Alopecia cicatricialis (verlittekenende alopecia)

Hierbij is er vaak sprake van een kale plek ter hoogte van de kruin. De plek is meestal niet mooi rond maar grillig van vorm. De huid is vaak rood, aan de rand van de plek is vaak schilfering, soms puistjes. In de rand van de plek worden vaak meerdere haren gezien die uit 1 porie lijken te komen, als poppenharen.  De aangedane huid is niet intakt en ziet er meer als een litteken uit. Er zijn dan geen huidporien meer zichtbaar. Waar de haren verdwenen zijn  komen nooit meer haren terug. Soms kunnen hierbij  kale plekken ontstaan van wel  10 centimeter groot. Het is dus belangrijk bij deze aandoening op tijd te behandelen.

 

Wat is het?
Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid bij mannen en vrouwen die het gevolg is van littekenvorming van de (hoofd)huid.

Foto's, klik hier

Hoe wordt het veroorzaakt?
Er zijn veel veroorzakers van ?littekens, zoals een ongeval, bestraling, verbranding,  infecties (o.a. schimmelinfectie) of een aangeboren afwijking. Alopecia cicatricialis is goed te herkennen doordat het littekenweefsel gladder is en vaak ook een andere kleur heeft dan de niet aangetaste huid.

Pseudopélade van Brocq
is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid. De oorzaak is niet duidelijk, maar in een verstoring van het auto-immuunsysteem moet waarschijnlijk de oorzaak gevonden worden.

Hoe te herkennen?
Pseudolépade van Brocq kenmerken:  de hoofdhuid is meestal witter en gladder  dan normaal,  folikkelopeningen die niet meer aanwezig zijn en  pleksgewijze littekens.

Behandeling
Wanneer de ziekte in een beginnend, actief stadium is moet zo snel mogelijk een dermatoloog worden geraadpleegd om de schade te beperken.

 {mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Lichen planus
geschreven door Rita , 10-11-2016

Geachte Arts, bij mij lichen planus op mijn hoofdhuid geconstateerd. Mijn vraag U is wat kan ik het beste kunnen gebruiken om mijn haar te wassen en kan het kwaad om biotine te gaan slikken (vit B). Ik krijg binnenkort een recept voor malariatabletten dat zal moeten helpen. Op dit moment gebruik ik Clarelux 500mg per dag inmasseren.
Ik slik 1x per dag lyrica150mg (10 jaar) heeft dat invloed op mijn haar conditie. En is het waar dat het uitgevallen haar niet meer terugkomt snik snik !!!


Ook dochter met alopecia cicatricialis, graag contact met monique
geschreven door Gwen , 17-09-2016

Ook mijn dochter van 11 heeft sinds kort verlittekende alopecia. Heel graag zou ik in contact komen met Monique, die ook al is t jaren geleden hierboven iets schreef, of met iemand anders met soortgelijke ervaringen. Er is nog zo weinig over bekend en wij willen natuurlijk t beste voor ons lieve mooie meisje..Moderator van huidinfo, kunt u dit berichtje doorsturen naar monique?


lichen planopilaris
geschreven door Annemarie , 16-04-2012

Al jaren heb ik last van een verlittekende hoofdhuid met ernstige haaruitval bovenop mijn hoofd. Mijn dermatoloog denkt dat ik de ziekte lichen planopilaris heb. Wekelijks was ik mijn haar met ketoconazol shampoo en als ik last heb van jeuk en/of (gelige ) schilfers smeer ik de aangedane plek in met xamoil-gel (50microgram). Maandenlang is dit goed gegaan en ging de haaruitval niet verder.
De laatste weken heb ik echter weer meer last gekregen van een jeukende huid met ook weer meer schilfering. Extra haaruitval heb ik nog niet gemerkt.Omdat in het verleden een andere dermatoloog de diagnose "combinatie van alopecia androgenetica en seborroisch eczeem" heeft gesteld begin ik eraan te twijfelen of ik met ketoconazol en xamiol wel op de goede weg zit. Of kan het zijn dat na langdurig gebruik bepaalde geneesmiddelen hun effectiviteit verliezen? Ik ben een vrouw van 56 jaar oud en worstel heel erg met dit probleem. Wat adviseert U mij?


Pseudopélade van Brocq
geschreven door Paula Veuger , 17-11-2011

Weliswaar late reactie. Maar wat mij goed heeft geholpen is dermovate creme. Ik had alles al gehad van lotions tot zalf?creme.
Maar de dermovatecreme bracht pas rust op mijn hoofd.


meisje 14 jaar gezond en last van alopecia cicatricialis
geschreven door monique , 31-01-2010

goedendag,

Mijn dochter heeft last van alopecia cicatricialis. dit weten we na
een biopsie sinds enkele maanden . De oorzaak blijft een vraagteken,
haar bloedonderzoek bracht geen antwoord, behalve dat de zinkwaarde
laag was. Ze smeert nu elocom zalf op de plekken. Helaas zie ik geen vooruitgang eerder een voortgan.
Welke onderzoeken om de oorzaak te achterhalen zijn er nog voorhandig, u spreekt er ook over dat een behandeling in deze eerst de oorzaak achterhaald moet worden.
bij voorbaat dank voor uw informatie.