Proctalgia fugax

Regelmatig terugkerende tijdelijke, hevige pijn om en aan de anus en bekkenbodem. De pijn is vaak moeilijk te duiden, kan zeer hevig kan zijn en kan tot wel 30 minuten aanhouden. Het wordt veroorzaakt door een spierspasme van de bekkenbodemspieren. Een pijnaanval treedt op met tussenpozen van weken of maanden, vaak 's nachts, en kan seconden of vele minuten duren, maar is meestal niet langer dan een half uur. 

 

De pijn kan gepaard gaan met aandrang tot ontlasting. De oorzaak is niet bekend, mogelijk speelt een te frequent aanspannen van de bekkenbodemspieren een rol. Dit kan bijvoorbeeld (onbewust) gebeuren bij stress en spanningen. De pijn kan wel worden verminderd door ontspanning, warme baden, relaxatieoefeningen of massage ter plaatse.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Anaal spasme
geschreven door Dave , 22-07-2014

Heel herkenbaar allemaal.
Ook ik heb hier last van; inderdaad vaak 's nachts en zoveel pijn dat je er wakker van wordt. Al vele jaren, variërend van 2 tot 12x per jaar. De aanval duurt bij mij van een half uur tot een uur en ik moet gewoon mijn bed uit. Ik zet dan maar even de TV aan want afleiding schijnt bij mij te helpen. Ben toch blij te lezen dat het onschuldig is, alleen jammer dat er gen remedie is...


"pain in the a*s" kreeg een hele andere betekenis voor mij
geschreven door marc , 29-07-2013

Ik dacht vroeger dat ik de enige was. Schaamde me en vond het heel eng. Dat laatste nu nog.
Denk nu na jaren dat het bij mij getriggerd wordt door (nachtelijke)erecties. Na orgasme ontstaat het ook regelmatig. Ben vanuit mijn ervaring beetje verrast dat het ook welmet spijsvertering in verband wordt gebracht of met huidprobleem.
Als ik er last van heb, moet ik elke toiletgang zo lang mogelijk uitstellen, want dan komt het weer. En niet proberen de pijnlijke plek te masseren.
Ik dacht dat sterkere bekkenbodemspieren zouden helpen, maar na een paar keer aanspannen en ontspannen komt het juist opzetten.
Het is niet altijd even langdurig of intens ( alhoewel een halfuur kronkelen van de pijn "normaal" is ), maar ik ben een keer van ellende naar e WC gelopen en halverwege flauwgevallen van de pijn. Daarna convulsies. Heftig! Het was wel over, want ontspannener dan dat kan je niet worden; echt gezond lijkt het me niet.
Heet washandje of heet bad verzacht iets. Dat het onschuldig is, is een schrale troost. Gelukkig gebeurt het bij mij meestal thuis, maar heb het ook wel eens achter het stuur op de snelweg gekregen. Paniek!
Mijn verhaal biedt geen oplossing, maar neemt misschien wat bezorgdheid weg voor degene die het op een vergelijkbare manier ervaart.


anaal spasme
geschreven door kraaj , 07-06-2011

Eindelijk ontdekt hoe het heet, Proctalgia fugas ook wel anaal spasme in het nederlands.
precies dezelfde klachten s,nachts veel pijn maar ook tijdens het fietsen, krom staan aan een hek hangend bij een weiland ca 20 minuten en gigantisch zweten.
Daarna weer op je fiets stappen en heel rustig fietsen
Ik voel pijn rond gaan van rechts mijn anus binnenkant bil naar mijn ruggemerg en via de linkerkant weer terug.
Ik las dat pufjes kunnen helpen (Salbutamol), een warme washandje doet ook wonderen.


proctalgia fugax
geschreven door Greet , 14-11-2010

Klopt helemaal wat ik hier lees. Ook ik dacht dat ik de enige was die hier last van heeft. En het neemt in de loop der jaren niet af maar ik krijg er steeds vaker last van. Wat mij ook wel verlichting geeft is op het harde stoel gaan zitten en proberen te ontspannen. Maar ja..meestal komt het idd s'nachts en dan blijf je van ellende maar in bed, ook omdat je het gevoel hebt flauw te vallen van de pijn. Bij mij kan zo'n aanval wel 2 uur duren dat is wel wat meer dan 30 min. Daarna voel ik me gewoon gesloopt! Zijn hier nou geen goeie medicijnen voor want het beheerst soms echt je leven.En wie weet de verklaring dat het meestal 's nachts komt? Ik heb het ook wel eens na ontlasting. Lekker praatje maar die er ook last van heeft weet wat een rotpijn het is.


Proctalgia fugax
geschreven door ikkie , 11-08-2010

Heb er ontzettend last van, ik laat het meestal niet merken maar kan soms wel huilen van de pijn, het duurt bij mij veel langer dan 30 minuten , soms wel een hele dag, vaak krijg ik het als ik teveel gelopen heb.Een warm bad ontspant en ik gebruik arthotec dat is een pijnstiller met een maagbeschermende wand.De pijn trekt vaak door tot in mijn benen en naar mijn onderrug, ik heb het al heel erg lang maar het lijkt net of het naarmate ik ouder word het ook erger wordt,vervelende is ook dat tijdens de pijn de sluitspier niet goed werkt met alle vervelende gevolgen vandien,ben al meerdere keren onderzocht dmv darmscans,en noem maar op, ik mankeer verder dus niets, het is gewoon een verhoogde spierspanning in die spier.Ik heb ook fibromyalgie dus wellicht heeft het daarmee te maken, zeer ongemakkelijk , pijnlijk en weet ik wat, ik durf nooit meer spontaan sex te hebben wil altijd eerst uitgebreid in bad uit angst dat het is misgegaan,en tja een massage doe je ook niet zo makkelijk op die plek. En even voor de perversen onder ons, bij die ingang heb ik geen sex , dus dat is het niet.


pijn
geschreven door rachelle , 07-06-2010

Ik word echt gek van de pijn..Ik probeer maar onformatie te vinden op internet omadt ik me geen raad weet.
zouden deze pijnlijke spasmes ook door sex kunnen komen?
Ik was namenlijk te gespannen en het deed zoiezo toen al zeer...
helpen pijnstillers hiervoor?


proctalgia fugax
geschreven door Rinus , 05-02-2010

Terwijl ik dit schrijf, heb ik zo een aanval. ik kwam net thuis van mijn werk, hoorde van mijn vrouw dat de nieuwe wasmachine verkeerd is aangesloten door de leverancier en dat de laminaat helemaal krom staat van al het water. Kort daarna kreeg ik deze aanval: toeval, of toch veroorzaakt door spanning?

Meestal krijg ik het ook 's nachts en word ik wakker van de hevige pijnen. Je weet jezelf gewoon geen raad van de pijn. Ik merk ook dat als het gebied aan de onderkant van de bips koud is, ik er eerder last van krijg. Wie kent deze ervaring?


Spasme
geschreven door Bianca , 30-12-2008

Hierboven staat precies waar ik ook veel last van heb. Je ligt 's avonds te slapen en je word wakker en dan begint het. Het doet erg veel pijn en duurt voor je gevoel wel een uur. Ook word ik altijd helemaal duizelig en moet je echt gaan liggen anders denk je dat van flauw gaat vallen. Ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben en dat er ook een naam voor is. Het doet gewoon erg veel pijn en de huisarts weet het ook niet...