Peri-anaal thrombose

Rond de anus loopt een een kringvormige ader. Soms kan hier in een thrombophlebitis (aderontsteking) ontstaan. Er is dan vrij plots een pijnlijke harde blauwachtige zwelling van 0,5 - 2 cm. In de regel geneest deze vanzelf weer in 1 a 2 weken.

 

Wat is het?
Rond de anus loopt een een kringvormige ader. Soms kan hier in een thrombophlebitis (aderontsteking) ontstaan. Er is dan vrij plots een pijnlijke harde blauwachtige zwelling van 0,5 - 2 cm. In de regel geneest deze vanzelf weer in 1 a 2 weken. Soms blijft er een versterkte plooi in de anus achter. Bij grote plekken kan zelfs een huidflapje (mariske) ontstaan.

Image 

Wat is de oorzaak?
Een duidelijke oorzaak is er meestal niet. Het kan het gevolg zijn van een moeizame stoelgang, waardoor er veel geperst wordt. Soms het toch wel iets te maken met inwendige aambeien.

Wat zijn de klachten?
oral pijn staat op de voorgrond. Het betreft een voortdurende zeurende pijn, die vooral bij zitten en aanraken erger wordt. Er is een paarse rode hard aanvoelende zwelling zichtbaar en voelbaar juist onder de huid op de rand van de anus. De huid is wel intakt.
Het klinisch beeld is voor een ervaren arts dermate herkenbaar dat geen aanvullende onderzoek nodig zijn. Eventueel kan het zinvol zijn om nader inwendig onderzoek te verrichten of er ook sprake is van aambeien.

Wat is de behandeling?
Een peri-anaal thrombose geneest spontaan in 1 a 2 weken. Echter de kans bestaat er een geplooide anus of mariske overblijft. Eventueel kan met een kleine chirurgisch ingreep de trombus worden verwijderd. Dit geeft dan snel verlichting van de pijnklachten.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment