Zwangerschapsstriemen (striae)

Wat zijn zwangerschapsstriae?
Striae of striemen zijn streepvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel in de lederhuid te snel wordt opgerekt door een te snelle uitzetting van de huid in kwestie. Het komt bij zwangerschappen vrij veel voor. Maar ook door bijvoorbeeld de snelle groeispurt tijdens de pubertijd kunnen striae ontstaan, vooral bij meisjes op heupen, dijbenen en ook borsten.Image

In een vroeg stadium zijn de striae parallel aan elkaar lopende roodpaars gekleurde strepen op de huid. De plekken kunnen verheven zijn, en geven dan jeuk en soms zelfs pijn. Later (soms pas na jaren) verdwijnt de paarse kleur en worden ze huidkleurig. Daarbij lijken ze vaak wat verzonken in de huid. De huid lijkt dan ter plaatse dunner en rimpelig. Sommige striae kunnen wel 20 centimeter lang worden.

Wat is de behandeling?
Hoewel striae, behalve wat jeuk en pijn in de beginfase, eigenlijk geen klachten geven, kunnen ze cosmetisch gezien erg belastend zijn.
Tot voor kort was er geen effectieve behandeling, maar Fractional Lasertherapie in een vroege fase lijkt toch wel goede resultaten te kunnen geven.

Preventie: tijdens de zwangerschap de huid goed masseren met olie houdt de huid soepel en geeft wel enige vorm van preventie. Voor pubermeisjes geldt: tijdens de pubertijd goed opletten op het gewicht. De striae ontstaan het meest bij meisjes die tijdens de pubertijd niet alleen in de lengte maar ook in  de breedte groeien.

 

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door Marga van der Zwan , 27-02-2009

Ik verzorg de striae bij mijn man (onder arm oksel) en lies met een creme of
gel met een hoog percentage 95% Aloe Vera . het ziet er rustig uit en de kleur
veranderd van rood naar roze. Een goed onderhoudsmiddel.