Clownseczeem

Wat is clownseczeem (syn.: dermatitis perioralis)?
Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ (dermatitis = ontsteking van de huid, perioralis = rond de mond). De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.  Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Image  Image

foto's: twee vormen van clownseczeem: rond de mond (links) en rond de ogen (rechts)

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis, maar soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn. Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken. Corticosteroïdpreparaten die voor astma worden geïnhaleerd, kunnen ook dermatitis perioralis veroorzaken. Dermatitis periocularis ontstaat meestal door gebruik van hormoonzalven in de ogen of op de oogleden.

Niet in alle gevallen van dermatitis perioralis is er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Soms kunnen cosmetica een rol spelen, vooral foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Wat zijn de verschijnselen?
Dermatitis perioralis ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea (zie de folders over deze huidziekten).
In het algemeen jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In het algemeen kan de diagnose worden gesteld op grond van de kenmerkende afwijkingen. Het is meestal niet nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt).

Wat is de behandeling?
Het belangrijkste is dat het gebruik van de corticosteroïdcrème of -zalf wordt gestopt. Hetzelfde geldt voor make-up. Het is belangrijk zich te realiseren, dat het stoppen van de hormooncrème vaak wordt gevolgd door een duidelijke verergering van de huiduitslag. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw worden gebruikt! Meestal wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Soms wordt eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruikt om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen. Ook worden vaak antibiotica in de vorm van tabletten voorgeschreven. Dat zijn meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!

Wat zijn de vooruitzichten?
Na genezing komt dermatitis perioralis meestal niet meer terug. Het plaatselijke gebruik van corticosteroïden en vet- of oliebevattende cosmetica wordt afgeraden, want daardoor zou de aandoening kunnen terugkeren.

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 
                                

 


Deze folder is een uitgave van de                
                                                             
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 21-03-2010

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

clownseczeem
geschreven door Bernadette , 01-04-2017

ik heb heel veel baat gehad bij het innemen van curcuma als voedingssupplement. Binnen 1 week was het ernstig verbeterd!


clownmasker
geschreven door anneke , 10-07-2016

ik heb het nu 8 maanden nu in extreme mate rond men mond en rond de ogen, durf niet meer buiten komen, ook ik kreeg deze week van de huisarts METRONIDAZOLE ROZEX. na 3 keer aanbrengen werd het nog erger , men gezicht zwol op en brande af, het was niet uit te staan, ben naar spoed gereden en kreeg daar te horen dat ik een zware alergische reactie had op dat product, het bewaar middel dat erin zit metronidazole veroorzaakte die reactie. Heb daar intraveneuze lmedicatie gekregen , een paar uur later nam het zware brandige gevoel stilaan af, het voelt beter aan maar ik ben niet ziendelijk. rond men mond ziet het hevig rood en dik een 3 cm rondom rond, ook rond en op men oogleden, ik ben ten einde raad , ik gebruikte cortisone zalf in zeer dunne mate het verbeterde enorm, maar nu sinds een paar dagen en daar de rozex met dat product in is het niet ziendelijk, ik heb enorm last van zwelling, branden en is heel hevig. niemand weet blijkbaar raad, want de meeste geraken er niet vanaf.
ben getest op alergieen, het zou huisstofmijt zijn , niet van honden of paarden, toch hebben we sinds 7 dec een hondje een dwergkees en eigenlijk is het in men gezicht begonnen toen we hem hadden, ik weet niet meer wat te denken, huisarts zegt niet van honden en paarden, waarvan dan wel ??
Sommige zeggen van zware stress !!!
Ik had al exzeem aan men recht arm onderaan achter pols maar was miniem, nu in men gezicht maar extreem zwaar, wat kan ik doen, blijkbaar heeft niemand de juiste oplossing en blijven de meeste ermee lopen, er moet toch een middel zijn om ervan af te geraken ????? heeft niemand hier al het juiste middel gevonden om e volledig vanaf te geraken ???? help aub elke middeltje ook wat kan helpen aub mail het me door , anne.sack@telenet.be


Dermatitis perioralis
geschreven door Carlien , 08-03-2015

Ik heb dit ook twee jaar vrij ernstig gehad, hormoonzalf en teerzalf gehad, niks hielp. Tot ik helemaal stopte met daar zeep, reinigingsmiddelen, cleansing spul en make-up te gebruiken. Sinds ik alleen nog maar elke dag mijn gezicht even meedouche ben ik er helemaal af. Vetvrije foundation (poeder) op voorhoofd, neus en kin is overigens geen probleem.


clownseczeem
geschreven door nynke adding , 17-01-2015

Ik heb al 4 jaar clownseczeem, ontstaan na een overgevoeligheidsreactie op mijn dagerème waarna ik cortisoncrème kreeg voorgeschreven met clownseczeem als gevolg. Soms vlamt het vreselijk op: dikke ogen, rode plekken rond de ogen en naast de neus en mond. Nu heb ik het 'alleen' nog maar aan weerszijden in de plooi van neus naar kin. Soms zijn de bultjes wat droger, soms weer vol vocht. Maar over is het nooit. Van de dermatoloog heb ik 'teerzalf' gekregen, een zwavelhoudende zalf. Dit heb ik maanden 's avonds op de plekken aangebracht met als resultaat dat het héél langzaam over ging. Tot het ineens weer terug was. Eerst 1 plekje rechts op de kin en nu weer aan beide zijden op de plooi. Nu wordt het ook erger als ik de teerzalf er op aanbreng. Ik heb nog nooit een antibioticakuur gehad, wel metronidazolcrème die niet hielp. Wat is jullie advies?


Clowneczeem
geschreven door Vanessa , 13-05-2014

Hoi, ik ben Vanessa en ik heb nu al ongeveer 7 maanden last van roodheid rondom me mond en uitslag rondom me ogen. Bij mij ziet het er niet uit als op de foto maar ik heb wel hele rode plekken op me kin, rondom me mond naar mijn neusvleugels toe. Ik heb al 2 keer een antibiotica kuur van 6 weken gehad (1 keer minocycline 100mg, 2de keer minocycline 50mg). Ook heb ik al de metronidazol creme gebruikt, en niks helpt!!! Ik gebruik al maanden geen make-up en fluoride vrije tandpasta. Kan iemand mij aub helpen?? Want ik weet echt niet meer wat ik moet doen


Mineraal poeder
geschreven door Justine , 09-12-2010

Hi Dolly,

Dat poeder is dus gewoon compact poeder of los poeder met minerale bestanddelen (mica o.a.), dat kan je kopen in de meeste parfumeries of de apotheek, in grote natuurwinkels (of reformwinkels) kan je dat soms ook kopen. Ik dacht dat ze dat zelfs in de Hema hebben, al twijfel ik wel over de kwaliteit van dat poeder. Mineraal poeder laat de huid ademen let wel erop dat er niet te veel andere 'rommel' (zoals parabenen) erin zitten.
Succes!


clownseczeem
geschreven door dolly batenburg , 08-12-2010

Graag zou ik willen weten waar ik de minerale poeder haal om als make-up te gaan gebruiken


Clownseczeem en natuurlijke middelen
geschreven door Justine , 07-12-2010

Ik heb nu al een maand clownseczeem. De dokter had mij verkeerdelijk cortizonezalf voorgeschreven, waardoor mijn eczeem even leek te genezen, maar daarna verergerde en mijn huid werd ook zeer dun. Omdat ik niet nog eens antibiotica wou nemen en niet nog eens allerlei schadelijke zalven heb ik in mijn boeken en het internet natuurlijke middelen opgezocht. Dit is wat ik vond:
- Beste huidolie is er een die je huid laat ademen: arganolie of anders zuivere amandelolie, ze is zeer licht en wordt vlot opgenomen door de huid.
- Een masker van groene klei met teunisbloemolie (en warm water!) doet ook heel veel deugd (enzymes e.d.).
- Volgens enkele Amerikaanse sites zou appelazijn (let wel: biologische!) wonderen doen. Wel doornemen en je niet laten afschrikken door de geur en het geprik. Heb ik nog niet gebruikt, maar daar begin ik vanavond aan.
- Huid reinigen met rozenwater of korenbloemwater
- Minerale poeder gebruiken als make-up. Matteert ook je huid als je olie gebruikt.

Ik doe dit nu al enkele weken, de clownseczeem is nog niet over, maar wel verminderd.
Extra tip: letten op je voeding: geen suiker, opletten met gluten en cafeïne. En voor deze ziekte, maar ook de algemene gezondheid robiotica en omega 3 nemen.
Dit lijkt veel, maar je kan eens proberen en hetgene verder nemen waar je het beste mee bent.


exceem
geschreven door Herman , 17-11-2010

ja ik heb er ook last van niet zo super erg maar het zit op me mond hoeken en het brand erg smilies/tongue.gif

soms heb ik het en soms is het een half jaar weg is er iets wat ik er tegen kan doen?


eczeem
geschreven door dominique , 17-11-2010

ik ben dominique en heb dit ook wat kan ik er tegen doen?


ik ook
geschreven door Pien , 05-11-2010

Hoi,
Vanaf 1 week nu last van bultjes bij mijn neus en mond. Het begon na mijn zon vakantie, daarna 2 weken weggeweest en nu echt heel erg in het gebied rond mijn mond. Rood, jeukerig, ziet er niet uit dus. Ik ben net naar de dokter geweest en krijg nu metronidazol crème.
Helpt dit? wat zijn jullie ervaringen?


clownsexeem
geschreven door carolina , 01-11-2010

Ik heb van de dermatoloog een antibiotica kuur gekregen. de plekken gingen helemaal weg.Nu na een paar jaar is het weer terug doordat ik dagreme gebruik. Welke gezichts creme kan ik gebruiken waardoor het niet meer terugkomt?


Lanettecreme
geschreven door rianne , 08-09-2009

Hallo

Ik had dezelfde klachten en heb van mijn huisarts lanettecreme meegekregen.
Dit helpt erg goed!
Misschien heb je hier zelf ook iets aan.

Groeten Rianne


periorale dermatitis
geschreven door Esther , 07-04-2009

LS,
Bedankt voor de omschrijving van deze huidaandoening. Na mijn laatste bevalling 5 jaar geleden heb ik al jaren last van rode plekken rond mijn mond, neusvleugels en ogen. Vooral nadat ik make-up heb gebruikt. Al regelmatig hormoonzalf gekregen van de huisarts maar ook de dermatoloog. Nu begrijp ik dat het niet op die manier behandeld dient te worden. Graag ontvang ik nog meer informatie over deze aandoening. En helaas begrijp ik dat het lastig is om er van af te komen en zal ik blijvend op moeten letten met make-up. Jammer.In afwachting van uw informatie,
Groeten Esther