Pityriasis alba

Er zijn onscherp begrensde witte ronde vlekken (1-5 cm), met een hele lichte schilfering, vooral in gezicht op de wangen, soms op armen en romp. De vlekjes treden op in de zomer en verdwijnen vaak vanzelf in de winter. De volgende zomer kan het weer terugkomen. Pityriasis alba geeft meestal geen klachten, hooguit wat lichte jeuk

Klik hier voor foto's

Wat is pityriasis alba?
Het  betekent letterlijk: fijne witte schilfering. Het is eigenlijk een heel lichte vorm van eczeem met uitdroging van de huid. Het komt veel voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar. De klachten treden vooral op in de zomer. Komt ook voor bij kinderen met een donkere huid, de witte plekken zijn dan extra opvallend. Bij pityriasis alba is er geen duidelijk eczeem, maar zijn er wel de kenmerkende witte plekken die vaak gezien worden bij atopisch eczeem. Die ontstaan als eczeemplekken genezen. Deze witte plekken bij atopisch eczeem worden dan vaak toegeschreven aan corticosteroid zalf, maar dat is niet terecht.

Pityriasis alba is eenvoudig te herkennen en de diagnose wordt gesteld op grond van het klinisch beeld. Aanvullende onderzoeken zijn niet nodig.

Wat is de behandeling?
De behandeling bestaat voornamelijk uit voorkomen van uitdroging van de huid, en eventueel aanvetten van de huid met een zalf/body lotion, speciaal voor de droge huid. In de regel verdwijnt pityriasis alba vanzelf in de loop der maanden of jaren.

Douche en contact met warm water zo veel mogelijk beperken. Warm water droogt de huid uit. Gebruik direct a het douchen een body lotion (waarop staat: voor de droge huid). Tevens geen irriterende zeepproducten of huidreinigers gebruiken op de huidafwijkingen.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Witte plek op mijn wang en een beetje bij de neus
geschreven door sunny , 23-01-2016

Ik ben bij de dokter geweest en hij zei dat er niets mee mis is en gaat vanzelf over ,, wel heeft hij een zalf gegeven elocon, Ik merk dat het wel helpt..


witte vlek
geschreven door whitney , 09-05-2013

Ik heb sinds kort een witte vlek op mijn wang. Ik vond het niet nodig om naar de arts te gaan. Hij jeukt af en toe en nu doet hij pijn als ik mijn hand of wat dan ook erop legt. Wat is het beste om te doen?


pech
geschreven door Genevieve , 25-08-2012

Vorig jaar had ik last van zonneallergie, dit jaar weer gevolgd door dit
Blij ben ik niet..het zit volop naast mijn rechtermondhoek onder mijn wang


verkeerde diagnose
geschreven door Rosanne , 11-06-2010

er werd tegen mij gezegd dat ik P. rosea heb, maar het lijkt er meer op dat ik p. alba heb! wat is nou eigenlijk het verschil, alleen dat alba met witte vlekken is? dit had mijn dokter meteen moeten zien!!


inderdaad eindelijk gevonden!
geschreven door Els , 22-01-2009

al jaren "last" van deze plekjes vooral op mn armen, een paar op mn rug en op elk bovenbeen 1 (rood zoals marieke beschrijft). Destijds door de huisarts pityriasis versicolor genoemd, maar dat ziet er toch anders uit.
Bij mij jeukt het alleen in de winter, als de cv hoog staat, ik warmer douche en de huid droger wordt. Ik gebruik een hele vette bodylotion (als vaseline intensive care moisture lock, nivea sos) en dat houdt het rustig en jeukvrij, maar het pigment blijft weg. Het duurt zeker een zomer voor het pigment weer enigzins bijgekleurd is, maar dan zijn er vaak al weer nieuwe plekjes dus helemaal 'vlekvrij' ben ik nooit meer.
volgens mij is het niet besmettelijk, maar misschien wel erfelijk, mijn moeder heeft 1 plekje op elke bovenarm...
sterkte allemaal!


Wiite vlekjes
geschreven door Joyce , 13-01-2009

Al mn hele leven (ben nu 27 jr) heb ik exceem wat komt en weer weggaat. Sinds een jaar heb ik witte vlekjes over t hele lichaam of t nu zomer is of winter!!!! Ik smeer t in met zalf maar t gaat niet weg! Het lijkt zoals op de foto hierboven maar ik heb t vooral op mn buik, hele rug en armen! Het jeukt heel erg!! Wie weet of dit inderdaad dat is en wat helpt?????!!!!!!! Ik zou echt heel blij zijn als iemand de oplossing heeft waardoor t weggaat!! Of in ieder geval iets dat helpt!!
Alvast bedankt!
ps mailtje kan je sturen naar joyceje81@hotmail.com


Eindelijk gevonden!!!
geschreven door Marieke , 01-12-2008

Mijn plekjes op de boven en onderarmen lijken erg op de foto's. Mijn huisarts heeft al 2x een corticosteroid zalf voorgeschreven, wat niet helpt. Bij mij jeukt het wel flink, vooral wanneer ik strakke kleding aan heb.
Ook krijg ik steeds meer witte plekjes.
Nu heeft mijn zoon van 1 1/2 ook een ruw ietwat rood plekje op zijn been, daar begint het bij mij meestal mee. Is deze aandoening besmettelijk???
alvast bedankt voor uw reactie!

mvg Marieke


Witte en rode pigmentvlekken
geschreven door Kees , 29-11-2008

Ik heb sinds kort last van ronde pigmentvlekken rond de anus, eerst waren deze alleen wit, maar nu lijken er ook rode pigmentvlekken bij te komen. Er treed vaak een branderig gevoel op, en er is ook vaak sprake van jeuk. Soms ontstaan er zelfs kleine bloedingen. Kan iemand mij vertellen wat dit voor huidafwijking is, en wat er tegen helpt.Bij voorbaat dank,
Kees