Ooglidcorrectie

Wat is het?

Een ooglidcorrectie is een operatieve ingreep waarbij een teveel aan onderhuids vetweefsel of huid wordt weggenomen van de boven- en/of onderoogleden.

  Image  Image

Waarom wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd?

Meestal wordt deze ingreep uit cosmetische overwegingen uigevoerd. De ooglidcorrectie is vaak een goede 'truc' om een jonger uiterlijk te krijgen. Door zware, verslapte oogleden of vetpockets bij de ogen te verwijderen kan de jonge, 'heldere' blik van vroeger weer worden verkregen. De oogopslag blijkt (samen met de conditie van de gezichtshuid) bij de eerste visuele kennismaking met anderen van grote psychologische waarde te zijn.
Ooglidcorrecties worden echter niet altijd uit cosmetische motieven uitgevoerd. Bij sommige mensen is de hoeveelheid overtollig huidweefsel van het bovenooglid zo extreem dat het zicht belemmert wordt. In dat geval is er dan ook sprake van een medische indicatie.

Wie voert ooglidcorrecties uit?

Ooglidcorrecties worden meestal uitgevoerd door plastisch chirurgen en oogartsen.

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?

Allereerst wordt door de operateur op de oogleden met een pen afgetekend hoeveel huidweefsel verwijderd zal worden. Vervolgens wordt met plaatselijke injecties het gebied rond het oog verdoofd. Na de verdoving wordt de overtollige huid weggesneden, inclusief eventueel aanwezig overtollig vetweefsel. Daarna worden zo nodig kleine bloedende vaatjes dichtgebrand (gecoaguleerd) en wordt de huid weer gesloten met hechtingen.

Bij het verwijderen van vetpockets in de oogleden wordt meestal een snede gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid. Het voordeel van deze ingreep is dat er na de behandeling geen zichtbaar litteken aanwezig is.

Wat gebeurt er na de ingreep?

Ingrepen rond de ogen, zoals ooglidcorrecties, leiden makkelijk tot zwellingen en bloeduitstortingen in het fijnmazige bindweefsel. Om deze zwellingen (oedeem) tegen te gaan is het nuttig om de eerste dagen na de behandeling de ogen regelmatig voorzichtig te koelen met een coolpack. Desalniettemin zal degene die een oooglidcorrectie heeft ondergaan er de eerste 7 tot 10 dagen enigszins gehavend uitzien. Bij de meeste mensen zal de zwelling en bloeduitstorting na ongeveer 4 tot 6 weken verdwenen zijn. De pijn na de operatie valt meestal erg mee. Gebruik van pijnstillers (paracetamol) is daarom meestal niet nodig.

Wat zijn de risico's?

Ooglidcorrecties zjn veel uitgevoerde ingrepen met relatief weinig complicaties. De belangrijkste complicatie die kan optreden is een infectie in het geopereerde gebied. De ernst van een infectie wordt bepaald door het type ziekteverwekker en de snelheid waarmee met een adequate infectiebestrijding wordt begonnen. Indien op de juiste manier behandeld hoeft een infectie niet altijd een negatief effect op het uiteindelijk resultaat te hebben. Het risico op infecties is gemiddeld hooguit een paar procent.
Ook nabloedingen kunnen voorkomen. Deze hebben meestal geen effect op het uiteindelijk cosmetsch resultaat.
Wanneer (te) veel weefsel is weggehaald kan de huid te strak gespannen zijn. Wanneer dit strakke gevoel niet wegtrekt is eventueel een corrigerende ingreep nodig. De risico's op deze 'complicatie' zijn sterk afhankelijk van de kunde en ervaring van de operateur.

Wordt de ingreep vergoed door de ziektekostenverzekering?

De kans op vergoeding door een Nederlandse zorgverzekeraar is buitengewoon klein, tenzij er sprake is van een evidente medische indicatie. Van tevoren informeren bij de verzekeraar kan nuttig zijn.

Waar laat ik mij behandelen?

In Nederland en België zijn vele centra waar ooglidcorrecties worden uitgevoerd. Kiezen is daarom niet makkelijk. Vraag bij meerdere klinieken offertes aan en maak van tevoren kennis met de behandelaars. In een goede kliniek zal de tijd genomen worden om U uitgebreid voor te lichten. Het is overigens nuttig om bij een kennismakingsgesprek een jeugdfoto mee te nemen. Dit helpt de operateur om U optimaal te kunnen helpen.

Links

Informatiepagina over ooglidcorrecties van de Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC)


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment