Bartholin Cyste

Aan de ingang van de vagina, links en rechtsonder zitten twee vochtproducerende klieren (van Bartholin). Als de afvoergang van een van deze klieren verstopt raakt, ontstaat ter plaatse een pijnlijke bobbel (cyste). Een kleine operatieve behandeling door de gynaecoloog kan dit op eenvoudige wijze verhelpen.

Meer informatie


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bartholinische cyste marsurpialisatie of verwijderen?
geschreven door M , 29-12-2015

Hallo,

Ook ik zal mijn erving m.b.t. de Bartholinische cyste met jullie delen.
In 2011 heb ik 2 x mijn cyste laten draineren. De cyste was ontstoken geraakt wat een ontzettend pijnlijk kloppend gevoel gaf. De drain bleef zo'n 4 dagen zitten en werd door een sneetje aan de binnenkant van de schaamlip ingebracht. Helaas bleef de cyste na drainage terug komen dus werd met gyn besloten om de cyste geheel te verwijden m.b.v. een ruggenprik. De OK duurde een uur. Na uitwering van de ruggenprik ontzettende pijn gehad op de geopereerde plek. Morfine spuit gehad en nachtje moeten blijven. Naar huis gestuurd met diclofinac.

Na enkele dagen kreeg ik koorts en pijn in mijn lies. Eerst naar de huisarts geweest die antibiotica in tabletvorm heeft voorgeschreven. Na paar dagen contact opgenomen met het ziekenhuis. Pijn werd erger en koorts zakte niet. 5 dagen na de OK terug naar het ziekenhuis bloed laten prikken, wond en lies laten controleren. Bleek een infectie te hebben die zich had uitgebreid naar de lies. Werd direct een bed voor mij in het ziekenhuis geregeld. Antibiotica via infuus gekregen. Gyn heeft paar hechtingen verwijderd zodat het "vuil" uit de wond kon komen. Allemaal geen pretje. Ben 4 dagen in het ziekenhuis verbleven.

In de tijd erna bleef ik een heel gevoelig stukje huid houden bij de vagina. Dit is in 2x aangestipt/weggebrand. Al met al heeft het herstel een jaar geduurd. Tussentijds een verdovende zalf gehad zodat gemeenschap mogelijk was. Nu is het goed alhoewel het gebied rondom de verwijderde cyste helaas gevoelloos is.

Dubbele pech enkele maanden na het verwijderen van de eerste cyste is aan de andere kant ook een cyste ontstaan. Gyn raadde mij aan zolang ik van die cyste geen last heb de cyste er te laten zitten. Inmiddels loop ik hier nu 3 jaar mee rond en ben er wel klaar mee. Januari afspraak met gyn om te bespreken wat we er mee gaan doen. Ben benieuwd hoe het gevoel van de huid na marsupialisatie is, iemand die hierover iets wilt vertellen?


aii
geschreven door :( , 30-01-2014

Zaterdag begon ik wat last te krijgen van mijn linker schaamlip. Gisteravond was het zo erg dat mijn man de huisarts vanmorgen gebeld heeft ondanks ik absoluut niet naar huisarts wilde.. eenmaal bij de huisarts wilde hij het toch graag zien en zag dat het een cyste was. Op het moment dat hij ging kijken kon het mij echt niks meer schelen dat er een man Naar Mijn vagina aan het Kijken Was. Maar toen begon hij in de bobbel Te Knijpen Want ja,het moest er Toch uit. Ik had ontzettend veel pijn,uiteindelijk heeft hij een sneetje gemaakt, met een verdoving als 'bevriezen' maar zelfs dat was pijnlijk.. de cyste kwam volgens mijn man er vanzelf uit floepen,terwijl het voor mij op dat moment het pijnlijkst was. De huisarts stond op dat moment met zijn rug naar mij toe. Ik heb gegild en gehuild van de pijn. Het Is nu nacht en kan niet slapen van wat ik vanmiddag heb meegemaakt. Ik hoop van harte dat ik morgen kan lopen en zitten wat ik tot nu toe ( woensdag) niet heb kunnen doen. Ik schrijf dit niet om iemand bang te maken maar omdat ik zo graag dit verhaal na vandaag ook had willen lezen. Maar geloof me,neem iemand mee naar de dokter die dicht bij je staat. Ik had echt heel veel steun aan mijn lieve man.


cyste bartholin klier
geschreven door tanya , 28-08-2013

na een tijdje pijn te hebben besloot ik toch maar om eens naar de huisarts te gaan en jawel.. ik was bij de ongelukkigen. een cyste in mijn vagina, zoals jullie velen hier schrijven over de Bartholin klier. ik kreeg anitibiotica voorgeschreven en HOOP dat het snel voorbij gaat! Is er nog iets wat kan helpen? Dit doet echt onwijs veel pijn! En wanneer het weg is, kan of mag je dan weer geslachtsgemeenschap hebben met je vriend?
groetjes, tanya


Operatie cyste
geschreven door Marissa , 11-07-2013

Op vrijdag 5/7/13 ben ik geopereerd aan mijn bartholine cyste, de dokter heeft de klier en al eruit haalt de cyste zelf was een bol van diameter 5,5cm en woog maar liefst 10gram. Nu heb ik nog steeds helse pijnen, het brand en piekt daar ik durf mij niet te bewegen laat staan naar de wc te gaan. Ik heb al verschillende pijnstillers genomen maar geen die de pijn weg neemt , iemand soms een tip aub want zo blijft dit ondraaglijk . Ik denk eraan om terug naar het ziekenhuis te gaan en mij te laten opnemen voor pijnstilling via het infuus , iemand een tip thx


...
geschreven door taylor , 07-07-2013

ik heb dit zelfde probleem ook ik heb een bult naast me vagina, ik wil echt niet dat me ouders erachter moeten komen en ik wil ook geen operatiefe behandeling is dit mogelijk. Kan ik ook gewoon niks doen en dat het van zelf weg gaat want ik kan niet tegen prikken, en al zeker niet tegen operatie's


cystes..
geschreven door Silvana , 04-04-2013

hallo ik zal jullie mijn ''niet prettige'' ervaringen vertellen ik heb 1 bartho cyste gehad daar hebben ze toen een slangetje in gedaan. ik het weekend in, is dus in dat weekend t slangetje eruitgegaan ''wist ik niet'' (dus maandag ochtend) word wakker omdat ik half aan t dood gaan ben van de pijn. Ik kijken met n spiegel... n bal zo groot als n golfbal die kwam uit mijn vagiina t was n gelebal, je zag dat t vol met troep zat en op klappen stond. je kon ook t sneetje zien waar het slangetje gezeten had.. weer met spoed naar t ziekenhuis... onder narcose helemaal laten pellen ( goed schoonmaken) nou dan denk je ervan af te zijn .. niet dus.. n paar weken later is mijn schaamlip (1 kant ) was helemaal opgeblazen weer naar t ziekenhuis... daar stonden ze nu ook voor een raadsel... ze hadden het nog nooid gezien de plek was niet de plek waar t ''hoort'' najaa weer onder narcose n handschoen drean erin gezet (nu hebben ze m vast gehecht dat is handig dan valt hij er niet uit) paar weken en heel wat pijnstillers defliconac trammadol en advil verder dreantje eruit laten halen dat deed z'n zeer! ik wist dat t nog niet over was maar volgens de dokter he... paar dagen later weer n dikke bal in t midde van me schaamlip net naast de plek waar t dreantje had gezeten.. die bult is n paar keer vanzelf open en dicht gegaan (nu wist ik wat de dokters bedoelde met rare vloeistof... het was n soort gelei kon het erzo uit trekken deed ook behoorlijk pjin elke x ) de laatste x dat die bult weer zo op klappen stond belde ik weer het ziekenhuis weer n afspraak... stap ik onder de douche... gaat hij weer open... dus.. weer ziekenhuis bellen.. zeggen dat hij weer open is zecht die mevr FIJN BEN JE ER LEKKER VANAF nou srry hoor wert wel n beetje boos loop er al maanden mee wil GODVERDOMME geholpen worden..!! dus mocht tog langs komen eenmaal daar... wert de O.K. weer klaar gemaakt n stuk huid wehalen dat zou de oplossing zijn kom ik uit die operatie gil ik heeeeel t ziekenhuis bij mekaar WAT N PIJN NOG N BULT!! WEER N ANDERE PLEK! dus wouden ze dat ik bleef slapen of de volgende dag weer te kijken... volgende dag weer geopereerd aan n nieuwe cyste.... ... t zou fijn zijn als ze wisten wat ik had ik heb nu n snee van zn 10 cm van boven tot onder/naar binne Het is ongelofelijk lelijk dicht genaaid.. maar hoop dat dit de laatste x was dan maakt het me allemaal niet uit nu mag ik volgende week weer op controle... maar ben er bang voor dat t nog niet over is


Bartholin cyste
geschreven door Susanna , 27-09-2012

Fijn om te lezen dat er veel mensen zijn met deze aandoening. Ik zou graag Apis Mellafica D6 proberen en kocht het bij onze Apotheek, allez na bestelling en lang wachten. Er zit geen bijsluiter bij...en op het doosje staat Apis Mellafica 08D GRANULES 7g. Weet iemand welke dosis je ervan neemt (hoeveel korreltjes) en hoe vaak per dag, en hoe lang je ze mag innemen? Hartelijk bedankt, ik kijk uit naar een antwoord


...
geschreven door Kristel , 06-09-2012

Ik raad eenieder met dit probleem aan niet te wachten maar meteen naar de huisarts te gaan. Die verwijst je door naar het ziekenhuis en dit is ook het beste.
Het abces zou na een lange tijd zelf kunnen knappen of de huisarts zou er een sneetje in kunnen maken, maar dan bestaat de kans dat de wond dicht gaat en het abces opnieuw kans krijgt om te groeien.

Het is echt een beangstigend probleem, wanneer je niet weet wat je te wachten staat. Maar geloof me, de ingreep is lang zo pijnlijk niet als het abces zelf.

Ik ben door een gynaecologe geholpen onder plaatselijke verdoving. De verdoving voelt als een prik van de tandarts, maar dan uiteraard op een andere plaats. Direct na deze verdoving voel je niets meer, de ingreep is pijnloos.
De arts maakt een sneetje in het abces, daarbij voel je geen pijn maar je voelt wel dat die vervelende druk eraf is. De arts laat alle viezigheid eruit vloeien en maakt de boel schoon. Daarna wordt er een Word katheter geplaatst. Dit is een pijpje met aan het uiteinde een ballonnetje ter grootte van een kleine knikker. Het pijpje gaat via de gemaakte snee in de holte van de bartholin cyste, daarna wordt het ballonnetje opgeblazen. Deze ballon zorgt ervoor dat de wond open blijft en alle overige viezigheid uit de wond kan. (Dit is echt belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat de wond dicht gaat wanneer er nog troep aanwezig is. Dan kan er weer een abces gaan groeien.) Het uiteinde van het pijpje gaat de vagina in, zodat de katheter niet kan verschuiven. Hier voel je niets van.

Na 10 minuten stond ik weer buiten en nog belangrijker: ik kon weer lopen! Natuurlijk is de geplaatste katheter wat ongemakkelijk, maar het is niets vergeleken met de pijn van het abces.

Belangrijk is om de boel goed schoon te houden. Twee maal daags goed spoelen onder de douche of in bad zitten. Ook dit kan eng zijn in het begin, maar ook hier geldt: het is niets vergeleken met de pijn van het abces. Het kan hooguit een beetje prikken, maar dat is juist goed.
Zelf heb ik ook bij ieder toilet bezoek gespoeld met een bekertje water. Wanneer je een beetje naar achter leunt op de bril, gaat het water gemakkelijk langs de plek.


bartholinische cyste
geschreven door wilmie , 20-07-2012

Ik ben zojuist terug uit het ziekenhuis waar ik geopereerd ben aan een Bartholinische cyste. Drie weken geleden, op een zondag ontdekte ik een zwelling ter grootte van een kidneyboon aan de linkerzijde van mijn vagina, na wat googlen bleek het een cyste in de klier van Bartholin te zijn.In eerste instantie heb ik geprobeerd of het vanzelf zou verdwijnen door zitbaden te nemen en door Apis Mellifica D6 te slikken maar dat hielp voor geen meter. In de tweede week was hij zo groot als een paasei. Op zich was het nog niet echt pijnlijk, het zat alleen een beetje in de weg met zitten. In het begin van de derde week werd hij snel groter, formaat flinke walnoot en kon ik bijna niet meer zitten en lopen was ook pijnlijk. Inmiddels had ik een afspraak gemaakt met de huisarts want het was wel duidelijk dat hij niet vanzelf ging verdwijnen. De dag (donderdag) voor ik naar de huisarts moest was hij in een paar uur uitgegroeid tot formaat ei, ook was hij rood en zeer gevoelig wat voorheen niet het geval was. Ik kon inmiddels niet meer lopen/zitten/ liggen zonder een dubbele dosis Ibrufen. Op vrijdagochtend ging ik naar de huisarts, die me onmiddellijk doorstuurde naar de gynaecoloog. Op dezelfde dag werd er nog een marsupialisatie uitgevoerd. Hierbij maken ze een snee zodat de pus er uit kan en ze schrapen de wanden schoon. Er komen 4 hechtingen in zodat hij op openblijft en van binnenuit kan genezen. Je moet 2x per dag spoelen in een badje van Biotex. Hierdoor wordt niet alleen de wond schoon, maar blijft de wond ook langer open en hoe langer de wond openblijft hoe beter het uiteindelijk geneest. Plassen onder de douche zodat het meteen schoon spoelt wordt ook aangeraden. Verder zei de gynaecoloog ook nog dat het gewoon een kwestie van pech hebben is als je zo'n cyste krijgt en dat het niets te maken heeft met persoonlijke hygiëne, scheren of strings.

De operatie was een fluitje van een cent. Ik ging om 16.45 onder het mes om een 20.45 mocht ik naar huis. Terwijl ik zelf moest rijden omdat ik niemand kon vinden die me op kon halen ivm vakanties...

De operatie is uitgevoerd onder een ruggeprik, genaamd zadelblok, dat betekent dat alleen het gedeelte waar in gesneden wordt is verdoofd en je dus ook weer heel snel kunt lopen. Tot op heden, het is nu 22.40uur heb ik nog absoluut geen pijn.

Dus ik wil iedereen aanraden die met zo iets te maken krijg, wacht niet te lang want als hij openspringt ben je wel van de druk af, maar heb je hem in know time weer terug.


first
geschreven door van heuverswijn chantal , 29-02-2012

als ik van u was zou ik zeker niet te lang wachten voor er mee naar gynecologe te gaan;dan zal je u veel beter voelen als je weet wat het is ;en ook het kan groter worden ;neem een vrouwelijke gynecoloog daar ben je veel meer op uw gemak bij ;ik heb er zeker 4jaar mee gelopen en hij was een mandarijn groot ;dus niet te lang wachten ;veel succses !!chantal

kyste
geschreven door van heuverswijn chantal , 23-02-2012

hallo hier ben ik terug;inmiddels een paar maanden verder en een operatie meer ! de kyste die we dachten dat ik had was geen ;maar wel een vaginale vleesboom of fibroom ;myoom;van een mandarijn groot !het is er nu uitgesneden en nog gehecht heb veel pijn gehad bij het zitten maar nu drie weken verder gegint het beter te worden was wel veranderd van gynecolooge de eerste zat goed fout de andere sprak direct van uithalen maar was ook heel verwonderd als ze de uitslag van de patholoog kreeg dus je ziet maar soms een tweede opinien te proberen he .


bartholinische cyste
geschreven door Cor , 14-02-2012

Pas vandaag ben ik eens gaan kijken waaraan ik gisteren ben geopereerd. De bartholinicyste dus. Ik had het ding sinds enkele maanden en durfde er niet naar te laten kijken, bang voor iets ergers. Dat bleek niet het geval. Verwijderen bleek de beste optie en dat is dus gisteren gebeurd. Vorige zomer had ik een gelijksoortige bult die vanzelf weer verdween. Nu werd het een golfbal.
De golfbal is verwijderd met wand en al. Lopen en zitten is nu nog lastig, maar op ga uit van een spoedig herstel.
De arts kon me verzekeren dat dit ding weg was echter niet dat ik er nooit meer last van zou krijgen. We gaan het zien.
Tot voor kort, vandaag dus, had ik niet het idee dat zoveel vrouwen dit probleem kenden. Dat er uberhaupt zoiets bestond als de bartholiniklier. En het is een echte klier!
Alle dames succes met de behandeling en of verwijdering.


...
geschreven door bloem , 17-12-2011

ik weet niet zeker of ik dit heb...
ik heb namelijk ook wel een bultje op mij biutenste schaamlip, maar is niet echt groot zoals jullie zeggen
het is gewoon een grote puist zegmaar, maar ik kan em niet uitknijpen en hij doet erg veel pijn. ik heb ook allemaal schilfertjes in mijn schaamhaar...


cyste
geschreven door anoniem , 25-10-2011

Nou ik heb een maand geleden een cyste operatief laten verwijderen.. zat blijkbaar bij m'n urinebuis dus ook een week met een katheter gelopen na de operatie.. a.s. donderdag controle, hechtingen zijn er zo goed als uit maar het ziet er gewoon niet uit nu.. alsof ze het open hebben gesneden en de rest hebben laten zitten.. lijkt nu net of ik 2 extra schaamlippen erbij heb alleen die nogal misvormd zijn.. Hopelijk heeft iemand advies of iets dergelijks en degene die hetzelfde ondergaan wens ik succes en hoop voor jullie dat het er netter uit komt te zien dan bij mij


klier
geschreven door van heuverswijn chantal , 21-10-2011

ik heb ook een grote bol met een diameter van 3cm, ben al bij gynecoloog geweest en ze heefd er in geprikt en er kwam niets uit wel erg pijnlijk moet ik zeggen dus geen cyste wel een klier zegt ze en ze moet verwijdert worden dus uitsnijden moet nu terug gaan 7november geeft er ook iemand ervaring met zoiets want ik zie het echt niet zitten om het te laten uitsnijden je mag mij altijd mailen voor goede raad ik ben 56 jaar alvast bedankt.


het zelfde
geschreven door anomiem , 11-07-2011

nou ik heb dit vaker gehad nu weer links doet heel erg zeer maar durf niet naar de huisarts denk dat het door een soa komt een heb vaste relatie die dan over zou zijn had veel eens one nijgt stands 3 of 4 jaar geleden een dan loop ik dus tegen de lamp dat mijn vriend erachter komt heb hem 14 jaar dus


Klier van Bartholin
geschreven door mireille , 19-06-2011

hallo allemaal,
ik heb ook zon bult van bartholin,en moet zeggen hij doet idd erg pijn,nu heb ik er vandaag een hoop pus uitgekregen en de pijn is voor 80 procent gezakt.
De oorzaak is bekent dat het komt door scheren/vuil en dragen van strings.
Dit is nu voor mij de 2e keer dat ik m heb en hoop dat deze ook snel weggaat pffffffffffffffffffff wat een pijn allemaal


gyn
geschreven door l , 20-05-2011

een bartolinische cyste is goed te behandelen, die van mij is poliklinisch open gesneden en er is een catheter in geplaatst. deze bleef 6 week zitten om een nieuwe iets grotere opening voor de klier te creeren, het voelt niet fijn, maar daarna is het een stuk beter.
de cyste moet echter minimaal een doorsnede hebben van 1,5 cm, anders is de holte te klein voor de catheter.
wanneer het euvel terug keert, kun je de klier (letterlijk en figuurlijk) operatief laten verwijderen.

succes allemaal


Cyste
geschreven door sc , 16-04-2011

Hallo Allemaal,

fijn deze site, nu weet ik al iets meer over de cyste die ik heb gehad. ik had er van te voren nooit over gehoord.
ik was dus op vakantie in Cuba toen ik een bobbel voelde rechts bij mij schede, ik dacht eerst een verekte spier omdat ik was gaan klimmen.
ook waren mijn lymflieren in mijn lies aan de rechterkant flink opgezet.
3 dagen laten had ik helse pijn en hevige koorst, dus in cuba naar het ziekenhuis, die vertelde mij over een ontsteking/infectie en dat het vanzelf moest opengaan....kreeg wat medicijnen maar helpen deed het niet,
in een bus is mij die cyste dus opengegaan, gelukkig was er een klein wc-tje in bus aanwezig. blij dat de druk eraf was en ik weer kon lopen en zitten.
terug in nederland meteen naar de huisarts en kreeg ik andere antibiotica.

2 weken later op controlle want de opening is nog steeds open en er komt nog wat lichte vocht uit.
door naar het ziekenhuis, maar die gaan er niet veel aan doen blijkbaar het moet van binnenhuit helen.. ik moet het goed schoonhouden, koud afdouchen. ik heb er geen pijn aan en verder geen last van behalve dat er steeds ietsjes vocht uit komt.

weet iemand hoelang het duurt voordat het genezen is en kan ik IETS doen om het gnezen te bevorderen ???
baden in soda ?? baden in badedas? of juist niet ?

alvast bedankt voor jullie reacties.

groeten SC


klier van Bartholin?
geschreven door Marley , 27-03-2011

Hallo dames,

Ik denk dat ik ook te maken heb met dit euvel.
Ik heb vrijdag een harde knobbel gevoeld rechts onder in de ingang van mijn vagina (had vanaf woensdag af en toe een pijnlijk gevoel aan mijn vagina). De knobbel ging zaterdagavond behoorlijk pijn doen, het voelde alsof ik op een knikker zat. Zondag (vandaag) deed de knobbel meer zeer, ook met lopen en zitten. Heb toen eens goed aan de knobbel gevoeld en het met een spiegel bekeken. Wat ik het meest lees op internet zijn knobbels/bulten in de schaamlip maar die van mij zit echt net in/naast de ingang van mijn vagina, ik moet ook met mijn topje van mijn vinger in de vagina om de knobbel goed te kunnen voelen. Nadat ik er dus aangezeten had had ik er nog meer pijn aan. ongeveer 2 uur nadat ik eraan gezeten had voelde ik ineens nattigheid in mijn ondergoed, ik ging naar de wc en zag allemaal bloed in mijn ondergoed en er drupte bloed uit mijn vagina. nadat het bloeden gestopt was heb ik de boel schoongespoeld. Ik was wel een groot deel van de pijn af. ik kan nu weer pijnloos lopen en zitten, maar heb nu wel een lichte branderige pijn aandat plekje. Ik heb daarna nog eens goed met de spiegel gekeken en gevoeld. De harde knobbel is nu weg en in de spiegel zag ik dat ik nu een klein gaatje/snee'tje naast mijn vaginaingang heb, daar is de abces dus geknapt. Ik lees veel over pus wat uit de abces komt als ie knapt, maar bij mij was het dus een aardige bloedmassa.
Ik ga morgen wel voor de zekerheid de huisarts bellen, want ik heb zoiets nog nooit gehad.
Denken jullie aan de hand van mijn verhaal dat ik last heb van de klier van bartholin?
Ik heb ook de ziekte van Crohn en heb ook gelezen dat je hierdoor ook abcessen in en rond je vagina kan krijgen.


Bartholinische cyste
geschreven door liana , 23-01-2011

Hallo,

Afgelopen maandag kreeg ik een drukkend gevoel aan de rechter kant van mijn schede.
Ik dacht wat is dit nou?????...
Ik wou eerst even afwachten, Maar de druk werd steeds erger.
Ondertussen gelijk google afzoeken en las over de Bartholin klier.
Had ook gelezen dat het niet vanzelf over zal gaan en als de dokter zegt gaat vanzelf wel over, Dan zou ik erop staan dat hij mij toch doorverwees naar de gynaecoloog.
De volgende ochtend heb ik een afspraak gemaakt bij de dokter, Waar ik gelukkig die middag een afspraak kreeg..Vanaf dat moment kreeg ik er meer last van, Kon wel door de grond gaan.
Het bleek dus een abses of een cyste te zijn.
De dokter heeft direct het ziekenhuis gebeld en de volgende ochtend kon ik bij de gynaecoloog terecht.
Maar wat ik niet verwacht had, Is dat ik gelijk opgenomen werd en aan de einde van de middag geopereerd werd. (spoedje)
Ik kreeg in het ziekenhuis verhoging, Moest aan het infuus met zoutoplossing en antibiotica..Verder hebben ze bloed afgenomen...De uitslag was goed, Gelukkig geen rare dingen alleen een hoge onstekingswaarde door de cyste.
Ze zeiden dat ik onder narcose gebracht werd en een nacht moest blijven, Daar zat ik helemaal niet op te wachten natuurlijk.
In de operatiekamer kreeg ik een ruggenprik, Daar voel je niets van en voelt heel raar een warm gevoel stroomt door je onderlijf..Was de eerste keer dat ik geopereerd ben,Dus vond het nogal intressant.
Ik was gewoon bij en de ingreep duurt maar ongeveer 15 min.
De chirurg zei dat het de Bartholin klier was, hebben ze open gesneden goed schoon gemaakt en heb nu 4 hechtingen en hebben de wond open gelaten.
Zodat het van binnenuit goed kan helen.
De ruggenprik was na 1.5 uur weer uitgewerkt, Dacht dat ik heel veel pijn zou hebben.
Jeetje wat was ik blij, Ik kon weer normaal lopen!!!!!!!
Tuurlijk verneem je nog wel wat pijn, Omdat het open is maar wat een opluchting zeg.
Weet niet hoelang het nu gaat duren voordat het volledig genezen is.
Heb verder geen medicijnen meegekregen en de wond moet je goed schoonhouden met water..De douchekop haha.
Lees dat als je het eenmaal gehad hebt, Het weer terug kan komen.
Hoop dat het bij mij niet het geval is.....Jeetje wat een hel !!!!!
Maar goed dat mijn partner me goed steunt en wordt gek van het weinig bewegen.

nu maar hopen dat we er snel vanaf zijn


kleur?
geschreven door Amy , 30-12-2010

hallo

hebben die bultjes een kleur want ik denk dat ik het heb maar mijn bultjes voel je wel maar je kan ze niet zien.

groetjes


cyste abces
geschreven door mb , 27-12-2010

Ik ben nu 20 en ik heb nu 6 keer hetzelfde probleem gehad... ben in Nederland 4 keer naar de doktor geweest.. Telkens konden ze er niets aan doen. Een van de doktoren beweerde trouwens dat het een slijminfectie was, terwijl ik na al die keren het probleem allang had herkend..

Altijd dus afgescheept dat er niets aan gedaan kon worden. Daar zit je dan opgescheept met de pijn. Toen leerde ik een jongen kennen en startte een relatie maar hij woonde in Venezuela.. Toen ging ik een paar maandjes naar Venezuela en je raadt het al: ik zat weer met n Bartholiniti en dat was toen op n zondag... In Venezuela is het medisch stelsel alleen nogal anders dan in Nederland.. Je kunt daar namelijk gewoon zelf kiezen naar wat voor n doktor en veel mensen hebben geen zorgverzekering en betalen dus gewoon los aan de doktoren/specialisten/antibiotica (wat ook ECHT bijna niets kost). Ik maakte dus n afspraak op maandag en kon dezelfde dag terecht. De gynaecologe zei dat de cyste werd veroorzaakt door een bacterie en zij wilde weten welke bacterie het was dus ik moest op dinsdag terugkomen om een monster te nemen van het vocht uit de klier. Dat deed ze door een iniemieni pinnetje in dat gaatje te stoppen; jezus wat een pijn.. Maar ze gaf me al wel antibiotica en pijnstillers mee maar ik moest met de antibiotica wachten tot na het nemen van het monster.

De pijn werd die week alleen nog veel erger en ik kon niets meer.. Ik was bang om naar de wc te gaan en mijn vriend gaf me al het eten en drinken op bed, waar ik lag met veel pijnstillers (die eerlijk gezegd voor geen zak hielpen met deze helse pijn). Op donderdag kon ik het niet meer volhouden en ben ik naar de eerste hulp gebracht.. Daar zijn de ziekenhuizen gratis voor iedereen, zelfs voor mij als buitenlander. Daar hebben ze met 2 spuiten alles eruit gezogen vanuit de buitenkant, dus vanuit de schaamlip. Anderhalf buisje werd eruit gezogen. Wauw, die pijn valt niet te geloven. Maar toen voelde ik me dus wel heel erg opgelucht doordat de druk eraf was. Ik kreeg ook nog een infuusje met vocht en pijnstillers en toen kon ik er weer vandoor. De volgende ochtend, vrijdag, was het weer zo erg dat ik naar de eerste hulp moest. Ik kon niet lopen want ik voelde dat ik open zou scheuren. In het ziekenhuis konden de gynaecologen me niet aanraken en ik smeekte of ze me onder narcose konden brengen. Ze zeiden dat ik geopereerd moest worden en dat er maandag pas een kamer vrij zou komen.. Ik zou het dus toch uit moeten houden met de huidige medicatie. Toch nog wel een infuus gekregen en toen weer naar huis. Thuis lag ik op bed en plots voelde ik me beter dus ik keek in mijn ondergoed en de hele boel was opgesprongen.. Wauw wat een opluchting.. Het hele probleem was dus weg... Dus ik sprong direct onder de douche om al het bloed en troep van me af te wassen.. Dat was het einde van dit gruwelijke horrorverhaal. Ik ben inmiddels ook al weer terug in Nederland omdat ik een paar examens moet maken. Het bleek trouwens de bacterie Enterococos SP te zijn en daar zijn maarliefst 21 verschillende antibiotica voor mogelijk, en dat terwijl ze in Nederland zeiden dat er GEEN medicatie voor was smilies/wink.gif

Maar de reden dat ik nu op internet zit te zoeken is omdat ik er weer een heb. Onbegrijpelijk he? Maar ik had stiekem antibiotica en pijnstillers de grens over gesmokkeld dus ik ben nu goed onder de pannen. Ik voelde het gisterochtend en mijn moeder zei dat ik in een soda bad moest gaan zitten dus dat deed ik en volgens mij werkt het wel. Ik kon namelijk gister de hele dag al beetje bij beetje de troep eruit drukken. Ik ben vandaag dus weer in een soda bad gaan zitten en ik doe er nu alles aan dat het nooit meer zo escaleert als toen in Venezuela. Wees niet bang voor een brandend gevoel IN bad want dat is gewoon de werking van dat soda. Ik hoop echt dat ik er iemand mee help want in Venezuela heb ik de ergste pijn van mijn leven gehad.


zelfde probleem maar nu in Venezuela. lees goed!
geschreven door MB , 26-12-2010

ik heb nu al 5 keer een cyste gehad in de klier van Bartholin. 4 keer was ik in Nederland en heeft de HUISARTS er helemaal niets aan gedaan. De doktor zei dat er namelijk geen antibiotica voor was. Het enige wat hij voor me kon doen was trekzalf voorschrijven, wat niet meer in de apotheken gegeven wordt vanwege het hoge loodgehalte. Die trekzalf, die mijn moeder toevallig nog wel had, hielp na een paar dagen ook wel maar het probleem kwam ongeveer elke 3 a 4 maanden weer terug. Toen was ik in Venezuela en had ik het weer en mijn vriend zei dat we nu echt eens een keer ermee naar een SPECIALIST moesten gaan. We konden direct terecht (dezelfde dag) en zij heeft me meteen sterke pijnstillers en n veelvoorkomende antibiotica voorgeschreven. Daarnaast heeft ze die dag daarna een monster van de pus genomen en opgestuurd naar het laboratorium om te onderzoeken welke bacterie de verstopping van de afvoergang veroorzaakte. Al een veel betere behandeling dan in Nederland voor zover he?

Nja, het bleek de bacterie Enterococos SP te zijn en op dat laboratoriumresultaat stond een WASLIJST aan mogelijke antibiotica. Serieus 21 antibiotica mogelijk en maar 4 resistent. De bruikbare waren bijvoorbeeld azitromicina, cefalexina, ciprofloxacina, erytromicina, penicilina en trimetropinsulfa, om er maar een paar op te noemen. Toen bleek ook dat de gynaecologe dus al n goede antibiotica had voorgeschreven.

Dus laat je in Nederland niet te snel wijsmaken dat er niets voor is. Want ik voel me heel slecht behandeld door de Nederlandse artsen, vooral omdat ze me niet eens doorgestuurd hebben naar een gynaecoloog. Maar ja, in Nederland zijn er bij elke specialist lange wachtlijsten he!


bartolinische cyste
geschreven door kitty79 , 10-11-2010

ik heb zelf ook een bartolinische cyste gehad.op 22 sept 2010 werd ik geholpen,mocht gelijk naar huis,als alles goed ging,maar de wond moet je 2 a 3x per dag spoelen in een soda badje,maar bij de huisartsenpost dachten ze dat het een verstopte lymfeklier was ,ben 2 dagen later huisarts gebeld,had steeds meer pijn heb toe sterke pijnstiller gehad diclofenac,moet ik innemen met 2 paracetamols,het werkte niet eens de pijnstillers.ik ben blij dat ik er vanaf ben de gyneacoloog heb ook gezegd de kans dat het terug komt zit er in,maar het komt het meest voor bij mensen die roken,en ik rook al bijna 7 jaar niet meer,en dat vond de gyn raar,maar het is geen leuk ervaring dat wil ik wel even zeggen

groetjes kitty79


...
geschreven door jill , 04-11-2010

Hallo allemaal,

Ik heb sinds enkele weken last van een soort bultjes bij de ingang van mijn vagina, tijdens de sex met mijn vriend. Ik heb er verder geen last van bij zitten, lopen e.d. alleen tijdes de sex dus. Ik heb ook het idee dat het minder wordt als ik GEEN sex heb tijdelijk. Nu ben ik na de huisarts geweest en die heeft me antibiotica zalf aangeraden, omdat ze het niet ernstig genoeg vind om me na de gynacoloog te sturen. Ik ben het met haar eens, en dacht ook dat de zalf werkte, want ik had er minder last van. Na een week hebben mijn vriend en ik weer sex gehad en nu voel ik het bultjes ineens weer opzetten.
Hebben meer meiden hier last van toevallig? en wat zijn de tips hiervoor?
ik lees namelijk veel herkenbare verhalen hier, maar heb het idee dat het bij mij lang niet zo pijnlijk en ernstig is als bij sommige anderen.

gr jill


cyste
geschreven door steef , 03-11-2010

vreselijk dat wij vrouwen dit moeten meemaken...
mijn eerst was in februari gelukkig was die zo aardig om naar een week zelf te verdwijnen. Toen op koninginnendag kwam mijn tweede op lopen deed pijn en zitten ook ik was blij toen ik naar huis kon van mijn werk lekker liggen...dat was voor even paar uur later ging dat zelfs niet meer zondag naar huisartsenpost die zei ga maar naar huis en morgen langs de doktor je zult gewoon antibiotoca nodig hebben d8 erna bij doktor spoed door naar ziekenhuis naar uren w8 uit eindelijk bij de gynaceloog en heeft mij per direct opgesneden zonder verdoving ik ging van de pijn maar daarna zo heerlijk de druk was weg. En nu sukkel ik weer met een cyste alleen deze wilt nog niet egt rijp worden ik verga van de pijn maar moet gewoon vol houden van de doktor. Wens alle vrouwen met deze troep heel veel sterkte en hoop op wat tips.


Die rot cyste
geschreven door Karin de Rooij , 09-10-2010

Mijn cyste kondigde zich aan tijdens mijn eerste zwangerschap omdat het bloedig lekte kreeg ik de opdracht te gaan liggen men was bang voor een miskraam
Nu 43 jaar later komt het kreng steeds terug meestal in de vakantie ik heb heel wat ziekenhuizen op Kreta bezocht
Open gekliefd binnenste buiten gehecht niets helpt Ik ben heel erg op mijn persoonlijke frisheid weet zeker dat ik geen geslachtsziekte heb wat ook wel eens gesuggereerd wordt wel valt de zwelling vaak samen met spanning
Nu ik een permanente opening voor zolang als het duurt heb gebruik ik de ouderwetse trekzal f in combinatie met een verband is de cyste in de ochtend leeg Balen dat zoveel vrouwen hier mee lopen Balen dat ik dat kolere ding al 43 jaar meezeul nooit op mijn gemak altijd bang dat de stinkende inhoud er zomaar uitloopt
Karin


Bartholin cyste
geschreven door Julia , 18-09-2010

Probeer eerst eens Apis Mellifica D6 van VSM. Bij mij stond de afspraak voor verwijdering ook al gepland maar kon hem gelijk gelukkig afzeggen. Na 2 dagen was hij volledig weg.


cysten
geschreven door irmaa , 18-08-2010

hoi lieve mensen...
ik ben 13-08-2010 geopereerd aan een cysten in me baarmoeder, en kreeg daarna meteen een spiraaltje
was onder al gehele narcose gedaan...
ik zelf had veel last met seksuele gemeenschap en wist toen ook nog niet dat ik een cysten had ik kwam erachter toen ik langs de gynaecoloog moest voor me spiraal...
op de dag dat ie me spiraal ging zetten kwam ie erachter dat ik een cysten had van 5 cm ik schrok me rot en hij zei dat ie me spiraal niet kon plaatsen vanwege me cysten... nou meteen een afspraak gemaakt bij de anesthesist(narcotiseur) en kon meteen de volgende dag komen en 2 weken later werd ik geholpen... maar wist niet dat het zo zeer kon doen had veel pijn met lopen zitten ( terwijl ik niet kleinzielig ben) vond ik dit heel vervelend maar seksuele gemeenschap met me partner durf ik niet bang dat het daar door komt of dat het eventueel terug komt smilies/sad.gif...
maar in iedere geval ben ik super blij dat de cysten er uit is...


morgen geopereed
geschreven door mary , 08-08-2010

Ik wordt morgen geopereerd aan mijn cyste onder algehele narcose. Hoe het is gegaan zal ik melden


Bartholinische cyste
geschreven door Cisca , 05-08-2010

Tot 1997 heb ik verschillende cystes IN mijn vagina gehad, waarvan de meesten door de huisarts zijn opengesneden en 2 keer in het ziekenhuis. Dit jaar heb ik met pinksteren een eind gefietst en de dag erna kwam er een diep paarse bult tussen mijn benen.Deze bult werd maar groter en groter en ging ook nog pijn doen.Omdat het al heel wat jaren is geleden dat ik cystes had,dacht ik dat ik deze wel even uit kon knijpen als hij rijp zou zijn,. Nee dus. Vanochtend naar de huisarts geweest en nu heb ik weer een verwijzing voor de chirurg. Ik kan pas over 14 dagen terecht. Hoe zou het toch komen dat deze cystes steeds weer terugkomen?


cyste
geschreven door san , 02-08-2010

Nou van wat ik hier zo lees word ik niet echt vrolijk smilies/sad.gif ik heb dus ook al meerdere malen heel veel last ervan gehad,nu was het dus alweer begonnen en is inmiddels al weer open gesprongen. Ben er ook al meerdere malen voor in het ziekenhuis behandeld,was er een paar jaar vanaf maar helaas komt het toch vaak terug. K lees ook veel dat de klier laten verwijderen wordt afgeraden..maar wat dan??? Eigenlijk wil ik niet meer meemaken dat k niet kan lopen of zitten van de pijn!
Is er echt geen andere manier dat je er definitief van af komt???? smilies/cry.gif


...
geschreven door chibi , 25-05-2010

hoi allemaal,
ik ben vanmorgen met spoed naar het ziekenhuis geweest waar ze een cyste leeg hebben laten lopen en een drain/ballonetje geplaatst. nu is mijn vraag: ik moet gewoon spoelen met water. zou het dan niet gehecht zijn? ik lees allerlei verhalen over spoelen met biotex. en klopt het dat er na de ingreep toch nog wel een kleine zwelling aanwezig is?
wat is dit een pijnlijk gebeuren zeg! maar ben blij dat ie toch gesneden heeft! nu is in iedergeval de druk ervan af en ook al voel je de ingreep wel, het niets in verhouding met het doorlopen met een cyste!
voor alle andere: wees niet bang als je iets voelt en ga naar de huisarts!


Cyste van bartolin
geschreven door Joukje , 24-05-2010

Ik had ook al een aantal jaren last van een bult bij mijn schaamlip. Ik dacht altijd dat het een enorme puist was ofzo, en hij gign ook atijd na 3/4 weken vanzelf weer weg. Maar op een keer dus niet! Hij werd gigantisch, zo groot als een tennisbal en deed enorm veel pijn! Ik heb er eerst nog een week mee omgelopen omdat ik dacht dat het misschien vanzelf wel over zou gaan totdat het echt ondragelijk werd. Toen heb ik nog met de huisartsenpost gebeld maar die zeiden dat het waarschijnlijk een abces was en dat het zu moeten rijpen en dat het dna vanzelf wel open zou barsten... Nou dat gebeurde dus niet. De hel nacht niet geslapen van de ondragelijke pijn.. Volgende deg gelijk naar de huisarts geweest en die heeft me gelijk door gestuurd naar de gynaecoloog. Daar aangekomen heeft de beste man er even naar gekeken en in gedrukt(auwww) en toen bleek het dus een cyste die alleen operatief verwijderd kon worden. De volgende dag kon ik voor spoed geopereerd worden.. Vlak voor de operatie nog een sollicitatiegesprek in hetzelfde ziekenhuis, pff gign kapot van de pijn, moest er in een rolstoel naartoe. Maar toen eindelijk de operatie, ik kreeg eenn ruggenprik en helemaal geen pijn gehad. S avond ook naar huis gegaan, ben gewoon het ziekenhuis uitgelopen, had nergens last van! Moest wel 3x per dag spoelen met biotex aangezien ze een groot deel van de wond open hadden gelaten. Had ook geen bad dus ben 3x per dag in een afwastijltje gaan zitten, geen pretje smilies/sad.gif Maar heb nooit meer pijn eraan gehad en tot nu toe is het ook nog niet teruggekomen, maar dat had de gynaecoloog ook verteld dat het eigenlijk niet erug kon komen aangezien hij de hele klier had verwijderd.


...
geschreven door Sanne , 17-05-2010

Ik heb deze ontsteking nu al zo ongelooflijk vaak gehad.. Ik ben inmiddels 19 en het begon toen ik 16 was toen ik voor het eerst seks begon te hebben..
Sindsdien heb ik het om de 3/4 maanden. Elke keer wordt het een enorm abces waardoor ik niet kan lopen, zitten en uiteindelijk niet eens meer liggen zonder pijn te hebben. Op het moment dat ik de pijn echt ondraagelijk begin te vinden breekt hij open en komt er enorm veel pus uit.. Dan ben ik er weer even vanf tot het weer opnieuw op komt zetten..
Ik ben 1 keer naar de gynacoloog geweest.. deze heeft er in gesneden en een extra afvoergang gemaakt doormiddel van het ballonnetje (waar ik ook al meerdere vrouwen hier over gehoord heb..)
Bij deze operatie die niet verdoofd kon worden omdat een verdoving niet in een ontsteking komt, heb ik zo gegild van de pijn. Ze gingen heb abces uitknijpen omdat het pus eruit moest, nou dit gun ik niemand!
Met dit ballonnetje heb ik nog 4 weken op bed gelegen. TOen het ballonnetje eruit was voelde ik me prima.. Ben er een half jaar vanaf geweest, maar helaas kwam het weer terug!

Nu weet ik gewoon echt niet meer wat ik moet doen.. Deze behandeling wil ik niet nogmaals.. En een andere optie is de klier verwijderen maar dit wordt door iedereen afgeraden..
Nu loop ik dus elke keer met de ontsteking door totdat hij openbreekt..

Nu lees ik af en toe dingen over apis mellafica.. Ik ben van plan dit ook maar eens te gaan proberen. Zijn er mensen met ervaringen?

Verder ben ik beniewd welke behandelingen jullie allemaal gehad hebben.. Hebben mensen ook de klier laten verwijderen?

Groetjes S.


Bartholin Cyste
geschreven door Greet , 13-05-2010

Hallo,
Ook ik heb een Bartholin Cyste, maandag heb ik een spoed operatie gehad.
Ik moet drie keer per dag met mijn onderlichaam in een bad van biotex of soda.
Maar ik heb geen bad!
Ik zit nu op een grote afwasbak waar mijn man een stuk isolatie schuimrol om heen heeft gemaakt.
Nu kan ik op een redelijke manier een bad nemen.
Ik vraag mij af of er meer mensen zijn die hier een probleem mee hebben gehad en zo ja hoe ze dat dan hebben opgelost.
Ook wil ik graag horen of er meer mensen zijn die het probleem hebben opgelost met het medicijn Apis Mellifica D 6
Alvast hartelijk bedankt,
Greet


Opratief laten verwijderen
geschreven door anoniem , 08-05-2010

Ik heb ook een ciste in mn rechter schaamlip had er al 2 jaar last van en kreeg bij het wassen van me auto ineens een heveige pijn aan de custe, ben naar de wc gelopen en zag me daar toch een mega rode bal die tussen me schaamlippen vandaankwam ik schrok er zo van dat ik meteen ben door geraced naar de eerste hulp met me kont van de tsoel af want kon echt niet zitten. Bij de eerste hulp meteen doorverwezen naar een ander ziekenhuis waar ze plek hadden om opratief te laten verwijderen. Ben die avond nog geopereerd. Maar omdat het ontstoken was hadden ze niet alles weg gehaaald de art kon moeilijk onderscjeid maken tussen het zieke en gezonde gedeelte in me schaamlip en vertelde na afloop dat de kans groot was dat de kieste terug zou komen maar dat hij het i ieder egval schoonhad gemaakt. Drie weken later waneer alles genzezen was kwam indd de kieste terug en moest weer die week onde het mes. Lig nu 5 dagen na de opratie in me bed nu dit bericht te tikken. Ik ben geopereerd tijdens het menstrueren heb nog steeds erg last en spel ook meteen na het plassen en ook vaker tussen door als ik last heb. ze hebben alles dicht gehecht en een gaatje opgelaten dat is dus de klier die het slijm produceerd in de vagina want die was verstopt. Ik hoop dat dit zo snel moeglijk achter de rug is en nooit meer terug komt!


onderhuidse bult
geschreven door Dvdm , 07-02-2010

Ik heb sinds een tijdje last van een onderhuidse bult aan de linkerkant van mijn vagina ongeveer net zo groot als een boon. Nou heb ik het telkens daar ontsmet met spul en vandaag knapte hij open. Er kwam in eerste instantie alleen vocht en bloed uit maar nadat ik er in kneep kwam er plots iets anders uit. Het leek op soorrt van vleesachtig iets echt een heel raar gezicht en dat kon ik eruit trekken.Nu is de wond wel open en komt er vocht uit maar ik vraag me af of het zo wel gaat genezen.

Weet iemand wat ik heb?

groetjes Daniëlle


Misschien een oplossing?
geschreven door Elsa , 25-12-2009

Hallo,

Ik ben een meid van bijna 26 jaar. Ik heb ook nu 2 keer zo een vervelende cyste gehad. Eerste keer was het zeer pijnlijk. Kon niet lopen/liggen/zitten. Naar huisarts en gynacoloog geweest. Is gelukkig na paar dagen vanzelf weggegaan. Wel veel hete baden met soda genomen en veel paracetamols.
Nu ben ik tijdens mijn tweede cyste begonnen met het homeopatische middel Apis mellifica D6. En aanrader!!!!!! De cyste slinkt heel gauw! Ik heb er nog geen pijn van gehad. Je kunt het halen bij een gezondheidswinkel. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat.
Waar ik nu mee zit is dat ik geen sex durf te hebben omdat het misschien dan blijft terugkomen. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Groetjes!!


...
geschreven door ik , 23-11-2009

hi.

even een vraagje! Ik ben vorige week geopereerd aan een barthelonische cyste...maar niemand heeft me verteld hoelang ik door moet gaan met dat 3 maal daags biotexen...
Weet iemand dit misschien?


vervolg...
geschreven door Jolanda , 16-10-2009

Zal even melden hoe het verder gegaan is..
Toen ik s maandags bij de gynaecoloog kwam was de pijn iets minder en kon ik beter zitten...
Zij vond het beter om te opereren..nu de nood minder hoog was..
De bedoeling was om de cyste om te zoomen zodat deze van binnen uit kon genezen..
Dus s woensdags ben ik onder het mes geweest..volledige narcose en om 16u weer naar huis...
Ik mocht, indien nodig, de volgende dag 8 paracetamolletjes nemen en moest 3 keer per dag spoelen...
Nou, ik kan niet anders zeggen dan 'uit de kunst'.
Ik heb geen pilletje nodig gehad en totaal nergens last van gehad!
De hechtingen verwijderen deed me nog het meeste zeer...
En na al die jaren vind ik het geweldig dat ik geen cyste meer heb!!


voor de 10e keer..
geschreven door An , 12-10-2009

Ik heb al sinds een jaar of 6 ongeveer 2x per jaar last van de cyste (wat altijd weer uitgroeit tot een abces). Telkens als ik stress heb en mijn weerstand laag is, dan ben ik aan de beurt. Het komt altijd ongelegen...Het begint met een onstoken klier, en daarna is het wacht tot het abces groeit. Even een paar dagen doorbijten, totdat ik echt niet meer kan lopen. Ik weiger gewoon dingen ervoor te laten schieten ;-) Ik ben er 2 keer aan geopereerd (mascipulisatie met drain), verder is het abces een paar keer uit zichzelf "gesprongen" (ja, dan loop je er dus eigenlijk te lang mee door) en vorig jaar is er op de gynacologie poliklinisch een sneetje gemaakt. Wat best pijnlijk was, maar 10 minuten later lachend (en lopend) het ziekenhuis weer uit! Daarna een paar dagen 3x per dag in de Biotex, en het is net alsof er niets is gebeurd. De gynacolooog heeft me vorig jaar min of meer afgeraden operatief de klier te laten weghalen...De kans op succes is klein en het schijnt een pijnlijke ingreep te zijn...
Herkent iemand zich in mijn verhaal? Ik ben nl erg benieuwd of er meer vrouwen zijn die zich niet laten opereren om de klier te laten verwijderen en maar gewoon jaarlijks de pijnlijke ontsteking op de koopt toeneemt...


Moet morgen naar de gynaecoloog...
geschreven door Jolanda , 20-09-2009

En omdat ik er zo tegenop zie zit ik maar eens even te googlen..
Ik heb deze cyste dus al 6 jaar!
Destijds naar de arts geweest om te vragen wat dit nou toch was maar aangezien ik er geen pijn aan had zo gelaten.
Ik wist dat het niet ernstig was en als de cyste erg groot zou worden en ik er last van zou krijgen kon hij eventueel weggehaald worden.
In de afgelopen jaren veranderde hij wel veel van formaat...soms even weg, kleiner, groter..
Maar sinds woensdag deed ie ineens pijn, zitten werd heel vervelend, en het is echt een joekel van een ding geworden!
Via de huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog waar ik na enig aandringen dan toch maandag mag komen ipv half oktober...
Het plan zou zijn om een klein sneetje zonder verdoving te geven die zorgt dat de pijn door de druk direct verholpen is..
Vraag me af of ik er dan ook werkelijk vanaf ben of dat ie na genezing weer vrolijk verder opvult..??
Ik ben hartstikke bang voor de snee! Maar tuurlijk, dit is ook geen feest!
Ben wel blij dat ik dit forum vond en ineens 'iedereen' zo'n cyste blijkt te hebben, terwijl ik gisteren alleen maar vrouwen zag zitten en fietsen alsof het een makkie was! hahaha...
Afijn, morgen weten we meer...


cyste?
geschreven door dijk , 18-09-2009

Ik ben een jaar geleden naar de dokter geweest om de beweegelijke opgezwolle ''klier'' ''cyste'' wat dan ook te laten nakijken. De dokter had het over een één of andere cyste die binnen een paar maanden weg zou gaan.
Nu zit dat ding er inmiddels denk ik al bijna 2 jaar en hij is nog niet weg.
Ik heb overal op internet zitten zoeken en lezen maar niemand die hetzelfde als mij heeft..
Mijne doet namelijk helemaal geen pijn! En ik heb juist wel ontzettend veel afscheiding en alles.
Hoe meer afscheiding ik heb.. voel ik ook dat die iets groter word..
Hij zit ook veder niet in de weg ofzo! maar het maakt me toch onzeker.
Herkent iemand dit?


operatie en zwanger
geschreven door Meisje met een dubbele cyste , 15-09-2009

Hallo allemaal,

ik ben zelf nu ook aan de cyste geopereerd. Ik ben in verwachting van mijn eerste kind ik den op diti moment 28 week en twee dagen. Donderdag 10 september 2009 ben ik naar de huisarts gegaan i.v.m. pijn bij mijn linker schaamlip en een kleine knobbel. D huisarts heeft gezegd dat het een ontstoken haarzakje was en moest koelen en na enkele dagen wel weer weg trekt. De volgende dag had ik s'morgens nergens last van totdat ik tussen de middag wou gaan eten. kreeg heftige pijnen en kon ik amper open. Ben weer onder de douche gegaan om de pijn te sussen, wat helaas niet hielp. Heb een spiegel gepakt en van onderen eerst gaan inspecteren wat er aan de hand kon zijn. omdat ik toch zorgen maakte over de kleine. bleek dat ik de knobbel niet aan kon raken en daar de pijn weg kwam. met moeite heb ik de hond nog uit kunnen laten en liep zo slecht dat ik zonder afspraak maar weer naar huisarts ben gegaan. kon in de wachtkamer zitten en werd ik zo geholpen. Dezelfde huisarts was aanwezig en keek er weer naar en schrok ervan de knobbel was in 1 dag tijd erg gegroeid en zag dat ik erg veel pijn had. En ja hoor moest met spoed naar het ziekenhuis toe om het te laten controleren. zo gegezegd is het gegaan. Mijn vriend heeft gelijk vrij gekregen van zijn werk en daar zaten we te wachten bij de gyneacoloog. gelukkig was ik snel aan de beurt. De dokter keek er naar en voelde wat wat erg pijnlijk was en zei je hebt daar een cyste zitten die er uit moet. operatie dus met een ruggenprik.
ik ben die avond geopereerd ik kon alles mee krijgen van de operatie waarop inneens de chirurg zegt geen wonder dat u zoveel pijn had mw u heeft een dubbele cyste erin zitten. ik dacht jeetje mina....alles is verwijdert en ben gehecht.....an de binnenkant van de vagna....
verder heb ik geen pijn gehad na die tijd. alleen s'nachts kreeg ik pijn waarvoor ik pijnstillers kreeg. en tot nu toe heb ik geen pijn meer. met de kleine is ook alles goed schopt en slaat goed.
moet aanstaande vrijdag weer heen voor de controle. de hechtingen zijn oplosbaar en moet idd in biotex de groene pak 2 x per dag in bad om de wond te verzorgen wat heel moeilijk gaat daarna spoelen met de douche kop om het zo maar te zeggen. ik ben na mijn idee al een hechting kwijt. het begint nu te irriteren en zitten word moeilijker de zwelling word erg veel minder en heb het idee dat de hechtingen nu bij elkaar langs gaan. hebben jullie daar ook last van gehad?
al met al ben blij dat ik er van af ben maar voor hoe lang? ik ben 6 december uitgerekend en hoop dat het tot die tijd niet weer komt dit is geen pretje. maar ik moet wel zeggen dat ik dit gedaan heb binnen 2 dagen groeide de cyste heel snel. dus daarom wil ik ook zeggen vertrouw je het niet gewoon doen. en luister naar je lichaam zo zie je maar weer dat een dokter niet altijd gelijk heeft.
bij deze is mijn huisarts ook door de gynaecoloog aangesproken dat dit absoluut geen ontstoken haar zakje was en die fout niet weer gemaakt mocht worden. Daarom wil ik bij iedereen die dit krijgt of heeft luister naar je zelf en je lichaam en maak er werk van om het er uit te laten halen.


Bartholin Cyste
geschreven door Mirjam , 08-09-2009

Ik heb ca 10jr geleden een bartholinische cyste gehad, groeide binnen een week van een klein knobbeltje tot de grootte van een golfbal. Volgens de artsen (toen) konden ze pas snijden als ie 'rijp' was. En dat was dus pas na een dikke week. Met koorts en huilend van de pijn accuut opgenomen en onder volledige verdoving geopereerd. Daarna met een open wond van 3cm breed en 3cm diep naar huis, die moest ik vooral goed uitspoelen 2x per dag. Maar dan heb je ook wat, na een maand niet kunnen zitten..smilies/wink.gif
Is het meest pijnlijke dat ik ooit heb meegemaakt, maar sindsdien gelukkig nooit meer gehad!


Operatie Bartholinische Cyste
geschreven door Y89V , 04-09-2009

Hallo allemaal,

Hierbij ook mijn verhaal. Al een dikke week had ik last van de binnenkant van mijn linkerschaamlip, het voelde geirriteerd, een beetje als een blauwe plek. Afgelopen maandag begon deze plek op te zwellen en kreeg ik last bij het lopen. Savonds was de plek zo groot dat ik doorhad dat dit niet goed zou komen. Dinsdagmorgen meteen naar de huisarts geweest en deze stelde een ontsteking aan de klier van Bartholi vast. Ik kreeg een antibiotica mee en moest vrijdag terug komen. Echter, dinsdag kreeg ik zoveel last van de ontsteking dat ik smiddags vrijwel niet meer kon lopen, zitten of staan. Woensdag nog erger geworden met misselijkheid en flauwvallen als gevolg. Smiddags meteen weer naar de huisarts gegaan en deze verwees mij door naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Natuurlijk niet handig want daar wisten ze niet goed wat ze er mee aan moesten maar goed. Doorgestuurd naar de gyneacoloog. Zij zag dat dit niet draagbaar was en stelde voor meteen deze cyste/abces weg te snijden. Zo gezegd zo gedaan, na een kwartiertje was alles opgesneden ( Best pijnlijk, maar achteraf viel het erg mee) en was de druk eraf. Een grote opluchting. Echter, tijdens de operatie is ook een soort van drain ingebracht met een ballonnetje die opgeblazen is. Dit is om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd zei de gyneacoloog. Ik moet dit 4 weken laten zitten en dan moet ik terug komen in het ziekenhuis en gaan ze het verwijderen. Ik weet eigenlijk niet precies waarom dit nou is en hoe het werkt, heeft iemand daar ook al ervaring mee? Ik ben inmiddels 2 dagen verder en heb een stuk minder pijn. Het voelt nog steeds wel rot en ik voel de hele tijd het ballonnetje. Ik vraag me af hoelang ik dit blijf voelen? Ik kan inmiddels wel weer de meeste dagelijkse bezigheden doen. Sporten durf ik nog niet, net zoals sex, waar ik momenteel nog echt niet aan wil denken!


Herstel operatie verwijderen Bartholinklier
geschreven door Monique , 29-08-2009

Beste allemaal,
Afgelopen maandag is bij mij de Bartholinklier (re) verwijderd en ik ben mij rot geschrokken toen ik de dag erna met een spiegeltje keek hoe het er nu uitzag van onderen. Het blijft ook nog behoorlijk wat wondvocht afgeven en de pijn is dragelijk, maar prettig is anders. Kunnen jullie mij wat ervaringen vertellen, hoelang de hersteltijd is, jullie sexleven eronder lijdt en of het allemaal goed gaat komen? Groetjes van een onzekere 38-jarige.


Ook ik een cyste
geschreven door J.K. , 03-08-2009

Afgelopen woendag voelde ik ineens een knobbel in de spleet tussen mijn rechterschaamlip en mijn rechterbeen. Het deed toen absoluut geen pijn. Ik schrok hier erg van en kon gelukkig dezelfde dag nog terecht bij de huisarts. Deze constateerde dat het een cyste van Bartholin is. Zij gaf mij een verwijsbrief voor de gynaecoloog, waar ik pas 2 weken later terecht zou kunnen.

Vrijdag echter begon het gevoeliger te worden. Ik heb de gynaecoloog gebeld en gevraagd of de afspraak niet eerder kon. Dit kon, meteen de volgende maandag (dus 3 dagen). Zaterdagavond begon ik pijn te krijgen en ging het zitten moeilijk. Zondag zo rond het middaguur kon ik niet meer zitten, lopen of staan. Het enige dat ik wél kon was huilen van de pijn. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan, waar de arts constateerde dat het een abces was geworden. Hij heeft de plek verdoofd (prik) en aan de buitenkant van mijn schaamlip een snee van ca. een centimeter gemaakt teneinde het vocht (pus) eruit te laten lopen. Dit gebeurde niet, dus werd ik naar huis gestuurd met de mededeling pijnstilling te nemen en te wachten tot de volgende dag voor de afspraak bij de gyn. Thuis aangekomen was ik erg hulpeloos. Ik had alleen maar pijn bij elke beweging die ik maakte, zelfs bewegingen met mijn armen...

Maandagochtend werd ik wakker en dacht ik: "Hé, ik voel geen pijn..."... Bleek 's nachts het abces geknapt te zijn. Die ochtend naar de gyn, die vond het vreemd dat de arts de avond ervoor een snee had gemaakt aan de buitenkant van mijn schaamlip. "Een erg onhandige plek" noemde hij het. De pus kwam ook niet uit de snee, maar echt van binnen uit het abces.

Om dat de cyste nog steeds behoorlijk groot is (gelukkig niet meer zo pijnlijk), wordt 'ie vrijdag aanstaande verwijderd middels een operatie. Ik moet zeggen dat ik er wel van schrik dat ik op verschillende fora teruglees dat het vaak terug kan komen. Ik hoop niet dat dit bij mij het geval is, want de pijn die ik gister heb gehad wens ik echt niemand toe...

Mijn advies is trouwens: Ga altijd naar je huisarts en laat je zonodig doorverwijzen naar een gynaecoloog. Huisartsen kijken vaker naar een vagina dan je denkt, het is voor hen gewoon een 'routineklus'. Het zal meer je eigen gevoel zijn dat je moet overwinnen, succes iedereen.


Bartholin Cyste
geschreven door S , 24-07-2009

Hoog zwanger en last van Bartholin Cyste aan de linker zijde van mijn vagina. Na lang wachten ben ik dan eindelijk naar de huisarts gegaan. Deze verwees mij gelijk door naar de gynaecoloog. Ze spoten een koude spree dat de pijn verminderde en de gynaecoloog sneed in de cyste. ALs afloop kreeg ik een klein wonddrain in de cyste (zo zou het vocht kunnen weglopen) de volgende dag viel de drain eruit bij het plassen. Twee dagen daarna zou ik terug moeten komen voor controle. Dit heb ik als nog gedaan. Alles bleek goed. Na een maand begon de cyste weer op zetten. Ik ben bijna uitgerekend van de kleine. Maar toch maar weer een snee (de de zelfde pijnlijke ingreep moest ik ondergaan. Nu moest de wonddrain 6 weken blijven zitten. We zullen zien hoe het gaat aflopen tijdens de bevalling! Als tip kreeg ik mee (van mijn verloskundige al eerder) en gynaecoloog om een warm bad te nemen met bio-tex (handwas) en dan goed uitspoelen met de doucheknop.


Bartholinische cyste zeker met pijn niet langer blijven lopen ,naar arts en gynecoloog
geschreven door ELLEN , 30-06-2009

Ja ik had er ook al 6 weken last van , aan de linkerkant van mijn schaamlip een pinkpongbal groot pijnlijk tot zeer pijnlijk operatief laten verwijderen de hechtingen lossen van zelfop dat alles onder narcose . Zonder pijn , blijf er beslist niet langer mee lopen er kwam bij mij een kopje pus uit . De operatie was gisteren. IK spoel na het plassen en met soda water in een badje om de andere dag .


bartholinische ciste
geschreven door c nuijten , 05-04-2009

Afgelopen donderdag voelde ik wat pijn rechts van de schaamlip
Vrijdag was het veel erger ,kon niet meer fietsen of erop zitten en kreeg koorts.
Zaterdag nog meer koorts en meer pijn en een flinke verdikking die hard aanvoelde. Toen dacht ik zelf nog aan een steenpuist.De huisartsenpost gebeld en ik kon gelijk komen. Dearts constateerde een Bartolonische ciste en schakelde de gynecoloog in. In het ziekenhuis is er een dun buisje ingebracht(wel verdoofd gelukkig)
Dit moet 4 weken blijven zitten zodat er een nieuwe afvoer wordt gecreeerd.
Maar alles bijelkaar is het een zeer pijnlijke bedoening en in maar drie dagen tijd


knobbeltje
geschreven door Moniek , 26-03-2009

Ik heb z'n 2 a 3 maanden ook z'n knobbeltje, het voelt aan als een schrale plek, en door dat heb ik er wel is zwitzalf poeder op gedaan. Maar soms heb ik er helemaal geen last van en dan ongeveer rond de ongesteldheid komt het weer opzetten. Ik vind dit best heel vervelend, want ik weet niet wat ik er aan kan doen. Naar de huisarts gaan vind ik eigenlijk nog wel wat, ik heb dan altijd het idee, dat die mij dan weer aan ziet komen lopen.. Ga er niet met een prettig gevoel naar toe. Kan je zonder een verwijsbrief naar een gynacoloog?


raar gevoel
geschreven door m , 14-03-2009

ik heb al een paar weken ondervonden dat ik in mijn schaamlippen rare bobeltjes voel ze zitten onder de huid en je ziet ze zo niet maar je voelt ze wel ze doen geen pijn ook niet als je er op duwten ze blijven op hun plaats zitten maar ben wel ongerust en durf er niet mee naar de dokter


...
geschreven door sabine , 10-03-2009

hoi allemaal ik kreeg vorige week zondag een raar gevoel in mijn schaamlip het werd steeds erger ben er maandag mee naar de huisarts geweest heeft hem geprobeerd open snijden(nou neem maar van mij aan niet fijn). dat lukte niet moest direct naar het zieken huis was om half 5 in het ziekenhuis en om 6 uur lag ik op de operatietafel. maar wel van de pijn af. alleen nog last van de hechtingen. donderdags weer heel veel pijn terug nar het ziekenhuis was de wond gaan ontsteken. afgelopen zondag weer een raar gevoel en ja hoor aan mijn andere schaamlip begon het ook dus gister heel toevallig ook om 6 uur lag ik weer op de operatie kamer. gelukkig heb ja maar twee kanten want het is erg pijnlijk in het ziekenhuis hadden ze dit nog nooit mee gemaakt. maar ik zou het wel na laten kijken als je denkt dat het er zit want ik kon niet meer lopen zitten of liggen want ze waren gewoon bijna zo groot als een pingpong bal.


...
geschreven door Miranda , 04-03-2009

Hoi WB,

Ik heb ook in beide schaamlippen enkele balletjes zitten. Ik kan deze ook bewegen, maar blijven uiteindelijk op hun plek. Ik ben ermee naar de dokter geweest en bij de gyneacoloog. Ze schijnen geen kwaad te kunnen, maar mocht ik er last van krijgen kon ik ze weg laten halen. Maar ik heb liever niet dat ze dingen uit mijn schaamlippen gaan snijden, gezien de gevoeligheid van het gebied


pus?
geschreven door Wb , 03-03-2009

Hallo, ik heb dat ook precies hetzelfde.
Ik ben 17, bijna 18 jaar en dat knobbeltje heb ik nu zo'n 2 á 3 maanden.
Ik kan het onderhuids heen en weer bewegen maar uiteindelijk blijft het op haar plek.
Het doet geen pijn, integendeel, ik voel er helemaal niets van. Het is alleen irritant als je voelt
dat het zich verschuift wel eens. Maar goed, mijn vraag:
Hoezo pus? Dat knobbeltje zit toch onderhuids...
Stel ik ga ermee naar de dokter (dat ben ik binnekort wel van plan) snijd hij het dan open? Of hoe moet ik die
behandeling zien? Want ik zoek het niet zo gauw om naar het ziekenhuis te zijn...

Alvast bedankt voor het antwoord.

Groetjes Wb


reactie
geschreven door B , 25-02-2009

Ik heb dus al meer dan 2 jaar zo'n knobbel, kwam ook pus uit en ging uiteindelijk weer weg. Maar kwam steeds weer terug. Uiteindelijk naar gynaceloog gegaan, kreeg creme, heeft ook niet geholpen totdat ik uiteindelijk maar naar dermatoloog ben gegaan, zei dat het een ontstoken haarvaatje was en uiteindelijk erger geworden. Moet nu terugkomen als knobbel weer helemaal opgezwollen is en dan opensnijden. Mijn advies: ga zo snel mogelijk naar huisarts. Je hoeft je zeker niet te schamen, heel veel vrouwen hebben dit.


reactie
geschreven door mdv , 19-02-2009

Ga naar de huisarts, heb ik ook gedaan. Bij mij was hij open geknapt en er kwam een hoop pus uit. Er hoefde niks meer aan gedaan te worden.
En schamen hoef je je echt niet voor je huisarts, ze zien wel vaker een onderkant van een vrouwenlichaam. En voor jouw:Je bent van je onzekerheid af van wat het kan zijn


Ik heb een harde knobbel in mijn linker schaamlip.
geschreven door samantha , 18-02-2009

Ik heb een harde knobbel in mijn linker schaamlip.
het is zo groot als een boon., en ik weet niet precies of het een Bartholin Cyste is.
wat kan ik er mee doen ?
ik schaam me om naar de dokter te gaan.
Kan het ook iets erg zijn ??

Groetjes s,a