Mondbranden (Burning mouth syndroom)

Meest voorkomend bij vrouwen in de overgang. Er is een hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Vaak ook een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond.

 

Wat is burning mouth syndroom?
Er is een langdurig hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Kan gepaard gaan met een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond. Soms is er smaakverlies. Aan de tong of slijmvliezen zijn geen duidelijke afwijkingen te zien. De plaats van de klachten kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt. De meeste patiënten hebben ’s morgens het minst last, maar krijgen meer klachten in de loop van de dag. Veel patiënten hebben dagelijks last van mondbranden, gedurende meerdere maanden en soms zelfs jaren.

Wat is de oorzaak?
In veel gevallen is geen oorzaak bekend. Bloedarmoede door pernicieuze anemie, ijzergebrek of vitamine B-tekort kunnne soortgelijke klachten geven. meestal ziet de tong er dan rood en glad uit. Andere mogeljke oorzaken: Diabetes, candida, bacterien, contactallergie (gebitsprothese, metalen, tandpasta), traumatisch (door tics zoals mondzuigen), droge mond (door bepaalde geneesmiddelen of bij ziekte van Sjögren), psychogeen.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bms ziekte (3jaar lang)
geschreven door Elif erdem , 24-03-2019

Beste,
Mijn moeder is nu 34 jaar zij lijdt al bijna 3jaar met het bms ziekte .19 april wordt het 3 jaar, ze is wanhopig op zoek naar oplossingen ze heeft inmiddels al de hoop opgegeven op genezing. De bms ziekte is na de amandelverwijderings operatie begonnen. We verdenken de dokter van het perongeluk beschadigen van haar zenuw , de operatie duurde veel langer dan normaal en ze hard veel meer pijn dan ze normaal pijn ging hebben. Mama is bijna naar alle dokters geweest in belgië, in leuven ,... ook zijn we in turkije naar verschillende dokters geweest de dokters hebben haar meestal anti depresieva pillen gegeven fel verdoofende middelen en ook pillen voor epilepsiepatiënten ze gebruikt ze om te slapen anders kan ze niet slapen het verdoofd haar. Ze heeft de pijn aan haar gehemelte,tong,tanden,gezicht ze had vroeger ook last van brandt in haar armen ze heeft ook olie van wiet gebruikt meteen gestopt verdoofde alleen maar hielp niet tehen de pijn alleen voor te slapen weer ,ook accapunter heeft weer niet geholpen. Ze heeft ook neurotherapie gehad (spuiten), ze heeft ook geprobeerd om de zenuw te blokken heeft jammer genoeg ook niet geholpen. Ook is ze naar ortheopaten geweest weer helaas niets geholpen,viataminen,... .ze is ook naar spychiaters geweest maar jammer genoeg niks geholpen ik raad wel anderen aan om dit te proberen het kan mss helpen mama is dit gebeurt door een dokter dus niet op een natuurlijke manier . Ik zou graag ook het recept van het sappenkuur willen het kan mss helpen . Mvg,


wie weet....
geschreven door familie van n BMS patient , 10-04-2018

Nog geen idee of t werken zal.. heb t nog niet eens gekocht [beetje duur wel]
Maar t HerbalCare product in de webshop gezien https://www.herbal-care-products.com/burning-mouth-syndrome

Hopelijk blijft iedereen die een positief effect heeft met iets zo handig om naam van t product,
of behandelmethode en liefst de kosten erbij te vermelden..

Wanhopige mensen vertellen dat je een verlichtend product hebt gevonden zonder te zeggen wat en waar is n beetje wreed...

We blijven ook meelezen hier en laten weten als we iets vinden hoor! Succes allen


Burning Mouth Syndroom
geschreven door Mari Anne , 23-03-2018

In de jaren 80 ben ik genezen van BMS. De diagnose dat het BMS was, werd pas na een jaar vastgesteld. Ik bleek alleen een allergie te hebben voor nikkel [na de sappenkuur is de allergie ook verdwenen], verder geen vitaminegebrek, geen schimmel, geen virus en geen bacterie. Er is toen ook tongweefsel [biopsie gepleegd] onderzocht op afwijkingen.
Ik ben toentertijd ook bij Prof. dr. I. van der Waal van het AMC geweest, die er in gespecialiseerd was, maar hij kon mij geen oplossing aandragen.
Via een vriend die op consult was geweest bij Dr. L. Kunst, nu woonachtig in de buurt van Lochem, kreeg ik het recept van de sappenkuur ontwikkeld door Dr L. Kunst in mijn handen. Ik heb deze sappenkuur strikt opgevolgd [ niet een keer afgeweken van het recept] en na ongeveer 3 of 4 keer de sappenkuur herhaald te hebben binnen een half jaar, ben ik genezen van BMS. Er is ijzeren discipline nodig om de kuur uit te voeren. Begin april a.s. ga ik met 2 vriendinnen de sappenkuur weer doen, maar dan meer voor reiniging van de darmen en dan weer op te starten met een gezonde darmflora.
Ik vind het jammer dat degenen die ik het recept in de loop der jaren van de sappenkuur heb toegestuurd, nooit hebben gemeld dat ze ook daadwerkelijk de sappenkuur hebben gedaan of op een andere manier genezen zijn van BMS.
Ik zou nu zelf eerst andere methoden zoals het voedingssupplement van Herbal Care uitproberen, wat hier in dit portal genoemd wordt, alvorens met deze sappenkuur te beginnen.
Wat ik wel ondervonden heb van de sappenkuur naast mijn genezing van BMS is dat ik stukken beter in mijn vel zat dan voor die sappenkuur en dat ik vanaf die tijd geen ernstige buikklachten meer had vanwege constipatie vanaf mijn kindertijd [ruim 25 jaar lang]. Na de sappenkuur [nu 33 jaar geleden] heb ik tot op heden geen constipatie meer gehad.
Mijn e-mailadres is opvraagbaar.


Burning Mouth Syndrom
geschreven door Selma van Ree , 11-08-2017

Hoi lieve mensen, ik lijd sinds 8 weken aan BMS, heb voornamelijk gedurende de dag erge pijn in m'n mond, alsof ik een mond vol aften heb tot aan het gevoel dat ik m'n mond ernstig verbrand heb. Ik ben 58 en ik wordt er stapelgek en depressief van. Het eten smaakt mij niet en ook het drinken niet. Soms is de hele tong doof, waardoor ik er soms hard op bijt met nog meer pijn als gevolg. Als ik lees dat het jaren kan duren wordt ik wanhopig. Wie kan me geruststellen?


tong branden
geschreven door jeanne , 22-02-2017

ik zou ook de sapkuur willen ontvangen word er gek van


BMS
geschreven door Iliana van campen , 10-02-2017

Zou iemand mij aub kunnen helpen aan de sappenkuur van
dokter kunst. Mijn moeder heeft al 3 jaar bms en ze is nu op het punt dat ze niet meer verder wil leven.

Een wanhopige dochter ߘ


Burning mouth syndroom
geschreven door Wilma , 20-01-2017

Hoi zusje
Hoe heet dat supplement van herbal care precies.Heb gegoogeld maar weet niet precies welke ik moet hebben
Alvast bedankt


burning mouth syndrome
geschreven door lizzy , 14-01-2017

Ik heb 4 jaar enorme last gehad van burning mouth syndrome en alles, werkelijk alles geprobeerd...tot ik een dokter zag uit antwerpen en die had dit eerder gezien. Hij zei dat het een vorm is van polyneurpathie en ik kreeg na 3 jaar zoeken en vanalles proberen, een jaar prednison en ik was vrij snel van de pijn af, minderen met prednison ging lastig maar het laatste half jaar redde ik het met 2 mg per dag, waarna ik overgegaan ben op CBD olie die de prednison vervangde. Daarnaast neem ik iedere 2 weken antimycotica om schimmel te voorkomen wat ook meespeelde en bezoek ik regelmatig de mondhygieniste, af en toe spoelen met een 1:1 verdunning van waterstofperoxide 3% en water . En mijn B12 bleek niet te worden opgenomen dus sindsdien ga ik iedere 14 dagen een injectie halen. Nu is het zo goed als weg, met soms een opvlamming maar niet van die aard die het eerst was, dat was hel dat gun je je ergste vijand niet. Ik hoop niet dat het terugkomt ik eet biologisch en bak alles in kokosvet, niks anders. Ook soms 3 dagen citroen drinken met een theelepeltje natrium bicarbonaat en aanvullen met water. En ik gebruik medicinale cannabis in een verdamper. Wou het allemaal even melden, ms zit er een oplossing tussen die werkt voor diegene die het niet meer zien zitten van de pijn.


Burning Mouth Syndrome
geschreven door HetZusje , 28-12-2016

Al ruim 3 jaar ernstige last van BMS. Internet helemaal leeg geplukt. Uiteindelijk iets gevonden dat lijkt te helpen. Een voedingssupplement van Herbal Care, dat op het etiket ook specifiek aangeeft dat het voor Burning Mouth Syndrome bedoeld is. Ik heb het in Nederland niet kunnen vinden maar online besteld en had het na een week of twee in huis. Ik was behoorlijk sceptisch, maar na een week dagelijks gebruik heb ik nauwelijks nog last. Ik hoop dat dit doorzet.


...
geschreven door carla , 11-12-2016

Ik heb het al jaren,echt vreselijk.Vooral na de middag komt het opzetten en staat mijn hele mond in brand.Nou was het de laatste tijd minder en dragelijk,soms zelfs even niet meer merkbaar aanwezig.Tot dit weekend getroffen door de ziekte van bell en een prednison kuur gehad.Mijn hele mond staat opnieuw in brand.Zou de wetenschap zich hier wel mee bezig houden? Of moeten wij mensen die dit hebben ons eens verenigen om zo war meer aandacht te vragen voor dit vreselijke nare gebeuren in de mond.Ik word 61


brandende tong,gehemelte
geschreven door wijnen , 03-12-2016

Hallo,
na wortelkanaalbehandeling heb ik drie dagen daarna last gekregen van dit verschrikkelijke gevoel. Volgens de weekend tandarts ligt het aan de verdoving ultracabine of dat er weefsel geraakt zou zijn. Mijn eigen tandarts weet het echt niet en zegt hier nog niet eerder van gehoord te hebben. inmiddels bij de kaakchirurg geweest en hij kon niks afwijkends ontdekken in mijn mond wel wat geïrriteerde tong en slijmvliezen. hij denkt dat het van het spoelwater perio.air chloorhexine komt maar dat ik hiermee heb gespoeld is al drie weken geleden. Soms denk ik aan een allergie op de noodvulling of waar het mee ontsmet is calcium chloride. wie kan me helpen ? wat kan ik doen ? het beheerst mijn hele dag. zijn er medicijnen voor ? alvast bedankt.


...
geschreven door paula vogelaar-looy , 24-06-2016

al sinds 1,5 jaar klachten van burning mouth syndrome. heeft iemand nog tips voor mij? Wat houdt bv een sapkuur in???


BMS Burning Mouth Syndrome
geschreven door Marianne , 04-06-2016

Wilt u informatie over de sappenkuur van dr L. Kunst. Deze sappenkuur heeft mij genezen van BMS na 2 jaar dagelijks pijn te hebben gehad.midden jaren 80. Kauwgum hielp enigszins om de pijn te verzachten. De kuur moet strikt opgevolgd worden anders werkt deze volgens mij niet. IJzeren discipline is daarvoor nodig, In mijn geval is het de moeite waard geweest. Zonder begeleiding van een [natuur]arts zou ik het niet doen, zeker als je medicijnen gebruikt. Mijn huisarts heeft mij toentertijd in het proces goed ondersteund.


sapkuur
geschreven door xavier , 26-04-2016

Dag Marianne

Kan je mij het recept van de sapkuur mailen voor mijn schoonmoeder? xavierdekat@gmail.com
bedankt!


...
geschreven door Anneke Verhoef , 22-04-2016

Ik heb al 3 jaar last van BMS ontstaan door antibioticakuur Amoxicilline. Kijk dus uit. Regelmatig dikke lippen zere tong en verhemelte en bij gewoon een broodje eten schieten de tranen in mijn ogen. Eten dus met een glas koud water naast je bord. Gisteren werd het dus even teveel, kon niet meer ophouden met huilen van de pijn. Paracetamol geeft enige verlichting, maar daar gaat het dus niet van over. Ook karnemelk geeft wat verlichting. Help help wie weet de oplossing.


...
geschreven door gonny , 13-03-2016

hallo lotgenoten.
ik heb die zere mond al sinds 2007 soms veel las soms minder. op dit moment word ik er gek van. intussen het hele ziekenhuis bewandeld maar daar kennen ze Burning mouth syndroom niet eens. .als ik weer bij een arts ben vertel ik dat ze op internet moeten kijken naar Burning mouth syndroom en dan moet ik hen vertellen wat ik mankeer.
en niemand heeft de oplossing.au


bms
geschreven door Renata , 11-12-2015

er worden mensen naar de maan gestuurd en ze kunnen een hart transplanteren, maar is er in de medische wereld nou nog steeds geen behandeling gevonden tegen bms??? het is namelijk gekmakend!
ik zit op een Amerikaans forum voor mensen met bms en daar lees ik dat veel mensen baat hebben bij vitamine b12. ook een tongschraper zou verlichting geven. helaas is dit voor mij de oplossing niet. wie heeft er tips om de pijn te verlichten?


mondbranden
geschreven door R Brekelmans , 12-06-2015

Ik heb sinds ik zirkonia kronen heb laten plaatsen 8 mnd geleden last van BMS en word er gek van.
Wie heeft het recept van die sappen kuur en zou ik die ook kunnen krijgen


Mond syndroom
geschreven door fikria , 31-03-2015

ik wordt ok helemaal gek van en ik wil sappeur wil ik ok graag proberen


...
geschreven door Kathleen , 20-11-2014

wil heel graag de sapkuur tegen BMS Hoe kom ik daar aan ?


mondbrand
geschreven door nicolle , 06-07-2014

Hallo lotgenoten

Sinds Januari dit jaar voor het eerst een gedeelte prothese gekregen. En van begin af aan brande dat ding al. Deed ik het uit was de brand weg.
nu een half jaar later is t zo erg dat mijn mond, tong en onderlip
constant branden en de brand zit nu ook in mijn slokdarm en iinderdaad een metaalsmaak.

nu las ik van die sappenkuur
WIE HEEFT VOOR MIJ DAT RECEPT VAN D SAPPENKUUR


Mondbranden
geschreven door Lin de Boer , 19-06-2014

Zou ik alstublieft ook het recept mogen van de sapkuur? Heb er van alles voor over om hier van af te komen.
Bij voorbaat dank, vr.gr. Lin


recept sapkuur
geschreven door Luck , 28-05-2014

Hallo Marianne Pullens,
wil je mij a.u.b. het recept van de sapkuur tegen mondbranden toesturen? Ik heb er nu al 1,5 jaar last van en ben het helemaal zat.

Dank je, groet Luck
luck@chello.nl


BMS Brandende tong
geschreven door Marianne P. , 18-03-2014

Regelmatig krijg ik e-mails van BMS patiënten die de sappenkuur van dokter. Kunst willen uit proberen, waarbij ik duidelijk aangeef dat deze kuur niet zonder raadplegen van een huisarts uitgevoerd moet worden. Het vereist een IJZEREN discipline om die kuur vol te houden. Ik ben nl. in de periode dat ik de kuur deed, NIET een keer afgeweken van de procedure.
Ik heb het in de jaren 80 onder supervisie van mijn huisarts toen uitgevoerd en ben na die kuur een paar keer herhaald [ zonder de olie] te hebben genezen van BMS.
Andere gunstige neveneffecten van de sappenkuur waren, geen ernstige constipatie met vaak buikpijn [had ik vanaf mijn kinderjaren] meer na de sappenkuur gedaan te hebben en het me echt gezond voelen en er weer tegen aan kunnen..
Dokter Kunst blijkt weer op een andere plek in Nederland een praktijk te hebben. Misschien is het verstandig om meer informatie bij de bron in te winnen, nl. bij dokter Kunst. zelf.
Inmiddels tussen de 27 tot 30 jaar geleden dat ik BMS had.

Marianne


Sapkuur Dr. Kunst tegen Mondbranden
geschreven door sonja , 03-11-2013

Beste Marianne,

Zou ik alstublieft t recept mogen van de sapkuur? Wordt er raar van.
Groet Sonja


Mond/tongbranden
geschreven door Rob , 23-10-2013

Hoi Marianne,

Zou je mij ook blij kunnen/willen maken met het recept?
Ben 40 jaar en heb er nu een jaar of 2 last van, gelukkig niet continu.
Gebruik ook de tandpasta van Biotene en dit geeft voor de nacht wel verlichting van de pijn.
Het verbaast mij eigenlijk dat er zo weinig over bekend is (oorzaak/oplossing), word overal heen gestuurd en elke keer 0 op het request.

Sterkte allemaal,
Gr Rob


...
geschreven door W. Jensen , 10-10-2013

Hallo Marianne,

Ook ik zou graag de sappenkuur van je willen ontvangen. Heb nu al een half jaar last van tong en mondbranden. Ik word er wanhopig van. Mijn emailadres is jensen_33gr@hotmail.com


Sapkuur Dr. Kunst tegen Mondbranden
geschreven door Pimm van Hest , 29-09-2013

Beste Marianne,

zou je mee meer informatie over de sapkuur van Dr. Kunst tegen het mondbranden kunnen geven?
Ik ben een 38-jarige man en heb sinds een klein jaar last van mondbranden, en ik vind het heftig.
Als er de mogelijkheid bestaat er iets aan te doen zou ik daar graag, héél graag iets over lezen/horen....
Marianne, ik hoop van je te horen en alvast hartelijk dank van MMij vanuit een donker Eindhoven,
PiMM van Hest


Sapkuur van Dr. Kunst
geschreven door Arjen Klunders , 28-09-2013

Marianne,
Kan jij mij meer info geven over de sapkuur ?? fluphfd@gmail.com


sap van dr. Kunst
geschreven door Crista , 26-09-2013

Beste Marianne, zou ik alstublieft t recept mogen van de sapkuur?
crista_788@hotmail.com
Alvast bedankt


Mondbranden
geschreven door E. Linden , 28-08-2013

Graag zou ik de sapkuur ontvangen. Ik heb al meer dan een jaar heftige klachten van mondbranden

BVD
E.


tongbranden/droge mond
geschreven door John , 20-08-2013

Graag zou ik de sappenkuur willen ontvangen. Heb al meer dan 4 jaar dagelijks last van deze aandoeningen.


burning mouth
geschreven door caroline spruytte , 21-07-2013

Marianne Pullens

Mag ik aub ook het recept voor die sappenkuur.Ben wanhopig door die tongbrand.Het vergalt heel mijn leven

caroline.spruytte@hotmail.com


sappenkuur dr.kunst tegen mondbranden
geschreven door Rosalia van Overeem , 19-06-2013

Beste Marrianne,

Mijn moeder is 82 jaar en heeft sinds een half jaar enorme last van mondbranden,graag zou ik (in overleg met haar huisarts) de sapenkuur willen proberen ze is verdrietig en hopeloos graag zou ik het recept willen hebben.

Hartelijk bedankt alvast,groet Rosalia.
e-mail; reinro@xs4all.nl


mondbranden
geschreven door Nell Schipper , 11-05-2013

Beste Marianne Pullens,

Sinds 3 maanden heb ik last van BMS.Heb hel in het vooruitzicht als ik alle reacties hier over lees.Heb gelezen over je sapkuur en zou het zeer op prijs stellen als je deze aan mij door zou willen mailen.Hoop dat je mij A.U.B. wil helpen. Vriendelijk bedankt alvast!!


brandende tong
geschreven door Greetje , 27-04-2013

Zou iemands iets weten wat die ellendige brandende tong kan verhelpen.
Gr G Hilbrands


mondbrande
geschreven door monique , 15-04-2013

graag zou k van marianne pullens het recept krijgen van de sappenkuur van dr kunst. mijn emailadres is moverdoes@hotmail.com


mondbranden
geschreven door Nell Schipper , 07-04-2013

HELP! HELP! Ook ik heb sinds 2 maanden last van en burning mouth, waarschijnlijk hetvgevolg van het trekken van een kies waarbij Alveolitis (vreselijk!!!!!) is ontstaan. Die pijn is gelukkig overgegaan, maar vanaf die tijd heb ik nu last van het branderige gevoel in de mond. Het verhaal over de sapkuur gelezen en beste Marianne, mag ik ook A.U.B. het recept ontvangen.
mijn emailadres is dschipper@zeelandnet.nl Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Nell


BMS
geschreven door Brigitte , 02-04-2013

Hallo,
is er ooit nog iemand genezen na het volgen van de sappenkuur van Dr Kunst naas Mariane Pullens in de tachtiger jaren?
Is die kuur nu nog ergns te verkrijgen?
Dank u, Brie


brandend mond syndroom
geschreven door Carine , 22-03-2013

Beste Marianne,
Zou ik a.u.b van u het recept van de sappenkuur kunnen verkrijgen met wat uitleg erbij?
Ik zou u er eeuwig dankbaar voor zijn want mijn mama is er helemaal ondersteboven van! Eerst en vooral van de pijn en dan dat ze gisteren te horen kreeg dat de dokter er niks kan aan verhelpen en dat ze ermee moeten leren leven!
Ik hoop echt dat u vlug contact opneemt met ons!
mvg, Carine


brandend mond syndroom
geschreven door Carine , 22-03-2013

Beste, kan er mij a.u.b iemand de naam van sappenkuur eens doormailen voor mijn mama!
Ze is helemaal ondersteboven van het feit dat ze nu ook dit syndroom heeft en de pijn is soms niet te harden.
Hopelijk ontvang ik vlug een antwoord zodat ik haar kan helpen!
mvg, Carine


mondbranden
geschreven door Help!!!!! , 20-03-2013

Wie kan mij helpen .
Mondbranden is soms zo erg dat ik er gek van wordt.
Kent iemand de sappenkuur ???? Ik wil die graag proberen om van de brandende pijn af te komen .
riecky2@hotmail.com


Mondbranden
geschreven door Linda van der Plas , 06-03-2013

Kan iemand mij aub helpen aan de sappenkuur.

L_Vastenhout@hotmail.com

Bij voorbaat dank.
Linda


Mondbranden
geschreven door Linda van der Plas , 06-03-2013

Oproepje aan Marianne Pullens.

Zou ik van U de sappenkuur kunnen krijgen
voor het mondbranden ?
Ik heb hier al jaren last van.
Bij voorbaat dank.
L_Vastenhout@hotmail.com

Vg.Linda van der Plas


mondbranden
geschreven door marc-jan , 02-03-2013

hallo ik heet marc-jan en heb al meer dan 2 jaar last van heel heftig mond branden
24 uur per dag pijn en ja zie alleen maar vrouwen zijn er ook nog meer mannen met
dit probleem gr marc
email hakkapot@hotmail.com


brandend mond syndroom
geschreven door marianne , 21-02-2013

Ik las hier net over dat mondbranden en metaalsmaak... Heb ik nu ook sinds een maand of zo..... Vooral prikkende tongpunt en metaal/bloed smaak.
Ook poederdroge mond en veel water drinken. Heel vervelend.... Ik zit in mijn overgang dus veronderstel ik dat dit de oorzaak zou kunnen zijn...... ben 48 jaar. Heeft iemand al een goede natuurlijke oplossing gevonden ? Ik neem al jaren redomex en al een half jaar sulpiride, dus daar heeft het niets mee te maken....


bms
geschreven door marianne , 21-02-2013

graag zou ik ook sapkuur ontvangen of waar ik dat kan vinden


bms
geschreven door marianne , 21-02-2013

Graag zou ik ook het recept van de sappenkuur willen kunt U mij dit mailen


Stress
geschreven door wout , 12-02-2013

Ik ben 18 jaar en heb al ruim een half jaar last van brandende pijn vanachter aan mijn tong. Ik dacht eerst dat mijn smaakpapil ontstoken was ofzo... Maar nu denk ik dat het vooral met STRESS te maken heeft. Het is allemaal begonnen achter mijn examens die heel nipt waren of ik er wel door zou zijn of niet (6e middelbaar) en dan sliep ik voor mijn laatste examen nog eens superslecht door een mug in mijn kamer waardoor ik een kussen op mijn oor legde en opstond met een geblokkeerde nek, zo 2 x mondeling moeten afleggen en nog een week last van gehad. Natuurlijk superveel stress voor mijn resultaten en die geblokkeerde nek en enkele dagen later had ik voor het eerst brandende pijn aan mijn tong. Ik kwam bijna niet meer buiten en speelde computerspelletjes die tot meer stress leiden enzo was het dus een vicieuze cirkel. Nu gaat het wel al beter maar heb er toch nog veel last van... De pijn gaat over bij mij als ik iets kan eten en een smaak in mijn mond heb. Maar vroeg of laat komt het dus weer... Ik probeer dus nu zo weinig mogelijk stress op te wekken en zoveel mogelijk te ontspannen, wel lastig als praten pijn doet... Ik las daar net iets over Body Stress en kon mij daar wel in vinden. Ik heb ook vaak een slechte zithouding en lig veel in de zetel en ik slaap op mijn buik wat ook slecht is voor de nek + rug. Omdat de wervelkolom het centrum is van alle zenuwen van het lichaam denk ik daarom dat die pijn zich uitstraalt naar mijn tong. Het is een soort signaal om te tonen dat ik iets moet veranderen... Ik ga nu de komende weken erg op mijn houding lettten en zal dan wel zien.. De mondspecialist zei ook dat er niets lichamelijk te zien was (geen kanker ofzo geen ontsteking niets te zien, enkel een heel klein beetje gezwollen, niets abnormaal dus) Het kwam door de vermoeidheid en de stress zei hij. Bij de meeste mensen duurt tongbranden jaren dus volgens mij is er een veel diepere oorzaak en heeft het vooral met stress te maken, ik denk dus in mijn geval met die Body Stress want de verkeerde houding zorgt voor vaste stress die zich uitzaait naar ergens.


BMS
geschreven door daniella , 12-02-2013

Heb zonet de diagnose gekregen dat mijn brandende mond het gevolg is van BMS. Heb hier nu reeds 3 maand last van en het werkt inderdaad op de zenuwen. Aan Marianne: graag je uitgebreid verslag en kuur! Ik neem nu 'sulpiride' wat helpt maar ben niet van plan dit jaren te nemen. het heeft dus inderdaad te maken met de menopauze.


brandende mond
geschreven door suzanne lugtenburg , 08-02-2013

Kunnen jullie mij vertertellen hoe ik aan die sap kan komen waar jullie het over hebben als ik met medicijnen stop heb ik er geen last van ik heb er nu nog een acetysal dus ik hoop dat die het is want dan weet ik waar het door komt bedankt vast


mondbranden
geschreven door Suzie , 06-02-2013

IK ook heb sinds mei 2012 mondbranden ben bij stomatoloog geweest die heeft mij REDOMEX voorgeschreven savonds 25 mg , snachts geen last maar smorgens begint het zo de hele dag door, ik moet er kapot van heeft iemand iets dat kan verzachten a.u.b.


Sappenkuur
geschreven door Ger , 06-02-2013

Beste Marianne of anderen,
Graag ontvang ik ook de sappenkuuromschrijving. Of dat iemand het misschien hier gewoon kan plaatsen, dat helpt dan meteen iedereen die na ons op deze site komt :-)
Thx Ger ( info@avenchi.nl )


brandende tong
geschreven door M. Koopman , 03-02-2013

Beste Marianne,

Graag zou ik voor mijn moeder, die al meer dan 5 jaar last heeft van een brandende tong de sapkuur van dr. Kunst ontvangen. Mijn emailadres is: koopman.m@home.nl


mondbranden
geschreven door Corry , 31-01-2013

Beste allemaal,

Twee weken geleden kreeg ik tijdens een griep enorme last van mondbranden en erge droge mond. Op internet gekeken wat dat zou kunnen zijn en wat je er tegen kan doen. Heb gelezen dat het vaak ontstaat na een stresvolle periode o.i.d. Omdat ik al een tijd last heb van chronische hyperventilatie heb ik weer eens gekeken op de website hyperventilatie.nl. En ja hoor daar stonden de symptomen van mondbranden.. Ik ben toen weer begonnen met oefeningen van hyperven ,dat is een methode om echt van de chronische hyperventilatie af te komen, en nu na een week is het bijna over. Heb alleen nog af en toe last van een droge mond maar dat is ook bijna weg. Je moet de oefeningen wel vol houden totdat de hyperventilatie helemaal genezen is want anders kan het na verloop van tijd weer terug komen en dat kan wel een half jaar duren als je al lang klachten hebt. Maar ik ben zo verschrikkelijk opgelucht dat het al bijna over is en de oefeningen zijn best zwaar maar ook heel veel andere klachten worden aangepakt. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Het is zeker de moeite waard om het te proberen. De hyperven methode kan je vinden op www.hyperventilatie.info.
Vriendelijke groeten van Corry


BMS ziekte
geschreven door Sasia Roelstraete , 06-01-2013

beste;
Marianne mijn moeder heeft al een jaar het BMS syndrone na veel onderzoeken en medicijnen heeft ze nog altijd een brandende mond.
soms zo erg dat ze bijna van haar zelf gaat .
Als het mogelijk is zou je het sappen kuur willen door mailen .
ik zal je eeuwig dankbaar zjn dat je mijn moeder geholpen hebt. gsm +3294/59/92/23


sappenkuur
geschreven door boemboem , 08-12-2012

Beste Marianne Pullens (en anderen),
Ook in ben zeer geinteresseerd in de sappenkuur van Dr. Kunst. Ik heb al 1,5 jaar BMS en van alles geprobeerd, maar helaas. Mijn email-adres is bdegroot812@gmail.com


BMS sappenkuur
geschreven door Jan Brabant , 29-11-2012

Beste Marianne Pullens (en anderen),
Ook in ben zeer geinteresseerd in de sappenkuur van Dr. Kunst. Ik heb al 5 jaar BMS en van alles geprobeerd, maar helaas. Recent al mijn verstandkiezen laten trekken, maar ook dat heeft effect. Mijn email-adres is Brabantrules@hotmail.com


Brandende tong
geschreven door joke Kortekaas , 13-11-2012

Marianne Pullens ik zou graag de sappenkuur van Dr. Kunst uit Arkel ontvangen. Mijn mailadres is jokekortekaas@hotmail.com. Alvast bedankt Joke


BMS syndroom
geschreven door Nathalie , 13-11-2012

Oproep aan Marianne Pullens,

Een 3-tal maanden geleden kreeg ik alle symptomen van BMS, brandende tong, lippen, keel, soms tot in mijn neus. Ik ben een vitamine b kuur aan het doen en ondertussen antidepressiva aan het innemen op aanraden van mijn huisarts. Kan u mij uw sappenkuur doorsturen ? Ik wil hier absoluut vanaf en zou alles proberen.
Alvast bedankt !


tong / mond branden
geschreven door Ans , 07-11-2012

Ik heb in oktober 2011 last gekregen van mondbranden. Om gek van te worden, maar dat hoef ik niet uit te leggen. Verschillende onderzoeken via kaakchirurg en neuroloog, scan gehad.Bloedonderzoek gehad en getest op een tekort op B-12.Alles bleek in orde te zijn!!!! Wanneer je op internet gaat zoeken lees je vaak over een tekort van B-12.Wat overigens moeilijk is om vast te stellen. Drie weken geleden heb ik vitamine B-12 gekocht en ben drie tabletten per dag gaan slikken.Na twee weken waren mijn klachten bijna verdwenen!!! Of het een samenloop van omstandigheden is weet ik niet, maar mijn klachten zijn voor 90% verdwenen.


burning mouth/mondbranden
geschreven door klaartje , 04-11-2012

Kathleen G Baldridge Gordon
UNCCH, School of Medicine, Ophthalmology:

Evidence of chorda tympani dysfunction in patients with burning mouth syndrome
Eli Eliav; Batya Kamran; Rachel Schaham; Rakefet Czerninski; Richard H. Gracely; Rafael Benoliel (Profiled Author: Richard Harvey Gracely)
Journal of the American Dental Association 2007;138(5):628-633.

View in ScopusAbstract
Background. More than two-thirds of patients with burning mouth syndrome (BMS) have altered taste sensation. The authors conducted a study to assess chorda tympani and trigeminal nerve function in these patients. Methods. The study was composed of 48 patients; 22 were diagnosed as having BMS, 14 had burning symptoms related to other diseases and were diagnosed as having secondary burning mouth syndrome (SBMS), and 12 were healthy volunteers. The authors evaluated the electrical detection thresholds of the infraorbital and mental nerves and the electrical taste and electrical detection/tingling thresholds in the anterior two-thirds of the tongue for all patients. Electrical taste threshold is thought to be dictated by chorda tympani nerve function while electrical detection/tingling thresholds are regulated by trigeminal nerve function. Rasults. The mean electrical taste/tingling detection thresholds ratio and the taste detection thresholds were significantly higher in patients with BMS than in patients with SBMS and in control subjects, indicating chorda tympani nerve dysfunction. Eighteen (82 percent) of the 22 patients with BMS demonstrated chorda tympani dysfunction (13 unilateral and five bilateral). Conclusions. Chorda tympani hypofunction may play an important role in BMS pathology. Unilateral hypofunction may be sufficient to produce generalized burning sensation exceeding the affected nerve area. Clinical Implications. Elevated taste detection threshold levels determined via electrogustatory testing and an elevated taste/tingling detection thresholds ratio may assist clinicians in the diagnosis of BMS. More studies are needed to validate these findings.

PMID: 17473041

Mondbranden of Burning Mouth syndroom kan zoals in bovenstaand onderzoek bewezen wordt veroorzaakt worden door de Chorda Tympani;
De chorda tympani brengt twee soorten zenuwvezels van hun oorsprong met de nervus facialis naar de nervus lingualis die ze naar hun eindbestemming brengt. (De nervus lingualis is een tak van de nervus trigeminus en vervoert tast- en pijnprikkels van de tong).

De chorda tympani blijkt een bijzonder sterke onderdrukkende invloed te hebben op de andere smaakzenuwen, en op de pijnvezels in het voorste deel van de tong. Beschadiging van de chorda tympani leidt daardoor tot verstoring van de activiteit van andere zenuwen, die minder geremd worden.


BMS en chronische keelpijn
geschreven door Marianne , 13-10-2012

In de jaren 70 had ik chronische keelpijn, dat een jaar duurde totdat ik bij een huisarts kwam die ook goede voeding belangrijk vond.
Hij stelde mij de vraag ´eet je veel kaas` ja zei ik. Stop met kaas eten en melk drinken, yoghurt en karmenelk mag wel. je zult van je chronische keelpijn afkomen. Na 2 a 3 weken was mijn keelpijn over.
Vanaf die tijd heb ik nauwelijks keelpijn meer, als ik mij aan de regels houd van niet teveel kaas eten.
In de jaren 80 kreeg ik een brandende tong, nadat er 2 amalgaanvullingen uit mijn kiezen was verwijderd. Oorzaak is nooit gevonden. Ik kwma bij Prof. van der Waal van het AMC terecht, die mij naar huis stuurde met de mededeling leer ermee te leven. Ik heb toen een sappenkuur uitgeprobeerd, die dr Kunst uit Arkel o.a. voorschreef aan migrainepatienten. Een vriend van mij toentertijd had migraine en kreeg die sappenkuur voorgeschreven. Ik vroeg hem het recept en heb deze kuur met een ijzeren discipline uitgevoerd en ben tot op de dag van vandaag genezen van tongbranden. Ik had al 2 jaar last van tongbranden en mijn hele leven werd er door beinvloed, omdat het pijnlijk was en alleen wat te verzachten was door telkens kauwgum in de mond te nemen.
Een uitgebreid verhaal en de kuur kan je bij me zonder kosten opvragen.
Hgr. Marianne


BMS
geschreven door BB , 25-09-2012

Ik heb al zo'n 5 jaar last van mondbrand. Voornamelijk op de tong en het tandvlees. Ik word er bloednerveus van, bij mij begint het vroeg in de middag, daarna verergert het. Inmiddels heb ik een half jaar antidepressiva (citalopram, eerst 20mg daarna 10mg) gebruikt voor een depressie, maar daar ben ik nu weer mee gestopt door de vele bijwerkingen. Maar: in dat half jaar dus GEEN mondbrand, niets. Deze week is de ellende weer begonnen. Ik ga hierover met mijn psychiater in overleg.


mondbrand
geschreven door carina frey , 25-09-2012

Ik heb nu ongeveer al een jaar of 7 last van mondbrand en het word altijd maar erger en erger. In die 7 jaar heb ik dan ook nog borstkanker gekregen, en een operatie ondergaan en chemo en bestralingen. Die kanker was de hel maar die jarenlange aansleping van mondbrand is nog veel veel erger en verpest heel mijn leven. Graag zou ik Lipon-250 proberen maar weet niet of dit in combinatie mag met arimidex (anti-hormonen die ik nog 5 jaar moet innemen). Ik ben echt radeloos.


Sappenkuur bij BMS
geschreven door Tinie , 22-09-2012

Marianne Pullens zou ik van jou het recept voor die sappenkuur kunnen krijgen?
t.vanveelen63@gmail.com


mondbranden
geschreven door ineke , 15-08-2012

Het komt bijna altijd door een allergie, waar dan ook van. Dus zorg dat je darmflora op orde is.
een goede full spectrum pro-biotica helpt. BIj iedere natuurdrogist te koop. Laat je goed voorlichten want er is veel op de markt.

Was in 2 weken van mijn mondbranden af.


Bms sappenkuur
geschreven door Caroline , 25-06-2012

Hallo,
Ik heb gelukkig geen BMS , maar ik zoek info voor familie
Kan iemand mij vertellen wat de sappenkuur inhoudt, hoe lang deze duurt en of het succesvol is na 2jr BMS?
Alvast bedankt!


Mondbranden
geschreven door Hennie vanKlinken , 22-04-2012

Oproep aan Marianne Pullens,

Ik heb al jaren (ca. 6 jaar) last van mondbranden.
Ben onlangs meerdere keren in het UMCG (Groningen) geweest bij Prof. de Bont.
Nog steeds geen oplossing. Hij wil nu de zaak voorleggen op een congres, maar weet nog niet wanneer er weer een congres is.
Jouw reactis spreken mij echter erg aan en zijn voor mij enorm herkenbaar.
Jij biedt aan dat je het recept van de sappenkuur wel beschikbaar wilt stellen en ik zou het zeer op prijs stellen als je mij dit wilt doen toekomen.
Uiteraard zal het er dan met mijn huisarrts over hebben.

Alvast hartelijk dank.

Hennie van Klinken

e-mail: j.h.vanklinken@planet.nl


Genezen van BMS door sappenreinigingskuur
geschreven door Marianne Pullens , 17-04-2012

In de jaren 80 genezen [ midden 30 was ik toen] van BMS dmv sappenkuur van Dr Kunst. 20 jaar later heb ik Dr Kunst nog ervoor bedankt. Prof. van der Waal van het AMC kon mij toentertijd geen oplossing geven.
de sappenkuur vereist veel discipline, die ik wel had omdat ik van die erge tongpijn af wilde. Pas na een jaar werd de diagnose gesteld, geen candida, geen virus, geen bacterie, nadat er een biopt van de tong werd genomen. Mijn toenmalige huisarts in Delft had nog nooit een patiënt gehad met deze aandoening. Volgens Prof. van der Waal waren er maar 400 mensen die deze aandoening hadden in Nederland.
De BMS kreeg ik na een tandartsenbezoek waarbij 2 amalgaanvullingen werden vervangen. Ik heb nog steeds amalgaamvullingen en nu bij vervangen geen BMS meer gekregen. Volgens mij is bij mij BMS overgegaan doordat mijn darmen door de sappenkuur gereinigd zijn. Obstipatie heb ik daarna nooit meer gehad, mijn nikkelallergie is daarna ook verdwenen en nooit meer teruggekomen en als je de sappenkuur gedaan hebt dan voel je je kiplekker en kan je tijdens het kuren gewoon 36 uur per week werken.

Ik zou eerst aanraden een andere kuur te doen [bij mij op te vragen], omdat de sappenkuur ijzeren discipline vereist en je absoluut niet mag afwijken van het te volgen traject.

Inlichtingen bij mij op te vragen.
Ik raad wel aan uw huisarts op de hoogte te stellen als u aan die sappenkuur gaat beginnen. Ik heb het op eigen houtje gedaan, die sappenkuur maar wel met medeweten van mijn toenmalige huisarts.


BMS
geschreven door Riet Caspers , 04-04-2012

Ook op hyves zit een groep die langzaam groter wordt, meldt je aan !!!!


BMS
geschreven door Riet Caspers , 04-04-2012

Wil toch weer even wijzen op de groep op facebook, is een erg actieve groep, je vindt er genoeg support
en tips.https://www.facebook.com/#!/groups/55906216391/


Sappenkuur Marianne
geschreven door Kristel , 16-03-2012

Hallo allemaal,

Ook ik ben al maanden bezig met uitzoeken wat ik nu heb. Begonnen met alle klachten die ik hier lees, huisarts, dermatoloog, tandarts, kaakchirurg etc. Kastje naar de muur verhaal. Moedelijk en gek word ik ervan. Mondgel gehad, biopt tong (kwam niets uit), supplementen etc.

Marianne, ook ik ben benieuwd naar jouw kuur. Hoe komt ik aan het recept?

Hartelijke dank alvast,

Kristel


Burning mouth syndrome
geschreven door Ann , 08-03-2012

Sinds Juni 2011 last van bms, na het trekken van bovengebit naar aanleiding van aanhoudende kaakpijn. Kreeg prothese en na 4 dgen spoelen met hextril is de hel begonnen. Eerst volledige brandende mond, daarna keel, toen kwam het in aanvallen die sterk op hyperventilatie leken (chronisch).
In september 2 weken opgenomen geweest, helemaal binnenste buiten gekeerd, alles prima in orde!! Men heeft tegretol en serlaine opgestart resultaat, andere pijn, mijn tong continue woof nog net 42 kg omdat ik niet meer kon eten van de pijn. Sindsdien tal van medicatie geprobeerd, xanax, temesta, uni tranxene zyprexa neurontin geen resultaat, het wordt steeds erger. Mijn gewicht heb ik wel terug stabiel gkregen door de zyprexa, mar voor de pijn niets te vinden. alle spoelmiddels gebruikt, baking soda, biotene niets helpt. Soms gaat het een dag goed om daarna in alle hevigheid terug te komen. Ben aan 2de prothese bezig niets veranderd. Nu zeggen ze dat het psychisch is door overprikkeling van mijn zenuwstel en stress.. een mens zou voor minder stress krijgen!! ben nu hypnotherapie aan het proberen, zonder resultaat tot nog toe, maar volgens hem kan het zeer lang duren, ontspannen is de boodschap.
Ik heb een zoontje van 5 en kan op dit momnt amper voor hem zorgen door de pijn, bms heeft voor mij alles kapot gemaakt, en het leven op deze manier is niet menselijk meer, ik zie geen oplossing en begin stillaan volledig in te storten van ellende. Het leven wasn zo mooi voor BMS


BMS
geschreven door Riet , 17-02-2012

Zijn ondertussen weer een aantal maanden verder en m'n BMS omt en gaat, is nooit helemaal weg, maar soms een paar weken wat minder last tot de volgende aanval. Nu weer een ramp. Ondertussen test gedaan voor voedselallergie, kwam niets uit, ben nu oil-pulling aan het doen (zoek maar op internet wat dit is) nog geen resultaat, maar kan even duren voor het werkt. Wat een rot syndroom is dit. Ben erg blij met de groep die ik op facebook hebt gevonden, een erg actieve groep. Heb ook op hyves een groep gestart, die begint ook langzaam groter te worden, dus iedereen die dit leest, kom erbij, samen staan we sterk en kunnen elkaar helpen in onze strijd tegen de BMS...


Brand in de mond
geschreven door Verschueren Ludo , 14-02-2012

Hallo,ik heb ook een twee jaar brand in de mond gehad ,tong en lippen , heb bij de dokter verschillende pillen , mond spoeling tegen schimmels maar niets helpt , dan heb ik bij deze verhalen gelezen van een vrouw die ( ALFA – LIPONZUUR )nam ,dat heb ik met overleg bij de apotheker gaan halen ,dan heb ik wel de duurste genomen iets van rond de 43 euro
LIPON-250 ( ALFA-LIPONZUUR) 250 mg – 60 caps , en heb die helemaal opgenomen en ben er van afgeraakt .Ik hoop dat het bij meerdere ook lukt – kan een foto van de verpakking door sturen


mondbranden
geschreven door tine van der beek , 28-01-2012

hallo allemaal ,
ook ik heb sinds oktober mondbranden over gehouden na een flinke verkoudheid ,bronchitis, word er ook gek van . poets mijn tanden met baking soda ,
helpt wel iets maar niet voor lang heb net een prednison kuurtje gehad van 7 dagen niks geholpen. mijn mondhoeken zijn ook kapot , ben nu begonnen met dr vogel een middeltje tegen schimmels kan je puur op de tong doen met een watten tip brand als de hel maar verzacht de pijn voor een tijdje ook de echina force hete drank aan het nemen iedere dag om de weerstand op te krikken . maandag maar weer is naar de arts .
heb een prothese met metaal erin heb wel een metaal allergie. ik slik al jaren 5 mg paroxetine per dag dus depressief ben ik niet . neem ook pure bessensap tot nu toe helpt niks ja een snoepje waar je lang op kan sabbelen geeft mij verlichting

gek word je er van ik hoop iets aan de adviezen te hebben . groetjes sugar


pijnlijke tong
geschreven door co , 22-12-2011

Ik kwam erachter dat ik dat kreeg na een verdoving van de tandarts, de tandarts dacht dat ik allergisch was voor die stof (ultra cain), dus er werd bij mij voortaan een andere soort verdoving gebruikt als ik die nodig zou hebben. Maar 'n paar maanden geleden moest ik geopereerd worden aan mijn buik met plaatselijke verdoving en wat denk je... ja hoor, weer die pijnlijke tong. Bleek dat ze die stof daarvoor ook gebruiken (ook met de naam CAIN erin). Dus nu zit ik weer zeker 'n half jaar met die pijnlijke tong. Ik heb meteen bij de huisarts doorgegeven dat ik allergisch ben voor die stof (dat het in het systeem zit) zodat het niet wéér zal gebeuren!

Dus mensen... ga eens na of je een verdoving hebt gehad bij de tandarts of ziekenhuis!

Ik heb pas eens gekeken op internet naar die verdoving, het is vergif... kijk hier maar eens >>

http://www.jtmt.nl/index.php?/...in-d-s-480


burning mouth syndroom
geschreven door elly heisen , 09-12-2011

Ik heb nu 6 maanden bms,
Nadat ik n behandeling heb gehad bij de tandarts kreeg ik 4dagen erna n schimmel op mijn tong,ik kreeg daar n spoelmiddel voor .
Toen verdween wel de schimmel maar daarvoor kreeg ik veel last van mijn tong,t is af en toe bijna ondraaglijk
Ik heb n aantal artsen bezocht maar daar kwam niets uit heel frustrerend.
Het zou fijn zijn om elkaar op de hoogte te houden,van t geen ervan onderzocht wordt.
groetjes Elly Heisen


BMS Hyves
geschreven door Huidconsult.nl , 13-11-2011

http://burningmouthsyndroom.hyves.nl/ bestaat sinds 24 mei


chronische keelpijn
geschreven door anne-marie , 09-11-2011

Al 11 jaar heb ik last van chronische keelpijn, een brandende en droge pijn achter in mijn keel en mijn gehemelte, tandvlees. Het leven met deze pijn is voor mij soms draaglijk maar soms ook niet. Inmiddels zijn mijn amandelen geknipt, ben ik er achter gekomen dat ik een scheurtje in mijn middenrib heb (reflux), maar slikt maagzuurremmers die niet helpen. Ook heb ik ijzertekort is pas gebleken en slik daar nu ook medicijnen voor. Nu in lees over het burning mouth syndrome herken ik deze soort van pijn. Omdat artsen mij niet verder kunnen helpen heb ik al aan accupuntuur, reiki, iriscopist, etc gedaan. Niets hielp. Na aandringen heb ik wederom weer een second opion gehad en deze arts stuurt mij idd naar Amsterdam. De pijn beinvloedt mijn leven, maak mij soms knettergek! Kan soms mijn haren wel uit mijn hoofd trekken. Herkent iemand deze emoties en frustraties? Hopelijk iemand nog een gouden tip?

Anne-Marie


BMS
geschreven door Patricia Storm , 08-11-2011

Ik wil graag lid worden van de Hyves BMS maar kan hem niet vinden. Wie kan mij helpen?


Brandende tong
geschreven door Sinet , 15-09-2011

Sinds 4 weken heb ik ook last van een brandende tong, gehemelte en zakt nu verder naar de keel. Zeer vervelend en ontzettend belastend.Ik zit ook in de overgang en de arts heeft mij vertelt dat dit een oorzaak kan zijn. Als medicijn heb ik Amitriptyline gekregen maar voel nog geen verbetering. Morgen krijg ik de bloeduitslagen voor ijzer & een tekort aan B12. Wie heeft ervaring met het medicijn Amitriptyline? Alle tips zijn welkom. Succes allen met deze lastige situatie.


brandende tong
geschreven door Lenie , 13-09-2011

Ook ik heb regelmatig last van een brandende tong, dit is gekomen na een anti-biotica kuur....maanden erna had ik nog steeds last, het enige wat een beetje hielp was spoelen met hexetidine, maar dat mag je maar 14 dagen achter elkaar gebruiken.
Alle antibiotica van welke soort ook geven bij mij dit probleem, maar ook antihistamine, laatst kreeg ik pillen voor een huidaandoening en ja hoor, bingo......
Nu onderhoud ik het door elke dag te spoelen met biotene mondwater en hoe gek het ook klinkt, een klein stukje heel zout vet spek in de mond nemen en dat er zo lang mogelijk inhouden verzacht ook de pijn, en ook een tipje gemalen kruidnagel op de tong doen en goed door de mond heen verspreiden.
Ik weet het zijn geen echte oplossingen, maar er is nog geen één dokter die dat wel kan aanreiken, dus probeer je van alles.
Pure rode bessensap drink ik ook elke dag een klein glaasje van, zo red ik het redelijk, als er maar geen antibiotica of antihistamine geslikt hoeft te worden.
Zijn er meer mensen die van deze medicatie de klacht van een brandende tong krijgen?
Ook sommige bloeddrukverlagers zijn niet goed voor mij, eerst een gezwollen keel en daarna weer een brandende tong.
Lastig hoor die allergie voor medicatie.
Sterkte iedereen met dit nare en pijnlijke probleem.
Groetjes Lenie.


mondbranden
geschreven door carla , 08-09-2011

Ik heb er ook nu een half jaar last van.
Het lijkt wel verder te gaan.
Eerst 2 bultjes gehemelte,dan een stukje tandvlees,dan tong,dan lippen en nu begint mijn keel.
Het is dat ik nog 2 kinderen heb van 10 en 6,maar anders...........
Ik ga morgen weer naar de kaakchirurg.
Ik heb wel een operatie gehad,waarbij ik plaatselijke verdovingen heb gehad??????????

Ik heb er ook nog nek en rugatrose bij.
De nek zit soms een zenuw beknelt,19 september ga ik naar de neuroloog.

Stuur mij all informatie AUB door wat ik kan doen,het doet de hele dag pijn.
Kaakchirurg zegt spoelen met kamile en ik doe al tanden poetsen met paradontax het liefst meerdere malen per dag(verzacht iets).
Groetjes Carla.


BMS
geschreven door Riet Caspers , 22-08-2011

2 weken geleden er achter gekomen dat m'n zinkgehalte veel te laag is. Nu aan een zinkemulsie, voorgeschreven
door de KNO arts. Na 2 weken al duidelijke verbetering. Hoop dat dit de boosdoener is.
Zo zie je maar hoe belangrijk het is eerst diverse bloedtesten te doen, soms is de oplossing eenvoudiger dan je denkt.
(zink, ijzer, suiker, vitame B12 , schildklier etc)


mond-en tongbranden
geschreven door dina visser , 15-08-2011

ik ben een vrouw van 67 jaar en sinds september had ik last van mond-en tongbranden. bijna 2 jaar lang.dag in dag uit. nu heb ik sinds half juli begonnen met sarotex. eerst 1 per dag.nu heb ik 2 stuks per dag. en ziedaar eigenlijk geen last meer.ik weet niet hoelang ik dit moet gebruiken,maar heb totaal geen bijwerkingen,alleen geen last meer.je weetniet wat je overkomt,na bijna 2 jaar die branden heb gehad.


BMS hyves
geschreven door Riet Caspers , 29-06-2011

Er is een burning mouth syndroom hyves aangemaakt door mij,
hoop dat er daar wat actiever gebruik van gemaakt wordt.
Moeten genoeg mensen zijn die support en/of tips kunnen gebruiken.
Hoop jullier daar te "ontmoeten" .

Riet Caspers


...
geschreven door riet caspers , 30-05-2011

tip: Bij mij helpt het niet, maar misschien bij anderen wel

5 druppels tabasco in een kopje, theelepel water erbij, roeren, 20 seconden in de
mond spoelen en dan uitspugen. Het brandt even heel erg, maar bij sommigen
is na een half uur de pijn weg.


burning mouth syndroom hyves
geschreven door riet caspers , 24-05-2011

Voor de mensen die op hyves zitten, er is ook een BMS hyves...


BMS
geschreven door riet caspers , 24-05-2011

Vandaag voor de 2e keer naar accupunctuur. Is wel van de week vastgesteld dat m'n schildklier niet goed werkt en
kan dit een link hebben met BMS, dus daar duim ik voor en hoop dan verlost te zijn van dit stomme syndroom.


Mondbranden (Burning mouth syndroom)
geschreven door nettie , 19-05-2011

Ja heb er ook een witte tong bij, het gaat steeds wisselend.Denk ook de landkaartentong. Kwam voor iets anders bij de dokter en liet even mijn tong zien omdat ik last had ze zei niet aan doen!!!!!
Plekjes zijn ook telkens ergens anders.
Vind dit allemaal niet leuk maar als ik jullie verhalen lees ben ik niet de enige maar hier ken ik niemand die dit heeft.
Zal ook wel met de overgang te maken hebben en stress.
Denk telkens wat heb ik nu weer gegeten??
Las iets over druivensap en cola drinken en gebruik zendium als tandpasta.
oude kaas en rode wijn laten staan.
Spoelen met mondwater vind ik verzachten


Burn Mouth Syndroom
geschreven door ernie11 , 09-05-2011

Een vraagje hebben jullie er ook een witte tong bij (soort landkaartentong). Dit heb ik namelijk wel soms trekt het ook wel weg en wordt het branderige gevoel minder. Maar na ongeveer 2 weken wordt het branden weer erger en dan wordt ook mijn tong weer witter.
Toevallig vandaar de bloeduitslagen gekregen ferritine verhoogd maar volgens de HA was dit allemaal goed Ik lees heel veel maar niet dat er mensen zijn met een witte tong. Ik ben heel benieuwd of er toch mensen zijn die hier ook last van hebben.


mond/tongbranden
geschreven door Riet Caspers , 06-05-2011

Ook ik heb de diagnose mond/tongbranden gekregen van Prof. van der Waal.
Nu, daar gaan we geen genoegen mee nemen, diagnose en niets aan te doen, hij
is vast specialist in diagnose stellen, als ze het niet meer weten krijgt het beestje een
naampje. Nu één voor één van alles aan het uitproberen, baat het niet dan schaadt
het niet. 10 mei afspraak met accupuncturist.


moeder met burning mouth syndrome
geschreven door paresh , 02-05-2011

Mijn moeder heeft onlangs een diagnose gehad van mondbranden. Kan iemand mij de werkwijze van de sappenkuur van Mariane doorsturen aub?
Ik en mijn moeder zouden jullie eeuwig dankbaar zijn!
groetjes,
Paresh
ps: doorsturen kan op paresh@telenet.be


mondbranden
geschreven door carina , 15-03-2011

ook ik heb last van klachten in mijn mond gekregen na een wortelpuntbehandeling al bijna 4 jaar geleden
wordt er knetter gek van ga ook alles proberen wat jullie schrijven
dat wij dit pikken allemaal hier moeten ze toch meer vanaf weten


sappenkuur van marianne
geschreven door bep de blauw , 15-03-2011

nog steeds ben ik in afwachting van het recept,of een manier waar ik het kan halen of waar het verkrijgbaar is,graag jouw reactie.


mond branden
geschreven door bep de blauw , 08-03-2011

hoi marianne
ben steeds aan het kijken of er al een berichtje van de sap kuur van je op staat,nog steeds niets.
dus nog een keer de vraag wil je die mailen naar mij,of kan dat niet moet je soms eerst ergens lid van worden.
ik snap het niet,ik wil die sap kuur echt proberen,nu ik wacht vol spanning af.
deblauw@home.nl
gr bep


sap kuur van marianne
geschreven door bep de blauw , 27-02-2011

hoi marianne

ik zou het heel fijn vinden,dat jij me die sap kuur op zou willen sturen.
per mail, deblauw@home.nl
bij voorbaat hartelijke dank
gr bep


tongbranden genezen na sappenkuur
geschreven door Marianne , 10-02-2011

De sappenkuur kan ik je toesturen met advies altijd de huisarts op de hoogte te stellen als je met de sappenkuur gaat starten
Ik ben weer eens het internet op gegaan om naar sites te kijken over tongbranden omdat een vriend van mij iemand kende die last heeft van tongbranden en nieuwsgierig was hoe ik eraf gekomen was.
Halverwege de jaren 80 [ ik was toen 32 jaar] kreeg ik na een tandartsbezoek last van een brandende tong. Amalgaan was achteraf toch niet de boosdoener.
Glossitis Rhombica Mediana was de diagnose die na allerlei onderzoeken eruit kwam [na ruim een jaar last te hebben van het tongbranden, mijn huisarts [15 jaar huisarts toen al] had het in zijn praktijk nooit meegemaakt dat een patiënt enorme last van tongbranden had] Mijn huisarts las toentertijd een artikel van Prof. van der Waal in een medisch blad over tongbranden. Prof. van der Waal in het AMC Amsterdam was de specialist waar ik ben geweest.
Hij kon mij niet verder helpen.
Kauwgom verzachtte de pijn enigszins.
Ik heb ruim 2 jaar mondbranden [glossitis rhombica mediana] gehad en ben genezen na een sappenkuur [4 x herhaald in een half jaar tijd] te hebben gedaan. De vraag is wat de diagnose is van jouw/uw tongbranden.
IK heb allergietesten gehad, nikkelallergie geconstateerd [is overigens weggegaan na de sappenkuur] Biopsie gedaan van tong: geen schimmel, geen bacterie, geen virus
Geen afwijkingen in het bloed zoals bloedarmoede, vit. B12 tekort etc.
Dat moet vaststaan om na te gaan of mijn sappenkuur effect zal hebben.
Je hebt een ijzeren discipline nodig om het te doen en dat had ik omdat ik er van af wilde.
Prof van der Waal van het AMC Amsterdam was de specialist op het gebied van tongbranden.


Prof. van der Waal - geschreven door bep de blauw, 02-02-2011
geschreven door Joke , 09-02-2011

Prof. van der Waal (VU ziekenhuis Amsterdam) is dé specialist op het gebied vab mondbranden.
Ik ben er zelf geweest en onderzocht, maar geen resultaat:
"het is niet bekend hoe je het krijgt en ook niet hoe je ervan afkomt, het kan zomaar overgaan"
Ik heb het nu 3 jaar, sterkte


capsules
geschreven door bep de blauw , 08-02-2011

hoelang moet je de alpha lipon zuur capsules slikken voor je verbetering merkt


supplement
geschreven door bep de blauw , 08-02-2011

hoe lang moet je die capsules met alpha lipon zuur innemen voor dat je verbetering voelt.
ik neem ze nu 2 weken maar merk nog niets alle tips zijn welkom.
Bep


mond branden
geschreven door bep de blauw , 02-02-2011

sinds een 5 tal jaren heb ik last van mond branden,vooral mn tong,en nu 2 maanden ook mijn keel.
ik heb al 30 jaar een kunst gebit,dus ik denk dat het daar niet aan ligt,wordt er vaak gek van,nu stelde de k.n.o.arts voor om eens een afspraak te maken met professor van de waal in amsterdam.
heeft iemand daar ervaring mee, of een andere goede tip om te proberen,ik wil alles proberen.
mail mij a.u.b. in afwachting bep

 

update
geschreven door Carla , 16-12-2010

Ik ben enige maanden geleden bij Bijzondere tandheelkunde geweest in UMCU, waar ze volgens de krantenberichten onderzoek deden.
Ben er niets mee opgeschoten.
Kunstgebit zien te vermijden, dan onstaan vaak bms klachten en wij allen hebben al bms klachten zonder kunstgebit!
Ben er wel doorverwezen naar een psycholoog, ook in UMCU, moest maanden op de wachtlijst... kan daar in februari terecht.

Ben recent ook bij XQdent in Zeist geweest vanwege parodontale klachten.
Wie een luisterende begrijpende paradontoloog zoekt...Dhr. van Noordenne, ik beveel hem van harte aan.
Hij durfde echter geen behandelplan op te stellen uit angst dat de bms alleen maar erger gaat worden.
Des al niet te min was ik heel blij dat iemand eens serieus naar mij luisterde en zich onthield van waarde-oordelen en negatieve commentaren.
Moet wel vaker naar de mondhygieniste om mijn gebit zo lang mogelijk te behouden en dat doe ik dus braaf, maar met elke behandeling worden de klachten erger en ik werd al gillend gek van de pijn.

Onlangs een HAIO getroffen die mijn pijn en suicidale gedachten serieus neemt en me nu toch door heeft verwezen naar een neuroloog.
Ook daar op de wachtlijst....zal wel ergens in 2011 worden dus.

Ineke, kun je even melden wat de naam is van dat verdovende menthol spul...ik heb wel de lidocaine vloeistof maar dat heeft geen mentholsmaak en mag je niet inslikken, dus dat wat jij gebruikt moet wat anders zijn...ook maar weer proberen...we moeten wat!

Heeft iemand intussen meer informatie over die sapkuur?

Wordt vervolgd....


Burning mouth syndroom
geschreven door Tjakina , 17-11-2010

Kan Marianne mij vertellen hoe ik aan de kuur van Dr. Kunst kan komen. Ook ik ben slachtoffer geworden van het tongbranden, na het eten van verse ananas. Ik slik ook amitryptholine wat een beetje helpt, Gabapentine ben ik mee gestopt, ik was de hele stoned.
Wie kan mij helpen aan een goed advies. groet Tjakina.


mondbranden
geschreven door Gonny , 14-10-2010

Na verschillende artsen te hebben bezocht die mij niet kunnen helpen zou ik mensen met dit syndrome willen vragen alle middelen op een rij te zetten wat mogelijk is om hieraf te komen. Gek wordt je ervan, het overheerst alles. Met een zwaar gehandycapte man en dit syndrome wordt het me soms te veel. Alles wat op internet staat ga ik proberen.


smaakpapillen
geschreven door irene , 09-10-2010

Zijn er mensen die een tongschraper gebruiken !!!!! Niet meer doen er wordt te veel kracht bij gebruikt en je smaak papillen gaan er van kapot. Ik heb begrepen dat de bovenkant van de de tong uit bolletjes bestaan en die schraap je kapot, heb ik ook gedaan en heb nu last van tongbranden.


tongbranden
geschreven door irene , 09-10-2010

Heb nog niet zolang last het is begonnen na het stoppen met roken. Ben naar de huisarts gegaan en heb een flesje met verdovings spul gehad. Na alles wat ik gegeten heb of gedroken even met een kwastje over de tong werkt perfect het smaakt naar mentol. .Je kan het doorslikkenis goed voor de keel volgens de arts. Het werkt niet bij schralen lippen .Het plakt namelijk.


mond-tongbranden
geschreven door Jan Winkelmolen , 01-06-2010

Al een jaar tob ik met mondklachten. Het gevoel van een mesje of propje in keel afgewisseld met mondbrand. Volgens huisarts en KNO gevolg van reflux. Medicijnen daarvoor evenals behandeling bij osteophaat, homeophaat en logopedie geen enkel resultaat. Ook een tandprothese laten vervangen door een brug en uitgebreide behandeling bij monghygieniste.Klachten nemen echter toe en verminderen de levenslust. Wie heeft een tip?


bms
geschreven door Carla , 22-05-2010

Ik sprak laatst toevallig een tandarts en vroeg hem of hij iets wist van bms.
Hij raadde me Biotene Oral Balance gel aan.
Het verlicht de droge mond, voelt aan alsof je mond gesmeerd wordt.
De pijn van de fantoomlussen en scheermesjes wordt er niet minder van maar verder is het een aanrader.
Er schijnt ook nog zoiets te bestaan als Tooth Smooth, ook een gel, maar noch de drogist noch de apotheek verkochten dat.

In het AD van 30 januari 2010 heeft een stuk gestaan over mondbranden.
Stress, alcohol, roken en gekruid eten kunnen de klachten verergeren.
Onderzoek gericht op het in kaart brengen van alle mogelijke factoren kan plaats vinden in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde.

Een alternatief therapeut zei mij dat wondjes in de mond vaak samen gaan met darmklachten.
Hij raadde me aan om voor het slapen gaan een zakje Darmocare Extensis van Bonusan op te lossen in een beetje water, daar goed mee te spoelen en het dan door te slikken.

Mocht ik nieuwe tips te weten komen dan voeg ik ze weer toe.


Mondbranden
geschreven door Gerard , 17-05-2010

Probeer eens tandpasta zonder fluor (Paradontax)


bms
geschreven door Catherine Casseyas , 09-04-2010

Ik heb al 3 jaar BMS,maar sedert verleden jaar neem ik alle dagen een anti-oxidant alfa-liponzuur, en ik heb echt verbetering.Het is geen goedkoop preparaat, maar het helpt.Ik zou willen zeggen: volhouden en proberen, het is de moeite waard!


m.b
geschreven door tineke , 13-01-2010

na een paar weer heftige weken voor de feestdagen,gaat het nu enorm goed met mijn mond.ik ben er toch ook van overtuigd dat er ook veel te maken heeft met drukte en weerstand op dat moment.ik ben bij een homyophaat en slik vsh.mercurius granules.1x per week.i.v.m de almagaan.tevens slik ik ook amityline als ik erg last heb van de mond.voelt alles weer goed een week ofzo dan bouw ik het af met om en om innemen.en daarna helemaal geen amitriline.ik heb dit altijd alleen ,savonds 10 mg. genomen. sinds 3weken gaat het prima en neem ik alleen van de homyophaat i
ik wil iedereen die op deze site gereageerd heeft hartelijk danken. ik heb hier heel veel aan gehad. heel veel susces en sterkte voor iedereen.met een pijnloos jaar.


mondbranden (bms)
geschreven door adriana , 08-01-2010

Ook ik had vreselijke last van een hels brandend gevoel in mijn mond
Tandvlees slijmvliezen keel en tong.
Na 3 schimmelkuren ben ik door gestuurd naar de dermatoloog en de kno arts
De pijn is om gek van te worden ,gelukkig werd het door de specialisten goed begrepen .
Ik slik nu 2 maal daags 10 mg amitriptyline. Mag het eventueel nog opbouwen met 10 mg erbij.
Er ging een wereld voor me open ,na mijn eerste dosering (s'avonds) had ik de volgende morgen nog wel pijn maar die was oppervlakkig .
In de loop van die week ging het steeds beter heel af en toe breekt het heel even door maar ik zit nog steeds op de 2 maal 10 mg per dag.
Het is wel zo dat je in de eerste dagen suf bent maar in de loop van de tijd neemt dat af,nu na 2 weken heb ik dat suffe gevoel niet meer .
Het is echt aan te raden om het te proberen mijn leven is geheel veranderd.
Ook is mij uit gelegd hoe het ontstaat ,je hebt kortsluiting in je oudste hersenen , hoe dat komt weten ze niet .
En deze hersenen zenden prikkels uit naar de mond ,bij mij gebeurd dat over 3 verschillende zenuwbanen .
Ik wens jullie veel sterkte en ga naar een kno arts of dermatoloog
Adiana


reactie voor Tineke
geschreven door Carla , 24-12-2009

Het is al jaren bekend dat amalgaam ALLERLEI lichamelijke klachten kan veroorzaken.
In de jaren 80-90 werd er ook gesuggereerd dat M.E. zou "verdwijnen" als je amalgaam liet verwijderen.
De M.E. stichting heeft destijds gewaarschuwd om niet zomaar alle kiezen en tanden te laten trekken, omdat er vaak meer speelt, combinatie van factoren.
Ik zat in die tijd in een rolstoel en was d.m.v. Mora therapie aan de beterende hand en kon weer lopen.
Mijn tandarts was pro-amalgaam en tegen witte vullingen.
Toen er bij mij een vulling vervangen moest worden had ik gezegd dat ik geen amalgaam meer wilde.
In de weken daarna ging het slechter en slechter met me en kon ik weer niet lopen.
Ik vroeg me af: waar is het mis gegaan?
Toen bleek dat mijn tandarts toch een amalgaam vulling had geplaatst!
Nadat de vulling verwijderd was ging het langzaamaan weer beter met me en kon ik weer lopen.
Voor mij voldoende bewijs dat amalgaam een negatief effect kan hebben op je gezondheid maar mijn tandarts was nog steeds niet overtuigd.
Ik heb nu dus een andere tandarts want bij mij komt er geen amalgaam meer in mijn mond.
Let er wel op dat je tandarts een cofferdam gebruikt, want bij het uitboren komt het amalgaam anders weer via je mondslijmvliezen je lichaam binnen.
Ik weet niet of jouw problemen veroorzaakt worden door amalgaam.
Ik zou in elk geval die amalgaamvullingen laten vervangen want er bestaat een waslijst aan kwalen die je kunt krijgen van amalgaam.
Ik hoop voor je dat jouw klachten daarmee verholpen zullen zijn!
Echter, zoals je in mijn eerdere reactie hebt kunnen lezen zijn mijn bms klachten ontstaan na het plaatsen van een draad achter mijn tanden.
Volgens de anestesist kan er een hyperreactie ontstaan t.g.v. iets dat in je mond heeft plaats gevonden.
Je zult er dus rekening mee moeten houden dat "een verbouwing van je mond" ook weer bms tot gevolg kan hebben.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat dat jou zal overkomen, maar het lijkt me niet onmogelijk omdat je al bms klachten hebt.
Ik wens je wijsheid, sterkte en succes!
groetjes,
Carla.


bms
geschreven door Carla , 23-12-2009

Ik heb de tip van Caroline opgevolgd en Marmite genomen maar bij mij doet het niets.
Voor wie het net als ik vies vind smaken maar het toch wil eten: ik smeerde een dikke laag tussen twee plakken ontbijtkoek en ik smeerde het op plakken kaas die ik daarna oprolde.
Ook mijn reactie op de tip van Gina: gemberwortel.
Inderdaad, het is erg scherp....en het veroorzaakt alleen nog maar meer "fik" in mijn mond (vooral op de open wonden); en de pijn wordt daarna helaas nog geen tel minder.
Marianne, wil je de sapkuur op de site zetten?
Wel zo handig voor iedereen...want we willen allemaal van die pijn af!
Maakt het nog wat voor soort kruidenthee je drinkt?
Alvast bedankt.


mond brand
geschreven door Johanna , 23-12-2009

Ik ben 55 jaar en heb al vele jaren een vreselijke tong
Net als ieder ander je zou er soms niet goed van worden en vreselijk moe
wat ik niet lees is .Ik zelf heb ook de neiging om met mijn tong tegen de voortanden
tanden te werken of zuigen de kinderen zouden zeggen Ma je tong.
Ik heb al over al gedoktert zou echt niet meer weten waar ik nog terecht kan.
Zou ook die sap kuur wel eens willen proberen.
Als ik naar bed ga doe ik en bitje in
heb een extra dun bitje laten maken en dat geeft in de nacht voor mij wat rust
O ik zou er zo graag van af komen.
Als iemand die sap kuur door wil sturen graag.


burning mouth syndroom
geschreven door tineke , 22-12-2009

ik ben sinds 2 weken naar een homeopaat geweest deze heeft geconstateert dat het mondbranden van de almagaan vullingen komt.ik heb nu korrels om het lichaam te ontgiftigen.
mijn tandarts geloofd hier niet in. en weet niet of het helpt om alle vullingen te vernieuwen.of zelfs kronen te zetten.( in verband dat div.vullingen al niet meer te vervangen ziji.v.m stevigheid)

wie heeft hier ervaring mee? en weet of dit echt helpt.

bedankt.


sapkuur van marianne
geschreven door haas , 21-12-2009

ik heb sinds een tandarts behandeling deze herfst plotseling last van bms.
eerst dacht ik ook aan aften, toen ging het na een aantal weken van zelf over (veel spoelen met meridol). de tweede keer schoof ik het op een noten-allergie en inderdaad, een anti-histamine middel hielp. maar nu heb ik het weer en heb toch echt geen noten gegeten. wel lage weerstand.
vooral de punt van de tong doet pijn en voelt als verdoofd. er zitten kloven in, als het erg is zijn het werkelijk een soort inhammen.
ik zal zeker de marmite proberen maar ben ook geïnteresseerd in dat verhaal van Marianne over de sapkuur van Dr Kunst. Zou je mij die kunnen mailen? Veel dank!


branderige tong en opgetzette keel
geschreven door Daniella Croes , 21-12-2009

Ook ik heb sinds enkel weken last van dit branderig gevoel in mijn mond en bovendien zwelt de tong,lippen en keel op. Dat is niet zozeer zichtbaar dan wel voelbaar. Ik word er depressief van als ik lees dat jullie allemaal al zo lang last hebben van dat vreselijke gevoel en inderdaad net als ik zoveel slapeloze nachten hebben. Als ik het goed lees zijn er niet veel hulpmiddeltjes die echt helpen behalve de sapkuur dan. Daarvan zou ik dan ook graag de referenties hebben want ik wil er liefst morgen nog vanaf zijn.Ik doe er alles voor.Ik heb al wat medicatie geprobeerd op aanraden van de huisarts maar van alles wat ik neem lokt mijn lichaam de averechtse reactie uit. Een slaapmedicijn verwekt net een vreselijk slapeloze nacht en rillingen en een stuwing van het bloed door mijn aders dat ik er gek van word. van antiallergische medicijnen krijg ik een mond die volledig droog is zodat je amper nog kan praten en de pijn nog erger wordt.Ik krijg er angsten van die mijn leven nu al beheersen. Wie kan me helpen?


bms
geschreven door Carla , 05-11-2009

Drie jaar geleden kreeg ik na het plaatsen van een draad achter mijn tanden erge pijn. Een jaar later kwam ik erachter dat het een nikkeldraad betrof, terwijl ik nikkelallergie heb. Draad eruit, klachten bleven.
Na allergologie, dermatologie en kaakchirurgie kwam ik bij pijnpoli, alwaar men mij wist te vertellen dat het bms is.
Als antwoord op vraag van A. ter Maat: in sommige gevallen ontstaat bms als hyperreactie op iets dat in de mond heeft plaats gevonden (vulling, verdoving, draad, protese e.d.). Materiaalkeuze schijnt er niets mee te maken te hebben (zo zou nikkel dus niet de oorzaak zijn van mijn klachten).
Ik voel constant brandende metalen lussen en - scheermesjes in mijn mond, kreeg later wondjes aan tong en gehemelte, ik voel een hevige brand en heb droge slijmvliezen (hoewel test uitwees dat ik wel voldoende speeksel heb).
Specialist omschrijft het als een fantoom zenuwpijn.
Hij had goede ervaringen met anti-depressiva i.c.m. anti-epileptica (werken beiden op zenuwpijn) Ik slikte daarbij ook nog elke 2 uur 20 mg morfine.
Helaas heeft het bij mij niet geholpen; mogelijk omdat ik al erg veel medicijnen heb geslikt in mijn leven.
Bijwerkingen: gewichtstoename (20 kilo in een maand) en concentratiestoornissen ...maar ik moet er wel bij zeggen dat ze bij mij door zijn gegaan tot hoge doseringen omdat de pijn niet minder werd.
Van de morfine kreeg ik hallucinaties (geen angstaanjagende).
Slaperig ben ik (in tegenstelling tot een van de andere schrijfsters) van al die medicijnen niet geworden.
Elk mens reageert uiteraard anders.
Ik heb ook acupunctuur en cannabis geprobeerd, zonder resultaat.
Het verhelpt de kwaal niet maar misschien hebben jullie iets aan deze tips:
Bij droge slijmvliezen/mond Sativa spray die gebruikt wordt bij Syndroom van Sjogren (vrij verkrijgbaar apotheek); Kamillosan spray (drogist) verkoelt de brand zolang je geen open wondjes hebt (dan bijt de alcohol); als je wondjes hebt spoelen met Vitis Gingival (vrij verkrijgbaar apotheek); lidociane orale gel 2% kan de pijn ietwat verdoven (via huisarts).
Ik begrijp de mensen die schrijven dat ze er gek van worden en misschien moet ik dan maar de eerste zijn om hier toe te geven dat het dusdanige vormen aan kan nemen dat je er suicidale gedachten van krijgt.
Ik heb veel ziekte en pijn meegemaakt in mijn leven maar nooit eerder heb ik suicidale gedachten gehad.
Ik heb genoeg redenen om te willen leven, maar deze pijn is hel(s).
Een recent verzoek aan mijn huisarts voor doorverwijzing naar een neuroloog is afgewezen.
Het lijkt erop dat het reguliere circuit verder weinig te bieden heeft.
Ik hoop een goed "alternatief" te vinden!


burn mouth.
geschreven door tineke bartelds , 04-11-2009

sinds 2005 heb ik dit tong branden. van alles geprobeert van de huisarts. bioclinmondgel.daktorin mondgel.onderzoek bij de tandarts mitronidasol kuur. niets uit gekomen,ook bij de dermetaloog onderzoeken geen resultaat.
tenslotte van de dermetoloog amitriptyline gekregen. nadeel hieraan een suffig gevoel overdag.ik gebruik het daarom beperkt.
helaas komen de klachten dan weer snel terug.
de klachten komem ook heel onregelmatig.soms een aantal maanden dan weer maanden niet.
het gekke is dat het steeds de wintermaanden zijn dat het heftig de kop opsteekt.(oct-mrt) zal het mischien dan toch met tekorte verband hebben? de pijn is echt behoorlijk en me tong ziet er met rode puntjes opgezet uit.
wie heeft nog andere goeie ervaringen en weet bij welke speciale arts ik dit nog opgelost krijg.

een wanhopige mondlijdster.


Oplossing.
geschreven door Albertine. , 25-10-2009

Hoi even een vraagje over de Marmite, hoeveel gebruik je daarvan?
Zou ook heel graag het sappenkuur willen ontvangen.
Word helemaal gek van die pijn in mijn mond.
Alle adviezen zijn dus welkom.


mondbranden
geschreven door marjavanaalst , 11-10-2009

Ik heb het verhaal van Marianne gelezen over de sapkuur van Dr Kunst zou ik graag meer informatie willen.


oorzaak allergie
geschreven door mieke , 01-10-2009

sinds een jaar heb ik ernstige klachten van een brandende en gortdroge mond. In het pollenseizoen werd het echt een handicap daar ik niet meer kon slapen (zonder speeksel kun je niet slapen). Er is eerst een pollenallergie ontdekt en sinds augustus is aangetoond dat ik een voedselallergie heb. Tot nu toe komt er wekelijks wel iets bij wat ik niet verdraag. Door deze voedingsmiddelen te laten staan verminderen de klachten. Ik ben nog zoekende maar ik hoop binnenkort 'schoon' te kunnen eten en daardoor ook weer eens een nacht door te kunnen slapen.


mondbranden, metaalachtige smaak
geschreven door caroline Lelies , 23-08-2009

Ook ik heb maandenlang een branderig gevoel en een metaalachtige smaak gehad.
Met pepermuntjes kon ik de dag wel doorkomen want dat gaf me enigszins verlichting maar de oplossing die ik nu heb gevonden lag simpelweg bij het product wat je gewoon bij de supermarkt kunt kopen.
MARMITE. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je misschien te kort komt in je lichaam en die dit verschijnsel veroorzaakt.
Ik ben geen arts die hier misschien wel een antwoord op kan geven maar ik was van mijn kwaal na 2 dagen er van af en ik heb er nu al maanden geen last meer van.
Ik hoop dat ik nu veel mensen hiermee kan helpen. Succes


mondbranden ontstaan na plaatsen spiraal
geschreven door Brigitte , 20-08-2009

Een 3 tal maanden geleden heb ik een spiraal laten plaatsen. Enkele dagen later dacht ik dat ik mijn tong verbrand had, maar die brandplek ging niet weg. Mijn tong werd dik en sneetjes erin en naar wat ik dacht aften. Ik heb spul gehaald om een en ander aan te stippen, maar dat deed alleen vreselijk pijn en verhielp het euvel niet. Ik ben naar mijn tandarts gegaan en zij verwees mij toch even door naar de kaakchirurg. Deze meende dat het gaat om brandende mond en niet om aften.
Wanneer ik moe ben, uit ben geweest en gedronken heb, mijn weerstand even wat minder is, dan doet mijn tong met name s'ochtend vreselijk pijn. En inderdaad is mijn mond helemaal droog.
Ik weet niet zeker of ik ook mondbrand heb, want ik heb nog nooit wat aan mijn tanden gehad of een van de oorzaken zoals vermeld. Het enige wat veranderd is, is die verdomde spiraal.
Ik heb nu dus al 3 maanden pijn aan mijn tong en wordt er langzaam gestoord van. Ik proef niet goed en het is net of ik een stuk schuurpapier over mijn tong heb gehaald.
Ik hoop dat dit snel gaat stoppen...


Mondbranden
geschreven door Khalid , 05-08-2009

Beste Marianne,

Mijn moeder heeft ook last van mondbranden. Ze kan er nauwelijks van slapen, en ik ik heb vreselijk met haar te doen.
Ik las in je reactie iets over de Sappenkuur van Dr. Kunst. Ik zou deze graag bij je willen opvragen, kun je mij daar info op sturen?
Ik zou je heel erg dankbaar zijn. Met vriendelijke groet,

Khalid


tongbranden
geschreven door Marianne , 13-07-2009

Ik ben 57 jaar en sinds 1986 volledig genezen van tongbranden [gedurende 2 jaar]. Ontstaan na tandartsbezoek, er werden toen 2 amalgaanvullingen verwijderd. Prof. van der Waal AMC [specialismen tongziekten] stelde de diagnose en kon geen oplossing geven. [Biopsie van de tong gehad, allergietesten uitgevoerd [allergisch voor nikkel], schimmeltest, bacterietest, virustest. Ik ben toen met een detox sappenkuur begonnen van natuurarts Dr. Kunst. Ik heb de kuur op eigen houtje gedaan met medeweten van mijn huisarts.
4 weken gesapt [1 liter vers geperst fruitsap en kruidenthee per dag, geen vast voedsel], na twee weken sappen was de pijn weg, na 4 weken geleidelijk aan met vast voedsel begonnen, pijn kwam terug, weer begonnen met sappen, na een week was de pijn weg, nog een paar weken verder gesapt, weer na 3 weken begonnen met vast voedsel, de pijn kwam in mindere mate terug, na de 4de keer sappen en dan weer geleidelijk aan begonnen met vast voedsel was ik genezen. daarna is het nooit meer teruggekomen. Ik voelde me zo fit als wat tijdens de sappenkuur [ de eerste 3 dagen van de kuur moet je wel veel pijn kunnen verdragen vanwege het afvoeren van de afvalstoffen en galproppen] en jaren daarna. Ik was toen 34 jaar.
De sappenkuur kan je bij me opvragen. IJzeren discipline is er wel voor nodig. Ik wilde van de 24 uurs pijn [kauwgum verzachtte de pijn wel] afkomen en dan ben je wel gedisciplineerd.
Mijn toenmalige huisarts Dr. Brienen in Delft heeft mij ontzettend goed ondersteund in het proces naar de diagnose toe [pas na een jaar werd de diagnose gesteld].
Ook heb ik Dr. Kunst pas eind jaren 90 een e-mail geschreven en hij schreef mij de volgende dag al terug, dat hij het fijn vond dat ik er zo'n baat bij had gehad.


burning mouth syndroom
geschreven door Anneke Grol , 04-07-2009

ik heb al 8 jaar last vam bms en niemand weet wat het is. Sinds een paar maanden wordt het erger en ik heb nu via de dermatoloog een antidepressiva Amitriptyline. Helpt een beetje maar niet veel.
Ik wil alles proberen het is afschuwelijk.


Burning Mouth Syndrome
geschreven door Catherine Casseyas , 10-06-2009

Ik heb al 2 jaar last van erge BMS , moest het afdempen met Deanxit, een antidepressivum.Het hielp redelijk, maar nu ik mijn medikatie afbouw vlamt het weer op in mijn mond.Ik heb vooral 's morgens ook een zeer rare smaak in mijn mond,walgelijk soms.Dat ga ik nu wat tegen met Composor 11 van Soria Natural.Ook veel koud drinken en fris fruit helpen wat om te verzachten.De artsen zeggen dat ik er nooit van af zal geraken, is er iemand die wel een doeltreffende oplossing heeft?


mondbranden
geschreven door monique , 23-03-2009

ook ik heb last van dat akelige mondbranden.het is soms zo eenzaam,en je denkt och er zijn vele ergere dingen maar het is zo constant aanwezig dat je er echt doodmoe van word.toch lijk ik baat te hebben bij een antioxidant namelijk alfa-liponzuur..hier kun je over lezen op het internet... veel succes voor iedereen die hier mee zit en blijven hopen ,hoop doet leven.


mondwater
geschreven door agnes , 18-03-2009

ook ik heb erg last van mondbranden en dan spoel ik geregeld met mondwater,dat wil al eens helpen,en zeker voordat ik slapen ga.Hopenlijk hebben jullie hier ook wat baat bij.Succes ermee.


help!
geschreven door J.M.Barnhoorn@casema.nl , 08-01-2009

Sinds aug 1985,na het trekken van een kies en het plaatsen van een brug,is m,n leven op z'n kop gezet en hoe!In begin stadium s'morgens nog erg mild,daarna de hele dag en al jaren nu dag en nacht.Heb stad en land afgereisd maar geen oorzaak te vinden.Slaap slecht en drink wel 10maal per nacht wat water,zó gortdroog is m'n mond! Ik snap eigenlijk niet hoe ik het heb volgehouden!De dame die mailde dat ze er gek van werd begrijp ik volkomen,ik heb ook al heel wat tranen liggen!!!


mevrouw
geschreven door a. Ter Maat , 04-12-2008

Ik heb sinds 2 maanden een gebitsprothese en sinds die tijd ook een burn mouth.Ik word soms gek van de pijn.Is er iets tegen te doen, bijv. andere prothese van ander materiaal.


mondbranden
geschreven door gina , 04-12-2008

Ik ben 78 jaar en heb sinds half Maart last van mondbrand.Ik heb het in verschillende mate de ene dag erger dan de andere dag.Wat mij helpt,al is het dan tijdelijk,is gemberwortel dat rasp ik heel fijn neem een half theelepeltje en verspreid dat door mijn mond vooral langs de zijkanten van mijn tong en spuug het uit.Het is erg scherp maar als dat weggetrokken is is mijn mondbrand ook weg.Het is maar tijdelijk maar ik heb even rust,Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Succes.