Tinea amiantacea


 
Wat is tinea amiantacea (syn.: pityriasis aminatacea)?
Het is te beschouwen als een versterkte vorm van hoofdroos. Bij hoofdroos klitten de huidschilfers samen tot grotere schilfers. Die laten nog wel los en zijn dan te vinden als roos op de schouders, vooral bij donkere kleding. Bij tinea amiantacea klitten de huidschilfers nog verder samen en laten niet meer los, waardoor er grote plakkaten van witte schilferplekken op de hoofdhuid ontstaan.
Tinea amiantacea is trouwens geen correcte benaming. Tinea betekent schimmel en de naam suggereert dus dat er sprake is van een schimmelinfectie, maar dat is het niet.

Image

Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit het verweken van de schilfers met vette zalven met daarin salicylzuur. De korsten konden dan, als ze week geworden waren, voorzichtig worden verwijderd met een kam. Eigenlijk vergelijkbaar met de behandeling van 'berg' bij baby's.
Tegenwoordig kan gelukkig eenvoudiger worden behandeld met Xamiol gel. Deze gel (die normaal eigenlijk tegen psoriasis van het hoofd wordt gebruikt) bevat liposomen met Vitamine D, en ook een corticoid. Door de liposomen dringt de gel gemakkleijk door de schilferlaag heen, en vaak al binnen 1-2 weken wordt een opmerkelijk goed resultaat bereikt. Aanvullend wordt nog enkele maanden behandeld met een shampoo met teer of met ketoconazol (of beiden)  om het proces niet opnieuw te laten beginnen. De shampoos werken preventief.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Pityriasis Amiantacea
geschreven door Elke Meulendijks , 27-12-2010

Hallo,

Al sinds mijn jeugd heb ik een constitutioneel eczeem aan handen en voetzolen. Ik heb vroeger allerlei "teer"middelen gebruikt tegen deze aandoening. Uiteindelijk ben heb ik sinds de geboorte van mijn kinderen geen last meer van het eczeem.
Nu blijkt mijn zoon van 10 jaar de aandoening Pityriasis amiantacea te hebben (door dermatoloog vastgesteld). Ik sta verbaast van de behandelmethode. Deze lijkt niet veel veranderd te zijn in de afgelopen 40 jaar.
Weer een zalfje, stinkend naar teer, in zijn haren 's avonds... en 's morgens 2 maal haren wassen met Denorex Rx shampoo.
Vervolgens de hoofdhuid insmeren met locoid Crelo.

Is dit volgens u ook de methode om dit eczeem aan te pakken? Zijn er tegenwoordig geen andere middelen op de markt die minder stinken en kleding en beddengoed beschadigen?
Ik ben echt verbaasd dat de behandeling van deze huidziekten nog niet verbeterd is de afgelopen 40 jaar. Kunt u daarover iets vertellen?

Met vriendelijke groeten,
Elke Meulendijks
Almere