Halo moedervlek

Er zijn 1 of enkele kleine (1-2 cm) witte vlekjes op de romp. Centraal in de witte plek is er vaak een klein moedervlekje te vinden, dat met de tijd steeds verder vervaagt. Eigenlijk is het een moedervlek die door het lichaam wordt opgeruimd. Daarbij verdwijnen de pigmentcellen uit de moedervlek en ook een klein beetje uit de huid er rond om heen, waardoor deze wit wordt. De plekken worden het meest gezien bij kinderen tussen 6-16 jaar. Als de moedervlek in het midden verdwenen is dan verdwijnt meestal het witte plekje ook vanzelf weer.

 

Wat is een Halo naevus?

Een halo moedervlek (syn.: naevus van Sutton) is een moedervlek met eromheen een witte verkleuring

 

Hoe ziet een Halo naevus eruit?
Er is een scherp begrensde ronde of ovale witte vlek op de huid, met centraal in de plek een kleine bruinverkleuring. De grootte varieert van enkele mm tot 1,5 cm. Als het langer bestaat verdijnt uiteindelijk de bruinverkleuring in het midden. Ze zitten vaak op de romp en er kunnen er meerdere tegelijk voorkomen.

 

Image

 

Meer foto's, klik hier

 

Wat is de oorzaak?
Bij een Halo nevus wordt, om nog onbekende reden, een moedervlek opgeruimd door het eigen afweerssysteem. Niet alleen de moedervlek wordt opgeruimd ook de pigmentcellen rondom de moedervlek. Hierdoor ontstaat de witte ring rond de moedervlek. Er treedt dan een ontkleuring op (depigmentatie) , zoals ook kan worden gezien bij vitiligo.

 

 

Komt het veel voor?
Halo-moedervlekken worden vooral gezien bij kinderen tot op jong volwassen leeftijd. Er kunnen meerdere halo-naevi tegelijk aanwezig zijn, vooral op de romp.

 

Wat is de behandeling?
In de meest gevallen verdwijnen ze weer vanzelf. Dit kan wel enige jaren duren. Behandeling is dus niet nodig. Alleen bij twijfel over de diagnose zal een dermatoloog besluiten de moedervlek operatief te verwijderen en de moedervlek voor microscopisch onderzoek in te sturen naar de afdeling pathologie.
 

 

Hoe is het beloop?
De halo moedervlekken geven geen klachten. Wel kan de huid ter plaatse makkelijk verbranden in de zon. Halo moedervlekken verdwijnen vanzelf. Het bruine gedeelte verdwijnt langzaam en later keert het normale pigemtn weer terug. Dit proces kan wel jaren duren.

 

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

moedervlek
geschreven door nono , 08-12-2016

ik heb geen halo moedervlek , maar heb wel duizenden moedervlekken. wat moet je doen om ze weg te krijgen? elke keer dat ik een 30 min ongeveer in de zon zit heb ik er al een nieuwe bij, sommige mensen noemen mij madame moedervlek


halo vlekjes
geschreven door sandie callewaert , 31-08-2016

mijn zoon is 12j en heeft sedert een jaar zo n witte vlek op de zijkant v zijn voorhoofd en sedert een paar weken aan de andere kant en begin al een derde te zien .Het is erg dat het op zijn gelaat is , had beter op rug of buik geweest, is er echt geen remedie?????


witte moedervlekken
geschreven door wilma seegers , 20-03-2016

ik heb aan geboren witte moedervlekken zo noemde mijn dermateloog ze.
in de handpalm en binnen en zijkant van de pink en ringvinger.
wie is hier bekendmee.


Halo Moedervlek
geschreven door Eline , 24-08-2013

Hoi, ik ben 14 jaar, en heb echt zo lang ik me kan herinneren al een moedervlek met een witte kring er om heen,
Ik heb hem boven me borst, En laatst is mijn moedervlek veel donkerder geworden.
Zal ik naar de dokter moeten gaan ??
En kan een halomoedervlek uitgroeien tot huidkanker??


halo
geschreven door Charlotte , 21-08-2013

Mijn vriend ontdekte vorig jaar een wit vlekje rond een moedervlek midden op mijn rug.
Ik ben ermee naar de dokter geweest en die zei eveneens dat het niet erg was, maar als er erfelijke auto-imuunziekten
in de familie zitten laat je toch beter een bloedtest doen om te kijken of je niet ook een verhoogde kans hebt hierop.
Ik laat dus binnenkort zo'n test doen: HLA B27

Sinds vorig jaar heb ik er al een stuk of 6 bij. Iedere keer rond de grote moedervlekken.
Ik hoop ook echt dat ze met de tijd terug verdwijnen, want mooi is anders.. ik ben 22 en nog niet klaar om mij te moeten verstoppen
in een badpak of op enige andere manier te moeten verdoezelen..


Halo moedervlek
geschreven door anne , 07-10-2012

ik heb al een jaar of 18 dat mijn moedervlekken weg trekken .
eerst beginnen ze te jeuken en dan begint er een witte rand om te komen en de vlek doet inneemen er word door de doktoren gezegt dat deze dan word gefragmenteerd en er verders niets aan de hand is mestal gebeurt dit als ik meerdere dagen lang in de zon ben geweest maar dat de witte vlekken ooit weer iets kleur zullen krijgen weet ik niet bij mij is dat niet het geval geweest


halo
geschreven door A , 05-04-2011

Ik heb veel witte plekjes waar ik vroeger wondjes had die gelijk daarna zijn gaan ontstaan. Deze zijn geen halo moedervlekken al lijken ze er precies op behalve het bruine in het midden. En ze zijn door de zon met de jaren beetje bij beetje gecamoufleerd maar je blijdt ze altijd zien omdat sommige beetje hard zijn en net bultjes of juist hol met porie int midden.. Het komt omdat de huid lang genezen moest en er is kleine infectie ontstaan die het heeft veroorzaakt.
Zelf hoop ik op halo moedervlekken zodat al mijn moedervlekken eindelijk weggaan en al duurt het jaren, ik ga oppassen voor de zon zodat er niet meer bijkomen en zo zouden ze uiteindelijk allemaal weg kunnen gaan anders loop je juist heel lelijk met moedervlekken bij en zo kan er tenminste iets aan gedaan worden door je lichaam zelf.. Al is het misschien onwaarschijnlijk nu ik al 18 ben..


witte vlekjes
geschreven door richard , 22-08-2010

Hallo,

Ik heb er ook al 24 jaar van die vlekjes. Sommige om de moedervlek en andere onstaan daar waar ik een wondje heb of zo. De nieuwe huis is dan wit.. Ik zou zeggen ouders, begeleid de kinderen goed, want tijdens de pubertijd is het erg vervelend!! Let op je kind aub. Wat begeleiding en ondersteuning is geen weggegooid geld. Later groei je er wel overheen, ma mijn levemn lang ben ik al aan het oppassen tegen de zon!


Halo
geschreven door JCV , 11-03-2010

Toen ik jong was had ik heel veel moedervlekken over mijn hele lichaam, rond 13 jaar begonen die moedervlekken hard aan het worden en kreeg gelijk er omheen die witte plekjes, de meeste moedervlekken zijn verdwenen maar de witte plekjes niet. ik ben nu 30 jaar en nog steeds die ellende. ben naar verschillende dermatologen geweest hier in nederland en in het buitenland zonder resultaat.


halo
geschreven door ... , 21-10-2009

hoi ik heb ook zo een halo moedervlek maar ik had een vraag moet je er mee naar de dokter gaan of zegt de dokter alleen maar dat ie van zelf weg gaat ik hoop dat jullie dat weten


Halo neavi
geschreven door T , 23-09-2009

Ik heb er heel veel
mn rug ziet zo'n beetje helemaal wit.
heb er ook op mijn buik.
en zelfs ondermijn oor in mn gezicht,
ben al een jaar geleden ofso naar de dokter geweest en die zei dat het niet erg was.
maar ze zijn echt verviervoudigd ofso, ik ga binnekort weer. hoop dat het niets ernstig is.
mijn moeder heeft vitiligo en dat is erfelijk.. zal het daar mee te maken hebben...
ik begin er echt een heke laan te krijgen want het is echt lelijk.


halo moedervlek
geschreven door Rijken , 27-07-2009

Bij mij zijn er Halo moedervlekjes gekomen toen ik 59 jaar was. Dus niet echt jong meer. Volgens de dermatoloog gaan ze weer vanzelf weg al zal het wel lang kunnen duren.


Heel veel
geschreven door R , 21-11-2008

Ik heb al zo'n 3 jaar van die vlekken, ik zit helemaal onder, ik hoop dat ze nog een keer weggaan.
Sommige zijn gelukkig al aan het verdwijnen. Helemaal lastig nu ik 16 ben, je wilt toch niet dat meisjes op het strand erop afknappen ofzo..


Halo Naevus
geschreven door A. , 22-08-2008

Ik heb wel 7 van die plekjes en heb ze al zo'n 6 jaar en heb er net weer 1 bij gekregen. Ik vraag me af of ze wel weg gaan of het gaat erg lang duren. Probeer van alles om ze te camoufleren maar alles zonder resultaat ik zou graag eens willen weten of er mensen zijn bij wie de plekjes wel weer gewoon zijn geworden. Mijn plekjes verbranden elk jaar wel een keer de dokter zegt dat je ze moet insmeren met sun block. Het is natuurlijk niet echt goed voor je huid dat het verbrandt maar een dokter in het ziekenhuis zei dat het juist goed is dat er zonlicht op komt omdat zo misschien het pigment sneller terug komt.


Halo moedervlek
geschreven door A , 11-08-2008

Ik heb ook een halo moedervlek.Al 2 jaar. Ben al een keer naar de doktor geweest en die zei dat het gelukkig niks was! Maar het is al wel een keer verbrand. Zou dat erg zijn...??


halo en nu vitiligo. Toeval?
geschreven door M , 06-08-2008

Heb inmiddels al jaren het witte vlekje. Na halo. Vraag me af of ie ooit verdwijnt. Gister vitiligo in mijn gezicht geconstateerd, dus ik denk niet dat het plekje bij mij nog weggaat.


halo moedervlek
geschreven door onbekend , 03-08-2008

Ik heb zelf ook een halo moedervlek, het moedervlekje in het midden was eerst donkerder en is nu ook aan het vervagen ik hoop zelf dat hij snel weggaat. Voor de rest is het niet ernstig ik ben er ook mee na de dokter geweest en die had er geen klachten over, ik heb het nu zelf al ongeveer een jaar dus ik denk dat hij binnenkort wel verdwijnt.