Uitdrogingseczeem

De plekken zijn iets minder duidelijk begrensd (vager), met een droge schilfering. Soms zijn in de plekken kleine barstjes zichtbaar. Meestal gaat het gepaard met jeuk. De huid voelt droog aan. Veel voorkomend op romp, armen en benen.

Wat is uitdrogingseczeem?
Uitdrogingseczeem (syn.: uitdroginsdermatitis) ontstaat als de huid zo droog geworden is dat er kleine barstjes in ontstaan. Rond deze barstjes ontstaat dan een afweerreactie die zichtbaar is als eczeem, met roodheid, en schilfering. Soms zijn in de plekken de kleine barstjes goed zichtbaar. Meestal gaat het gepaard met jeuk. De plekken voelen droog aan. Veel voorkomend op romp, armen en benen. 
 

Wat is de functie van de huid?
De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Karin Bloemen zong er ooit een prachtig lied over. Bij een volwassen mens is de huid bijna 2 m2 groot en weegt ongeveer 7 kg.

De huid is de beschermlaag van het lichaam. Het beschermt het lichaam tegen zonlicht, schadelijke stoffen, bacterieen, virussen en schimmels. Naast deze barrierefunctie heeft de huid nog tal van andere functies. Zo heeft de huid ook een belangrijke functie in de regulatie van de temperatuur van het lichaam, die immers altijd op 37 graden moet blijven. Daarnaast bevat de huid tal van zintuigen waarmee wij kunnen voelen en aanrakingen, pijn, warmte en koude kunnen waarnemen. Tot slot bepalen huid en haren voor een groot deel ons uiterlijk.

Het belangrijkste onderdeel van de huid in het kader van de barrièrefunctie is de hoornlaag of stratum corneum. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd en zonodig hersteld vanuit de opperhuid (epidermis). Dit gebeurt doordat huidcellen, die aan de basis van de opperhuid voortdurend worden aangemaakt en beetje bij beetje opschuiven naar de oppervlakte. Naarmate de cellen dichter bij de oppervlakte van de huid komen veranderen zij steeds meer in hoorncellen. Deze hoorncellen zijn omgeven door een envelop van huidvetten: dit zijn vetzuren, cholesterol en ceramiden. Deze huidvetten zijn als het ware het ‘cement’ tussen de hoorncellen.

Hoe ontstaat een te droge huid en uitdrogingseczeem?
De huid heeft een beschermlaagje van vet in de hoornlaag, die er voor zorgt dat er niet te veel water uit de huid verdampt. Dit vetlaagje lost op in warm water. Wanneer de huid regelmatig met warm water in contact komt wordt de huid weliswaar schoon, maar ook letterlijk ‘ontvet’: de huidvetten worden weggespoeld. Hierdoor kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Veel wassen met warm water veroorzaakt dus een droge huid.
Zeep speelt slechts een beperkte rol. Zogenaamde huidreinigers zonder zeep bevatten vaak nog veel sterkere ontvetters als zeep.
Mensen die in hun beroep veel met warm water, zeep en reinigingsmiddelen werken hebben dus ook een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen.
In de winter is er meer kans op uitdroging van de huid. De lage luchtvochtigheid in de winter in combinatie met verwarming in huis die zorgt voor een droge lucht, waardoor er makkelijk vocht uit de huid verdampt en de huid dus droger wordt. 

Wat is de behandeling?
Als er echte eczeemplekken zijn die veroorzaakt worden door uitdroging van de huid wordt geadviseerd deze kortdurend te behandelen met een klasse 2 of 3 corticosteroid in een vette basis, dus een zalf of vetzalf. De plekken zijn dan meestal in enkele dagen verdwenen.
Ten tweede adviseren wij ter preventie minder vaak, minder warm en minder lang te douchen. Dat is niet alleen goed voor de huid, ook goed voor het milieu. Als iedereen in NL de helft minder vaak doucht en de helft minder lang wordt 75% op water en energie bezuinigd. Gemiddeld verbruikt iedere Nederlander 120 liter water per dag, waarvan 95 liter aan douchen. Dat scheelt per dag dus 75 liter water per persoon. Dat is over heel Nederland liefst 465.375.000.000 liter met aardgas verwarmd water per jaar,  dat eenvoudig kan worden bezuinigd.
Na douchen gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren . Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen: 1x/week douchen is dus ideaal voor de huid.
Door na het douchen de huid met een beschermende vette crème in te wrijven, verdampt er minder vocht uit de huid en  krijgt de huid de kans om sneller volledig te herstellen.
Het beste is dan een body-lotion die speciaal voor extra droge huid is ontwikkeld en daarbij hypo-allergeen is.

Dermatoloog nodig? Maak gebruik van ons inloopspreekuur:

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

droge schilferige gerimpelde vlekken in mijn onderhals
geschreven door Bekaert Nicole , 31-03-2013

graag zou ik weten of het hier om exceem gaaty en welke zalf ik moet gebruiken ?


Horeca
geschreven door Kastanje , 30-11-2012

Ik ben erg blij dat ik dit lees! Nu weet ik waar ik eens in de zoveel tijd last van heb. Ik werk wekelijks in de horeca en na een week veel werken en stappen (leunen op de natte bar) wil he tnog wel eens misgaan. Deze week is het helemaal uit de handgelopen, maar nu weet k wat ik er aan moet doen. FIJN!


...
geschreven door Ella , 16-01-2012

Heb het al jaren en valt echt wel mee hoor, al dat insmeren met tientallen middeltjes is vrij overbodig en vooral duur.
Ik gebruik elke dag Eubos droge huid (10% eurea) en dit werkt zeer goed en is niet zo duur (gaat lang mee!).
Moet je juist volhouden om het elke dag te gebruiken, anders komt het na verloop van tijd weer terug.


Zalf
geschreven door Martin , 18-11-2010

Goedendag,

Zelf heb ik hier ook last van!

Wat voor een zalf moet ik hebben, en waar kan ik die kopen?

M.v.g ,

Martin


mijn probleem
geschreven door sylvia , 29-01-2010

awel ik heb elke dag vooral jeuk ( vooral s'avonds ) aan buik benen en soms mijn borsten ook en als ik uit bad kom mijn handen ook kan er ni van slapen en en sta vol littekens van krabben en vandaag ( vrijdag 29januari 2010 ) ben ik te weten gekomen dat ik uitdroginseczeem heb ik heb daar zeer moeite mee om te aanvaarden maar het is zo en ja moet het accepteeren ik moet mij wassen met lipikar surgras en mij elke dag insmeren met lipikar baume apen dan nog pillekes xyzall mja als er nog mensen zijn die voor mij tips hebben laat het mij dan maar weten mijn gezondheid komt nu op de eerste plaas !