Muggenbeet


Wat is het?
Insectenbeten worden door de specialist ook wel culicosis genoemd. Deze fors jeukende huidafwijking wordt veroorzaakt door de beetjes van insecten in de huid. Dit kunnen zowel de muggen zijn als ook door andere stekende en bijtende insecten worden veroorzaakt.
Bij muggen is er in ons land duidelijk zichtbaar sprake van seizoenswisselingen. In de winter komen deze bijna niet voor.
De insecten zijn onder te verdelen in giftige en niet giftige. De giftige, zoals de wespen, bijen, horzels en bepaalde mieren laten een gif achter. Meestal is de "beet" een verdedigings reactie. Dit gif geeft vaak heftige reacties, variend van roodheid en jeuk tot forse zwellingen, maar soms zelfs uit de hand gelopen allergische reacties (anafylaxie) welke soms de dood tot gevolg kunnen hebben.
De niet giftige insectenbeten worden veroorzaakt door muggen, vlooien, luizen, schruftmijt etc die in de huid bijten omzich te kunnen voeden aan ons bloed.
Soms is het niet duidelijk waar door de uitslag wordt veroorzaakt, terwijl er wel een duidelijk bij insektenbeten passend huidbeeld wordt gezien.


Wat zijn de verschijnselen?
- de gewone muggenbult ziet er uit als een klein rood bultje wat intens jeukt, maar wat bij krabben kan groeien tot de rode tot bleke verheven zwellingen die we ook van galbulten/urticaria kennen,
- Soms kunnen de reacties heftiger zijn en dan gaan deze gepaard met blaarvorming (culicosis bullosa).
- Andere heftigere of hardnekkige reacties zijn strophulus (acute uitbraak van fors jeukende bultjes na insectenbeet) en persisterende insektenbeten, welke soms nog weken tot maanden na insektenbeten kunnen aanhouden.


Image  
Muggenbult op de wang

 

Hoe wordt het behandeld?
Bij sterke jeuk en huidreacties kunnen onstekinsremmende corticosteroid zalven veel verlichting geven. Soms wordt dit gecombineerd met antihistaminica, om de jeuk extra te bestrijden.
Een bijkomend probleem is vaak bacteriële infectie van een insektenbeet, waardoor bij beperkte afwijkingen lokaal met antibioticazalf (fucidin) moet worden behandeld, en bij heftigere infecties zelfs antibiotica geslikt moeten worden.

Preventie van insektenbeten?
Een en ander is afhankelijk van het veroorzakende insectsoort. Goede hygiene van lichaam, maar ook omgeving is belangrijk.
Soms is het mogelijk om insecten te weren doormiddel van barrières, zoals horren voor ramen en deuren, maar ook door kleding met lange mouwen/broekspijpen.
Ventilatie van een huis is ook zinvol, aangezien muggen bijv niet van tocht houden, maar ook een koele omgeving schrikt veel insekten af.
Muggen zouden niet van bepaalde geuren houden. Het nut van citronella producten en wierrook is vaak maar beperkt en van korte duur.
DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) is een zeer effectief middel om muggen op afstand te houden, maar heeft zo zijn beperkingen, zo wordt het gebruik ervan afgeraden voor zwangeren en jonge kinderen.een sterk jeukende reactie die ontstaat op de plek van de huid waar een mug bloed zuigt. Vooral in waterrijke gebieden komt de mug 's zomers massaal voor. Voor de voortplanting heeft de mug water nodig om haar eieren in te leggen en bloed om de eieren te kunnen produceren.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 

Externe links:

  • informatie over DEET van fabrikant (Engelstalig): deetonline
  • informatie over DEET bij kinderen (Amerikaanse vereniging van kinderartsen)

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

muggenbult
geschreven door brechtje , 16-05-2015

Ik heb steeds vaker een kleine paars rode vlek als de muggenbult weg is
weet iemand misschien hoe dat kan?


zonnebultjes
geschreven door Gertrude , 20-07-2011

Ik heb een balnke huid en mag eigenlijk niet in de zon,maar zelfs een beetje zon geeft al direct zonnebultjes,die weggaan in het donker.
Nu kan ik niet de hele dag binnen blijven ,dan krijg ik ook geen vit D genoeg en op mijn leeftijd van 71 jaar is dat ook erg belangrijk.
Zelfs in de auto verschijnen de bultjes al weer door een beetje zonneschijn,ongelukkig .
Wat raadt U me aan,toen ik jong was had ik hier nooit last van,In 1995 kreeg ik Hairycell leukemie,heeft het daar ook mee te maken, de leukemie is wel in remissie ,of hoe heet dat?
Weet U een remedie?
Met dank,
Gertrude


malariamug
geschreven door roosje , 17-07-2010

Hoe ziet een malaria muggenbeet er eigenlijk uit?
Me zus heeft een muggenbeet, dat begon te bloeden ik zei dat het kwam doordat ze had gekrabt maar ze vertelde dat ze niet zo heel erg had gekrabt. Ze is bang dat het een malaria muggenbeet is maar toen ik ging zoeken op internet kon ik niet vinden hoe dat eruit ziet?

Alvast bedankt.


ook uien kene muggen ook niet tegen
geschreven door kim , 01-07-2010

muggen kunnen ook niet tegen uien ik heb zo vaak in de zomer uien op me kammer liggen en het helpt echt. probeer het maar uit en deze site krijg een 10