Anale jeuk (pruritus ani)

Pruritus ani betekent letterlijk: jeuk aan de anus. De jeuk kan de hele dag door blijven, en vooral ook ’s nachts erg hinderlijk zijn. Meestal zijn er weinig huidveranderingen ter plaatse te zien. De jeuk ontstaat meestal door irritatie van het slijmvlies aan de ingang van de anus. Deze irritatie kan veroorzaakt worden door vocht (zweet, slijm, ontlastingresten), krabben en bepaalde bacteriën (streptococcen), die daar eigenlijk niet horen voor te komen. Ook het vaak eten van sterk gekruide voeding (peper en dergelijke) kan leiden tot chronisch jeuk aan de anus.

Wat is pruritus ani?
Jeuk aan de anus komt vaak voor. Iedereen heeft er wel eens kortdurend last van en dat is dus normaal. Als de klachten echter langdurig aanblijven, de hele dag door, dan spreekt men van pruritus ani.  

Wat is de oorzaak van pruritus ani?
Er is niet 1 oorzaak. In de meeste gevallen is er sprake van irritatie van het slijmvlies van de anus of de huid rondom de anus door resten ontlasting, zweten, of slijm. Mensen met een sterk geplooide anus of anusflapjes (marisken) of aambeien hebben daar eerder last van. Ook kan contactallergie voor bijvoorbeeld vochtige toiletdoekjes de oorzaak van jeuk aan de anus zijn.
Erg gekruid eten kan ook jeuk aan de anus geven.
Ook infecties kunnen jeuk aan de anus veroorzaken. Bekend zijn worminfecties natuurlijk, vooral bij kinderen. Minder bekend is dat pruritus ani ook veroorzaakt kan worden door een overgroei van streptococcen bacterien. Die horen daar normaal niet en het slijmvlies van de anus raakt er door geïrriteerd, waardoor het vurig rood wordt en gaat jeuken. Genitale wratten en herpes aan de anus kunnen ook jeuk geven.
Tot slot kunnen enkele huidziektes ook rondom de anus voorkomen en jeuk veroorzaken, zoals psoriasis en seborroisch eczeem.

Wat is de behandeling?
Eerst zal gekeken worden wat de jeuk veroorzaakt, en daar wordt dan gericht op behandeld. Soms moet hiervoor een proctologisch onderzoek worden verricht, waarbij een proctoscoop in de anus wordt gebracht, waardoor het slijmvlies van de anus en het laatste stuk van de darm kan worden bekeken.
Bij irritatie kan kortdurend behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Bij een sterk geplooide anus, kan na ontlasting het gebied rond de anus een washandje met lauw water en zonder zeep worden gereinigd. Bij wc-papier blijven er toch makkelijk resten ontlasting zitten. Eventueel na reiniging een beetje vaseline aanbrengen om de huid rond de anus te beschermen.
Overdreven poetsen heeft overigens een averechts effect.T

Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele  lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk.  Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

oplossing
geschreven door Noa , 22-01-2014

Pobeer eens een klein beetje kokosolie erop. Door de lichaamstemeratuur wordt kokosvet uit een potje vloeibaar en smeert het goed. Verkleint zwellingen, remt ontstekingen, schimmel/wormenwerend en beschermt. Helpt bij mij perfect. Weg jeuk!


Anala jeuk en medicatie
geschreven door An , 20-01-2013

Ook ik heb al jaren anale klachten, begon als droger worden van de huid rondom de anus. Diverse cremes hydrocortison enz uitgeprobeerd, resultaat allemaal tijdelijk.
Doorverwezen dermatologen, proctologisch onderzoek wees niets uit, op de cutivate creme 5% gezet. Creme geeft verlichting maar gebruik deze nu al 2 jaar en geen verbetering, omdat het alleen de oorzaak aanpakt. Ben inmiddels al diverse andere niet schadelijke cremes aan het uitproberen geweest geen enkele verbetering te behalen. Is er nog verbetering te behalen en hoe moet ik verder met de cutivate creme die wel verlicht maar dus schadelijk is voor mijn gezondheid. Dermatologen hebben geen verbetering kunnen aanleveren en de behandeling is na een jaar gestopt.


Fussuur
geschreven door Teun Blokland , 09-01-2013

Beste mensen,

Vanaf de middelbare schoolleeftijd tot ca twee jaar geleden - ik ben nu 50 jaar - heb altijd last gehad van fissuren en aambeiden. Heb van alles gedaan en geprobeerd. Er waren zelfs zalfjes die - tijdelijk - werkten. Maar op een gegeven moment werkten die ook niet meer. Uiteindelik heeft mijn huisarts mijn doorverwezen. Ik heb mijn zorgverzekeraar benaderd of zij ervaringen hadden met een goede arts. Men heeft mij het Heelkunde Instituut aangeraden. Welnu ik ben geholpen door dr Zwart. Ik kan het jullie allemaal aanraden!!!! Na de ingreep, die ik gezien de ernst van de klachten niet live heb meegemaakt gelukkig, voelde ik mij als herboren tot op de dag van vandaag. Mijn advies: LOOP ER NIET MEE DOOR!!! Als je vaker en langdurig last hebt raag om een verwijzing naar het Heelkunde Instituut. Men heeft een website.


jeuk aan de anus
geschreven door jack snelders , 04-01-2013

ik doe er altijd mentholtalkpoeder aan helpt bij mij zeer goed


fissuren en brandende anus
geschreven door Dolf , 26-12-2012

Ik had fissuren en daarnaast een brandende anus uren na de stoelgang. Alle zalfjes werkten alleen maar averechts. De proctoloog (ik heb er drie gesproken in een groepspraktijk) bleek helemaal niets méér te weten dan de huisarts. Het enige wat ze daar extra kunnen is opereren, met alle risicio's van dien.
Warmte gaf altijd verlichting (flesje warm water er tegen). Heb er twee jaar mee lopen tobben, anale klachten kunnen je leven volledig verzieken kan ik je vertellen. Maar pas toen ik met homeopathie aan de slag ging begon het snel beter te gaan. Je moet je er even in verdiepen, of (misschien verstandiger) ga naar een homeopaat of homeopatisch arts. Ik had echter teveel schadelijke ervaringen met artsen ik wilde helemaal niemand meer aan me lijf en besloot het zelf uit te zoeken. Uiteindelijk met sukses, al ben ik er nog niet helemaal. Met homeopathie moet je (soms) ook geduld hebben, maar als het eenmaal aanslaat, gebeurt er wel een klein wonder kan ik zeggen. Na een paar weken kon ik weer pijnloos poepen: mijn fissuren waren zo goed als genezen, en inmiddels denk ik wel helemaal. Wel bleef ik nog lang die brandende anus ná de stoelgang houden (vooral na bepaalde voeding), maar dat is nu ook sterk aan de verbeterende hand. Ik ben voor meer dan 90 % genezen, en en passant is ook een andere ongeneeslijke kwaal (tintelingen) sterk aan het verbeteren. Ik ga 2013 met goede moed tegemoet!
Homeopathie ligt de laatste tijd in het verdomhoekje. Zeer ten onrechte. Al die 'wetenschappelijk bewezen' zalfjes, maakten de zaak bij mij alleen maar erger. Met homeopathie bleek genezing wel degelijk mogelijk. Verder is het vrijwel onmogelijk jezelf er schade mee te doen.
Ik wil nooit meer naar een dokter. Prutsers zijn het. Zeker over de anus weten ze vrijwel niets vanaf. Het goede nieuws is: dat hoeft ook eigenlijk niet, want met homeopathie kun je het lichaam zélf aan het werk zetten.
Sukses allemaal.


jeuk aan anus
geschreven door ine , 30-10-2012

Ik was iedere avond mijn anus. Gebleken is dat koudwater de boel wat "blust". Maar 'als ik s nachts wakker word, dan ben ik meestal al aan het krabben. Ik heb miconasol geprobeerd, dat helpt wel even. Bij deze jeuk die steeds verder naar de buitenkant van mijn billen trekt voel ik ook een wat gebobbelde huid. Deze wordt soms kleiner, maar als ik geen miconasol gebruik is het zo weer net zo erg als voor ik deze zal gebruik. HELP!!! overdag aan je anus staan krabben staatook niet netjes. WIE HERKENT DIT PROBLEEM??


jeuk en verdikking
geschreven door H. Hooijmans , 02-08-2012

Na fietsen erge jeuk aan scrotum. Na krabben treedt een behoorlijke zwelling op aan scrotum en penis.
Duurt enkele dagen. Heeft m.i. te maken met de bewegingen over/op het zadel.
Is dat te voorkomen?


eindelijk terug een leven !!!
geschreven door biep , 05-02-2012

ik dacht aambeien, al sedert de geboorte van mijn zoon 17 jaar geleden. Af en toe last. Het laatste jaar constant irritatie, pijn, maar vooral heftige jeuk. mijn levenskwaliteit werd erdoor aangetast. langs de proctoloog...nee geen aambeien maar huidaandoening in de vorm van eczeem. Leken wel schaafwonden over gangs mijn poep en de anus rood, gescheurd. Vrijen met mijn man wou ik niet, naar de gynaecoloog durfde ik niet....al mijn moed samengeraapt en toch de huisarts geraadpleegd want de dermatoloog daar moest ik nog 6 weken voor wachten. Zolang hield ik het niet meer uit. De lieve huisarts heeft me een door de apotheek te maken zalfje voorgeschreven en na een paar dagen heb ik eindelijk weer een leven !!! Pijn is al weg, jeuk ook, alleen nog de vlekken moeten nog wegebben, maar....wat ben ik gelukkig !!!! Ik had het MAANDEN eerder moeten doen. Wees niet verlegen, de huisarts leeft écht met je mee want hij weet dat het zwaar is. Het is een wereld van verschil. De flapjes rond mijn anus zijn ook verdwenen, wat ik zelf nooit nog zou geloofd hebben. DOE er écht iets aan, het is de moeite waard !!!


pruritis ani
geschreven door Wout , 10-09-2011

Vaseline lidocaine 3% creme werkt prima , jeuk vrijwel direct weg , werking 2 a 3 uren
moordende jeuk en brand
geschreven door Comézon , 01-07-2011
Telkens als ik rhum drink of pikant eet, krijg een aanval van jeuk die echt al je spieren en zenuwen laat samentrekken. Lidocaine helpt de pijn wegnemen. Het verdooft en een crémé dat bij het speen wordt voorgeschreven. Scheriproct alleen cortisone is ook geen oplossing... Ik zoek een voedingsdeskundige die me perfect kan op de hoogte brengen, wat ik moet mijden. Het mat je letterlijk af. Soms slaap ik maar 3h / nacht.


jeuk
geschreven door Niek , 06-02-2011

Ik heb dit precies zo ook gehad! Veel vocht bij mn anus en daardoor veel jeuk! Elke keer na het fietsen of inspanning was het raak, s avonds niet kunnen slapen van de jeuk en dan krabben als een gek. Dit duurde bij mij wel een aantal jaar totdat ik een keer wakker werd van de jeuk en zo hard en lang heb gekrabt tot bloedens toe. Me moeder werd wakker van en heeft toen s ochtends direct de huisarts gebeld. Vanwege spoed mocht ik gelijk om half 8. Deze inspecteerde mn anus en gaf me tips en zalfjes.

Tip: elke keer na een inspanning dat je voelt dat je anus vochtig is; gelijk ff naar wc droog maken.
Nog een tip: vaak drukt het, probeer daarom sowieso 1x daags te poepen. Geen druk zetten, dat verergert.
Dit hielp bij mij sowieso.

Daarnaast kreeg ik de volgende zalfjes:
Miconazolnitraat/hydrocortison in de verhouding 20/10.
hier kan je niet zomaar aan komen maar door recept. Dit gebruik ik nu nog af en toe en het helpt enorm goed. Die 20 is om de infectie tegen te gaan en de 10 is tegen de jeuk.
Daarnaast heb ik nog een zalf gehad wat alleen de infectie tegen ging maar vond ik zelf minder fijn!

Sterkte ermee.

Aanrader: ga echt langs de huisarts!!
Ik zag er tegen op omdat dan iemand in je anus kijkt wat geen fijn gevoel is, maar zoals hij zei: dit is niet mn eerste die ik zie. Het is hun werk en lachen je nergens om uit of wat dan ook! Ze kunnen je dus heel goed helpen!


Angst voor huisarts bezoek
geschreven door bas , 14-08-2010

Voor zover ik me kan herinneren kreeg ik voor het eerst last van jeuk rond de anus en op de billen toen ik 20 was. Ik ben nu inmiddels 33 en ben dus al 13 jaar aan het krabben. Ik heb er wel eens over gedacht om naar de huisarts te gaan maar de gene is voor mij te groot. Sinds kort probeer ik op het web oorzaak en remedie te vinden en ga het een en ander eens proberen....


Jeuk
geschreven door Ronald Burkhart , 28-07-2010

Al meer dan 4 jaar heb ik jeuk aan mijn anus, ik ben nog vrij jong en weet dus niet wat ik moet doen. Sinds het derde jaar heb ik er over durven praten. Ik ben al meerderekeren naar de dokter geweest om te vragen wat het is en hij heeft mij ook onderzocht. Meestal kreeg ik te horen dat ik het moest verhelpen met een zalfje. Maar ook met gebruik van een zalfje ging deze jeuk niet weg!!
Ik heb door deze jeuk vaak gedacht '' ik wil dood ik wil dit niet meer'' omdat het gewoon elke avond is!!!

Alsjeblieft is er iemand die weet hoe ik dit kan verhelpen?

bvd
Ronald


jaren
geschreven door tineke , 31-08-2008

al jaren heb ik last van eczeem rond de anus, ik ben onder behandeling bij een dermatoloog, en ben bij het sella spreekuur in nijmegen geweest. er is een biopt genomen om te kijken of het geen psoriases is. Als bijkomend verschijnsel heb ik (waarschijnlijk dooddat de huid minder soepel is) scheurtjes in de anus. Deze kunnen zodanig verergeren dat ik (bijna) niet meer kan poepen. De seurtje worden behandeld met een gel, maar als ik deze gebruik kan ik mijn dagelijkse zalf niet gebruiken, en nu wordt het eczeem zeer pijnlijk. Op deze manier kom ik in een vicueuse cirkel.