Chlamydia

Wat is Chlamydia?
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is chlamydia de soa die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. De infectie kan zich in het lichaam verspreiden en voor verschillende klachten zorgen. Chlamydia kun je oplopen door seksueel contact. Niet alleen door penetratie (neuken) maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Bij het gebruik van condooms is de kans op het oplopen van chlamydia een stuk kleiner. Chlamydia is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

Image

foto: cellen van de baarmoedermond geïnfecteerd met chlamydia

Video over Chlamydia (Youtube; UK)Klachten
Bij de vrouw: 70 procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kan iemand zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren.
Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om toegenomen vaginale afscheiding of een branderig gevoel bij het plassen. Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door, bloederige afscheiding na het vrijen of pijn in de onderbuik. Als de infectie in de anus zit, dan kan dat klachten geven van jeuk, pijn of slijmerige afscheiding uit de anus.

Bij de man: Ook mannen merken vaak niet dat ze chlamydia hebben opgelopen. Soms is het te merken aan pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis. Ook jeuk, pijn en slijmerige afscheiding uit de anus komen voor als de infectie door anale seks is opgelopen. Ook zonder duidelijke klachten kan iemand anderen toch infecteren door onbeschermde seks.


Mogelijke gevolgen van chlamydia
Bij de vrouw: Zonder behandeling kan chlamydia opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied).
Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. Deze ontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders. Dit kan leiden tot chronisch onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Door een snelle en goede behandeling met antibiotica kan een eileiderontsteking volledig genezen.

Bij de man: Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de plasbuis en de zaadleiders terechtkomen in de bijbal. Dit kan dan leiden tot een bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft pijn en zwelling van de balzak. Soms is er ook koorts.
Langdurig bestaande chlamydia-infecties kunnen bij de man ook zorgen voor littekens en verklevingen in de plasbuis en zaadleiders. Dit kan net als bij de vrouw leiden tot verminderde vruchtbaarheid.


Behandeling
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De behandeling van chlamydia bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus is de behandeling meestal een kuur van één tot drie weken. Na een chlamydia-infectie treedt geen natuurlijke afweer op, er ontstaat dus geen bescherming tegen nieuwe infecties. Chlamydia kan hierdoor gemakkelijk opnieuw worden opgelopen. Het is daarom erg belangrijk dat alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld. Omdat chlamydia veel voorkomt en je het gemakkelijk opnieuw oploopt, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker als iemand wisselende sekspartners heeft.


Voor meer vragen over soa’s, bel de Aids Soa Infolijn
0900 – 204 204 0 (0,10 ct pm)
ma t/m wo 10.00u tot 20.00u
do en vrij 14.00u tot 20.00u
of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Partnerwaarschuwing
Seksuele partners uit de zes weken voordat de klachten begonnen, moeten op de hoogte worden gebracht. Zij moeten zich ook laten testen en eventueel behandelen. Als er geen klachten zijn, dan moeten alle sekspartners van de laatste zes maanden worden gewaarschuwd.


Meer informatie over chlamydia
Meer informatie over chlamydia en andere soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Dit is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info


Soa Aids Nederland spant zich in om de informatie in al haar voorlichtingsmateriaal zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk aan te bieden. Toch aanvaardt Soa Aids Nederland geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van de folder. De informatie in onze folders mag nooit worden beschouwd als vervanging van een consult of een persoonlijk bezoek aan arts of specialist.

Uitgifte: 1-10-2007


Bovenstaande informatie is afkomstig van SoaAids Nederland.meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) in Nederland. De aandoening wordt veroorzaakt door de Chlamydia bacterie.

.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment