Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)

De huid van de eikel is feller rood van kleur. De plekken zijn vaak iets glanzend en scherp begrensd met de gewone huid. De plek kan van de eikel overlopen naar het binnenblad van de voorhuid. Soms treden er verklevingen op. Het is niet besmettelijk.

 

Wat is de ziekte van Zoon?
In 1952 beschreef de Nederlandse hoogleraar dermatologie prof. dr. J. Zoon als eerste de aandoening balanitis plasmocellularis, die daarom ook wel de ziekte van Zoon wordt genoemd. Balanitis plasmocellularis (syn.:ziekte van Zoon) is een rode huiduitslag op  glans (eikel) van de penis en vaak overlopend naar de binnenzijde van de voorhuid. De roodheid is vurig en glanzend. Het is niet besmettelijk.
Op de glans penis is een scherp begrensde felrode verkleuring die geen klachten geeft, geen jeuk. De roodheid kan overlopen op de binnenzijde van de voorhuid. Er is geen schilfering. Soms is een biopt nodig om de diagnose met zekrheid te kunnen stellen 


Wat is de oorzaak?
De oorzaak is onbekend.
Waarschijnlijk  heeft het te maken met chronische irritatie omdat de voorhuid over de eikel ligt. Door ophopen van zweet en smegma onder de vorohuid kan irritatie aan het kwetsbare slijmvliess optreden die kan leiden tot een chronische ontsteking. Bij besneden mannen komt de afwijking eigenlijk niet voor.

Balanitis plasmocellularis alleen bij mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Wat is de behandeling?
De ziekte van Zoon is in het beginstadium goed te behandelen met een combinatiecreme waarin zowel een corticosteroid zit als een antibioticum, bijvoorbeeld 2%fusidinezuur in triamcinolonzalf. Het kan echter soms hardnekkig recideveren. In dat geval is een circumcisie (besnijdenis) te overwegen. Dit leidt vrijwel altijd tot verdwijnen van de klachten.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 

Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Huismiddeltjes
geschreven door Lekkerman , 07-01-2017

Hallo lotgenoten, Ook ik had opeens rode vlekken met een lichte glans op mijn eikel. Vooral na gebruik van condooms met zaaddodend middel. Dan waren de vlekken opeens knalrood. Heel irritant, lelijk en zorgwekkend. Had ik ergens een soa opgelopen? Gelukkig kwam ik deze site tegen en heb een paar middeltjes uitgeprobeerd. En met succes! Het smeren van honing is echt wel een aanrader!! Goedkoop, natuurlijk, overal verkrijgbaar en zeer krachtig. Daarnaast heb ik ook anti-schimmel-creme en zinkzalf geprobeerd. Werkt ook wel, maar iets minder krachtig naar mijn idee. Mijn wondermiddel was echter: nascent jodium (in combinatie met DMSO). Het is geen goedkope oplossing en het prikt als de neten, maar werkt echt dieper door dan de andere middeltjes. Het gebruik van DMSO is misschien omstreden, maar ik heb er zelf geen nare ervaringen mee. Het zorgt ervoor dat de jodium dieper in de huid kan doordringen en zijn werking kan doen. Ik heb de combi een paar weken gebruikt (1 a 2 x per dag, soms een dagje overgeslagen) totdat de vlekken helemaal weg waren. Er is totaal geen verschil meer te zien met de omliggende huid. Ik ben geen medicus en raad niemand aan zomaar chemicaliën op zijn lid te smeren. Dit is gewoon een verslag van mijn ervaringen. Succes en ik lees graag wat jullie wondermiddel is.


Jeuk en rode vlekken
geschreven door Geert , 10-12-2014

Beste mensen, geloof het of niet maar dit werkt. Hang je leuning in een oplossing van 2 deel water en een deel keuken azijn. gewoon die azijn van 50 cent een liter bij Lidle. Doe dit drie dagen 2 keer per dag en wel zijn de vlekken en de jeuk.


Vlek van Zoon
geschreven door Franz Verscheure , 10-07-2014

De makrobiotische geneeskunde geeft een gemakkelijk middeltje , namelijk inwrijven met vloeibare honing! Na één keer inwrijven is de vlek weg!! Ongelofelijk maar waar!! Honing heeft een antischimmelprodukt in zich anders zou de honing in de bijenkorven snel beschimmelen! 't Kost niets en zeer efficient! De moderne geneeskunde kent dit niet!!


@Juupke - honing
geschreven door artty , 19-04-2012

Honing werkte perfect bij mij! Beter dan andere smeersels. Eerste keer jeukte het wat, maar naar 2 dagen waren de symptomen zo goed als verdwenen. 's ochtends en 's avonds voor het slapen gaan honing opgebracht. Misschien moet je wel experimenteren, ik gebruikte Langnese goudhelder van Albert Heijn ;-)maar andere types werken misschien niet, of juist nog beter (kan haast niet, zoals gezegd was ik er in 2 dagen vanaf). Dank Juupke!


ziekte van zoon
geschreven door Juupke , 12-02-2012

Na vele probeersels en na aanleiding van een dierenuitzending honing er op gaan smeren. Bij onze hond werd een open wond met honingzalf behandeld. Dat hielp enorm en snel. Toen op zoek gegaan naar een honingzalf en bij de apotheek vond ik die, maar bleek achteraf niet echt goed te werken. Dus gewoon een pot honingcreme gekocht in de supermarkt, - want gewone creme gaat lopen bij lichaamstemperatuur -, en ja hoor het werkt. Gewoon 2 maal daags de jongeheer insmeren met een beetje honing en nu is de huid op een heel klein plekje na prima in orde. Dat ene plekje heeft meer tijd nodig te helen maar begint ook al kleiner te worden.

Zag laatst op de TV een uitzending van Animal Cops dat een hond door een ketting diverse open wonden had aan zijn nek en die dierenarts smeerde rijkelijk honing op het verband waarna hij het direct op de wond plaatste. Dat was voor mij een bevestiging dat het wel moest werken.


Balanitis
geschreven door Thierry , 26-12-2011

Wel, door al deze reactie's te lezen heb ik al wat bijgeleerd
Het is een chronische ziekte dus bij mij is ie nogal onregelmatig
lastig. Dan krijg ik jeuk en begint mijn voorhuid op te zwellen en
als ik dan mijn huid achteruit trek dan zie ik ofwel een dikke rode kraag
en op de eikel rode vlek(ken) ofwel het binnenste van de voorhuid
die zich niet toont als ik het achteruit trek. Er is ook veel van dat witte spul te zien
vooral bij het mastruberen. Morgen proberen naar de dokter te gaan.
Het bevalt me in ieder geval niet.


ziekte van zoon
geschreven door inzeper , 26-10-2011

Ik had ook last van die vlekjes die soms verdwenen en dan weer terugkwamen. De huisarts heeft me niet echt ermee kunnen helpen, ik voelde me daar niet serieus genomen. Uiteindelijk ben ik na 4 jaren naar de GGD poli gegaan waar een verpleegkundige, een arts en een dermatoloog ernaar keken. De dermatoloog vroeg me of ik onder mijn voorhuid was met zeep. Dat beaamde ik. Zijn advies was om eens twee weken niet met zeep te wassen. Nu na een week zijn de klachten verdwenen. Kennelijk worden de vlekjes veroorzaakt door irritatie van zeep.


Dat helpt bij mij
geschreven door John , 03-06-2011

Ben hier geruime tijd voor onderzocht en behandeld, maar de medische wetenschap herkende toen deze aandoening nog niet. ben er zelf dankzij internet achter gekomen wat het was en vond bovendien het advies om eerste tweemaal en na kalmering eenmaal daags te wassen met Unicura Ultra zeep. Dat helpt bij mij uitstekend en is niet zo heftig als al die andere behandelmethoden.


Candida...
geschreven door SW , 25-05-2011

Heb zelf ook die MICONAZOLNITRAAT gebruikt maar na verloop van tijd komt het ook weer terug! Helpt dus voor korte tijd...heb er zelf af en toe witte afscheiding bij (lijkt dan net of je stukjes huid van je eikel afschraapt). Hoop dat er eens een definitieve oplossing voor komt! Ziet er idd niet uit en die witte afscheiding heeft ook een onprettige geur!


balanitis
geschreven door Gerrit , 17-02-2011

Al die thuis en huis middeltjes, aardig maar helpt geen moer.
Van de dokter: MICONAZOLNITRAAT / HYDROCORTISON 20/10 PCH
2x daags dun aanbrengen.
Bij mij helpt het.


Ik heb rode vlekken op mijn eikel
geschreven door Vino Jarvis , 15-01-2011

Hallo.
ik ben 15 jaar.
en Ik heb last van rode vlekken op mijn eikel.
Ik merkte dt ik het had nadat mijn eikel een keertje ging jeuken. toen ik erover heen wreef ging het weg. en later zag ik dat ik rode vlekken had.
Ik schaam my ervoor om het tegen mij tante te zeggen bij wie ik woon

Weet iemand wat ik kan doen?


aandoening in kleine mate
geschreven door Niels , 16-02-2010

Hallo, Ook ik had rode glanzende vlek ( plus paar kleine puntjes ) op mijn eikel.Deed geen pijn, jeukte niet.Het zag er gewoon niet uit. Eerst heb ik mijn eikel elke keer na het plassen schoongemaakt, maar het ging niet weg.Via deze site heb ik contact opgenomen voor een medische consult.ik werd netjes gebeld op het doorgegeven tijdstip.De dermatoloog raadde mij aan om een afspraak te maken met een ziekenhuis om het na te laten kijken en evt, een monster te laten nemen.Ik ben eerst naar de huisarts gegaan ( het idee om een monster te nemen van mijn eikel leek mij zeer onprettig ). ik kreeg een zalfje : 15g Micon/HC creme die ik 2x per dag op de eikel moest aanbrengen.De dag erna was het al zo goed als weg.4 dagen later ziet mijn eikel er weer gezond uit.Of het terugkomt weet ik niet, maar dan gebruik ik het zalfje gewoon weer. O ja, Het dagelijks extra schoonmaken werkte averechts! Het beste kun je gewoon naar de huisarts gaan.
Succes!


Balanitis
geschreven door Marius , 09-10-2009

Balanitis (geografica), maak ik er maar van, gezien het onregelmatige verloop. De laatste jaren zag ik wel steeds een kleine rode erosie, die echter na een weekje weer weg trok. Tot een aantal maanden geleden. De rode en licht pijnlijke plek breidde zich uit en vloeide in elkaar over, vandaar 'geografica'. De onderstaande reacties heb ik gelezen en daarom probeerde ik het ook maar eens met die kamferspiritus (KS). Gehaald bij de drogist.

De eerste keren inderdaad bijna niet om uit te houden, zeer pijnlijk en die 'aanval' duurde ondeveer een kwartier, twintig minuten. Aanvankelijk bracht ik de KS 's avonds en 's morgens aan en probeerde de huid onder de voorhuid zo goed mogelijk schoon te maken, maar ook dat was pijnlijk. Na verloop van twee, drie weken werden de erosies kleiner en de pijnlijkheid na het aanbrengen van de KS nam ook af. Na vier weken waren de erosies weg en het vervelende was toen, dat de opperhuid witachtige plekken vertoonde. Eerst dacht ik aan candida, maar al gauw werd me duidelijk dat dit extra verhoorning was, die weer afgestoten werd. Dus die witte plekjes kon je wegwrijven, maar daaronder werd het weer pijnlijk. Na drie weken bracht ik de KS alleen 's morgens aan en liet het 24 uur zitten. Over de hele lijn werd het beter, nu, na bijna twee maanden gebruik, is de huid van de eikel niet pijnlijk meer. Breng ik de KS aan, dan heb je een paar minuten wat gevoeligheid, maar heel best uit te houden. Nu gebruik ik de KS eens in de twee, drie dagen. Wel iedere dag goed schoonmaken!
Ben ongeveer 70. Mijn seksuele contacten zijn sporadisch en niet wisselend, maar ook dat gaat goed.
Al met al denk ik dat het aan te raden is om het te proberen, maar laat je niet te gauw ontmoedigen!

Sterkte!


ziekte van zoon
geschreven door Juupke , 05-07-2009

Sinds een drie weken gebruik ik Kamfer Spiritus en het helpt zeer goed. Wel was het bij het eerste gebruik knap onprettig. Het leek of mijn jongeheer eraf brandde in vuur en vlam stond. Eerst heb ik ervoor gezorgd dat er geen schaamhaar meer tussen de voorhuid kon komen. Daarna ervoor gezorgd dat de huidwondjes dicht waren d.m.v eloconzalf. Toen dat dus dicht was ben ik dus Kamfer Spiritus gaan gebruiken.

Nou de eerste drie keren was het afzien. Bracht het s'morgens en sávonds aan met een met kamfer S. doordrenkt papierenzakdoekje. Na een viertal dagen bleek ik minder heftig te reageren op het aanbrengen van de KS, - kort het even af. Nu na drie weken heb ik er totaal geen enkele onprettige ervaringen mee en zie dat de huid weer als vanouds uitziet.

Ik noemde het gebruik van de KS in het begin, de bacterie eruit branden. En zoals het ernu uitziet is dat gelukt. Ik kwam ook op het idee omdat we vroeger als wandelaar de voeten insmeerden met Kamfer Spiritus tegen de blaren
Waardoor er meer eelt ontstond. Of het medisch verantwoord is weet ik niet. Maar het helpt tot nu toe prachtig en iedere morgen doe ik nu wat KS deppen.


ziekte van zoon
geschreven door Joseph , 24-05-2009

Heeft iemand ervaing met kamferspiritus. Dat wred vroeger gebruikt om weke voeten meer eelt te geven.

Zou dit een oplossing zijn voor die zwakke huid.


Thuisaanpak die werkt...
geschreven door W.M. , 22-04-2009

Tweemaal/dag wassen met Dove Creambar, goed afdrogen met een zachte doek (zoals een t-shirt), daarna witte yoghurt met levende lactobacilli erop smeren (de melkzuur dringt in de huid en helpt deze genezen, de lactobacilli zorgen ervoor dat slechte bacterien geen kans krijgen). Mijn balanitis is nu zowat onzichtbaar en bijna verdwenen......ik heb wel het vermoeden dat het terug kan komen, maar als je dit dagelijks doet op de lange termijn (maanden ipv weken), kan het wel eens de oplossing zijn.


Yoghurt
geschreven door W.M. , 14-04-2009

Yoghurt met levende lactobacillus bacterien helpt goed, maar wel veel herhalen


1 jaar
geschreven door John , 13-04-2009

En hier nog een persoon met het zelfde probleem al een jaar lang en geen oplossing


Oorzaak
geschreven door Pb , 01-04-2009

Hier nog 1 met hetzelfde probleem, al diverse cremetjes gehad, ook tegen schimmels etc. het erge is nog; geen jeuk, geen pijn, alleen rode plekken, die er gewoon niet uitzien. je schaamt je gewoon voor je eigen vrouw/vriendin. laatst een "cutivate" creme gekregen... de vlekken zijn binnen enkele dagen weg, maar er staat heel duidelijk bij de bijsluiter, dat de creme alleen de gevolgen (rode plekken) bestrijdt en dus niet de oorzaak... dus; WANNEER WEET IEMAND waardoor dit nou komt?!??! en hoe het probleem definitief op gelost kan worden?


...
geschreven door mox , 10-03-2009

ik heb dit ook denk ik heb zalf gekregen maar helpt niet weet niet wat ik moet doe nu ben al 5 keer naar de arst geweest en zegt is niks weer een zalf


...
geschreven door marc , 09-03-2009

IK heb dit probleem ook gehad ,een viertal maanden ,nu goede resultaten na een vijftal dagen met drie maal wassen met iso betadine in de week , plus zalf diprosone twee maal daags indien het nu altijd moest blijven terug komen overweeg ik een besnijdenis dan zou het weg zijn , hopelijk zijn jullie nu ook geholpen


...
geschreven door Rien , 07-12-2008

Heb deze ziekte ook, en heb van de dermatoloog een combinatie gekregen van een gel (triamcinonac, 4 dagen per week) en een crème (fucidin leo, 3 dagen per week). Moet zeggen, dat meestal binnen een week de verschijnselen weer zijn verdwenen, maar het komt toch elke keer weer terug. Zou er geen remedie zijn om er helemaal vanaf te komen?


...
geschreven door Hans , 23-11-2008

Twee jaar geleden constateerde ik deze aandoening ook bij mij. De huisarts schreef mij een zalf voor die mijn vrouw ook voor haar voetschimmel kreeg. Het hielp niet. Ben toen doorgestuurd naar de dermatoloog en die schreef mij de crème Bethametason voor. Na twee weken was de aandoening al bijna helemaal weg. Ik maak het nu elke dag goed schoon en de behandleing met de crème kan ik al gaan afbouwen. Wel goed schoon blijven houden en de creme weer gebruiken als het weer de kop op steekt. Het is nie tbesmettelijk en verdwijnt op den duur vanzelf weer.


Mr
geschreven door Marcel , 19-10-2008

Hallo ik denk dat ik deze aandoening heb; ben bij de huisarts geweest en die heeft mij brandwondenzalf gegeven met antibiotica. Ik vraag mij af of dit goed is met moet wel zeggen dat de pijn wel een heel stuk minder is tot bijna weg is. Heb ook kleine bloedingen en het jeukt zo nu en dan.