Chondrodermatitis nodularis helices

Er is aan 1 oor aan de voorzijde van de oorrand een drukpijnlijk klein glad bultje (2-5 mm). Soms wat rood. Meestal is dat het oor waarop het meest geslapen wordt. In een later stadium kan er een klein wondje ontstaan midden op het bultje. Daar kan een korstje op komen.

 

Wat is het?
C
hondrodermatitis nodularis helicis (CNH) is een ontsteking van het kraakbeen van het oor, meestal aan de oorrand.
Er is een drukpijnlijk knobbeltje aan het oor, soms wat rood, soms zit er een wondje met een korstje op.

Image

Meer foto's, klik hier

De aandoening wordt veroorzaakt doordat er weinig vet tussen de huid en het kraakbeen zit aan de oorrand. Het vet vangt normaal de druk op, fungeert als een soort stootkussen. Meestal ontstaat het aan de kant waarop geslapen wordt. Door druk van kussen op het hoofd ontstaat er schade aan het kraakbeen. Kraakbeen geneest niet en gaat ontsteken, waardoor het pijnlijk wordt. CNH wordt vooral gezien bij mannen op middelbare leeftjd, door verlies van vet aan de oren en verminderde doorbloeding.

Hoe wordt het behandeld?

In een vroeg stadium lukt het soms met bevriezing, net als bij wratjes, de plek weer te laten genezen, maar de kans op recidief is groot. Beter is operatief het aangetaste stuk kraakbeen te verwijderen. Dat kan onder lokale verdoving en een ervaren arts kan het cosmetisch zeer fraai, praktisch zonder nalaten van litteken. Al enkele dagen na het verwijderen van de hechtingen zijn de pijnklachten verdwenen. Als niet voldoende kraakbeen is verwijderd kan aan de rand van het litteken toch na verloop van tijd weer recidief optreden.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

remedie
geschreven door Geesje , 05-09-2017

Vijftig jaar terug kreeg ik mijn verpleegstersopleiding bij de nonnen. De nonnen hadden overal een oplossing voor met AZIJN. Kalknagels, blaasontsteking, muggenbeten etc. Nu kreeg ik na 2 jaar opnieuw een ontsteking aan mijn oorschelp en ik hoef u niet te vertellen hoe pijnlijk dit is. Ik dacht hé azijn! In heb het op één dag 3x ingesmeerd met pure witte biologische azijn. De volgende dag was het weg. Ik hoop dat iemand er iets aan heeft. Al helpt het maar één persoon weer vooruit.


Cnh
geschreven door Jens , 17-10-2015

En wat als het niet tijdig wordt behandeld??
Wat gebeurt er dan? Wat als het niet word behandeld?

Graag antwoord op mijn vragen!


Chondrodermatitis
geschreven door C.C.Langeveld-Dam Tiny 81 jaar , 29-03-2014

Het rechteroor is bespoten met stiksto,een paar maanden erna een injectie heeft ook niet geholpen, nu heb ik een doorverwijzeing naar de plastish chirurg die het eerst nog moet bekijken.


chondrodermatitus
geschreven door ron , 17-02-2014

Huisarts heeft mij naar dermatoloog in ziekenhuis doorverwezen, moet er 19.2 zijn.


bultje op oorlel
geschreven door nelly , 24-01-2013

hallo,ik heb sinds een mnd een bult rechtsboven op men oorlel,eromheen doet mn hoofd ook pijn,ik moest van de dokter paracetamol slikken,zei dat het kraakbeenontsteking was,het gaat niet over en is pijnlijk,ik wil me volgende week laten doorsturen,vertrouw het niks,wie weet raad?groetejes nelly


...
geschreven door PLAIZIER cecilia , 18-02-2011

Wel ben bij de neus keel en oorarts geweest en die mevrouw kon niets doen voor mij en verwees mij naar een reumatholoog
wel op het ogenblik heb ik er geen zin meer in want heb de indruk dat die mensen die ziekte aan het kraakbeen niet kunnen verhelpen omdat het op verschillende plaatsen zit aan mijn oor doe er nu een zalf aan en heb pillen voor kraakbeen en heb de indruk dat het voorlopig weer weg is maar het zit altijd op de loer ......


chondrodermatitis noduaris helicis
geschreven door PLAIZIER cecilia , 16-02-2011

Heb deze pijnlijke ziekte ook reeds jaren ben bij dermatoloog geweest en kan niets meer doen ga morgen naar neus keel oor arts voor een chirurgische ingreep en dan zou het over zijn volgens de dermatoloog hou jullie op de hoogte.
Cecilia Plaizier 16.2.2011


Chondrodermatitis nodularis helicis
geschreven door Richard , 21-10-2010

Ik heb het ook aan beide oren . Het rechter heel erg en na 4 ingrepen is een heel randje van het oor verwijderd . Dit gaat nu goed . Het linker oor is met injecties behandeld en onder controlle . Rand is nog wel iets ruw maar ontsteking is teruggedrongen en pijn aan beide oren is vrijwel weg . Ik had het echt heel erg tot bijna kompleet instomen kraakbeen van rechter oor . Het rechter is nu wel iets kleiner dan het linker maar daar lig ik niet wakker van ! Lekker dubbel !!!! Ervoor sliep ik maximaal tot ik op een oor ging liggen .
Zelfs mijn vorige baan erdoor verloren omdat ik na twee jaar zowat niet slapen helemaal op was en er doorheen zat .
Nu let ik echt op dat ik afwissel met op welk oor ik slaap en draag b.v als het koud is een muts .
Groet Richard_


CNH
geschreven door Marielle van Dreumel , 02-06-2010

Wat ben ik blij dat ik niet de enige ben die dit heeft,dat het een naam heeft! In 2002 ben ik behandeld door de dermatoloog met vloeibaar stikstof. Nu sinds 3 weken heb ik het weer terug, waarom? geen idee! Maar weer terug naar de dokter.Het doet zo"n pijn!!!!!! sterkte ermee!


Chondrodermatitis
geschreven door Tineke de Jonge , 29-04-2010

Zelf heb ik het aan BEIDE oren. Zowel de stikstof als de operatie hebben niet geholpen. Het is nooit echt weggeweest. Ik vraag me af: wat nu?