Xanthogranuloom (juveniel)

Glad, rond bobbeltje met een geel-oranje tot rood-bruine kleur. Zijn in het gelaat, maar ook vaak op de romp, de armen en of in het hals gebied te vinden. Meestal zijn ze niet groter dan 5 mm, maar exemplaren van 2 cm of groter komen voor. Meestal is er maar 1 of 2. Komen vooral voor bij jonge kinderen.

 

Wat is het juveniel xanthogranuloom?
Het is een zeldzaam, goedaardig tumortje dat vooral bij kinderen voorkomt. JHet geeft eigenlijk nooit klachten. De plek verdwijnt meestal weer spontaan.
 In zeer zeldzame gevallen kunnen ze ook voorkomen op ander eplaasten als de huid zoals in de ogen of inwendige organen. De oorzaak is onbekend.

Er is meestal 1 Glad, rond bobbeltje met een geel-oranje tot rood-bruine kleur. Zijn in het gelaat, maar ook vaak op de romp, de armen en of in het hals gebied te vinden. Meestal zijn ze niet groter dan 5 mm, maar exemplaren van 2 cm of groter komen voor. Meestal is er maar 1 of 2. Komen vooral voor bij jonge kinderen.


Image 
   

Wie krijgt het?
aam juveniel betekent:  komt eigenlijk alleen voor bij kinderen. Soms al bij de geboorte aanwezig. Soms zijn er echter meerdere plekken op de huid aanwezig. In deze gevallen is de kans op bijkomende problemen groter.  Mogelijk , bij meerdere xanthogranulomen, zou er een iets verhoogd risico bestaan op het ontwikkelen van een bepaalde vorm van bloedkanker.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment