Actinische keratose

Meestal oppervlakkige plekjes (5- 10mm), met roodheid waarop hoornachtige schilfering. Kan er 1 zijn, vaak zijn er meerdere plekjes. Vooral voorkomend op huidgebieden die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals (onbehaarde) schedel, gelaat en ook handruggen. Soms op de onderbenen.

 Actinische keratosen

Wat zijn actinische keratosen?
Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker.

 Hoe zien actinische keratosen eruit?
Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. De plekjes zitten vooral op: - Het gezicht - De hoofdhuid - De bovenkant van de handen - De onderste helft van de armen - Het decolleté (de borst) bij vrouwen In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.

 


Video over Aktinische Keratosen (Youtube): 

ImageImage

Meer foto's, klik hier

  Hoe krijgt u actinische keratosen?
U krijgt actinische keratosen door de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die u heeft gehad, is het ook van belang wat voor type huid u heeft. Iemand met een lichte huid (blond / rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van actinische keratosen. Tot 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.  Hoe weet uw arts of u actinische keratosen heeft? Uw arts kan aan de plekjes op uw huid zien of u actinische keratosen heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de huid. Dan zal de arts een klein stukje huid wegnemen (biopt) om dit stukje huid te laten onderzoeken. Voor het wegnemen, wordt uw huid plaatselijk verdoofd.

Moet u behandeld worden voor actinische keratosen?
Er is een aantal redenen om te behandelen: U heeft er last van: Sommige mensen krijgen jeuk of een geïrriteerd gevoel. Anderen hebben er cosmetische klachten van. Om de kans op het ontstaan van huidkanker te verkleinen: Actinische keratosen, maar ook een zonbeschadigde huid, geven een hogere kans op huidkanker. Deze schade is ontstaan door al het teveel aan zonlicht dat vanaf de geboorte tot nu op de huid heeft geschenen. Ook veel zonverbranding in het verleden geeft meer kans op huidkanker.  Welke behandelingen van actinische keratosen zijn er? Er zijn verschillende mogelijkheden:  Bevriezen De arts bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren is geweest een witte verkleuring van de huid.

Crème / gel (imiquimod, ingenol-mebutaat of 5-fluorouracil)
U krijgt van uw arts een crème of een gel als u veel plekjes op de huid heeft. De crème of gel moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de arts. Door het gebruik van de crème of gel worden de actinische keratosen kapot gemaakt. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst erger worden voordat verbetering intreedt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.  Fotodynamische behandeling Als u veel plekken op uw huid heeft of grote plekken, dan kan de arts ook besluiten om u een ‘fotodynamische behandeling’ te geven (officieel heet dit PDT: photodynamic therapy). Dit betekent dat een speciale crème op de actinische keratosen wordt gesmeerd, die de onrustige cellen gevoelig maakt voor licht. Enkele uren daarna wordt met een speciale lamp licht op de actinische keratosen geschenen. Hierdoor worden de actinische keratosen kapot gemaakt. Deze behandeling kan soms pijnlijk zijn. Ook de dag na de behandeling kunt u nog pijn hebben. Na deze behandeling ziet de behandelde huid er eerst slechter uit voor het beter wordt.

Overige behandelingen
Soms wordt gekozen voor andere manieren van behandeling zoals chemische peeling, ablatieve laser, curettage of daglicht PDT. 

Wat kunt u zelf nog doen?
- Als u in de zon komt, bescherm uw huid dan door het dragen van kleding met lange mouwen en draag bijvoorbeeld een hoed of pet - Maak geen gebruik van een zonnebank - Gebruik een crème tegen zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent.

Hoe groot is de kans op het krijgen van huidkanker?
Na verloop van jaren kan er, zoals u hierboven heeft gelezen, in actinische keratosen huidkanker ontstaan. Deze vorm van huidkanker is het plaveiselcelcarcinoom (zie ook de folder ‘Plaveiselcelcarcinoom’). Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info). Deze plekken zijn meestal dikker en pijnlijk. De kans dat u huidkanker krijgt, schat men op 5 tot 10%. Er kunnen steeds nieuwe actinische keratosen ontstaan. Als uw huid in het verleden beschadigd is door de zon, blijft deze schade altijd bestaan. Mensen die veel actinische keratosen hebben, doen er verstandig aan deze plekjes hun leven lang, regelmatig door de arts laten controleren en behandelen.

Meer informatie: Voor meer informatie over de zon zie de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de huid'

 

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het
samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht.
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks
iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen
in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.
www.nvdv.nl


Voor informatie over patiëntenorganisaties verwijzen wij u naar de
website van Huidpatiënten Nederland.
www.huidpatienten-nederland.nl


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Picato bij actinische keratose
geschreven door Gonnie de Vries , 17-01-2018

Ik heb actinische keratose op mijn onderlip en heb daarvoor 2 x 3 weken Efudix gebruikt. Helaas was het resultaat onvoldoende. Omdat ik er erg tegenop zag om weer een Efudix behandeling te ondergaan met als gevolg 2,5 maand pijn en ongemak gaf mijn dermatoloog het advies PICATO gelei te gebruiken. Dat is een betrekkelijk nieuw middel (2013) en ze zei er wel bij dat er nog niet veel ervaringen bekend waren bij gebruik op de lippen. Picato hoef je maar 3 dagen 1 x daags te gebruiken en na ongeveer 14 dagen moet het klaar zijn, Toen ik de folder las die zei me meegaf las ik dat je PICATO niet (vetgedrukt) op de lippen mocht gebruiken. Nu ben ik erg bang voor een zeer heftige reactie omdat Picato (lijkt mij) veel agressiever werkt dan Efidex. Mijn dermatoloog staat goed bekend en ik wil graag vertrouwen hebben in haar. Toch hoop ik dat iemand mij deskundig advies kan geven of ervaringen kan vertellen over het gebruik van Picato op de lippen.


Efudixcreme + aansluitend Fucidinezalf
geschreven door Elisabeth , 25-04-2015

Ik heb 4 weken 2x daags met Efudixcreme mijn borst-/halshuid ingesmeerd, na 1,5 week smeren werd het ingesmeerde gebied best pijnlijk maar ik zag ook dat het wérkte en besloot dus door te gaan. Na 4 weken was mijn huid één grote schaafwond die m.n. 's nachts bij het zijslapen pijnlijk was, overdag bedekte ik mijn huid met shawls om opmerkingen/vragen te voorkomen. Ik ben nu al weer 1,5 week bezig met de nabehandeling met Fudicidinezalf 2x daags 14 dagen, dus nog een paar dagen te gaan. Het resultaat is echt geweldig! Mijn huid ziet er nog wel rose uit maar is erg zacht, ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Eerder zijn er al plekjes met stikstof verwijderd en die huid blijft helaas -nog- wit; dit laat ik niet meer doen. Als er weer een behandeling met de Efudixcreme nodig is zal ik dat zeker doen, maar dan wel te starten in het najaar omdat het dan minder opvallend is.


actinische keratosen en basaalcelcarcinomen Efudexcreme
geschreven door margreet kuiperdal , 15-07-2011

Net efudix gegoogled en kwam op deze site. Ben al 26 jaar bezig met huidkanker en keratosen Ik heb het bijgehouden en zit momenteel met een gezicht wat er (WEER) niet uitziet, na mijn 212e verwijdering van zowel keratosen als basaalcel huidkanker. Ik woon al 45 jaar in de tropen, zat vroeger altijd in de zon, nu uiteraard nooit meer, maar onwillekeurig kom je hier in de zon, was ophangen, boodschappen doen etc.Maandag weer iets wegsnijden aan mijn arm. Efudixcreme bevalt me heel wat beter dan aldaracreme. Verder was het altijd, vriezen, electrisch branden of wegsnijden.
Dus iedereen, niet getreurd als je een plekje hebt, het kan altijd erger. Sommige plekken zoals op mijn borstkas zijn al 4 keer behandeld en komen iedere keer terug. Ik heb er wel eens over gedacht om dan maar terug naar Nederland te gaan,maar de huidarts zei me eens je kunt de rest van je leven wel in een donkere kamer gaan zitten, maar dan zal het toch terugkomen, de huid heeft een herinnering.
Zo stom om vooral maar bruin te willen zijn. ALS ik eens naar de beach ga en dan altijd in de schaduw, gebruik ik SPF 100!! Ja, het bestaat.
Veel sterkte voor iedereen, maar pas op voor die zon!


Gezocht: patient met actinische keratose
geschreven door Mediaplanet , 25-03-2011

Voor een WebTV aflevering van Mediaplanet over Actnische keratose zijn wij per direct op zoek naar een man/vrouw die actinische keratosen heeft of heeft gehad en die we aanstaande woensdag 30 maart 2011 zouden mogen interviewen over zijn/haar ervaringen met Actinische keratose en de behandeling ervan.

Het interview zal ongeveer een uur in beslag nemen en reiskosten worden vergoed!

Bent u die persoon, neemt u dan contact op met: adrienne.dekkers@mediaplanet.com of bel naar 020-7077024.

Alvast bedankt!

Voor meer informatie over Mediaplanet: www.mediaplanet.com
Voor een voorbeeld van een WebTV aflevering kunt u kijken op: www.dokter.nl


acnetische keratosen
geschreven door wilma , 19-09-2010

heb in mijn gezicht een medische peeling gehasd je ziet twee weken niet uit maar daarna mooi resultaat heb het er nog wel een keer voor over heb het nu ook op een arm gehad en duurt langer als gelaat maar ook mooi resultaat


efudix
geschreven door Mike , 17-05-2010

Ik ben nu 2 weken aan het smeren en...het is geen prettig gezicht...mijn gezicht smilies/sad.gif het is rood en schraal, het voelt alsof je een flinke schaafwond hebt opgelopen.


Actinische keratosen
geschreven door Adriana , 25-01-2010

Bij mij is dit afgelopen week vastgesteld op de neus, dat is altijd kapot. En krijg binnenkort de fotodynamische therapie. Ik heb -jaren- regelmatig "aan de bel getrokken" en ben ook n.a.v. borstkanker (eind 2004, incl. chemo/bestraling en gebruik nu bijna 5 jr. verplicht hormonen omdat het een hormoongevoelige borstkanker was) al ca. 4 jaar onder behandeling van de huidther. Ik kreeg daar wel eens crème voor de neus. Ook daar is nu pas gezegd toen ik er weer eens over begon, dat ik toch maar eens naar de huisarts moest gaan. Ik moest direct naar de dermatoloog die mij allereerst vroeg: heeft u wel eens huidkanker gehad?
Ik ben wel eens op vakantie geweest met zonnen erbij maar ondernam graag vaak iets dan alleen maar zonnen, ben al vele jaren niet meer weg geweest, en had te weinig geduld om te zonnen en als ik hoe dan ook in de zon terecht kwam gebruikte ik ook altijd een goede beschermingscrème; nu zon ik uiteraard nooit meer. Ik heb vroeger heel veel prednison moeten gebruiken en vaak cortisoninjecties gekregen. Mijn huid is erg dun en gevoelig op armen en benen. Dit is al vele jaren het geval. Kan de andere kanker òf de behandeling daarvan mede invloed hebben? Of de andere bovengenoemde medicijnen? Ik ben nl. ook helemaal niet licht van huid en heb ook geen lichte haarkleur.
Ik zou het heel fijn vinden als een deskundig iemand zou willen reageren.
Vriendelijk bedankt daarvoor.


wie o wie
geschreven door trees , 28-03-2009

wie o wie heeft efudex creme gebruikt en hoe was het resultaat


ectinische keratose
geschreven door romy , 04-02-2009

Heeft iemand ervaring met een efudix behandeling bij actinische keratise ?


fotodynamische synthese
geschreven door Janine (39 jr) , 14-01-2009

Heb een plekje op mijn neus, is al twee keer met stikstof behandeld (overigens niet pijnlijk)
Ging echter niet weg. Nu binnenkort fotodynamische synthese. Heeft iemand ervaring met een plekje op zijn/haar neus?
graag reactie!


inmiddels ervaring
geschreven door elisabeth , 12-12-2008

Was niet pijnlijk en geneest ook goed. Ziet er nu beter uit dan voorheen, nu maar hopen dat het wegblijft. Anja, het blijft vanaf nu heel belangrijk om je huid goed te beschermen. Ik heb altijd, dus zomer en winter een dagcreme met SPF 15 op mijn gezicht. Je gezicht beschermen met een petje kan dan ook nog.


...
geschreven door Trees , 11-12-2008

Ik heb een op mijn gezicht laten verwijderen met stikstof was niet pijnlijk maar ben meer bang voor een litteken, het is na 1 week bij mij nog steeds heel rood dus ik hoop van niet, maar bij mij was het zeker niet pijnlijk


actinische keratose
geschreven door Anja 33 jaar , 01-12-2008

Hallo, heeft iemand ervaring met het behandelen van deze plekjes. Ik moet woensdag naar het ziekenhuis om het met stikstof te laten verwijderen maar zie er nogal tegen op. Is dit erg pijnlijk en zijn de diverse zalven ook goed. Hoe voorkom je deze in het vervolg want ik heb nl allemaal buitenhobby's en wil mijzelf niet binnen opsluiten. Is het smeren met een goede factor voldoende?


actinische keratose?
geschreven door Elisabeth , 23-10-2008

Sinds ongeveer 2 jaar schilferige bruin gele plekjes, korstjes op mijn neus die niet verdwijnen. Volgens huisarts act. keratose of hyperkeratose. Ben daar eigenlijk nog te jong voor(44) aldus de huisarts. Ze gaan dit bevriezen met stikstof. is dat veilig bij een huisarts of moet ik toch naar een dermatoloog?


Pijnlijke behandeling?
geschreven door Dr. van Gerwen , 10-09-2008

Indien behandeld wordt met Photodynamische therapie (PDT) dan kan het inderdaad wel pijnlijk zijn.
Operatief wegschrapen kan ook (dermabrasie), maar dat gebeurt onder lokale verdoving en is dus niet pijnlijk.


Actinische keratosen
geschreven door Tamara , 09-09-2008

Bij mijn vader is actinische keratosen gevonden. Nu moet ie deze maand naar het ziekenhuis voor een behandeling. Ze gaan
een stuk van zn hoofd huid afschrapen volgens mij want hij heeft die plekjes op zijn hoofd. Alleen hij hoort van iedereen dat de behandeling echt heel erg pijn doet. Is dat ook zo?