Verruca Seborrhoica

Bruine verheven wratachtige tumor. Kan er nogal verschillend uitzien. Kan heel oppervlakkig zijn, echter ook wel enkele mm dik. De grootte varieert meestal tussen 0,5 en 2 cm. Vaak grillig van vorm. Kunnen soms wel 3-4 cm groot worden. De kleur is vaalbruin. De bruinkleur varieert van lichtbruin tot zeer donker (bijna zwart) Ook veel voorkomend op de romp, soms wel tientallen. Is goedaardig en kan gemakkelijk verwijderd worden, zonder nalaten van littekens.

Wat is een ouderdomswrat?
(syn.: verruca seborroica; keratosis seborroica)
De naam zegt het al: een ouderdomswrat is een wrat die op oudere leeftijd ontstaat.
De wratten zijn vaak vaalbruin van kleur en voelen ruw aan. Ze groeien oppervlakkig en zijn meestal rond, soms wat gerilliger. Ook kunnen er meerdere kleuren bruin (tot zeer donker bruin, bijna zwart) in voorkomen. Daardoor kunnen ze er soms heel verontrustend uitzien,  als een kwaadaardige moedervlek (melanoom)  
Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken dan meer een bruine vlek dan een wrat. 

Op de romp kunnen soms vele honderden ouderdomswratten ontstaan. De grootte van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Image foto: ouderdomswrat in het gelaat

Meer foto's, klik hier

Wat is de oorzaak?
Ouderdomswratten worden waarschijnlijk veroorzaakt  door een virus  in de opperhuid. Niet iedereen krijgt er last van, net als bij gewone wratten. Het heeft dus ook te maken met een genetische aanleg van de lokale afweer tegen deze virussen.

Wat is de behandeling?
In principe zijn ze goedaardig en behoeven niet meteen behandeld te worden.
Omdat de wratten zeer oppervlakkig aan de opperhuid groeien kunnen ze eenvoudig van de huid af worden geschraapt met een curette of een 'scherpe lepel'. Er blijft dan een zeer oppervlakkig klein schaafwondje over dat over het algemeen restloos geneest. Kleine ouderdomswratten kunnen zonder verdoving worden verwijderd. Grote wratten worden eerst lokaal verdoofd met een prikje met lidocaine. Heel oppervlakkige en nog jonge  ouderdomswratten in het gelaat kunnen ook met vloeibare stikstof worden bevroren, net als gewone wratten.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

ouderdomswratten
geschreven door Bram Luttmer , 13-09-2013

Op andere sites lees ik dat nooit een virus is aangetoond als oorzaak van ouderdomswratten. Ik stel voor dat op deze site de vermelding van een virus wordt verwijderd, of dat een bron wordt vermeld waaruit blijkt dat een virus waarschijnlijk de oorzaak is.


Wegschrapen ouderdomswratten
geschreven door Yvonne , 15-01-2012

De naam 'ouderdomswratten' was op mij niet van toepassing: al sinds mijn 35ste vormden zich steedsmeer van deze ontsierende zwartbruine wratten in verschillende groottes op mijn romp (zowel borst- als rugzijde). Op mijn 46ste heb ik besloten ze te laten verwijderen d.m.v. wegschrapen. Ze zijn helaas slechts tijdelijk weggebleven, maar inmiddels, soms zelfs op exact dezelfde plek, weer terug. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?