Chloasma (melasma)

Wat is chloasma (zwangerschapsmasker)?
Bij een zwangerschapsmasker (syn.: melasma, chloasma)  ontstaan er niet schilferende grillige pigmentvlekken op voorhoofd en/of wangen. De vlekken ontstaan vaak voor het eerst tijdens de zwangerschap, vandaar de naam. De plekken kunnen echter ook bij niet zwangeren, zonder duidelijke oorzaak, ontstaan. Er is geen relatie met inwendige ziekten. Het geeft geeft geen klachten, eigenlijk alleen cosmetisch, maar kan toch erg vervelend zijn.
De bruine vlekken in het gelaat ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid gestimuleerd worden door de eigen vrouwelijke hormonen.   Deze hormonen lijken qua structuur erg op de hormonen die van invloed zijn bij de pigmentvorming in de huid. Sommige huidcellen, die het verschil tussen deze hormonen niet zien, worden dus door het vrouwelijk hormoon gestimuleerd extra pigment te maken, waardoor de bruine plekken ontstaan.

 
foto: melasma: bruine hyperpigmentatie in het gelaat
Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Bij de meeste vrouwen verdwijnen de pigmentvlekken  na de zwangerschap na verloop van tijd vanzelf. Pilgebruik kan melasma stimuleren. Staken van orale anticonceptie is dus zeker te overwegen. Omdat het hromonaal is helpt vermijding van zon of gebruik van zonnecremes vaak maar weinig.
Melasma kan zeer hardnekkig zijn en behandeling soms moeizaam. Eerst zal altijd begonnen worden met een blekende creme. Tegenwoordig wordt meestal een creme voorgeschreven met 3 werkzame stoffen, de zgn. Triplecreme. Het bevat dan  Hydrochinon, een Corticosteroid (meestal hydrocortison of triamcinolon) en tretinoine. De creme kan 6-8 weken achter elkaar dagelijks worden gebruikt. Komt het pigment na verloop van tijd weer terug kan opnieuw worden behandeld.

De ervaringen met Lasertherapie zijn wisselend. Het kan wel goede resultaten geven. Pigmentlasers zijn vaak wel effectief in het verwijderen van het pigment, maar de melasma komt helaas vaak snel weer terug. Tegenwoordig kan ook behandeld worden met een Fractional Laser.  Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt. Meestal wordt lasertrherpaie gecombineerd met de Triplecreme
Prëventie: Indien er aanleg is voor melasma wordt geadviseerd  tijdens de zwangerschap zon zoveel mogelijk te vermijden en zonbeschermingscreme te gebruiken.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Melasma
geschreven door Melanie , 15-01-2016

Goedemorgen,
Ik heb ook sinds twee jaar last van melasma. Dit komt door anticonceptie pil. Ik ben twee keer geswitched naar een andere pil maar dit heeft helaas niet mogen baten. De dermatoloog gaf als enige oplossing; het spiraaltje. Hoe denkt u hierover? Zorgt het spiraaltje er echt voor dat er geen nieuwe pigmentvlekken vormen? Dan ben ik namelijk wel bereid om deze te laten plaatsen want op dit moment ben ik echt wanhopig. Ik kan nog geen minuut in de zon zitten en krijg er vele opmerkingen over.
Gr. Melanie


Chloasma
geschreven door saskia , 31-10-2011

Ook ik heb door de pil (femodeen) het bekende masker gekregen, voorhoofd, slaap, wangen en iets snor.
me laten laseren (fractional) dit heeft bij mijn huid averechts uitgepakt.
Obagi nu derm, en de bleekcremes, niks wat werkt en duizende euro's lichter.

Gestopt met de pil, had een gynefix laten zetten maar heel veel last gekregen dus deze laten verwijderen.
Nu kijken voor een normaal spiraal die ze niet vast steken in je baarmoeder, hoop dat ik hiervan geen last krijg anders zal ik weer aan de pil moeten wat ik echt niet wil.
Me laten steriliseren vind ik nog te vroeg en rest van je leven met een condoom is het ook niet met een vast partner.

Wel het idee dat heeeel langzaam de vlekken iets lichter worden maar goed nu is er ook geen zon.
Ja dit is een naar zaakje voor vrouwen, stomme vlekken! Mannen hebben het wat dat betreft beter.


Chloasma (melasma)
geschreven door Nancy , 12-10-2011

Beste Marijke,

Hieronder zal ik in reactie op jouw stuk mijn pigment-verhaal vertellen.

Ik heb ook pigmentvlekken als gevolg van pilgebruik (eigenlijk hormoon-gebruik). Volgens mijn huidarts maakt het merk van de pil niet uit. De 'zwaarte' van de pil in combinatie met je eigen gevoeligheid voor het ontwikkelen van pigmentverstoringen zijn samen verantwoordelijk; en...naar mate je ouder wordt is de kans op hormoonverstoringen groter...dus...

Ik begon na start met microgynon 30 langzaam hele lichte (bijna onzichtbare) schaduwachtige vlek te zien op mijn bovenlip. Het was zo licht dat het mij verder niet stoorde en anderen zagen er ook niets van. Op een gegeven moment ben ik overgegaan op microgynon 50 en toen wed de vlek op mijn bovenlip zichtbaarder, maar toch niet storend aanwezig. De vlek op mijn bovenlip bleef op een gegeven moment hetzelfde, maar ik zag op mijn linkerwang (onder mijn oog) een lichte schaduwachtige vlek verschijnen die in de zon donkerder kleurde. Op een gegeven moment heb ik gekozen voor de mirena spiraal (voor het gemak) en ben ik gestopt met de pil. De vlekken waren toen vrij stabiel (in de zon kleurden ze bij, maar een paar dagen uit de zon en ze waren weer lichter). Ik kon ermee leven.

Vanwege acne en een vette huid ben ik vorig jaar in april gestart met de Diane pil (het originele merk!), zonder de mirena spiraal te verwijderen. Mijn acne was binnen drie maanden helemaal verdwenen en mijn huid helemaal niet meer vet, maar maar maar, na de zomer had ik zowel links, als rechts onder mijn ogen een duidelijk zichtbare donkere vlek; deze loopt in een grillige halve cirkel. Ik had toen nog niet door dat het door de zware pil (i.c.m. met mirena) kwam. Mijn huiSarts heeft mij toen hydroquinone zalf (met nog wat andere bestanddelen) voorgeschreven. Na de winter waren ze weer een heel stuk lichter, maar toch duidelijk zichtbaar. In maart ben ik naar de tropen gegaan en daar werden ze binnen no-time helemaal zwart, ondanks het gebruik van factor 100+ (ja ja het bestaat!). Smeren met het goedje van de huisarts (na terugkomst in Nederland) leverde geen resultaat, dus op een gegeven moment ben ik naar de huidarts gegaan en die zei toen dat het chloasma (melasma) was. Het gebruik van de pil, met name een zware pil als de Diane, veroorzaakt en verergert chloasma. Het feit dat ik ook nog de mirena had was een verergerende factor.

Ik heb toen mijn spiraal laten verwijderen en ik ben gestopt met de Diane pil. Het kan tot 2,5 jaar duren voordat mijn hormoonhuishouding weer normaal is. De vlekken zijn niet lichter geworden door het stoppen met het kunstmatig toedienen van hormonen, maar wanneer mijn hormoonhuishouding weer normaal is, zou dit wel effect kunnen/moeten hebben (bij zwangeren vrouwen verdwijnen de vlekken meestal na verloop van tijd ook weer).

Ik heb mijn vlekken nu 1x laten laseren, en hoewel ze kort na het laseren heel licht leken, zijn ze nu toch al weer een heel stuk bijgekleurd. Ik vind ze wel minder intens; ze zijn niet meer zwart, maar paarsachtig/grijzig. 1x laseren biedt dus niet de oplossing. Ik ga het laseren nogmaals proberen, maar ik geloof niet dat de vlekken ooit nog helemaal zullen verdwijnen; ik heb de hoop een beetje opgegeven (tja...een jaar smeren zonder blijvend resultaat en laseren met zo weinig effect geeft mij niet bepaald hoop voor een vlekkeloze toekomst)

Groetjes,

Nancy


Pigmentvlekken door het gebruik van de pil
geschreven door Marijke Westra , 03-10-2011

Ik ben nu 38 en gebruik vanaf mijn 15de jaar de Diane-35 pil tegen hardnekkige acne. Sinds een aantal jaren krijg ik van de Apotheek de merkloze variant, eerst van Katwijk en nu van Sandoz. Sinds een tijd krijg ik pigmentvlekken op mij voorhoofd en wangen. Volgens de huisarts komt dit door het gebruik van de pil. Nu hoor ik verhalen in mij omgeving dat het kan komen door Sandoz, die andere hulpstoffen gebruikt. Wat is hier van waar? Als ik stop met de pil krijg ik de acne terug, dit heb dit al een aantal keren geprobeerd. Anders was ik 10 jaar geleden al gestopt of zelfs niet aan begonnen. Heb ook al smeerseltjes van de dermatoloog geprobeerd maar dit is van tijdelijke aard. Ik heb een afspraak staan voor laseren (kreeg de flyer van de dermatoloog). Ben bang dat het daarna weer terugkomt omdat ik de pil wel door blijf slikken. Is het waar dat de chloasma een bijwerking van Sandoz is? Kan ik beter weer op het originele merk Diane-35 overgaan? Daar had ik geen klachten bij. Ook 'breken' bij mijn huidige pil nog wel puistjes door tijdens de stopweek. Als ik stop met de pil, gaan de pigmentvlekken dan ook weg? Wat voor behandelingen zijn er nog mogelijk. Ik ben ten einde raad.