Excisie

Wat is het?

Huidafwijkingen kunnen op diverse manieren worden verwijderd. Een van de meest toegepaste vormen van verwijdering is de excisie. Hierbij wordt de huid met de afwijking operatief verwijderd en gehecht. Deze methode vindt doorgaans poliklinisch plaats onder lokale verdoving. Vlakke moedervlekken en moedervlekken met voor melanoom verdachte kenmerken komen voor deze ingreep in aanmerking. Ook andere huidafwijkingen (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, dermatofibroom etc.) kunnen op deze manier verwijderd worden.

Wat is de procedure?

Image1. Eerst wordt met een speciale pen het te verwijderen huidgebied afgetekend. In het geval van voor melanoom verdachte moedervlekken wordt een marge van tenminste 2 mm aan weerszijde van de moedervlek aanehouden. Vervolgens wordt het gehele afgetekende gebied verdoofd door op meerdere punten buiten het afgetekende gebied injecties met een verdovende vloeistof (meestal lidocaïne) te zetten. Dit heet field-block anaesthesie.

Image2. De huid wordt langs het afgetekende gebied ingesneden en het stukje huid wordt losgeprepareerd tot in het onderhuidse vetweefsel.

 

 

Image3. Het stukje huid met de moedervlek is nu verwijderd. Kleine bloedende vaatjes worden gestelpd door ze dicht te branden.

 

 

Image4. De huid wordt gesloten met hechtingen.
Na de ingreep krijgt U adviezen over de verzorging van het geopereerde gebied. Doorgaans zal de arts U adviseren om het gebied goed droog te houden. Hoe droger de wond blijft, hoe sneller en fraaier deze geneest. Ook is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral operatiewonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning komen te staan. Afhankelijk van de plaats en grootte van de ingreep kunnen de  hechtingen na 7 tot 14 dagen worden verwijderd.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment