2009

hallo .
ik heb wel klachten .
dit is het enige wat ik kon vinden.
ik heb het zelfde huid flapjes! alleen als ik ontlasting heb
bloed het.
ik heb er erg veel last van


geen klachten?
geschreven door Deckers , 15-06-2009

Sorry hoor, maar ze kunnen wel degelijk klachten geven! Bij mij zwelt hij op na de ontlasting en het is dan heel gevoelig. Om gek van te worden......bij mij wil de proctoloog hem weg halen maar dat schijnt nogal pijnlijk te zijn. Iemand daar ervaring mee toevallig??


geen klachten??
geschreven door samira , 06-03-2009

Ik heb er altijd last van. Slapeloze nachten , last van mn linker been, niet kunnen zitten, pijn, jeuk, branderig gevoel etc vreselijk