Couperose

Er is diffuse roodheid met verwijde vaatjes op de wangen, soms ook neus en kin. Er zijn geen bultjes of puistjes. De roodheid onstaat door verwijden van bloedvaatjes in huid. Meestal zijn de bloedvaatjes zelfs zichtbaar. Het is een normaal verouderingsverschijnsel, dat versneld optreedt door blootstelling aan zon. Couperose kan ook optreden tgv rosacea.

 


 
Wat is het?
Couperose is roodheid in het gelaat die door een toename van verwijde oppervlakkige bloedvaatjes wordt veroorzaakt. Deze roodheid verdwijnt niet vanzelf en wordt vaak als cosmetisch storend gezien.

Image

Hoe ontstaat het?
Het is niet precies bekend hoe couperose ontstaat, maar zonlicht blootstelling lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Bij mensen met een donkerdere en beter tegen zonbeschermde huid wordt het zelden gezien.
Soms speelt rosacea een rol bij het ontstaan van couperose. Dit is een aan acne verwante ontsteking in de huid van het gelaat, die eigenlijk altijd met toename van roodheid in het gelaat gepaard gaat, en soms ook met bultjes en puistjes.


Hoe wordt het behandeld?
het is mogelijk om de bloedvaatjes dicht te branden. Bij beperkte vaatjes wordt dit soms door de schoonheidsspecialiste met een heet naaldje gedaan (electrocoagulatie), maar bij uitgebreidere afwijkingen is het behandelen met een vaatlaser (pulsed dye laser of KTP laser) Deze behandelingen zijn zeer effectief, maar worden niet door de zorgverzekeraars vergoed.

{mosmodule module=Huidlaser intext banner}

Een voorbeeld van een goed behandelcentrum is Huid- en Laserkliniek van dermaTeam  te Bergen op Zoom (0164-263822). Deze kliniek is verbonden aan Bravis Ziekenhuis en heeft de beschikking over  een effectieve vaat laser.

 


 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

couperose
geschreven door Jess , 26-04-2016

Hoi Benthe! Ik zou nog een update geven: Ik heb nu 5 behandelingen achter de rug en het resultaat is goed zichtbaar. De roodheid en het branderig gevoel in mijn gezicht is stukken minder. Het herstel kan even duren maar het is het zeker waard. De voor en nazorg was trouwens echt heel goed. Je krijgt genoeg adviezen mee om je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Deze behandelingen zijn voor mij echt een geschenk uit de hemel geweest :-) Ik voel mij zoveel beter en schaam me ook niet meer om zonder een laag foundation de deur uit te gaan.

Ben benieuwd of jij nog een afspraak hebt gemaakt.

Groetjes, Jess


couperose
geschreven door Jess , 29-01-2016

Ha Benthe,

Nou ik heb een afspraak gemaakt bij kliniek frodo gaymans. Ik vond het ook erg lastig en heb vantevoren ook veel gelezen over verschillende behandelingen. Uiteindelijk heb ik (op aanraden van een vriendin) de afspraak bij deze kliniek gemaakt.
Ik zal je de resultaten van de behandeling wel laten weten.

Groetjes, Jess


Couperose
geschreven door Benthe , 22-01-2016

Hoi Jess,

Ik hoop dat je dit nog leest, maar kun je misschien vertellen bij welke kliniek je een afspraak hebt gemaakt? Ik heb namelijk al even rond gezocht op internet, maar vind het lastig om een keuze te maken bij wie ik een afspraak moet maken. Zeker omdat het om mijn gezicht gaat, vind ik het toch een beetje eng.
Ik hoor het graag.

Groet,

Benthe


Couperose
geschreven door Jess , 13-01-2016

Ik heb een afspraak gemaakt voor een laserbehandeling. Ik werd echt gek en schaamde me ook zo erg dat ik niet meer de deur uit ging. Het geld heb ik er dik voor over. Er zit behoorlijk wel behoorlijk veel verschil in tussen de behandelingen en klinieken. Ik ben op aanraden van mijn vriendin bij deze kliniek terecht gekomen, ze zijn zeker niet de goedkoopste maar wel de beste. Zeker omdat het om de huid in mijn gezicht gaat vind ik dat wel extra belangrijk.


couprose
geschreven door spatje , 17-03-2011

mijn bij naam is zelfs spatje!!op mijn wangen allemaal gesprongen adertjes,het is zooooo lelijk,voor dat ik de deur uit ga smeer ik de duurste bruinsel flesjes op mijn wangen..maar zodra ik zonder makeup loop is t een wereld van verschil,ik schaam mij dan ook dood!!!mensen schrikken dan ook echt..maar ik ga er na jaren mee rond gelopen te hebben wat aan laten doen..want zo duur is het helemaal niet,50euro per behandeling en je heb zo,n 6behandelingen nodig,maar dan ben je er wel van af!!!ik koop nu de douglas leeg met niet te betalen makeup!!!ik zal jullie laten weten of het de moeite waard is oke...


couperose
geschreven door karen Imschoot , 12-12-2010

Hey,

Ik ben 24 jaar en heb sinds 2 jaar ook laast van roodheid op men wangen...Ik voel me hier heel onzeker over. Het is ooit begonnen met 2 kleine verwijde bloedvaatjes en nu zijn het er al een hele boel. Ik durf nooit buiten komen zonder me te camoufleren en voel me vaak depressief hierover. Wat moet ik toch doen?


Couperose
geschreven door Faad , 11-09-2010

Ben gister bij de dermatoloog geweest en kreeg te horen dat het dus toch couperose is... alsof ik het niet zelf ontdekt had.
Ik kreeg meteen de mededeling dat ik geen verdere afspraak meer krijg en dat het zelfs kan uitbreiden tot rosacea op lange termijn en dat daar niets aan te doen is. Ik vroeg og of er misschien een creme is of medicijn om het te onderdrukken en volgens mij werd ik niet echt serieus genomen helaas. Ik kreeg weer te horen, camoufleer het met een groene creme als je rood begint te worden, maar er is niets aan te doen, je moet ermee leren leven. Omdat de rode stippen niet zo heel goed zichtbaar zijn vond ze dat er niets valt te laseren en dat ik het hiermee zal moeten doen. Ik ben zo naar huis gestuurd, terwijl ik echt in tranen kon barsten... maar dacht er meteen weer aan dat als ik het zou doen, dat ik weer met een rood hoofd zou lopen voor de komende uren.
Begrijp niet dat artsen je niet serieus kunnen nemen, het lijkt er wel op alsof ze denken... so dat is verder jou probleem en zoek het uit! Daar leek het op, omdat ik namelijk zelf van de dermatoloog moet uitzoeken wat wel en niet goed voor me is.
Ik ben geen stap verder gekomen helaas, want heb alleen een allergie test onder gaan en verder helemaal niets en daar kwam ze met de conclusie couperose.
Ze kon op het minst even melden dat ik met een zonnebrandcreme naar buiten moet, zelfs dat heb ik geen enkele keer gehoord.
Ik heb hiervoor last van acne gehad en toen moest ik van de dermatoloog heel vaak in de zon zitten, dit werd mij meerdere malen aangeraden. Dit heb ik gedaan... ik ben dan wel van mijn acne af, maar met als gevolg couperose en last van een hoofd dat elke dag kookt van warmte en rood wordt. Ik zou bijna willen zeggen.... bestaan er nog wel echte artsen??
Om de geringste dingen word ik rood en de stippen in mijn gezicht worden steeds erger, ik heb elke dag last van branderigheid in mijn gezicht. Ik wist hier al niet mee om te gaan toen ik nog geen duidelijkheid had en nu ik die duidelijkheid heb, weet ik er al helemaal niet mee om te gaan en ben ik ten einde raad.
Dat wordt een leuk leven met zo een hoofd met mijn 25 jaar... Heb met mezelf voorgenomen om gewoon niet meer naar buiten te gaan, alleen als dit echt heel hard nodig is. Want met zo een hoofd durf ik mezelf niet te vertonen.


couperose
geschreven door Faad , 06-09-2010

Ik heb sinds kort enorm last van roodheid, op sommige momenten is het weg en lijkt het alsof ik nooit ergens last van heb gehad en soms komt het weer hevig op. Ik heb sinds een week ontdekt dat ik rode stippen begin te krijgen hoewel mijn gezicht wel helemaal gaaf is.
Ik kan ook bijna niets gebruiken op mijn gezicht, alles prikt en brand in mijn gezicht, word er ook enorm verdrietig van en weet hier niet zo goed mee om te gaan. Ik ben al een tijdje onder behandeling bij de dermatoloog en heb het idee dat ik alles zelf moet ontdekken en op onderzoek moet gaan
Omdat het soms weg trekt en de arts het nog steeds niet live heeft gezien, heb ik nu foto s gemaakt van mijn gezicht, omdat ik het gevoel kreeg dat ik niet serieus genomen werd.
Ik ben 25 jaar en vind dit zeer storend en heb elke avond weer een dip en word hier erg verdrietig van, omdat ik altijd problemen heb gehad met mijn gezicht, dan is het acne, dan weer uitslag dan weer eczeem en nu weer dit. Ook al hoor ik vaak dat ik een enorm mooie gave huid heb (ook alleen door de diana 35) heb ik toch vaak te kampen met die verdraaide roodheid in mijn gezicht.
Weet iemand misschien of het een blijvend resultaat is als je het gaat laseren of is dit tijdelijk en komt het na een paar jaar weer terug?
Ik wil hier graag antwoord op, omdat ik zo enorm onzeker ben geworden en me hiervoor schaam en echt op het punt sta om depressief te worden.


couperose/diffuse roodheid
geschreven door Tineke , 28-05-2010

Ook ik had vanaf mijn 20e couperose en roodheid in mijn gezicht.Nu ben ik 50 en heb het sinds kort laten behandelen omdat het me onzeker maakte.
Ik heb gekozen om het niet te laten laseren omdat je daar soms nadelige gevolgen aan overhoudt, zoals pigmentverlies.Ik heb het laten behandelen met de zogenaamde Blend methode, dit is een methode dmv stroom dat door een heel dun naaldje gaat en vaatje voor vaatje laat verdwijnen.Het is wel een intensieve behandeling, ik had er namelijk heel erg veel, maar na 5 behandelingen is het bij mij zo goed als weg en ik ben er dan ook heel blij mee.Wel heb ik nog wat last van roodheid maar daar heb ik een speciaal serum voor dat ik 2x daags onder mijn dag- en nachtcreme aanbreng.
Ik kan het iedereen aanbevelen, ik voel me weer zelfverzekerd en kan nu eindelijk naar buiten zonder dat ik mijn hele gezicht eerst moet camoufleren.


couperose
geschreven door L.G , 03-07-2009

sinds de middelbare heb ik er opeens last van, diffuse roodheid en je ziet bloedvaatjes in mijn gezicht. Ik ben best rood(neus en wangen).
Ik vind het vreselijk en alles heb ik al geprobeerd. Ik zou er heel wat voor over hebben als het wegging. Op de een of andere reden kan er bij mij niet gelaserd worden. Ik merk dat het steeds erger wordt. Wat moet ik nu doen?????Kan iemand mij alsjeblieft raad geven of zijn verhaal vertellen. Ik hoop echt dat iemand reageert, als ik dan iets weet kan ik het ook laten weten. zodat niemand er mee hoeft te lopen en het niet leuk vindt. Ik ben overigens maar 15jaar.