Folliculitis

Er zijn kleine rode bultjes, veel met kleine puskopjes, rond de haarzakjes en huidporien. Er is een voorkeur voor romp (rug) en benen. Op de benen ontstaan ze vaak door schuren van de kleding (strakke broek), waardoor haren afbreken en haarzakjes ontstoken raken.

Synoniemen: haarzakontsteking, 'puistjes'

Wat is het?

Folliculitis is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje (haarfollikel). Meestal ontstaat de ontsteking door een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. De infectie leidt er meestal toe dat er een puskopje ontstaat ter plekke van het haarzakje. Vaak is er ook sprake van een jeukende of pijnlijke huid.

Wat is het niet?

Hoewel een  folliculitis kan lijken op acne (jeugdpuistjes) is het wezenlijk anders: acne is namelijk vooral een ontsteking van de talgklieren en niet van het bovenste deel van de haarfollikel alleen. Andere huidaandoeningen die op folliculitis lijken maar het feitelijk niet zijn, zijn acne rosacea, clownseczeem en pseudo-folliculitis.

Hoe ziet het eruit?
ImageTypisch voor een folliculitis zijn de kleine puskopjes in de opening van de haarfollikel. Puskopjes kunnen stuk gaan waardoor oppervlakkige wondjes ontstaan die geel wondvocht kunnen produceren.
Ook kan de ontsteking zich dieper in de huid uitbreiden: zo ontstaan rode, pijnlijke, bultjes in de huid. Al deze uitingsvormen van een folliculitis kunnen door elkaar voorkomen.

Waar ontstaat folliculitis?

Vrijwel de gehele huid (met uitzondering van de handpalmen en voetzolen) is bedekt met haarfollikels. In principe kan dus op vrijwel de gehele huid een folliculitis ontstaan. Welk micro-organisme de folliculitis veroorzaakt is deels afhankelijk van het huidgebied dat wordt geinfecteerd.

 • Gezicht:
  • Bacterie (Staphylococcus aureus)
  • Gist (Pityrosporon)
 • Baardstreek:
  • Bacterie (Staphylococcus aureus) door scheren
  • Gist (Pityrosporon, Candida)
  • Schimmel (dermatophyton)
 • Behaarde hoofd:
  • Bacterie (Staphylococcus aureus)
  • Schimmel (dermatophyton)
 • Benen:
  • Bacterie (Staphylococcus aureus) bij scheren
 • Romp:
  • Gist (Pityrosporon)
  • Bacterie
   • (Staphylococcus aureus) vooral in oksels bij scheren
   • (Pseudomonas aeruginosa) ‘bubbelbad-folliculitis’
 • Billen:
  • Bacterie (Stapylococcus aureus)

Indeling naar veroorzaker en behandeling

Staphylococcus aureus folliculitis
Deze vorm van folliculitis is verreweg de meest voorkomende. Ontstekingshaarden kunnen verspreid over de hele huid voorkomen, zowel zeer plaatselijk als heel uitgebreid. Vooral op plaatsen waar de huid geschoren wordt (baardstreek, oksels, schaamstreek) kan de Stapylococcus bacterie toeslaan. Meestal veroorzaakt de infectie kleine, vrij oppervlakkig gelegen pusteltjes. Maar in sommige gevallen wordt ook het diepere deel van de haarfollikel aangetast en kunnen ook abcessen ontstaan (karbunkel, negenoog). Wanneer diepere haarfollikel ontstekingen in de baardregio ontstaan wordt dat wel een ‘sycosis’ genoemd.
Mensen die regelmatig folliculitis doormaken die veroorzaakt wordt door de Staphylococ bacterie kunnen ‘drager’ van de bacterie zijn. Er kan dan een bron van bacterieen aanwezig zijn in de neus, de oren of het gebied rond de anus. Vanuit deze bronnen, waar de patient geen last van hoeft te hebben, kan de bacterie zich telkens weer over de huid verspreiden. Door huidkweken zijn deze eventuele bronnen op te sporen.
Met antibiotica is de folliculitis te genezen. In veel gevallen zijn anti-septische producten (Betadine zeep of chloorhexidine creme) al voldoende om de folliculitis te bestrijden.
Een goede hygiene is bij steeds terugkerende infecties van belang.

Pseudomonas aeruginosa folliculitis (‘bubbel-bad folliculitis’)
In tegenstelling tot veel andere bacteriën is de pseudomonas bacterie redelijk goed bestand tegen gechloreerd zwembadwater. Mensen die gebruik maken van een bubble-bad of jacuzzi die besmet zijn met deze bacterie kunnen binnen enkele dagen na het baden een sterk jeukende folliculitis over de hele huid, maar vooral die delen van de huid die werden bedekt door de zwemkleding.
Genezing treedt meestal spontaan op binnen 10 dagen.

Pityrosporon folliculitis
Deze gistinfectie van de huid komt veel voor. Kenmerkend zijn de talloze kleine puskopjes op de rug en de borst, zeldzamer op de armen en het gezicht. Meestal zit de bron van de gistinfectie op het behaarde hoofd. Op deze plek kan Pityrosporon ook een Voor foto's van pityrosporon folliculitis, klik hier

Folliculitis door schimmels
Ook schimmels (voornamelijk dermatofyton-soorten) kunnen folliculitis veroorzaken. Toch komt dit maar relatief weinig voor. De infectie zit altijd diep in het haarzakje. Om deze reden is een anti-schimmelcreme (zoals bijvoorbeeld voor voetschimmel wordt gebruikt) onvoldoende effectief. De arts zal dus meestal anti-schimmel tabletten voorschrijven. Veel van de schimmelsoorten die een dergelijke folliculitis veroorzaken worden door (huis)dieren overgebracht.
 

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Vaak kan de arts al 'op het oog' zien om welke soort folliculitis het gaat of zeer waarschijnlijk gaat. Indien er toch twijfel is kan een kweek van de inhoud van de puistjes worden uitgevoerd. Aangezien de uitslag van de kweek vaak enige tijd (dagen tot weken) op zich laat wachten zal bij uitgebreide folliculitis al een medicijn tegen de meest waarschijnlijke verwekker van de folliculitis worden meegegeven.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door Dennis , 16-01-2018

Hoi ik heb er het laatste half jaar ook last van. Met name buikstreek (onder de vetrol smilies/wink.gif ) en op mijn gezicht (Waarschijnlijk doordat ik het met mijn vingers/handdoek op andere plaatsen overbreng. Ik probeer van alles maar niets helpt er.
Op de buik doen ze soms best wel pijn wat niet fijn is in het dagelijkse leven. ik denk dat Staphylococcus ermee te maken heb. Ik heb ook al een langere tijd last van mijn ontlasting.


Advies
geschreven door Koen , 25-04-2014

Hey, ik heb dit al van mijn 18 jaar en ben ondertussen 32 tot nu weet ik nog altijd niet wat doen om het te verhelpen ben al bij dermatologen geweest en heb alles al gedaan wat ze zeggen maar niets helpt. Nu ik zelf twee kleine kindjes heb zou ik er toch iets willen aan doen wand zou zoo graag met hun gaan zwemmen maar schaam mij zo wand mijn benen staan er echt vol mee dit is niet leuk meer. Mvg koen.


haarzakontsteking, puisjes zijkant hoofdhuid na scheren
geschreven door Dennis , 17-08-2013

irritante puistjes zijikant hoofdhuid Ik heb hier jaren last van gehad, ik scheer mijn hoofd altijd kaal en ik werd er gek van. Ook aantal keer naar de dermateloog geweest, en heeft mij meerdere keren net als mijn dokter Minocycline gegeven en verschillende zalfjes. Minocycline is opzicht heel erg goed maar het lost het probleem niet op, het bleef maar terug komen. Totdat ik Betadine scrub als laatste middel heb geprobeerd en dit werk nu sinds een jaar perfect. Ik was hier iedere dag mijn hoofdhuid mee, en na iedere scheerbeurt maak ik mijn hoofd schoon met betadine scrub. Tot nu toe de perfecte oplossing.


Huid bultjes boven lip
geschreven door Su , 16-08-2012

Ik heb een al meer dan 10 jaar kleine rode bruine bultjes, die als maar niet weggaan.
Ik heb van alles geprobeerd maar maar helaas heeft het voor mij tot nu toe niks geholpen. Ik ben al naar verschillende dermateloog geweest.
Ik dacht eerst dat verdikking of littekens waren.. Na harsen en epileren.
Maar volgens de artsen is het talg, volgens mij is het een onstoken haarzakje wat chronisch is onstoken. Ik hoop op Een antwoord. Het lijkt met het warme weer verergerd. Groet sugeertha


RE:folliculitus zeer rode JEUKEND met puskopjes
geschreven door Joep , 13-08-2010

Beste Gerie Pronk,

Ik heb er zelf ook veel last van... Spijkerbroeken dragen is eigenlijk niet goed voor die rotdingen.
Ik merk ook wanneer ik een katoenen 3/4 broek aan heb dat heb minder wordt.

Ik heb laats betadine scrub gekregen, maar het heeft niet echt gewerkt.
Ik ga toch weer eens terug naar de huisarts om te vragen of hier niets meer aan te doen is.
Ze kunnen een huidbiop nemen om te kijken of misschien een bacterie aan het spelen is.

Ik weet wel zeker dat het dit is, dat is me helemaal duidelijk gewordne op huidarts.com.
Daar staat precies de foto op zoals dat bij mij ook uitziet.

Groetjes en succes,

Joep


folliculitus zeer rode JEUKEND met puskopjes
geschreven door gerie pronk , 27-07-2010

Hoe ik eraan kom. is mij een raadsel.Belangrijkste is: Wat doe ik aan die zeer irritante jeuk??
Wat kan ik het beste erop smeren?

Het ziet eruit als op de foto
Gr. Gerie Pronk