Confettihuid

Wat is Hypomelanosis Guttata?
Hypomelanosis guttata (ook bekend als confettihuid) is een pleksgewijze ontkleuring van de huid op mn de benen. Confettihuid komt zeer vaak voor.

Hoe ziet het eruit?
Zoals de naam confettihuid al zegt is er sprake van vele kleine enkele millimeters grote verkleuringen van de huid, in dit geval gaat het om ontkleuringen, die zowel rond/ovaal als wat meer hoekig kunnen zijn. Ze komen mn op zonlichtblootgestelde huid voor, met uitzondering van het gelaat. De benen zijn het vaakst aangedaan.
In de zomer kleuren deze ontkleuringen niet goed bij, waardoor ze dan juist beginnen op te vallen.

klik hier voor fotoos

Hoe ontstaat het?
Het is onduidelijk hoe hypomelanosis guttata precies ontstaat, maar zonlicht licht een belangrijke rol te spelen. Zo zijn er aanwijzingen dat de hoeveelheid zonlicht die in het leven bij elkaar gespaard bepalend is voor de uitgebreidheid van de aandoening en de grootte van de plekken.
Er is ook een variant die bij Afrikaans/Caribische mensen voorkomt, welke onafhankelijk van zonlicht lijkt te zijn.

Wie krijgt het?
Ruim de helft van alle 50 plussers is in meer of mindere mate aangedaan. Aangezien de hoeveelheid zonlicht een belangrijke rol speelt krijgen meeste mensen deze aandoening op dan ook op latere leeftijd, maar sporadisch komt het ook voor het 30ste levenshaar voor.

Hoe wordt het behandeld?
Er is geen goede behandeling bekend voor deze onschuldige, maar cosmetisch storende huidaandoening. Preventie van zonschade lijkt het belangrijkst te zijn.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment