Periorale dermatitis (clownseczeem)

Er zijn rode kleine bultjes vooral rond de mond en op de kin. Soms word huid daarbij ook rood. De lippen zijn niet aangedaan.

 

Wat is dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ (dermatitis = ontsteking van de huid, perioralis = rond de mond). De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.  Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Image  Image

foto's: twee vormen van clownseczeem: rond de mond (links) en rond de ogen (rechts)

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis, maar soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn. Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken. Corticosteroïdpreparaten die voor astma worden geïnhaleerd, kunnen ook dermatitis perioralis veroorzaken. Dermatitis periocularis ontstaat meestal door gebruik van hormoonzalven in de ogen of op de oogleden.

Niet in alle gevallen van dermatitis perioralis is er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Soms kunnen cosmetica een rol spelen, vooral foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Wat zijn de verschijnselen?
Dermatitis perioralis ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea (zie de folders over deze huidziekten).
In het algemeen jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In het algemeen kan de diagnose worden gesteld op grond van de kenmerkende afwijkingen. Het is meestal niet nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt).

Wat is de behandeling?
Het belangrijkste is dat het gebruik van de corticosteroïdcrème of -zalf wordt gestopt. Hetzelfde geldt voor make-up. Het is belangrijk zich te realiseren, dat het stoppen van de hormooncrème vaak wordt gevolgd door een duidelijke verergering van de huiduitslag. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw worden gebruikt! Meestal wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Soms wordt eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruikt om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen. Ook worden vaak antibiotica in de vorm van tabletten voorgeschreven. Dat zijn meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!

Wat zijn de vooruitzichten?
Na genezing komt dermatitis perioralis meestal niet meer terug. Het plaatselijke gebruik van corticosteroïden en vet- of oliebevattende cosmetica wordt afgeraden, want daardoor zou de aandoening kunnen terugkeren.

 

© Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie - Versie 08-04-2019

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 
                                

Deze folder is een uitgave van de                 

                                                             
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

 

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Tea tree
geschreven door Leonie , 20-03-2018

Ik ben van clownseczeem afgekomen door Tea tree olie te gebruiken. Het schijnt dat dit type eczeem veroorzaakt wordt door huidmijt die zich nestelt in je talgkliertjes, vandaar de rode bultjes. Tea tree dood de mijt. De mijt leeft vd vetten en oliën in de huid, daarom dat vette en olie-achtige crèmes het alleen maar erger maken. (Behalve tea tree) Gebruik niet teveel olie want het droogt je huid uit. Evt heeft het merk BeauCare vd lijn van dr Baumann ook een crème met Tea tree, deze is iets milder voor de huid en werkt erg goed. Je kunt deze crème alleen kopen bij een schoonheidsspecialist, het wordt niet in de winkel of online gekocht. Clownseczeem moet je wel behandelen, want het gaat niet vanzelf over en je kan er jaren mee rondlopen. Behandeling met Tea tree heeft even tijd nodig, een paar weken voordat alles weg is. Maar na 1,5 week zag het er bij mij al een stuk schoner uit terwijl ik er toen al een half jaar mee rondliep


Clownseczeem rond ogen en op oogleden
geschreven door Heidi , 01-11-2016

Hallo,

Ik ben vandaag bij de huisarts geweest en heb te horen gekregen dat ik clownseczeem heb. Nu heb ik hydrocortisonzalf en cetomacrogolcrème met 20% vaseline voorgeschreven gekregen. Nadat ik zelf wat ben gaan zoeken op internet (onder andere dus op deze site) twijfel ik heel erg of dit wel gaat helpen of juist averechts gaat werken. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.


foundation
geschreven door Joline , 23-10-2014

Wat ben ik blij dat ik eindelijk een forum als deze ben tegengekomen in mijn eigen zoektocht naar producten die helpen!

Ik heb een aantal dingen gelezen en wil na het lezen van het succesverhaal eens de producten van Avéne proberen. Mijn huid is momenteel redelijk rustig maar niet onder controle. Ik gebruik nog steeds die metronidazol zalf en daarbij Weleda huidcrème amandel light en foundation van dr. Hauschka. Vroeger smeerde ik foundation van Lóreal op mijn gezicht, maar ik merkte dat dit de boel verergerde, rommel dus.
Nu lees ik op elke site dat je geen vette of olie bevattende crèmes op je gezicht mag smeren wanneer er sprake is van periorale dermatisis, maar dat zijn beide producten (Weleda en dr. Hauschka) dus wel. Voordat ik bij de foundation van dr. Hauschka kwam, heb ik een op water basis foundation van Chanel geprobeerd, maar dit was geen succes. die van dr Hauschka lijkt het niet te verergeren. Ik twijfel over de crème van Weleda: het is op natuurlijke basis, maar bevat dus ook oliën die van nature voorkomen in amandelen.
Na het lezen van dit forum ga ik vandaag de crèmes van Avéne kopen bij de Mediq Apotheek, ik ben benieuwd.

Is er iemand die nog meer tips of adviezen heeft rondom het gebruik van gezichtscrèmes en vooral foundations??


clown eczeem genezen
geschreven door Laila , 19-06-2014

Ik heb er ook last van gehad en van alles geprobeerd. Van pillen antibiotica tot crème. Wat bij mij het beste hielp is sudocreme en in de ochtend en avond reinigen met pure appelazijn op een watje. Het droogde lekker uit en de rode vlekken waren binnen twee dagen weg. Ik smeerde het zeker 5 keer per dag en s'nachts wanneer ik wakker werd een keer. Hoop dat ik jullie hiermee kan helpen.


dermatoloog
geschreven door Mrtina , 25-03-2014

Hallo allemaal
Hier mijn verhaal. Ik hoop dat het iemand kan helpen.
Ik heb altijd al een gevoelige huid gehad. Daarom ben ik drie jaar geleden met de la Roche Possay Tolleraine crème gestart. Daar zou bijna niets in zitten.Maar wat blijkt nu ..
Er zit als nog zoveel in dat het bij sommige mensen uitslag kan gaan veroorzaken... De vreemde uitslag die vorig jaar dus op mijn gezicht ontwikkelde en uiteindelijk atopish eczeem bleek te zijn blijkt is dus hierdoor te zijn ontstaan (en ik maar vrolijk smeren :/ ).
Destijds bij de dokter wist ik dit nog niet en zij schreef me een middel voor dat ik vervolgens te lang heb gebruikt terwijl ik ook Tolleraine bleef smeren. Eindresultaat was dus Dermatitus..
De dokter schreef me vervolgens protopic voor. Wat me na twee dagen weer een schone huid gaf. Dit was echter van zeeeer korte duur en toen kwam het dubbeldik terug in de vorm van dermatitis die je op de plaatjes ziet. Al zorgde de protopic gelukkig wel dat het binnen de perken blijft qua roodheid en bubbeltjes.
Ik heb dit alles vandaag met een dermatoloog samen gepuzzeld. Vanavond begin ik daarom met een metronidazole dagcrème.
Wat ik bij de dermatoloog leerde was dat de behandelwijze sterk afhangt van de ontstaanswijze, de gebruikte producten, en je eigen huid type. Ik moet bijvoorbeeld stoppen met protopic omdat het veel te vet is voor mijn huid. Mijn advies is dus om alles mee te nemen dat je smeert en wat je gesmeerd hebt. Dit is de beste manier om tot een goed behandelplan te komen.
En nu.. rest mij niets dan opnieuw braaf te gaan smeren.
Succes allemaal met de strijd tegen deze vervelende aandoening.


...
geschreven door chantal , 22-03-2014

een paar jaar geleden schreef ik ook al iets over mijn periorale dermatitis, nu even een update.
Na jaren er tegen vechten ben ik er nu eindelijk al maanden vanaf.
Ik ben een half jaar geleden gestopt met het eten van gluten (om een andere reden)
en sindsdien zijn er wonder boven wonder geen bultjes meer, geen branderig gevoel meer, zo fijn!!
Dit lijkt in mijn geval dus de oplossing!


dermatitis perioralis
geschreven door Charlotte , 23-04-2013

Ook ik heb deze aandoening gehad.

Door de huisarts ben ik toen doorverwezen naar een huidarts, die me cortisonenzalf voorschreef.
Dit maakte het veel erger. Ik ben teruggegaan naar de huidarts die me toen sterkere cortisonen zalf voorschreef, waarna mijn gezicht ontplofte.
Het zat toen naast mijn mond ook opeens op en naast mijn ogen!

Mijn moeder was ooit zo verstandig geweest om naar aanleiding van een artikel/tv programma? een nummer en adres te noteren van ene Pieter van Vliet, voor het geval een van haar kinderen ooit huidproblemen zou krijgen.

Ik ben naar hem toe gegaan en heb van hem een hayoun-peeling gekregen. Na deze pealing ging mijn hele gezicht vervellen en zijn de bultjes nooit meer teruggekomen in deze vorm.
Ik heb nu alleen heel af en toe een enkel bultje dat terugkomt, als ik regelmatig crèmes op smeer. Ik kan momenteel wel elke dag dagcrème opsmeren, zij het biologische.

Ik hoop dat dit jullie ook kan helpen!! Ik zou heel ongelukkig zijn geweest als het toen niet was weggegaan en begrijp wat jullie door moeten maken!!


Henriette groene leem
geschreven door nayara , 02-03-2013

Hoi Henriette,
ik las je berichtje over groene leem. Ik gebruik het masker alwel, maar ik vroeg me af welke vriant jij drinkt? hoe heet deze en waar kun je die halen?
gr nayara


Inderm
geschreven door Riette , 09-12-2012

Ik lees allemaal ervaringen met periorale dermatitis maar lees nergens dat iemand Inderm heeft gebruikt hier tegen. Bij mij hielp dat heel goed! De huisarts heeft me dit voorgeschreven. Ik had het bij mijn neus/lippenplooi en de kin. Paar druppels Inderm op een wattenschijfje 's morgens en 's avonds deppen op de aangedane plekken en het was na 1 potje helemaal weg. Als ik weer reinigingsmelk en dagcreme gebruik komt het na een tijdje weer terug maar niet zo erg meer als in het begin. Ik gebruik dus nu wel dagcreme, maar smeer het niet op mijn kin, dan hou ik het onder controle. Dat vind ik wel heel jammer want ik ben schoonheidsspecialiste en ik kan niet eens lekker mijn gezicht helemaal reinigen en insmeren.


tips
geschreven door Miek , 26-11-2012

Ik heb het een jaar of 5. Begon rondom de neus, werd gezien als een schimmel en daarna als acne. De middelen die ik kreeg hiervoor werkten niet of averecht. Na een periode van stress ontplofte het helemaal van de neusvleugels tot aan de kin en ogen... joepie! Zelf ontdekt dat het periorale dermatitis was door het kenmerkende uitslag-vrije randje om de mond, dokter pakte er een boek bij en beaamde het. Ik kreeg toen rozex antibiotica zalf, dit maakt het eest erger en daarna werd het langzaam beter. Nu na 3 maanden is het heel rustig! Ik ben blij!

Ook ben ik naar een homeopaat gegaan, oorzaak volgens hem: antibiotica (van jaren geleden overigens)
Denk aan het volgende: Wanneer je antibiotica (pillen) gebruikt om de slechte bacteriën te doden (infectie in het gezicht), gaan er ook een hoop goede verloren (die je darmflora en je afweer tegen slechte bacteriën regulieren). Met een kuur gaat het inderdaad weg, maar kijk uit dat je je darmflora weer op pijl maakt. Dit kan door het slikken van probiotica bijvoorbeeld! Komt de uitslag na een antibioticakuur weer terug, dan is dit voor jou dus niet de oplossing en doe je meer kwaad dan goed, een vicieuze cirkel. (>> slechte bacteriën gaan dood, maar goede ook, slechte komen terug, kuur, bacteriën dood, goede en slechte...)

Wat helpt voor mij:
- wellicht de korreltjes van de homeopaat
- geen (matig) suiker, geen (matig) zuivel, matig alcohol (vooral rode wijn). Suiker is een voedingsbodem voor bacteriën. Zuivel is een slechte vriend wanneer je huidproblemen hebt.
- chlorella tabletjes
- orthiflor probiotica
- geen broeierig weer (zoals nederlands zomerweer)
- weinig douchen (droogt mijn droge huid nog meer uit)
- shamphoo zonde SLS! Zeer slecht voor je huid
- tantpasta weleda zonder fluoride
- geen parfum
- gezicht altijd deppen en niet schuren
- niet pulken
- niks! smeren tot het rustig is, behalve de rozex zalf. Schilfers en rood inderdaad, je voelt je Kl*ote inderdaad.
- ook niet reinigen met spulletjes, je huid is kapot, niet vies! gewoon wat water en dat kan al heftig zijn.
- grote zonnehoed op en ogen dik opmaken om af te leiden... En dan natuurlijk met de remover weer uitkijken

Ik heb het nu inmiddels weer alleen rondom mijn neusvleugels, daar kan ik mee leven maar ik hoop dat het ooit helemaal verdwijnt! Maar ik blijf me (zo nu en dan) houden aan het dieet en heb alle make-up de deur uit gedaan. Nu mijn huid rustig is ga ik Undercover Skincare proberen als verzorgingsproduct. Ze hebben ook zonnebrandcrème zonder parfum voor het gezicht.


Last van Rosacea?
geschreven door Gideon , 10-10-2012

Dag allemaal,

In het kader van mijn extra onderzoek aan de HvA in Amsterdam doe ik in opdracht van de HvA en een externe organisatie onderzoek naar Rosacea in Nederland. Zoals algemeen bekend zijn er weinig oplossingen voor Rosacea. Door middel van dit onderzoek wil ik het probleem duidelijk in kaart brengen en kijken of er harder gewerkt kan worden aan een oplossing.

Je doet me dus een groot plezier door deel te nemen aan de enquête. Dus heb je regelmatig last van Rosacea? Vul dan mijn enquête in. De enquete is anoniem.

Tevens maak je kans op een Bol.com cadeaubon t.w.v. €25,- !

Alvast hartelijk dan voor het invullen van de enquête.

www.thesistools.com/rosacea


dermatitis
geschreven door Ro , 22-08-2012

Hallo allemaal,

Ik ben na 5 jaar hormooncreme smeren op mijn gezicht 9 dagen geleden gestart met de behandeling van dermatitis. (antibiotica creme en pillen voor 6 weken) Ik moet eerlijk zeggen dat ik het extreem moeilijk vind om het vol te houden. Dit omdat ik echt een ontzettende droge huid heb en het gevoel heb dat mijn gezicht continu in de brand staat. Heeft een van jullie ook deze ervaring gehad met de antibiotica creme? De schilfers staan inmiddels over mijn gehele gezicht te pronken en ik durf ook echt de straat niet op zo... Hoe lang heeft het bij jullie geduurd voordat het allemaal wat rustiger was?


geen eczeem meer op mijn kin
geschreven door Kim , 16-05-2012

Ik wil hier ook even mijn verhaal delen in de hoop dat iemand hier iets aan heeft.
Ik heb ook jaren met uitslag/eczeem op mijn kin rondgelopen. In eerste instantie heb ik een vloeibare antibiotica gekregen die ik plaatselijk aan moest brengen, maar dit maakte het alleen nog maar erger. Daarna heb ik hormonen zalf gekregen. Hiervan werd de jeuk minder maar werd de uitslag niet minder en werd mijn huid alleen maar dunner en ging deze ook heel snel bloeden. Ik schaamde me verschrikkelijk. Mensen keken me aan alsof ik vies was. Althans dat idee had ik zelf. Ik ben toen via een kennis bij een schoonheidsspecialiste terecht gekomen. Zij heeft mijn eczeem toen bekeken en heeft mijn toen een microdermabrasie behandeling gegeven. Daarna was mijn kin ontzettend rood en gezwollen. Ze heeft toen een kalmerend ampul erop gedaan en een masker aangebracht. Dit een kwartier laten zitten en daarna was de roodheid bijna verdwenen tot mijn grote verbazing. Ze heeft mijn toen een reinigingsmelk en een dag en nachtcreme mee naar huis gegeven om vrijblijvend te proberen. Ik mocht mijn gezicht ook absoluut niet meer met water wassen. Dit om uitdroging en irritatie te voorkomen. Ik moest mijn oog make-up met oog pads verwijderen. Dan de reinigingsmeld aanbregen en dit voorzichtig eraf halen met een vochtig washandje en dan insmeren met dag of nachtcreme. Dit heb ik 4 weken gedaan. Toen ben ik teruggegaan en mijn kin was al stukken beter. Toen heb ik weer een behandeling gehad. Dit hebben we 3 keer achter elkaar herhaald. Inmiddels ben ik ongeveer 2 jaar verder. Ik ben uitslag/eczeem vrij. Heel af en toe heb ik nog wel eens een plekje maar dan weet ik dat het weer tijd is voor een behandeling. Dit is nu meestal 1 keer in het half jaar. Ik gebruik wel nog steeds de reinigingsmelk en de dagcreme. Alleen in de winter gebruik ik ook de nachtcreme omdat mijn huid dan wat droger is. Ik doe met deze producten ongeveer 3 maanden, dus ik ben niet duurder uit als met een creme van de drogist. Ik merk als ik een andere creme koop dat de uitslag/eczeem direct binnen een dag of 2 terug komt. Ik zeg niet dat dit voor iedereen een uitkomst is maar voor mijn is dit echt een geschenk uit de hemel geweest!


...
geschreven door lou , 13-05-2012

Ik heb antibioticazalf gekregen van de dokter! Maar ging niet beter.
Ik ben er weer mee gestopt en gebruik nu gezichtslotion cleansing van de kruidvat ( eigenmerk) intensieve en vverfrissende reiniging met aloë vers en pro-vitamine B5, vochtinbrengend.
Ik maak het met een watteschijfje goed schoon en ga twee keer op een dag met een doordrenkt watteschijfje met de gezichtslotion kwartier ( soms van pauze tot pauze op tv) met het watteschijfje gedrukt op de plekjes op de bank zitten.
Soms prikt het em beetje of wordt het warm.. Maar vast ok schoon!
Binnen en week is het al en wereld van verschil. Zo veel beter al! Het valt gewoon al bijna niet meer op en dat na 1 week!!!


Binnen twee weken verlost..
geschreven door Annemijn , 04-04-2012

De laatste reactie is inmiddels al van 2008 zie ik.. Toch wil ik hierbij graag mijn bijdrage leveren.
Mijn huid is altijd al redelijk vochtarm/droog en gevoelig geweest, daardoor dus meerdere crèmes geprobeerd. Hierdoor heb ik altijd wel een redelijk gaaf gezicht kunnen behouden echter na een tijdje merkte ik soms dat een bepaalde crème niet goed meer aansloeg waardoor mijn huid rood kleurde na smeren of nog droger aanvoelde, Tot mijn huid recentelijk rare (rode) vlekkerige kleine bultjes vertoonde rond de mond. Nog dikkere crème erop smeren maakte het alleen maar erger... helemaal in paniek natuurlijk. Met make-up zoveel mogelijk proberen te verdoezelen en op internet gaan lezen. Gevonden Dermatitis perioralis en geen leuke genezingsresultaten zo te zien, Geen crèmes of make-up meer??? Daar moest toch een andere oplossing voor te vinden zijn?

Dan maar zelf wat proberen voordat ik eventueel de huisarts bezoek. Als eerste goed concentreren op het probleem zelf. de ontsteking van de huid. Direct gestopt met crème op de bewuste plekken en alleen met water gereinigd. Vervolgens de bewuste plekjes op de huid met Stiemycin Erytromycine applicatievloeistof van Stiefel (25 ml) gedept. (Deze had ik toevallig nog staan en is een ontstekingsremmer, via de huisarts verkrijgbaar). De eerste stap was gezet en het gaf een goed resultaat (na een aantal dagen zonder make-up en aanstippen verdween de uitslag geleidelijk helemaal. Dan nu stap twee.. het zien weg te houden van de aandoening en toch de huid goed voeden. Mijn crème (Biodermal gevoelige huid) voldeed niet meer dus op zoek naar iets anders. In het verleden had ik al eens gebruik gemaakt van Avéne wat een heel goed resultaat gaf maar mij destijds door verhuizing niet makkelijk meer te verkrijgen was. Toch maar weer eens op zoek naar Avéne, en warempel een stad verder via een apotheek verkrijgbaar. Heb gekozen voor de meest voorzichtige versie speciaal voor de allergische huid Tolérance Extrême crème D.E.F. en voor de nacht de iets rijkere versie Crème nutritive compensatrice Riche (gevoelige, vochtarme huid). Dit product is echt een weldaad voor je huid. Voor mij werkten beide stappen perfect en ben helemaal van de Dermatitis perioralis af. Mochten de plekjes weer terugkomen dan zal een paar keer aanstippen waarschijnlijk al voldoende zijn. Probeer alleen wel je foundation een beetje te matigen en je huid goed te blijven reinigen met bijvoorbeeld oogolie van de Hema (Dit verwijderd al je make-up, zowel ogen als huid, is zeer zacht en er zitten geen huid-onvriendelijke stoffen in).
Mijn huid is weer zo rustig als voorheen


Periorale dermititis
geschreven door Femke , 16-02-2012

Hallo allemaal,

Omdat ik hier zoveel wanhoop verhalen las toen ik net clownseczeem kreeg werd ik zo ontmoedigd dat ik dacht dat als het bij mij beter ging dat ik dat dan zou laten weten op dit forum. Bij deze:

Een jaar geleden kreeg ik eczeem rond mijn mond waar ik hormooncreme voor voorgeschreven kreeg en binnen drie dagen was het weg. Een paar maanden later kreeg ik een klein rood plekje boven mijn lip en dat heb ik toen ook weggesmeerd met die hormooncreme. Maar het plekje ging niet echt weg en breide zich steeds een beetje uit waardoor ik bleef smeren om het onder controle te houden. Ik kreeg steeds meer van dat soort kleine plekjes maar ik kon vaak niet goed zien of het een puistje was of een eczeemplekje en ik bleef daar steeds hormooncreme op smeren. Uiteindelijk heb ik dus wel anderhalf jaar hormooncreme rond mijn mond gesmeerd (met tussenpozen) en van de ene op de andere dag werden de plekjes heel erg en kreeg ik er steeds meer. Dus ik naar de dermatoloog die het direct herkende als periorale dermititis en mij voor 3 maanden antibiotica (minocycline) voorschreef. Ze waarschuwde dat het de eerste week erger zou worden en geloof mij dat was ook zo! Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen zo erg was het maar na twee tot drie weken begon ik verbetering te zien en na 5 weken was het nagenoeg weg met wel een nog wat rode huid. Nu zijn we 2 maanden verder en ziet mijn huid er weer goed uit al zijn de aangedane plekken wel nog heel droog, ook omdat ik er geen creme op mag smeren.

Maar voor iedereen die zich zorgen maakt: Minocycline + huid 1x per dag wassen met lauw water + verder niets op de huid smeren en nooit meer hormoonzalf gebruiken, en dan komt het echt goed!

Wel nog even afwachten wat er na de antibiotica kuur gebeurd maar dat laat ik nog wel weten.

Groet, Femke


Grahams eczeemcreme
geschreven door Dewi , 02-02-2012

Beste mensen,

Ik ben ook al een tijdje aan het sukkelen met de dermatoloog die van alles voorschrijft waar je totaal niks aan hebt.
Ik ben Grahams tegen gekomen op internet en die hebben een nieuwe crème, eczeem crème.

Ik ben er binnen een week bijna helemaal vanaf en ik had het zo erg dat ik de deur niet uit durfde bang dat mensen me aan zouden gapen!

En nu mooi gaaf huidje, het is wel aan de prijzige kant maar het is het dubbel en dwars waard!

Succes


Photodynamische therapie
geschreven door Dewi , 02-12-2011

Photodynamische therapie word in Amerika gebruikt bij oa clownseczeem misschien een alternatief? Als niks helpt zal ik het zeker gaan bespreken met de dermatoloog.


toch hormonen?
geschreven door sylvia , 26-11-2011

hoi allemaal!
ik google me suf over periorale dermatitis, ik ben net 20 en heb het ook sinds ongeveer 5maanden. inderdaad ook eerst hydrocortison voorgeschreven gekregen maar ik merkte zelf al snel dat het niet werkte dus ben er vrij snel weer mee gestopt. gelukkig was de praktijkverpleegkundige het met me eens en gaf ze toe dat ze me geen hydrocortison voor had mogen schrijven, nu heb ik metrodinazol gekregen.
verder heb ik zelf nog vanalles geprobeerd; vaseline, vaseline met aloe vera, pure aloe vera, creme voor atopisch eczeem, geen tandpasta met fluoride meer, geen varkensvlees, geen paprikapoeder.. niets helpt echt.

waar ik zelf wel baat bij heb is honing. voor het slapengaan even 10minuutjes honing op de rode plekken en daarna weer afspoelen. het voelt dan een stuk zachter aan maar is absoluut geen wondermiddel.
ook heb ik nu metrodinazol sinds een paar dagen, ik kan nog niet zeggen of het echt werkt.

de reden van mijn reactie is het volgende; ik was vandaag bij rozemarijn&thijm en daar werkte een vrouw die gespecialiseerd is in drukpuntmassage. zij vertelde me dat op de plekken waar ik uitslag heb (rond mijn mond, vooral onder de neusvleugels en aan de zijkanten van mijn kin) de drukpunten voor de hormoonhuishouding zitten. ze denkt dus dat mijn periorale dermatits te wijten is aan een verstoorde huishouding! nu kan ik me daar wel in vinden, het verklaart waarom mijn uitslag juist alléén maar op die plek zit en waarom het niet weggaat met een normale hormooncreme (want het is geen 'normale' eczeem),
ze had ook een oplossing; teunisbloemolie in de vorm van pilletjes. deze brengen balans in je hormoonhuishouding (ook geschikt voor vrouwen die last hebben van de overgang of een heftige menstruatie) en ik weet zeker dat ik dit ga proberen! ook vond ik op engelse fora heel veel vrouwen die na hormooninjecties en andere toepassingen met hormonen periorale dermatits kregen! ik ben er van overtuigd dat er een verband is tussen hormonen en periorale dermatitis.

wanneer de metrodinazol niet werkt ga ik zeker de teunisbloemolie proberen, ik hou jullie op de hoogte!


Ook clownseczeem
geschreven door Dewi , 20-11-2011

Ik heb net als jullie al die vervelende huidproblemen en ik heb ook jarenlang hormoon smeersels gebruikt omdat er de verkeerde diagnose was gesteld. Dit jaar was ik het zat na al die jaren voor clown te hebben gelopen. Ik heb een tijdje grahams gebruikt het is best prijzig en het geneest niet maar het onderdrukt wel en ik heb er echt een gaaf huidje van gekregen maar zo nu en dan komt het toch weer terug en je moet echt flink blijven smeren binnen een paar dagen en 2 weken moet je wel verandering zien, ze hebben ook een olie die je kan eten of drinken die heb ik nog niet geprobeerd. Succes iedereen en bedankt voor alle posts en goede raad! Lieve Groetjes Dewi


Groene leem en tea tree
geschreven door Annouschka , 27-10-2011

Hallo,

net zoals velen heb ik sedert een aantal maanden periorale dermatitis. Het begon met een soort van koortsblaasje naast m'n lip dat wegging en telkens terugkwam op een andere plaats (had telkens maar een stuk of 3 pukkeltjes).
Omdat het bleef aanslepen, aan mijn huisarts getoond, die schreef me dalacin lotion voor. Ik heb het 2 dagen gebruikt en stond over de helft van mijn kin vol met etterkorsten en pd.
Een dermatoloog gecontacteerd en ik kreeg een anitibiotica voorgeschreven voor 2 weken(ik ben allergisch aan penicilline dus dat was geen optie) en Rosex creme.

De etterkorsten verdwenen maar de pd werd alleen maar erger, het begon ook rond m'n neus te zitten en ik zag er echt uit als een monster vond ik (ik ben 31 jaar en het is echt geen zicht)

De dermatoloog opnieuw gecontacteerd en hij schreef me 4 weken antibiotica voor. Ondertussen was ik al zelf gaan zoeken op internet en kwam hier de ervaringen terug van mensen die groene leem gebruikt hadden.
Ik vroeg hem daar achter maar hij lachte me vierkant uit

Ik ben de antibioticakuur niet gestart (omdat ik de vorige keer al zo last had van m'n spijsvertering) maar ben een natuurwinkel binnengestapt achter groene leem. Ben verder nog aangeraden geweest van de mevrouw die de winkel uitbaat om koniginnebrij en een natuurlijk middel dat de hormonenhuishouding terug in evenwicht brengt; bij te nemen ( het heet Essential Woman, zwart flesje met grote zwarte pillen in)

We zijn nu een dikke 2 weken verder en ik moet zeggen dat het werkt!
Ik leg 's morgens en 's avonds een maskertje op de pd, reinig mijn gezicht met tea tree waslotion en doe na de groene leem tea tree zalf op.

Ik moest zondag naar een verjaardag en had me gesminkt, dus het is wel terug ietsje erger geworden dan voorheen maar al een heel verschil met wat het geweest is!

Nu had ik een vraag aan de andere mensen of aan de dermatoloog.
Ik heb aan m'n neus enorm last van kloven nu (door gebruik van tea tree of die groene leem?? Ik weet het niet). Hoe behandel ik die best?
Ik ben bang om er iets aan te smeren, ben bang dat het terug erger zou worden....


Periorale dermatitis
geschreven door Sharon , 22-10-2011

Begin dit jaar had ik plots kleine, rode, jeukende plekjes rond mijn mond, heel lelijk. In het begin dacht ik dat het normaal was, een beetje uitslag, wie heeft er dat eens niet? Het ging maar niet voorbij, het verbeterde niet maar verergerde niet. Toch maar eens naar de huisarts : hij zei : het zijn puistjes (al dat ik een heel ander zicht heb op puistjes namelijk rood, dik, etterig,..) hij schreef me een of andere zalf voor, het beterde aan geen kanten. Dan maar eens naar een andere huisarts : diagnose wist hij niet maar hij schreef me antibiotica voor Tetralysal en cortisonecréme. Na een maand dat te nemen en te smeren was het veel verbeterd, nog niet helemaal weg, maar toch sterk verminderd. Ik moest tijdens die kuur wel stoppen met mijn pil, die AB zou de werking van de pil ferm minderen. Daarna terug begonnen met mijn pil en een hele zomer ok maar nu is het teruggekeerd sinds een maand. Terug jeuken, bubbels, rood, en erger en erger worden. Deze week terug naar een andere huisarts geweest. In 5 seconden wist ik mijn diagnose : Periorale dermatitis. Nu heb ik terug dezelfde antibiotica en rosex créme. Ik zei dat de vorige arts mij cortisone had voorgeschreven en dat ik dat soms nog aanwreef en ze zei dat ik dat zeker niet meer mag doen! Dat de uitslag daarvan verergert!
Nu heb ik dus Tetralysal en Rosex, hopelijk werkt deze combinatie wel.
Enige nadeel is nu dat ik terug moest stoppen ben met de pil. Maar wat is een maand? Zolang die uitslag maar verdwijnt want het is echt ambetant. Het begint nu winter te komen en ik heb al zo'n bleke huid, dan valt dat nog meer op.

Ps : zonnebank mag NIET! ik had ook al paar keer onder zonnebank geweest voor de diagnose was gesteld, ik dacht van : het zal uitdrogen en zo verdwijnen maar dat mag zeker niet!

Groetjes,
Sharon


cortisone verslaving
geschreven door Maarten , 28-09-2011

Hallo ik ben Maarten en heb al een tijdje last van brubbeltjes boven mijn oog, het ziet er niet uit. Ik ben terug naar de dokter gegaan en deze schreef me een nog zwaardere cortisone zalf voor, na een tijdje stond ik helemaal vol rond men rechter oog. Ik wist toen al dat het door cortisone kwam, ik ben toen terug gegaan naar de huisdokter en die beaamde dat het van de cortisone kwam en verwees me naar een dermatoloog. Deze bevestigde de vermoedens en vertelde me dat dit een cortisone verslaving was. Je smeert cortisone, de toestand word ietsje milder maar als je stopt word het nog erger, wat doe je dan, je smeert meer cortisone en meer en meer.

Nu heeft de dokter gezegd, ook al word het erger, geen cortisone meer smeren. Ik heb Tetralysal(Antibioticum) voorgeschreven gekregen en een zalfje zonder cortisone. Ben al een week gestopt met cortisone te smeren en neem paar dagen Tetralysal aan het nemen. Ik moet zeggen dat het nu al beter word en hoop binnen een paar dagen er zogoed als vanaf te zijn.

Dit is een zeer vaak voorkomend probleem!!! Wat je zeker moet doen is stoppen met cortisone smeren en als het weg is en komt daarna zomaar terug moet het onderliggend probleem onderzocht worden. En niet terug cortisone beginnen te smeren, want dan kom je weer in die lus te zitten smilies/smiley.gif .


Roaccutane
geschreven door Anke , 11-09-2011

Ik heb inmiddels al een jaar last van clowsexceem. Het gekke is dat ik al een jaar geen creme of makeup op mijn gezicht doe, en ik heb nog nooit hormoonzalf gebruikt.
Ik heb vanalles geprobeerd. Het laatste was de antibioticacuur in combinatie met metronidazol (savonds) en erytromycine (sochtends) maar het geneest niet.

Nu hoorde ik van mijn dermatoloog dat roaccutane zou kunnen helpen. Echter dit is een zwaar middel met veel ernstige bijwerkingen. Heeft iemand ervaring met roaccutane?


clownsexceem
geschreven door Roel , 26-08-2011

Hallo,
Ook ik heb hier tijden mee gelopen en van alles geprobeerd. Niets hielp; ook de zalfjes van de huisarts gaven geen verbetering. Nu moet ik wel zeggen dat ik medicijnen gebruik voor hoge bloeddruk, en dat deze medicijnen het rode waarschijnlijk nog roder maakten.
Maar sinds enige tijd breng ik 's avonds wat Lindehoning aan. Gewoon uit de pot honing (bewaard in de koelkast) en dep 's ochtends de rode plekken met (onverdund) appelazijn en ik ben nu na een aantal weken van die vreselijke rode plekken af. Er is haast niets meer te zien!!! Het zal misschien wel niet bij iedereen helpen, maar voor het geld hoef je het niet te laten en je kunt het altijd proberen.


dermatitis periorales
geschreven door Renske , 06-08-2011

Hoi allemaal,

Ik ben 18 jaar oud, ik heb sinds 9 maanden dermatitis periorales.
Ik heb vroeger exceem gehad, daar ben ik nu eigenlijk helemaal vanaf.
Ik heb sinds mijn 14e altijd wel last van mijn mond gehad, droog en rood.
9 maanden geleden kreeg ik uitslag rond mijn mond, rode bultjes, vocht en het brandde.
Toen ben ik naar de dokter gegaan en die zei gelijk dat het dermatitis periorales was.
Ze heeft me toen gelijk een antibioticakuur voorgeschreven, ik kreeg doxycline. En vasaline cetomacrogolcreme met 20% vasaline om erop te smeren.
Vanaf dat moment werd het gelijk minder en 5 dagen later was het zo goed als weg.
Ik moest toen de kuur afmaken maar ongeveer anderhalve week nadat ik gestopt was met de antibiotica kwam de uitslag ewer net zo hard terug.
Ik weer naar de dokter en ik kreeg weer een kuur die gelijk hielp, nou daarna weer het zelde verhaal, kwam weer terug weer antibiotica.
Maar ze verwees me wel door naar de dermatoloog, die wilde graag met eigen ogen zien hoe de uitslag eruit ziet, omdat ik ook bultjes op mijn gezicht en in mijn nek krijg. Toen ik het liet zien zei ze wel dat het dermatitis periorales was. en ik kreeg weer doxycline, na die kuur moest ik beginnen met efracea, dat slik ik nu nog. Ook kreeg ik vasaline carbomeercreme omdat die creme wat luchtiger is. Zolang ik antibiotica slik is het weg. Ik heb wel veel jeuk en het is wel schaal, alleen de erge uitslag is er niet. Ik moet wel weer terug naar de dermatoloog omdat ik niet voor altijd antibiotica kan slikken.
Ik heb ook een allergietest gehad, voor contact stoffen. daar kwam uit dat ik allergisch ben voor lanoline(wolvvet) dat zit in heel veel producten, ook in lippenbalsem, cosmetica etc. Het hoeft niet zo te zijn dat ik daardoor dermatitis heb maar ik probeer geen lanoline meer te gebruiken.
Een paar weken geleden was ik op vakantie in portugal, daar ging het supergoed met mijn huid, ik weer niet waardoor precies, ik denk door de zee en het klimaat daar ofzo. zodro ik thuis was ging het weer slechter.
Ik hoop dat er een oplossing komt zodat de uitslag er zonder antibiotica er ook niet meer is!


...
geschreven door Nicolle , 28-07-2011

Hallo. Ook ik heb sinds enkele maanden POD. Het begon met enkele bultjes rondom mijn neus. Ik heb verschillende cortisonezalfjes gesmeerd en de eerste weken werd het wel beter maar daarna hielp het niet meer. Toch maar een bezoekje aan de dermatoloog gebracht en deze stelde POD vast. Ik kreeg direct een antibioticakuur voor vier weken (Tetralisal, 300 mg, 's morgens en 's avonds) en een zalf die ik 's morgens en 's avonds moest aanbrengen (hierin zit 4% erythromycine). De eerste week was verschrikkelijk. Het werd veel erger dan het was (het leek wel alsof ik een apenkont rondom mijn neus had zitten) maar de dermatoloog had me hiervoor gewaarschuwd. Na twee weken was het ongeveer hetzelfde als de dag dat ik naar de dermatoloog ging. Nu ben ik 3 weken en 4 dagen verder en het is al veel beter. Over anderhalve week vertrek ik op vakantie naar Gran Canaria en omdat ik last heb van zonne-allergie haal ik normaal in de week voor vertrek een cortisonespuit maar ik durf nu niet goed omdat ik niet weet wat zo'n spuit met de POD doet. Als ik geen cortisonespuit haal krijg ik binnen enkele dagen bultjes over heel mijn lichaam. Heeft iemand ervaring met een cortisonespuit in combinatie met POD?


periorale dermatitis en cortisonespuit
geschreven door Nicolle , 28-07-2011

Hallo. Ik heb sinds enkele maanden last van POD. Zoals zovelen ben ik eerst begonnen met verschillende cortisonezalfjes. De eerste weken gingen de bultjes er nagenoeg van weg maar wat later werd het erger. Toch maar naar de dermatoloog gegaan en deze stelde dus POD vast. Ik kreeg direct een antibioticakuur (Tetralisal) voor vier weken. 's Morgens en 's Avonds een pilletje van 300 mg innemen. Ook moest ik iedere ochtend en avond een zalf smeren. In deze zalf zit 4% erythromycine. De eerste week was verschrikkelijk. Het werd veel erger dan het was (het leek wel alsof ik een apenkont rondom mijn neus had) maar de dermatoloog had me daarvoor gewaarschuwd. Na twee weken was het ongeveer hetzelfde als de dag dat ik naar de dermatoloog ging. Nu ben ik 3 weken en 4 dagen verder en het is al veel beter maar nog niet helemaal weg. Over anderhalve week vertrek ik op vakantie naar Gran Canaria en omdat ik last heb van zonne-allergie haal ik in de week voor vertrek normaal een cortisonespuit. Ik durf nu eigenlijk niet goed omdat ik niet weet wat zo'n spuit met de POD doet. Maar als ik geen cortisonespuit haal staat mijn hele lichaam binnen enkele dagen vol met bultjes. Heeft iemand hier ervaring mee?


Maanden later
geschreven door Trudie , 24-07-2011

Beste allen,

Een tijdje geleden heb ik mijn verhaal hier vermeld.Ook ik heb lastvan PD en heb daar via de dermatoloog efracea voor geslikt.
Ik ben daar acuut mee gestopt toen ik last kreeg van mijn darmen.
Dat is nu inmiddels ruim 8 maanden geleden en ik moet zeggen dat het nog steeds goed gaat.Het is vallen en opstaan maar wel zonder antibiotica. Ik gebruik alleen maar kariteboter en sinds een paar weken af en toe een vitamine E dag en nachtcreme. Daarnaast merkte ik dat bepaalde voedingsstoffen een negatief resultaat hebben voor mijn huid, zoals pittig eten, tomaten en zuivel.
Al deze produkten probeer ik zoveel mogelijk te laten staan, mocht het toch weer even erger worden dan smeer ik een of twee dagen
even fusidine-hydrocortisone creme om het proces te stoppen.
Overigens is abtibiotica echt heel erg slecht, stop je het ene kwaal ermee kan er een andere ergere kwaal ontstaan. Ik heb namelijk
sinds het gebruik van de efracea buikpijn. Inmiddels heb ik
een verwijzing voor de internist gekregen.
Ik wil niemand angstig maken maar er juist op wijzen dat huidproblemen ook door voeding of darmproblemen kunnen ontstaan. En dat door gebruik van AB je darmflora
verwoest word. Ik blijf angstig voor een grote uitbraak, al is het al maanden geleden.Ik weet nog hoe pijn mijn gezicht deed dat ik mijn kinderen niet eens kon knuffelen. Allen heel veel succes en syerkte met dit rot-aandoening.

All

Al


Zon en antibiotica
geschreven door A. , 16-05-2011

Wat ik ook nog even wou melden is dat bij mij zonlicht (of zonnebank) de uitslag verbetert. Vlak na het zonnebaden was de uitslag steeds iets roder (door de warmte), maar in de loop van de dagen erna meende ik een positief effect te zien. Dit was echter net het omgekeerde toen ik dagcréme gebruikte! Ook wil ik nog even zeggen dat antibiotica lichtgevoeligheid kan veroorzaken en dat misschien daarom zoveel mensen rapporteren dat zon de conditie lijkt te verergeren?
Bij mij heeft zonlicht dus net een positief effect sinds ik met alle niet-natuurlijke cosmetica gestopt ben (en ik neem ook geen antibiotica).

Groetjes,

A.


Natuurlijke producten
geschreven door A. , 16-05-2011

Veel van deze verhalen klinken mij ook bekend. Heb nu enkele maanden POD. Had eerst steeds een klein vlekje naast mijn mond, maar van de één op de andere dag was het enorm verergerd. Ik ben meteen op zoek gegaan naar alle mogelijke informatie over deze aandoening en door raad van verschillende mensen op te volgen heb ik de uitslag snel onder controle gekregen.
- ik smeerde soms wat cortisonecréme en die hielp, maar eens ik er mee stopte verergerde het enorm. Ik ben meteen gestopt met cortisoncréme! Dit stopzetten maakte de uitslag initieel veel erger, maar dit is iets waar je door moet. Je huid raakt verslaafd aan cortisonen en het verergeren van de uitslag is te vergelijken met afkickverschijnselen. Na een week of twee zie je een zeer sterke verbetering.
- ik gebruikte cosmetica. Bij deze aandoening is het heel belangrijk daar mee te stoppen: geen foundation, geen dagcréme, enkel WARM WATER (koud water maakt het ook erger) zolang de uitslag op zijn ergst is.
- wanneer de uitslag begint te beteren kan je je huid wat hydrateren met natuurlijke producten zoals pure biologische aloe vera gel of biologische calendula créme (deze laatste werkte bij mij zeer goed).
- ik ben volledig overgestapt naar 100% natuurlijke producten (tandpasta zonder fluoride, shampoo en reinigingsmelk zonder parabenen, paraffine, sodium laureth sulfaat en alle andere mogelijke chemische producten die schadelijk zijn voor de huid). Ik gebruikte voordien steeds een bekend merk uit de duurdere prijsklasse en ik sloeg bijna achterover toen ik de ingrediënten las. Er zaten verscheidene chemische stoffen in waarvan gedacht wordt dat ze zelfs carcinogeen zijn (zo zat er in mijn reinigingsgel aluminiumchloorhydraat, een kankerverwekkende stof). Heb meteen alles weggegooid.
- geen alcohol meer drinken (of zeer beperkt)! Een nachtje stevig drinken verergerde de uitslag bij mij aanzienlijk.
- ik drink nu geregeld brandnetelthee en groene thee, voor het zuiveren van het lichaam.

Nu, twee weken na de "uitbraak", is mijn POD bijna volledig weg, enkel nog een paar rode bultjes die wat hardnekkig zijn. Die zie je enkel maar van heel dichtbij, dus ik ben zeer blij met dit resultaat en hoop dat de laatste bultjes snel zullen verdwijnen.

Wat ik niet geprobeerd heb is appelazijn. Een beetje verdunnen met water en je gezicht mee indeppen zou ook helpen volgens een grote groep POD-patiënten.

Ik denk dat het verder belangrijk is te beseffen dat POD eigenlijk een symptoom is van een onderliggend gezondheidsprobleem. De huid weerspiegelt immers onze inwendige toestand. En ik geloof dat er zeer veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor het ontstaan van deze aandoening. Bij de ene is het misschien meer hormonaal, bij de andere door het afsluiten van de poriën met vette crémes. Ik denk dat er dus geen pasklare oplossing is die voor iedereen werkt. Maar hetgeen ik hierboven vermeld, hielp bij mij. Dus hopelijk zijn er nog mensen hier iets mee.

Nog iets, ik ben geen voorstander van antibiotica en ik wil jullie voor het gebruik hiervan waarschuwen. Zoals ik al zei, zijn er volgens mij uiteenlopende redenen voor het ontstaan van POD en die redenen zijn niet altijd bacterieel (een gist zou de uitslag ook kunnen veroorzaken, in dat geval heb je net probiotica nodig!! Bio yoghurt als masker leggen zou dan kunnen helpen!). Een ander probleem met antibiotica is dat het ook de goede bacteriën in je darmen doodt. Als je POD net door een spijsverteringsprobleem veroorzaakt wordt (en ik denk dat dit bij mij ermee te maken heeft, ik heb ook het irriteerbare darm syndroom), dan vererg je je problemen alleen maar.

Dit waren mijn bedenkingen bij de aandoening. Ik ben er inmiddels bijna volledig vanaf en ik hoop dat ik nog mensen heb kunnen helpen.

Groetjes,

A.


Terugkerende PD
geschreven door samantha , 14-05-2011

Hallo iedereen.

Ik ben 23jaar en heb al 8jaar last van periorale dermatitis. Ik heb 8jaar elke dag zitten smeren met hormoonzalf todat ik er genoeg van had en me laten doorsturen naar een dermatoloog. nu gebruik ik inmiddels 6weken metronidazol en mijn PD is zo goed als weg. eerst werd het erger maar daarna verdween het. wel is er nog een lichte roodheid te zien ben bang dat dit ook niet meer overgaat. ik moet vanaf vandaag stoppen met de metronidazol. Ik ben bang dat het snel terugkomt want als ik een dag vergat om metronidazol te smeren kwam het gelijk terug. Ik denk dat het blijft sluimeren in het lichaam en zo nu en dan de kop weer gaat opsteken zoals ik deze verhalen lees. wat ik wel ontdekt heb is dat tandpasta het verergerd. dus zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk met je tandpasta knoeit om de mond.
Heel veel succes allemaal.


clownsexceem
geschreven door josja , 12-05-2011

halllo,3 jaar geleden heb ik t na mijn bevalling gekregen en heb ik een lichte hormoonzalf gekregen ik wist toen niet dat t clownsexceem was!ik had t toen veel erger dan hoe ik t nu heb.
ik kreeg t nu in oktober en was weer begonnen met die lichte zalf zon 6mnd toen een maand sterkere gebruikt.en dat hielp natuurlijk niet t onderdrukte alleen dus je blijft smeren.... dus heb k me laten doorverwijzen naar een dermatoloog.hij zag niet meteen dat t clownsexceem was omdat ik t alleen op me bovenlip en neus heb en klein beetje bij me oog.heb nu antibioticazalf gekregen en gebruik verder de nieuwe cremes van nivea pure naturel!smeer vanaf 21 april en eerst werdt t vuriger en daarna minder.heb alleen eergister met die zalf op me gezicht in de zon gezeten en was volgende dag puur vermeerderdt!ik hoop echt dat ik r vanaf....durf geen foundation te gebruiken terwijl ik wel gelezen heb dat sommige t mochten gebruiken!sterkte iedereen..


periorale dermatitis
geschreven door zaar , 18-04-2011

Ik heb ongeveer een half jaar rondgelopen met periorale dermatitis. In totaal ben ik er vier keer voor naar de dokter gegaan. Meteen heb ik de dokter gewezen op periorale dermatitis, maar dit kon het niet zijn volgens haar. Dus kreeg ik hormoonzalfjes mee. Dit hielp tijdelijk, maar zodra ik niet smeerde kwam het weer terug. Ik was het helemaal zat en de derde keer dat ik naar de dokter ging, heb ik nog een keer gezegd dat ik het toch wel heel erg op periorale dermatitis vond lijken en dat hormoonzalven dan alleen maar averechts werken. Uiteindelijk heeft ze er maar wat boeken bij gepakt en ze gaf mij gelijk. Toen heb ik in eerste instantie Rozex meegekregen, maar dit maakte het alleen maar heel rood en droog. Dus weer terug gegaan en uiteindelijk een drie maanden lange kuur tetracycline gekregen. Na twee weken was het al zo'n beetje volledig verdwenen, alleen nog wat rood. Nu ben ik inmiddels alweer twee weken klaar met de kuur en het is nog niet terug gekomen. Hopen dat dit zo blijft. Het is nog heel licht rood, maar dat trekt steeds meer weg. Ben echt heel erg blij met zoals het nu is.


...
geschreven door chantal , 13-04-2011

na drie weken minocycline heb ik moeten stoppen i.v.m. ernstige bijwerkingen.
De uitslag was wel zo goed als weg.
Ik moest overstappen op Doxycycline, dat slik ik nu 4 dagen.
Gelukkig geen last van bijwerkingen, maar het begint alweer te jeuken rondom mijn mond...
heeft iemand ervaring met Doxycycline bij het genezen van PD?


clownsmasker
geschreven door Claudia , 12-04-2011

Hoi, ik loop al zeker 20 jaar met een donkere uitslag ronddom mijn mond. Ik heb alles geprobeerd, van huisarts dematoloog, huidarts, hormoonzalfjes, gezond eten, geen alcohol... ...alles!. Niets helpt!

Sinds een jaar ben ik melk- en yoghurtproducten gaan gebruiken ook als masker op het gezicht, vooral alpro soya helpt mijn huid goed.
Ik heb nu van de dematoloog de topicorte zalf gekregen en dat werkt redelijk goed. Het lijkt alsof het eindelijk minder wordt! I keep my fingers crossed!
groetjes


...
geschreven door chantal , 07-04-2011

Alles klopt ook voor mij wat hieronder staat.
Ik heb nu ook een combinatie van minocycline en rozex gel voorgeschreven gekregen door de huidarts.
Na twee weken is er amper nog iets te zien.
Helaas zijn de bijwerkingen van de antibiotica zo sterk (duizelingen, wattenhoofd) dat ik er graag z.s.m. mee zou stoppen.
Natuurlijk in de hoop dat het dan niet terug komt!
Sterkte iedereen.


Periorale dermatitis
geschreven door Steven , 27-03-2011

Ik heb twee jaar terug voor het eerst rode vlekken aan m'n mondhoeken vastgesteld. Sommige dagen verdwenen ze bijna volledig, andere dagen waren ze zo erg dat ik liever thuis bleef. Vanaf dat moment wil je er zo snel mogelijk vanaf komen en wil je er ook alles voor doen om ze weg te houden. Ook al heb ik een lichte vorm van dit eczeem (aan elke mondhoek 1 rode grote vlek), toch heb ik ook heel wat moeite gedaan om er vanaf te geraken.

Ik bezocht eerst m'n huisarts die toen vaststelde dat ik seborroïsch eczeem heb. Al heb ik enkel en alleen een rode vlek aan beide mondhoeken (geen last van schilfers,...) Terwijl de informatie van dit eczeem op internet toch wel duidelijk maakt dat de meeste mensen op meerdere plaatsen last hebben).
Hij schreef me verschillende zalfjes/pilletjes voor, zonder enig resultaat. (Ik kan de lijst van producten opsommen, al heb je daar weinig aan).

De huisarts heeft me toen doorverwezen naar een dermatoloog. Bij die man heb ik m'n bloed laten controleren op een aantal stoffen (40-50 stoffen) om op die manier vast te kunnen stellen of ik ergens allergisch aan ben. Dit leverde uiteraard geen resultaat op. Ook heb ik op m'n rug klevers laten plakken die bepaalde stoffen rechtstreeks in contact brengen met de huid zodat de dermatoloog kon zien of er bepaalde reacties waren. Niets leverde een reactie op. Verder kreeg ik ook door die dermatoloog verschillende zalfjes en pilletjes. Door sommige zalfjes werd het eczeem zelfs erger, waardoor ik al snel de indruk had dat dit geen oplossing zou geven.

Toen heb ik opnieuw contact opgenomen met m'n huisarts die me doorverwees naar een andere dermatoloog. Ook bij die dermatoloog kreeg ik verschillende pilletjes en zalfjes die niet voor de gewenste verbetering zorgden.

Af en toe werd het terug beter, waardoor het des te erger wordt wanneer die lelijke rode vlekken terug komen. Op dat moment voelde ik dat er niemand mij een pasklaar antwoord kon geven en greep ik terug op het middel die voor mij tot die dag het beste resultaat opleverde. Geen dokter of dermatoloog heeft dit aangeraden, maar toch werkt het voor mij behoorlijk goed: aloe propolis crème.

Helaas waren die rode vlekken plots helemaal terug (na eens stevig uit te gaan) en waren ze nog nooit zo lelijk geweest. Aangezien ik al heel wat geprobeerd heb op aanraden van m'n huisarts en verschillende dermatologen, ging ik "zelf" opzoek naar een goed product. En toen kwam ik toevallig op deze site en mijn symptonen kwamen helemaal overeen met Periorale dermatitis. Interessant is dat in dit forum bepaalde ervaringen kunnen uitgewisseld worden, op die manier kan je ontdekken wat en wat niet effectief is voor dergelijk eczeem. Ik heb alle posts gelezen, alle producten op een A4 blz geschreven en een + achter het product vermeld waar mensen positieve ervaringen mee hadden en een - bij negatieve ervaringen. Daaruit bleek dat Metronidazol crème en Minocycline pilletjes de beste combinatie is.

Ik ben toen naar m'n huisarts geweest en heb hem erop gewezen dat ik wel eens periorale dermatitis zou kunnen hebben. Ik heb toen zelfs enkele internet pagina's afgeprint om hem duidelijk te maken dat de symptomen overeen blijken te komen. Ook heb ik aan hem gevraagd of hij Metronidazol crème en Minocycline pilletjes wou voorschrijven. Nu, na 17 dagen deze producten te gebruiken kan ik vaststellen dat het eczeem zo goed als volledig weg is. (behandeling duurt 30 dagen).

Naast dit verhaal wil ik ook nog enkele opmerkingen meegeven. Wil je er volledig vanaf? Doe er dan ook alles aan om dit eczeem niet in de hand te werken. Dit zijn de maatregelen (naast de creme en pilletjes) die ik genomen heb:
- Stress is moeilijk te vermijden, maar neem af en toe de tijd voor jezelf. Rust/slaap goed uit, zeker in het weekend.
- Poets altijd je tanden voor het slapen gaan (als je slaapt loopt er altijd een beetje speeksel (met bacteriën) uit je mond, langs je mondhoeken wat zeker niet bevordelijk is voor het eczeem. Tanden niet poetsen = meer slechte bacteriën)
- Zorg dat je lichaam genoeg hydrateert, dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink veel water!
- Misschien wel de "belangrijkste" tip; drink GEEN alcohol! Dit droogt je lichaam uit en ik heb uit eigen ervaring vastgesteld dat, na een avondje stevig doorzakken het eczeem heel erg terug komt! Vermoedelijk door de combinatie; weinig slaap en alcohol (uitgedroogd lichaam).
- Nu mijn eczeem heel licht bruin is, zorg ik dat m'n huid in het algemeen ook bruiner wordt door de zon (UV-stralen werken bij mij licht bevorderlijk).

Op die manier is het eczeem voor mij zo goed als volledig verdwenen. Nogmaals, als ik 1 avond stevig uitga en veel alcohol drink, dan kan ik de dag erachter terug van 0 beginnen. Ondanks alle zalfjes en pilletjes. Bij mij was in hoofdzaak alcohol de grote boosdoener!

Hopelijk hebben jullie hier iets aan, veel succes!


Perioraledermatitis
geschreven door Valary , 23-03-2011

Hallo jongens,

ook ik heb al 2 jaar last van periorale dermatitis.
Ik heb 2 jaar hormoonzalf gebruikt, waardoor er niets te zien was, ik had een gaaf huidje. Zodra ik stopte met de hormoonzalf kwam de hardnekkige uitslag weer. Ik heb verschillende reacties gelezen en meerdere huisarts bezoekjes gepleegd. De hormoonzalf is de boosdoener, en het advies luidt: ' stop met de hormoonzalf dat is de boosdoener! ' Ik ben nu zo'n 3 maanden gestopt met het smeren van hormoonzalf. De periorale dermatitis is constant aanwezig geweest, en ben nu ten einde raad. Ik heb volgende week een afspraak bij een derma. Maar als ik de reacties lees, beloofd dit niet veel goeds. Ik lees zelde reacties van mensen die er helemaal van zijn genezen. Zijn er mensen met tips? Maakt de zon de uitslag erger? Mijn uitslag is niet hardnekkig, maar het valt wel op en irriteer me er behoorlijk aan. Ik merk ook dat in tijden van stres de uitslag toeneemt. Zijn er nog mensen die er WEL vanaf zijn gekomen?


Seborroisch eczeem waarschijnlijk PD
geschreven door Mariska , 08-03-2011

Ik heb al maanden last van rode uitslag met schilfers in de neusplooien en ik heb van alles geprobeerd (ook hormoonzalf) Vervolgens via de huisarts Ketocanozol gekregen omdat hij vermoedde dat het seborroisch eczeem was. Gevolg was uitbreiding van de plekken rond mijn neus richting mond en ze werden nog vuriger, schilferiger en branderiger en het jeukte. Ook zitten er nu plekjes op mijn kin en rondom mijn ogen. Terug naar de huisarts en hem zelf gewezen op de mogelijkheid van clownseczeem (term kende hij niet wel als PD) maar goed hij schrok van hoe het eruit zag en heeft me nu metrodinazol creme voorgeschreven en na 3 dagen smeren kan ik zeggen dat het er iets rustiger uitziet (minder rood) Ik heb nu wel een verwijzing naar een dermatoloog gekregen. Ik hoop trouwens dat je er helemaal vanaf komt. Ik lees hier nog niet zoveel succes verhalen. Het is toch een ziekte die te genezen is hoop ik
want het afgelopen weekend kon ik zo mee lopen in de carnavals optocht met mijn "natuurlijke" schmink..


na een aantal maanden
geschreven door Karin , 08-03-2011

Hoi Trudie (en anderen),

Ik kijk na lange tijd weer eens op deze site en zie een berichtje van jou. klinkt niet zo goed...
Met mijn huid gaat het een beetje op-en-neer eigenlijk. Ik merk dat de zon echt enorm slecht is, ook nu het nog niet eens zo warm is. Maar ik ga geen antibioticakuur meer slikken en ga maar gewoon aan deze rode kin wennen (zeg ik nu, maar het is dus niet zo erg als in de zomer). Ik smeer iedere ochtend alleen een zonnebrandcrème op en in de avond 0,75% metrodinazolcreme. en hiermee hoop ik het dus een beetje onder controle te houden. Ik heb wel te doen met de jongere 'patiënten' op deze site... als tiener lijkt me dit nog veel erger. dus sterkte allemaal! hopelijk komt er ooit nog een wondermiddel???


dermatitus peorilis
geschreven door Kim , 13-02-2011

Ik heb nu sinds een paar dagen dermatitus peorilis, en zit er erg mee. ik ben 15 jaar oud en heb eigenlijk altijd al last gehad van puistjes maar de laatste paar maanden werd het steeds meer en toen ben ik dus naar de huisarts gegaan en heb ik en hormoon zalf gekregen
ik zag de verbetering al na een dag of 2 en het werkte erg goed daarom bleef ik door smeren omdat ik gewoon nog af en toe een puistje had en nu sinds een paar dagen heb ik dit. ik ben al 3x naar de huisarts geweest en heb nu Metronidazol Actavis 1% en de Antibioticakuur tetracycline. ik hoop echt dat het snel we gaat want ik durf me zo gewoon niet te vertonen. en ik moet ook gewoon naar school en uit kunnen gaan. heeft iemand hier ervaring mee? en is dermatitus peorilis eigenlijk wel te genezen want ik lees bij iedereen dat het weer terugkomt?
Mvg


...
geschreven door Trudie , 29-01-2011

Beste allen,

het is alweer een hele tijd geleden zie ik. Mijn laatste bericht is niet geplaatst, waarschijnlijk een technisch foutje.
In elk geval wilde ik doorgeven dat ik ruim 4 maanden Efracea heb geslikt waarbij ik pas na twee maanden verbetering zag.
Na de vier maanden was mijn huid nog niet helemaal zoals het eerst was (nog heel gevoelig) maar de vurigheid en pijn was weg. Omdat ik van het een op het ander enorme buikpijn kreeg ben ik acuut gestopt met de antibiotica. Dit is natuurlijk niet iets wat goed is voor je darmen. Inmiddels ben ik nu weer 1 1/2 maand gestopt en mijn huid is weer vuriger en af en toe pijnlijk. Maar het gaat nog goed. Ik smeer inmiddels niets meer op mijn huid dan alleen biologische kariteboter.
Het lijkt alsof dat het enige is wat ik kan verdragen. Het gaat, maar ik ben wel erg bang dat het nog terug zal komen.
Van de dermatoloog heb ik nog een 3 maanden kuur antiobiotica staan....dus mocht het erger worden dan begin ik wel weer maar ik probeer nu even te kijken hoe het zonder gaat.
Nou tot zover mijn verhaal, ik ben benieuwd of het nog steeds goed gaat met Karin. ik hoop het wel want het is een verschrikkelijke aandoening.

 

periorale dermatitis
geschreven door Susanne , 20-11-2010

Ik heb altijd een gave huid gehad, en plots kreeg ik rode bulten rond mijn neus en mond en rond mijn ogen, Jezus wat ben je lelijk zeg als je dat hebt...
Ik schaam me werkelijk waar echt dood het lijkt wel of niks helpt, heb het sinds 1 klein maandje geleden. ik durf mijn vriend niet eens in zijn ogen te kijken in angst van afweer, daar gaat je zelfvertrouwen ( en hij was al niet groot ) van mijn dokter had ik 'Cremor Triamcinolon acetonide a' gekregen, dat leek te helpen en het ging gelukkig weg, maarjah daarna komt het des te harder terug. Wat baalde ik zeg die zalf had het alleen maar erger gemaakt.
Toen heb ik werkelijk geeist om naar een derma te gaan, mijn dokter wou me daar eerst niet heen sturen en heb ongeveer al 3 zalven gehad !
Dus ik bij de derma, kreeg ik een antibiotica kuur genoemd Doxycycline acoord die slik ik voor dat ik ga slapen, en nog een soort gel Eryacne..
Maar die zalf lijkt het alleen maar erger te maken dan dat het is... Mijn huid trekt verschrikkelijk en doet ontzettend veel zeer...

Kan er iemand mij helpen en misschien een tip geven hoe dit weer weg ga, ik krijg heel veel buikpijn van die antibiotica denk ik...
Naja laat maar iets horen


efracea
geschreven door Karin , 04-11-2010

hoi allemaal,

Ik heb een aantal weken geleden wat berichtjes geplaatst over mijn PD. Ik ben nu EINDELIJK aan het einde van mijn 8 weken durende antibioticakuur en mijn huid ziet er nu goed uit. als het zo blijft ben ik erg tevreden. Het rode is niet helemaal weg, maar de bultjes wel.

Ben benieuwd hoe het met Trudie en Femke gaat!

Over een paar weken/maanden laat ik nogeens weten hoe het dan gaat, na de antibioticakuur...


De ziekte
geschreven door Whalesly , 03-11-2010

Hallo jongelui. Ik vroeg me af of je die ziekte ook op andere plekken kan hebben. Ik vermoed dat ik die ziekte namelijk in mijn schaamstreek heb. Het ziet er ongeveer het zelfde uit als op de bovenstaande foto's. Wat mijn vermoeden dat ik clownseczeem heb versterkt, is dat ik de laatste tijd veel foundation op die plek heb gesmeerd. Nu zal ik de consequenties daar maar van moeten accepteren, maar het is wel vervelend! Ik hoop dat jullie mij willen steunen in deze onzekere periode! Alvast bedankt!


...
geschreven door ankie , 26-10-2010

Ik heb nu al 1,5 jaar last van een droge huid onder mijn neus. Wat steeds meer zeer ging doen en ook steeds roder werd. Ik heb dagelijks hydrocortisoncreme gebruikt maar met blijkt achteraf het ongewenste effect. Dit is de uitwerking daarvan. Nu een week gestopt met hydrocortisoncreme smeren volgens voorschrift HA en het wordt steeds maar erger en erger. het beheerst heel je doen en laten. Nu ga ik binnenkort naar de dermatoloog en mag ik in de tussentijd koelzalf gebruiken wat inderdaad het branderige gevoel weghaalt en dat is prettig. Ben benieuwd wat de dermatoloog ervan zegt en of dat hij een oplossing heeft voor mijn probleem.


PD Lang weggeweest
geschreven door Danielle , 07-10-2010

Meer dan dertig jaar geleden, ook last van PD gehad en maar cortisone smeren op aanraden den huisarts. Dan naar een dermatoloog (een streng) die zei onmiddellijk te stoppen met cortisone of hij zou mij niet behandelen. De behandeling bestond erin om maandelijks (tot 8 keer) een peeling te halen, deze bestond erin om met bevroren stikstof heel vlug over mijn gelaat te laten wrijven. Mijn gezicht was dan wat rood, maar trok vlug weg. Elke avond diende ik er een zwart goedje op te smeren (ontstekingswerend, bij de apotheek gemaakt) Het rook naar petroleum of iets dergelijks. s'Morgens het goedje eraf doen en een pommade smeren (vette zalf voor de genezing ) en na enkele weken felle verbetering en na 5 maanden alles weg en ... het was zomer en ik moest in het zonnetje veel komen(werkt ontstekingswerend). Het is dus lang weggebleven tot nu. Enkele weken geleden begon het terug. Maar of ik nog zo'n goede dermatoloog ga vinden ????


...
geschreven door Danielle , 07-10-2010

Meer dan dertig jaar geleden heb ik deze huidziekte ook gehad en veel cortisone gesmeerd door de huisarts. Tot ik naar een dermatoloog stapte die me zei direct te stoppen met cortisone (anders deed hij niet verder met zijn behandeling) Deze bestond erin om maandelijks een peeling te krijgen door met bevroren stikstof over mijn gezicht te wrijven, hierna zag ik wel een beetje rood. Elke avond moest ik er een zwarte vloeistof, gemaakt door de apotheker, op smeren. Het rook naar petroleum e.a. maar werkte ontstekingswerend, overdag na reiniging moest ik er een pommade (= vette zalf ter genezing) opdoen en... na enkele weken verluchting en... na vijf maanden was ik er vanaf. Ik mocht zelfs in het zonnetje gaan want dat werkt ook ontstekingswerend. Nu dertig jaar later krijg ik opnieuw hetzelfde, maar ok ik nog zo'n goede dermatoloog dan vinden????


Clownseczeem
geschreven door Moi , 07-10-2010

Jaren geleden heb ik het voor de eerste keer gehad. Ik was ervoor naar de dermatoloog geweest.
Ik zei dat ik dacht dat ik misschien een koortslip had met uitbraken in mijn gezicht want ik had jeuk aan kleine blaasjes aan mijn bovenlip. Wat het was wist de dermatoloog nog niet te zeggen want tegen de tijd dat ik naar hem toeging had ik weinig last.
Ik zou dus eigenlijk terug moeten komen wanneer ik een echte break-out had.
Heb het bij die ene keer gelaten....

Wel kreeg ik een paraffinezalf maar hormoonzalf wilde ik niet. Ook heeft hij mij aangeraden sunblock te gebruiken want ik had ook last van acne en donkere vlekken/littekens. Ach, de paraffinezalf hielp even te verlichten.

Nu, zeven jaren later sinds enkele weken is het weer zover. Het begon eerst heel licht want het leek een tijdje op acne. Later kreeg ik ook last van jeuk, roodheid, schilfers, eczeem bij de neus en op het puntje van de neus, rode jeukende rand bovenlip, jeuk en schilfers bij de wenkbrauwen, tussen de wenkbrauwen, op mijn ooglid en op mijn voorhoofd. De eczeem duurt een weekje en blijft ongeveer 2 dagen weg. Daarna begint de ellende opnieuw!
Ik vermoed sterk dat ik clownseczeem (periorale dermatitis) heb maar dan in een mildere vorm.
Het gaat bij mij gepaard met vervelling op de plekken waar ik last heb en met lichte haaruitval van mijn neus-, wimperharen, wenkbrauwen en het gelaat. oja, en jeuk in mijn neus.
Natuurlijk zou ik weer naar de dermatoloog moeten en/of een allergietest laten doen maar daar heb ik nu even geen zin in.

Wat doe ik er dan aan:
Ik maak mijn gezicht schoon met lauwwarm water, dep het daarna goed droog en vervolgens smeer ik mijn gezicht heel dunnetjes in met hydraterende zonnemelk van zwitsal SPF 30 en heb er enig baat bij! Dat had ik eerder moeten doen.
Het geeft meteen verlichting, mijn gezicht ziet er rustiger uit.
Wat het op de lange termijn doet weet ik nog niet.
--
Volgens mij gaat het gepaard met stress en een slechte weerstand (slaaptekort) hebben. Naja, dat is bij mij wel opgevallen.


Antibiotica
geschreven door Femke , 06-10-2010

Hallo,

Karin, bedankt voor je reactie. Ik had inderdaad nog geen kuur, maar ben een week gelede begonnen met tetracycline, en ik moet zeggen dat ik nu al duidelijk verschil zie! Ik hoop dat dit een langdurig effect is en dat het nog even door zet met verbeteren... Wel heb ik last van een aantal bijwerkingen onder andere verminderdre eetlust (door) misselijkheid maar ik vind het goed te doen en heb dat er zeker voor over als dit mijn huid op doet knappen.

Ik hoop dat er ooit iets komt voor ons allemaal wat definitief werkt!
Ik vind het zo raar dat hier zoveel onduidelijkheod over bestaat, terwijl het toch iets heel actueel lijkt te zijn!

Groetjes Femke


Pil
geschreven door Ellen , 03-10-2010

Hallo iedereen,

Ik heb ook al een goed jaar last van deze aandoening. Ik heb al verschillende crèmes geprobeerd en enkele antibioticakuren die telkens wel eventjes helpen maar niet lang. Volgens mij is het iets hormonaals. Mijn mama heeft er ook last van gehad en is hiervoor bij de gynaecoloog ten rade gegaan. in plaats van een eenfasige pil heeft zij toen een meerfasige pil gekregen. En het helpt.


...
geschreven door Geen gezicht , 28-09-2010

Hallo meiden,

Ik lees jullie paniekerige berichten. Ik heb het zelf ook al een tijd. Ik heb een lange antibioticakuur van 40 dagen gehad en smeerde 2x per dag metronidazol actavis 1%. Deze combinatie hielp zeer goed!!!! Ik mocht minderen met de creme, smeer nu nog 1 keer per dag. Het is maanden goed gegaan.
Momenteel heb ik heel veel last van stres en nu lijkt het langzaam weer terug te komen. Ik ga straks meteen de dermatoloog bellen.
Ik vroeg vorige keer aan hem of het wel helemaal weg kan gaan. Hij zei dat het weg kan gaan, maar dat het ook terug kan komen. Er is dus hoop!!! En bij mij is het ook echt een tijd weg gebleven, met maar 1 keer per dag smeren.

Groetjes!


na 3 weken
geschreven door Karin , 26-09-2010

Hoi Fem,

Ik las je stukje en wil even reageren.
Ik ben nu bijna 3 weken aan de Efracea en zie nog steeds nauwelijks resultaat. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze kuur bij jou niet zal helpen!
Bij deze een link naar een wetenschappelijke studie hiernaar, lees de abstract eens. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2007672

Dus ... (ik neem aan dat je nog geen antibiotica hebt geslikt), je zou het kunnen proberen.
Een kuur van 6-8 weken is niet niks, maar misschien vallen de ongewenste effecten van de kuur uiteindelijk wel mee. Ik heb nog steeds een beetje hoop dat de rode plekken toch gaan verdwijnen.

groetjes

Karin


...
geschreven door Trudie , 25-09-2010

Hoihoi, het heeft even geduurd maar daar ben ik weer.Nou sinds de laatste keer best weer het eea gebeurd. Door het gebruik van de Efracea is het iets rustiger maar niet minder.Verder leek het een paar dagen geleden ineens erger te worden.Het breidde zich uit,rond mijn neusplooien, bij de wenkbrauwen en rondom mijn ogen.Het was zo droog dat niets hielp en ik heel de dag schilfers had.Je voelt je zo vies, omdat je weet dat je een ander ook niet ziu aanraken die zo onder zou zitten.Enfin afgelopen woensdag weer naar de dermatoloog.Hij bekeek me goed en zei toen "typisch, je hebt er nu ook een eczeem bij!".Oftewel ik moest de afgelopen vier dagen corticisteroide smeren zodat de eczeem hopelijk weg gaat.Geen dag langer anders zou mijn pd weer opspelen.Lucky me!Ik moet zeggen dat het nu iets beter eruit ziet,maar het jeukt enorm,vooral langs mijn neus en rondom mijn ogen.Die corticosteriod is wel een wonderspul,zo jammer dat het niet helpt tegen pd.Ik vraag me nu dus alleen af of die pd weg zal gaan.Ik slik nu al bijna drie weken efracea,dus ik had wel gehoopt er nu vanaf te zijn.Ook al zou het terug komen,maar het feit dat het helemaal weg zou gaan geeft al een gerust gevoel, zo van er is in elk geval iets wat er tegen helpt.Hoe gaat het met jou Karin?Ik hoop dat het bij jou beter aanslaat want dat zou wel motiverend werken. Heb laatst nog advies gehad om naar een kinesioloog te gaan.Iemand hier ervaring mee?


Nog een slachtoffer
geschreven door Femke , 23-09-2010

Hallo allemaal,

Ik heb sinds een jaar of 4 last van deze aandoening. In het begin kwam en ging het (bijvoorbeeld 1 week per 3 maanden) ondertussen heb ik het continue. Met name op mijn kin. Ik las net ook iets over inspanning, dat heb ik dus ook, 's ochtends valt het mee...later op de dag baal ik van mijn eigen spiegelbeeld.
Ik gebruik al sinds een paar maanden helemaal geen dag/nachtcreme meer na geexperimenteerd te hebben met boidermal ed.

Ik ben ten einde raad en wil er van af!
Ik heb het nu al een jaar constant, de huisarts zegt niet te weten wat ze ermee moet, en zoals eerder gezegd heb ik nergens nog iets kunnen ontdekken dat iemand een middel gevonden heeft waarvan het bewezen is dat het werkt.

Ben zodoende wel benieuwd of de antibiotica van de meiden van de laatste reacties hunj uitwerking gehad hebben...

groetjes Fem


dermatitis perioralis
geschreven door Irene , 22-09-2010

Ik heb er ook last van, het was een aantal dagen geleden heel hevig, over mijn hele gezicht, knalrood en gezwollen, het brandde en trok en alles wat ik erop smeerde irriteerde. Het trekt nu langzaam weg, de truc is om er geen vette producten op te smeren (verstopt je poriën), koelzalf werkt goed. Verder gebruik ik er anti-allergiepillen naast (Aerius of Xyzal), wat ook helpt. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Sterkte!


...
geschreven door Karin , 19-09-2010

Hoi Trudie,

Wat je schrijft is ZO HERKENBAAR!
Ook die goedbedoelde adviezen en mensen die denken dat ze weten waar het aan ligt... volgens de ene expert is het een slecht functionerende lever, een ander had het over hormonen, nieren, te weinig vit D. Ik las iets op dit forum over 'yoghurt' (hey, yoghurteliminatie is het enige dat ik nog niet uitgeprobeerd heb!). Weet je, eigenlijk weet ik niet eens hoe lang ik het al heb. alleen dat het lang is en dat ik al die tijd mijn kin bedek met camouflage (en daar afgelopen week weer opnieuw mee begonnen ben:-) ).
Smorgens als ik opsta is mijn kin, nou ja, noem het 'clown area', op zijn best! Bij mij is het duidelijk erger na alles wat ik doe, vooral na eten, na wassen en na inspanning. Misschien moet ik maar eens een tijdje op bed gaan liggen aan een infuus met Efracea met een slaappil van minstens 4 weken. haha.
ik heb namelijk advies gevraagd aan een Dermatoloog en hij zegt dat het pas resultaat geeft na 3 of 4 weken. dus dat geeft hoop. kunnen we niet privé emailen ofzo?


...
geschreven door Trudie , 16-09-2010

Hi Karin,ben erg benieuwd hoe het nu met je gaat?Inmiddels ben ik nu een weekje aan het slikken en het lijkt alsof de vurigheid minder wordt,maar daar is ook alles mee gezegd....Hoe meer ik lees des te meer ik besef dat dit niet zo over zal gaan.Mensen staren je inderdaad aan maar durven vaak niet te vragen wat je mankeert. Ik merk dat ik daar tegenwoordig ook niet meer zo'n behoefte aan heb,omdat je allerlei goedbedoelde adviezen krijgt waar je uiteindelijk niets aan hebt.Ik merk ook dat ik meer last van krijg als ik me druk maak of haast heb ofzo.Heb nu geen andere keus dan ab vol te houden....Hopelijk dat jij wat beter nieuws te vermelden hebt.Groetjes


...
geschreven door pleun , 15-09-2010

Hallo,
ik heb ook al jaren last van deze huidaandoening, allerlei zalfjes gehad etc. maar niets
hielp echt goed. Ben een paar maanden geleden weer naar een dermatoloog geweest en nu
bleek het dus dit te zijn. Ik gebruik nu de allerlichtste hormoonzalf hydrocortison.
Deze smeer ik 2x daags als ik last heb en dan verdwijnt het ook na een paar dagen.
De zalf moet dan afgebouwd worden naar 2 keer per week ongeveer.
Omdat ik dit telkens vergeet en meteen stop als ik geen last meer heb, denk ik dat het
zo nu en dan terugkomt. Heb er nu ook weer wat last van. Deze keer zal ik het wel afbouwen
en ben benieuwd hoe lang het dan wegblijft.


periorale dermatitis
geschreven door Karin , 14-09-2010

Hoi Trudie,

Ik sta net op het punt advies te vragen aan de dermatoloog via deze site. en lees jouw berichtje. het scheelt dat we niet alleen zijn!
Ik slik nu ruim een week Efracea en zie nog helemaal géén resultaat. ik doe geen camouflage meer op, ook niet op mijn werk. maar wel een zonnebescherming. Net keek ik op mijn werk in de spiegel op het toilet en ik schrok van mezelf! waarschijnlijk was ik te ingespannen bezig geweest want dan lijkt het toch echt erger te worden. Wat moeten mijn collega's niet denken? tja. ik ben nu echt moedeloos. die antibioticakuur is niet niks, maar als het dan ook nog niet helpt... EN ik hoop dat je gelijk hebt met je theorie dat mensen met positieve ervaringen niet meer op dit forum komen. dat lijkt me wel het geval.
EN ik hoop dat de dermatoloog zegt dat de kuur pas na 2 weken resultaat geeft... misschien is dat zo?


...
geschreven door Trudie , 11-09-2010

Hey Karin,na lang twijfelen ben ik ook sinds gisteren begonnen met efracea.Veel gehuild vioraf omdat ik nu al weeken bezig ben en niets schijnt te helpen.Heb 2 weken geleden 5dagen minocycline geslikt,waar ik acuut mee moest stoppen vanwege neurologische bijwerkingen.Dus je begrijpt mijn huivering om met een andere ab te starten.Ik moet zeggen dat door het lezen van alle verhalen ik een beetje moedeloos wordt.Ik lees dat bijna niemand ervan af komt.Of is het zo dat als je ervan af komt je ook geen behoefte keer voelt om je verhaal hier te doen?Bij deze roep ik iedereen dan ook op die positief nieuws heeft te melden dat ook te doen!Dat geeft de burger moed.Succes iedereen.


Efracea
geschreven door Karin , 10-09-2010

Ook ik ben slachtoffer van periorale dermatitis. heb het al een hele poos, maar sinds een paar maanden weet ik hoe het heet. Ik heb van alles geprobeerd, van fluoridevrije tandpasta tot een suikervrij dieet, tot eliminatie van dagen nachtcréme met de 'verboden' stoffen, zonnebrand zonder chemische filters. NIETS hielp en het werd vooral in de vakantie alleen maar erger. vorige week zei de dermatoloog dat ik beter een antobioticakuur kan doen, ZES weken lang. er is iets nieuws namelijk Efracea. Daar ben ik na heel lang aarzelen eergisteren mee begonnen. nog geen verbetering natuurlijk, maar ik heb hoop. En hopelijk is die kuur ook niet té schadelijk. wordt vervolgd.


Update...
geschreven door Miranda , 06-09-2010

Ik ben net terug van 2 weken Spaanse kust. Was heerlijk, qua weer. En die 2 weken in dat zoute Middellandsezee water dobberen en de zon heeft mijn huid erg goed gedaan!!! Eerst was het heel erg: rond mijn neus, mijn hele kin en plekjes bij mijn ogen en een plek tussen mijn 2 wenkbrauwen. Verschrikkelijk!! Maar, toch volgehouden om alleen maar met Louis Widmer zuiveringsgel schoon te maken en met Rozex te smeren. En het heeft echt geholpen! We zijn nu weer in het koudere Nederland terug en ik voel gelijk weer een enkel klein pukkeltje de kop opsteken..... Blijven smeren en schoonhouden dus!


clownseczeem
geschreven door Marian , 06-09-2010

In juli heb ik mijn verhaal vertelt...en hier een update.
Het is goed gegaan, zelfs met de zon erbij..mijn huid zag er goed uit. Oke niet meer zoals vroeger..maar dat is dan maar zo. Maar rustiger, en alleen een klein beetje rode kin.
Maar sinds 2 weken voel ik het weer komen..de jeuk..kin alles wordt weer roder en ook bij mijn wenkbrauwen begint het weer. Huid is weer onrustig aan het worden...
Ik kan morgen terecht bij de dermatoloog.... Ze hadden gezegd een paar maanden geleden dat als het weer kwam ik rustig weer met de antibioticagel mocht gaan smeren, of even langs komen. Nou dat laatste doe ik liever..want het is niet 1 plekje maar het begint weer overal te komen.
Dus morgen lang.....wil niet negatief denken van nu komt het weer terug, ik moet eigenlijk denken he ..lekker het is een tijdje even weggeweest.
Maar...dat moet ik nog even leren...is een beter instelling toch...of het lukt is een tweede! Ik hou jullie op de hoogte...


Voel me zo wanhopig en verdrietig
geschreven door Trudie , 29-08-2010

Sinds een paar weken heb ik waarschijnlijk ook periorale dermatitis. Ik heb nooit problemen met mijn huid gehad. Maar omdat ik altiojd erg voorzichtig ben gebruik nu inmiddels al jaren dezelfde dagcreme en oogcreme. Voor het verwijderen van mijn makeup gebruikte ik de 3 in 1 makeup remover van Roc. Geweldig spul, totdat ze kort geleden besloten alle lijnen om te gooien en mijn produkt niet meer leverbaar was. Omdat ik heel tevreden was met de eerdere remover ben ik overgegaan op het nieuwe produkt. Ik heb het geweten, de tweede dag dat ik het gebruikte zat ik van het een op het andere moment onder de uitslag. Dit trok gelukkig twee dagen later weg. Maar twee kleine plekjes naast mijn mond bleven staan. Deze zijn nu inmiddels uitgegroeid over bijna heel mijn gezicht, binnen een paar weken. Gelukkig heb ik een huisarts die meteen zag dat ze geen hormoonzalf moest voorschrijven, dus heb ik een antibiotica-zalf met metronidazol meegekregen. Dit leek te werken, maar een week later breidde de gebieden zich toch verder uit. Weer naar de huisarts en verwijzing voor de dermatoloog meegekregen. Gelukkig kon ik binnen een week terecht en slik nu sinds een weekje minocycline. Alleen voel ik me nu echt wanhopig, de gebieden breiden zich nog steeds uit, het zit nu voor 3/4 op mijn wangen, mijn neus begint nu ook en rondom mijn ogen zitten er ook al veel plekjes. Ik word echt een beetje wanhopig, wie kan me vertellen wat het effect van minocycline is.. wordt het eerst erger en dan beter ? Helpt het uberhaupt wel ? Kan het ook iets anders zijn wat ik heb ?
En reageert een donkere huid anders dan een lichte ? Ik heb namelijk een donkere huid, caffe laite kleurig, dus ook weer niet te donker. De randen van de gebieden beginnen nu ook erg te jeuken, dat dit het hiervoor niet.


Rosacea of clownsexceem?
geschreven door Nancy , 27-08-2010

Van de een op de andere dag een plekje naast mijn onderlip. Werd steeds erger, inmiddels zijn het rode bultjes op mijn kin en langs mijn neus. Soms ook een soort puistje met name bij de plekjes op mijn neus en ook op mijn kin. Soms schilferig. Dokter zei dat het Rosacea was, gaf me ook een hormooncreme. (die ik overigens zelf van te voren ook al gesmeerd had, dom natuurlijk...) maar ik lees nu juist dat je bij Rosacea GEEN hormooncreme moet gebruiken. Ik vind eigenlijk zelf dat ik veel overeenkomsten heb met clownsexceem. Rosacea kenmerkt zich vaak door roodheid van wangen en zichtbare vaatjes. Dat heb ik niet. Zou het dan toch de verkeerde diagnose zijn? Ik gebruik al jaren dagcreme en compactpoeder. Nooit ook maar ergens last van gehad, hele gave huid...tot nu. Ik heb ook het idee dat zonnebank helpt...
Wie herkent dit als DP? Ik hoop echt dat ik heen Rosacea heb, want dat lijkt me nog 10 keer erger..


Ik heb het ook...
geschreven door Miranda , 17-08-2010

Hallo,

Vandaag te horen gekregen dat ik ook deze huidaandoening heb. Een half jaar terug naar de dokter geweest en die schreef een oogzalf voor. Gelukkig heb ik die nooit gehaald en dus ook niet gebruikt hiervoor. De plekjes bleven komen, op mijn kin, rond mijn neusvleugels en nu 1 klein plekje op mijn ene ooglid en een klein plekje onder mijn andere oog. Ik smeer absoluut geen make-up meer op die plekken, maar mascara gebruik ik af en toe nog wel. Nu heb ik 2 weken geleden 2 zalven gekregen om 2 x per dag te smeren: cutivate creme en rozex (metronidazol). Vandaag terug naar de huisarts en te horen gekregen dat het DP was. Maar ik ben 1,5 maand geleden gestopt met de pil, omdat wij een kindje willen. Toch wilde mijn huisarts me aan de antibiotica zetten. Ik naar de apotheek vanmiddag en daar gezegd dat ik toch niet gerust was met de antibiotica kuur en zeker wilde weten of het kwaad kan als je zwanger wilt worden. Ik heb de pilletjes niet mee genomen maar ik zou terug gebeld worden door de apotheek. Ze gingen het uitzoeken. Ze belde me vanmiddag terug en ik mocht voorlopig nog niet met die pillenkuur beginnen totdat ze met de dermatholoog hadden gesproken hierover.....
Nou, ik blijf liever even smeren met een creme die ons ongeboren kindje niet kwaad kan doen, dan dat ik nu sneller af ben van deze bultjes.


...
geschreven door a. , 14-08-2010

stoppen met roken helpt niet, heb ik ook al geprobeerd


DP
geschreven door Laura , 09-08-2010

Ik heb nu ook sinds een jaar laast van DP ( hoewel dit pas een week geleden is geonstateerd )
het begon met een klein plekje naast mijn neus met bultjes inmiddels is het uitgebried naar neus boven lippen en kin. ten einde raad.. het is een wekelijks proces wat zich steeds opnieuw herhaalt: het begint met honderde bulltjes naast elkaar en met de dagen neemt het af en word het 1 grote schilferboel, dan is het een dag of 2 weg en daar is het weer.
het is waarschijnlijk erger geworden omdat ik de creme voor mijn psoriasis er op heb gesmeerd omdat ik bang was dat het psoriasis was. nu zit nu in de eerste week van de 6 weken antibiotica en creme.
ik probeer ook zo min mogelijk make up op te doen, hoewel dit erg moeilijk is i.v.m werk.
in de zon zitten durf ik niet meer , omdat het dan wel lijkt weg te gaan maar ook weer terug komt.
ik ben ook gestopt met roken(3maanden) om te kijken of dit helpt ( zie helaas nog geen resultaat )

Afwachten maar...


dermatitis perioralis
geschreven door Marian , 05-07-2010

Sept. 2009 had ik een plekje bij mijn mond..ging ervoor naar de huisarts en kreeg een creme tegen schimmel mee.
Paar weken later weer terug, en nu een sterkere creme tegen schimmel mee.
Paar weken later weer terug, en ik kreeg toen een hormooncreme...tja...nog niet over, en ik moest nog langer doorsmeren met de hormooncreme.
Verwijsbrief gevraagd voor dermatoloog...
Het bleek dus dermatitis perioralis te zijn, en ik juist geen hormooncreme gebruiken. Een fout die vaak door huisartsen gemaakt wordt..helaas.
Maar ik mocht niet meteen stoppen omdat het dan een explosie zou geven, dus langzaam de hormooncreme afbouwen.
Het werd even rustiger maar toen ik helemaal stopte met de hormooncreme begon het weer.
Pijnlijke huid, hele opgezwollen plekken rond mijn mond, ook tussen mijn wenkbrauwen begon het. Het leek wel alsof ik brandwonden rond mijn mond had..zo erg was het.
En dan voel je je echt niet fijn nee...maar je moet toch naar buiten pff...
Antibiotica 1 maand slikken....ik zag meteen verbetering komen. Maar toen ik daarmee moest stoppen zag je het weer langzaam terugkomen....niet zo erg als het was hoor! Antibioticagel smeren op de plekjes....eerst 2x per dag, daarna 1 per dag...en ik bouw het nu af naar 3 keer per week, als het nodig is.
Mijn huid is absoluut niet meer mijn eigen huid, voelt anders en mijn kin ziet er ook anders uit...maar he..als het zo blijft zoals het nu is daar teken ik voor hoor!
Het doet niet meer pijn, jeukt niet meer, kin is wel roder en bobbeliger oke..maar ja dat is dan maar zo.
Het kwam bij mij door afsluiten van de huid van dekkende foundation.... Soms kwam ik thuis en dan moest ik ook meteen die foundation van mijn gezicht halen..irriteerde mij dan ook maar nooit bij stil gestaan dat het zo slecht was voor je huid.
Ik was wel bang dat het met de zon erger zou worden, zeker met deze hitte..zweten enzo..dat is gelukkig niet gebeurd. Ik pak 's morgens een kwartiertje zon, en 's middags...om mijn huid langzaam weer te laten wennen. Soms zit er een plekje wat verschrikkelijk pijn doet, maar dat drukt dan net op een zenuw zei de dermatoloog...er waren geen onderhuidse onstekingen meer te zien.
Ik hoop dat het zo blijft.....ik ben trouwens bij de Mauritskliniek in Utrecht geweest. Schatten van mensen daar, en als ik het niet vertrouw, of dat ik even wil dat er na gekeken wordt moet ik bellen. Ik kon ook erg snel terecht.


Ben ik weer, PD vrij!!
geschreven door Laura , 01-07-2010

Ik meld mij weer even, een paar maanden geleden heb ik ook een stukje geschreven..
Inmiddels ben ik helemaal vrij van de Dermatitis!!!
Als je de juiste Antibiotica krijgt en het goed verzorgd blijft het echt weg!
Ik heb 5 weken AB geslikt, Minocycline en 2 x per dag wassen met Louis Widmer foam.
Dat doe ik nu nog steeds, dat is geweldig spul. Echt ga naar een dermatoloog!!! Heb ik ook gewoon gedaan zonder dokter, gewoon gebeld en uitgelegd!

NOOIT HORMOONZALF GEBRUIKEN!!!!!! WAS BIJ MIJ BOOSDOENER!!!!!


Dermatitis perioralis
geschreven door Daphne , 09-06-2010

Lieve lotgenoten,

Wat een leed zou ons bespaard blijven als huisartsen eens de juiste diagnose zouden stellen! Ik heb zelf sinds juli 2005 dermatitis, maar ik weet het pas officieel sinds vorig jaar. Dat betekent dat ik er al die tijd mee rond heb gelopen en de verkeerde zalfjes voorgeschreven heb gekregen. Ook bij mij begon het vrij simpel, met koortslipachtige puistjes boven mijn bovenlip. Toen kreeg ik de schrik van mijn leven toen ik op een dag wakker werd met 2 enorme, donkere, pusachtige lippen. Ik ben gelijk dezelfde dag naar mijn huisarts geweest, zij schreef me Hydrocortison-zalf voor. In het begin werkte het geweldig, maar daarna kwamen de klachten terug. Mijn lippen waren niet meer zo erg opgeblazen, maar ik kreeg er uitslag en jeuk over mijn hele gezicht voor terug. Nu lees ik in jullie testimonials dat dit één van de slechtste dingen is die je kunt doen, omdat de klachten dan verergeren.

In de jaren die volgden heb ik onder andere Protopic-zalf voorgeschreven gekregen, dat smeer ik nu nog om de zoveel tijd, nu even om de paar dagen. Ik heb vorig jaar en begin dit jaar antibioticakuren van een maand en 6 weken gehad, maar beide keren kwamen de klachten langzaam terug. Het begint met bultjes op beide lippen, rodere en droge lippen, met puistjes op mijn kin, gezicht en richting mijn keel. Ik heb sinds de eerste klachten 3 erge terug vallen gehad, nu maar hopen dat dit de laatste keer was. Morgen ga ik voor de zoveelste keer naar de Mauritskliniek in Den Haag, maar beter voorbereid dan ooit. Ik ga alles dat ik hier gelezen heb met mijn dermatoloog bespreken. Nog maar een antibioticakuur...zijn er trouwens veel mensen die goede ervaringen hebben met groene leem? Het klinkt erg veelbelovend. Ik heb echt een enorm respect voor mijn huid gekregen, de manier waarop zij zich steeds herstelt! Ik ga met deze informatie naar mijn huisarts om haar eens goed de oren te wassen. Huisartsen moeten beseffen dat zij te veel met tunnelvisie handelen en ons met de gevolgen opzadelen.

Dit moet je doen als je vermoedt DP te hebben:

- geen zalfjes met cortisol smeren
- geen hormoonzalf
- laat een allergietest doen
- laat je niet afschepen door je huisarts, eis verder onderzoek
- onderwijs jezelf met fora als deze

Ik wens iedereen veel beterschap en sterkte met het herstel!

Daphne


Geen gezicht!
geschreven door zielig hoopje , 31-05-2010

Hallo allemaal...
In februari zat ik er helemaal onder en heb ik een berichtje op deze site geplaatst. Ik zal nu even vertellen hoe het er voor staat.
Na 1 week de antibiotica te slikken en de zalf 2x per dag te gebruiken, begon mijn gezicht wat rustiger te worden. Nu 3 maanden later zie je eigenlijk niks meer. Als je heel goed gaat kijken zie je dat mijn kin licht rood is. Als ik veel stres heb lijkt het weer op te laaien.
Ik smeer nog steeds 2x per dag en durf er niet mee te stoppen. Ik vind het smeren niet erg, als het maar weg blijft! Sinds 3 maanden gebruik ik ook geen make-up meer. Dus soms zie ik er niet echt jofel uit.
Nou iedereen die onder behandeling is bij een dermatoloog: Het komt goed! Of het ooit helemaal weg gaat weet ik niet, dus misschien moet je blijven smeren. Maar een ander ziet er helemaal niks van, dus relax!!!


zomer/zweten
geschreven door ik. , 23-05-2010

is het bij jullie ook dat er met warm weer meer rode bultjes ontstaan?
ik merk als ik gezweet heb er veel bultjes ontstaan en in de zomer is het altijd veel erger dan in de winter.


dermatitis
geschreven door chris , 08-05-2010

sinds een half jaar heb ik ook last van dermatitis en had er voor die tijd ook nooit wat van gehoord.nu zit ik te lezen op het forum en ik denk dat het bij iedereen wel een andere uitwerking heeft,de een heeft het heel erg en de ander veel minder,dus ik geloof er ook in dat het daarom heel moeilijk is om het juiste hulpmiddel te vinden.een antibiotica lijkt mij het meest logische,omdat het een soort bacterie is(ontsteking)en daarbij het gebruik van hypo-allergene producten en vooral de huid laten ademen.vanaf maandag ga ik starten met een antibiotica kuur en ben dan ook erg benieuwd.ik hoop er echt vanaf te komen,want wij vrouwen zijn toch veel te ijdel om met dit soort problemen door het leven te gaan!

chris


Make up gebruik
geschreven door Laura , 08-05-2010

Misschien handig om er even bij te vermelden.
Ik weet dat het heel slecht is om make up te gebruiken.
Aangezien ik niet heeeeeeel erge last meer heb van PD en verschrikkelijk eigenwijs ben draag ik foundation overdag en daaronder de metronizadol actavis 1% creme. Ik kan niet zeggen dat het veel erger word hiervan. het is sinds de metronizadol creme drastisch verminderd. Waarschijnlijk duurt het langer voordat het wegtrekt maar ik ga echt niet zo over straat. Ik gebruik 24 hour superstay foundation van maybelline SPF 19. Ik heb voordat ik PD kreeg nooit foundation gebruikt dus ik dacht het kan vast geen kwaad.
Ik moet eerlijk zeggen het vlamt bij mij niet op maar ik weet niet of dat bij ernstigere gevallen wel zo is!!!


PD
geschreven door Laura , 08-05-2010

Sinds november 2009 heb ik ook Periorale Dermatitis. Het begon met rooie vlekjes rondom mijn neus en dat ging langzaam over op mijn kin en daarna op mijn wangen. Sinds januari 2010 zat het ook op mijn ooglid, onder mijn oog en in mijn ooghoeken.
Mijn gezicht zat helemaal onder de rode bultjes net als de persoon hierboven van het plaatje (zie linker) Ik wist zeker dat het geen atopische of seborroisch eczeem was omdat het helemaal niet leek op wat andere mensen hadden in mijn omgeving die wel 'gewoon' eczeem hadden. Ik had ook echt bultjes en amper een schilferige huid en het jeukte bij mij bijna niet. Ik snapte er werkelijk niks van.
Vanaf december 2009 heb ik bloem gentle spray gekocht. het verminderde even (de bultjes gingen weg, vlekjes helaas niet).
Voor mij als student is het best duur om steeds een spray te kopen dus uiteindelijk ben ik daarmee gestopt. Hierna heb ik dermalex repair creme gekocht wat ook niet hielp (dit is voor atopisch eczeem). Ik ging er maar vanuit dat ik atopisch eczeem had omdat ik ook astma heb. Ik heb nooit geweten dat periorale dermatitis uberhaupt bestond totdat ik een keer op een eczeem website kwam waar clownseczeem stond.
Aan de ene kant voelde ik mij zo ontzettend opgelucht want het kwam allemaal overeen met wat ik had.
Ik las dat de combinatie van antibiotica (doxycylyne, tetracyclyne etc.) en metronizadol (antibioticazalf) goed kon helpen.
Ik ben in maart 2010 naar de dokter geweest, die vertelde mij dat ik rosacea had waarschijnlijk en dat hij mij wilde doorsturen naar de dermatoloog en ik werd er zo ontzettend moedeloos van!
Op internet heb ik rosacea en PD zo vaak vergeleken dat ik echt 100% zeker wist dat het geen rosacea was.
Ik kreeg van de dokter rozex gel wat mijn huid heel erg uitdroogde. Ik heb het een week of twee gebruikt en ben toen naar een andere dokter gegaan die mij metronizadol creme voorschreef. Sindsdien ziet het er veel beter uit, maar dan ook echt veeeeeel beter!
Ik heb met mijn huisarts besproken dat als het nog niet helemaal verdwenen is dat ik een antibioticakuur erbij krijg voor een maand.
Wat ik heb geleerd van dit hele gedoe is dat je zelf moet uitzoeken wat je hebt en je niet meteen laten doorsturen naar de dermatoloog. Zeg tegen je huisarts dat een kuur antibiotica in combinatie met antibiotica creme het best help en print een internetpagina uit waar dit op staat, highlight het wat mij betreft. Ik ben benieuwd of de antibiotica kuur mij eindelijk verlost van PD.

Op Amerikaanse sites heb ik gelezen dat je rekening moet houden met bepaalde voedingsmiddelen.
Ik gebruik nu PARADONTAX fluoride vrij (wat naar mijn mening goed helpt). Het schijnt dat fluoride PD erger maakt.
Eet geen yoghurt!!! Van yoghurt kreeg ik de dag erna vaak meer rode bultjes.
Probeer geen olie op je gezicht te gebruiken of vaseline waar paraffine in zit.
Probeer kaneel te vermijden! Zoals in kauwgum, snoepjes etc.
STOP met hormooncremes!!! En stop make up te gebruiken!!!

voor vragen kunnen jullie mij altijd mailen naar missylaur@hotmail.com aangezien ik deze site niet zoveel check


periorale dermatitis
geschreven door annoot katrien , 06-05-2010

Ik ben gisteren geconstateerd met periorale dermatitis
Mijn probleem is dat ik ook psoriasis heb.Ik gebruik cortisonezalven op mijn hoofdhuid .Maar heb ik een alternatief.Het een werkt naar ik hoor het andere tegen.
Help!!


reactie groene leem
geschreven door Henriette , 26-04-2010

Groene leem is te verkrijgen bij natuurwinkels, in een tube als masker en luchtgedroogd poeder om te mengen met bronwater om te drinken, hoe dit moet staat wel in de gebruiksaanwijzing die bij in het pak zit. Het is echt ongelooflijk hoe goed dit bij mij heeft geholpen, je ziet gewoon niets meer op m'n huid !


Groene leem
geschreven door Jessica , 18-04-2010

Henriette (of iemand die dit ook weet): Hoe ziet dit er precies uit groene leem en hoe kan je dit drinken? Lijkt dit op thee ofzo? En waar kan je het verkrijgen?
Bedankt


...
geschreven door nieuw slachtoffer :) , 14-04-2010

Hej, ik wou eens vragen aan de mensen die de ziekte al hebben doorstaan, is het iets dat later terugkomt? Of helpt de antibiotica voldoende om het lange tijd niet meer te krijgen? Alvast bedankt


Pijnlijk
geschreven door JO , 13-04-2010

Ik kreeg +/- november 2009 rode plekjes op mijn kin die branden en jeukten. Ik heb toen Triamcinolonacetonide 0,1% FNA ratiopharm (hormoonzalf) gekregen.
Na een paar dagen werd mijn huid een stuk rustiger en na 2 weken was het bijna weg. Zodra ik ermee stopte kwam het weer terug. Maar dan steeds heftiger, naast mijn neus en op mijn oogleden. Toen het 2 weken geleden weer zo heftig terug kwam, heb ik toch de huisarts maar weer gebeld. Kreeg een vervanger, deze stelde voor om een afspraak te maken bij een dermatoloog en tot die tijd kreeg ik Hydrocortisonacetaat 1% (hormoonzalf) om het branden te verminderen. Ik heb de zalf er ’s-morgens en ‘-avonds opgesmeerd. Toen ik de volgende ochtend opstond wist ik niet wat ik zag. Echt verschrikkelijk. Het was nu ook uitgebreid naar mijn hals en wangen. Opgezwollen, knalrood en heel pijnlijk. Direct de dokter weer gebeld en kon gelukkig meteen komen. Wel weer bij een andere vervanger. Ik moest direct stoppen met Hydrocortisonacetaat 1% en er niets meer opsmeren tot de afspraak met de dermatoloog. Mocht er wel wat aftersun opsmeren omdat mijn huid dus ook was verbrand. Heb dat maar niet gedaan en er koude washandjes tegenaan gehouden. Ze heeft wel de dokter van de vorige dag erbij gehaald . Hij schok heel erg en bood zijn excuses aan (maar wat heb je daar aan). De laatste dokter vertelde dat hij nooit Hydrocortisonacetaat 1% had mogen voorschrijven omdat zij denkt dat het Periorale dermatitis (clownseczeem) is. Ze zei ook dat je hier niet 123 vanaf komt.
Ben intussen bij de dermatoloog geweest. Inderdaad Periorale dermatitis.
Mag het alleen wassen met water en ik heb antibiotica (Doxycycline) gekregen en Rozex gel. Ben nu een week bezig en de pijn is een stuk minder. Maar het ziet er nog steeds verschrikkelijk uit. Volgens de dermatoloog zou het na 2 weken minder moeten worden. Laten we het hopen. Wordt vervolgd.


periorale dermatitis
geschreven door *I , 12-04-2010

Hello, ok ik heb periorale dermatitis. Aangezien ik nog vrij jong ben(19jaar) dacht de dokter dat het eerst exceem was. Heb in anderhalf jaar tijd al verschillende antibiotica kuren gehad de langste was 2 maanden, voorgeschreven door een dermatoloog.
Maar het resultaat was best teleurstellend het was natuurlijk al veel minder maar na enkele weken nadat ik gestopt was met de antibiotica was het gewoon weer precies hetzelfde als voorheen. Ook ik smeer niets meer op mijn gezicht behalve 1x per dag dagcreme van de vichy ( die ook goedgekeurd is door de dermatoloog) maar nog steeds zit het er. Het is nu zelfs ook nog bij mijn ogen en neus gaan zitten. Ten einde raad heb ik gesmeekt om een second opinion bij een andere dermatoloog waar ik pas over enkele weken terecht kan. Zijn er geen andere homeopatische geneesmiddelen/ theetjes ofzo die het kunnen verminderen?? Iemand nog tips???????? Pleasee,,, ik schaam me om er zo bij te lopen en om te zien dat leeftijdsgenootjes een stralende jonge huid hebben. Groetjess


Update na 18-03-2010
geschreven door Laura , 30-03-2010

Ik ben inmiddels 11 dagen geleden bij de dermatoloog geweest (mauritskliniek Utrecht) ik werd daar goed opgevangen en gelijk begrepen en het is idd zoals ik allang wist Dermatitis Perioralis.
Ik heb een antibiotica kuur gekregen, Minocycline (tetracycline groep) 2 weken al 1 x per dag 1 tablet.
Kuur mocht ik eigenlijk 3 a 4 weken maar ik ga over 2 weken op vakantie naar hele erg zon!! (bali) en dan mag je deze antibiotica niet slikken! Er was ook een antibiotica die ik wel zou mogen in de zon, maar die zou minder effectief zijn.
Ik moet vrijdag terug voor controle en ben dan dus 2 weken bezig...
HET GAAT OVER/WEG!!! smilies/grin.gif
En ik ben nu dus 11 dagen bezig... alle bultjes, blaasjes enz zijn helemaal weg, de derde dag al..
Nu gaat de roodheid ook geleidelijk weg, dat duurt wel wat langer..
Vrijdag hoor ik hoe nu verder, dat ik als ik straks stop voor mijn vakantie niet alles weer terug komt!!!Ω

Ik heb verder niks gekregen, nergens verder mee smeren al die dokters creme's enz!
Mijjn huid was extreem geirriteerd van de antibiotica gel die ik had gehad, vuurrood en uitgedroogd!

Mijn aanpak dus:
- 's ochtends zachtjes wassen met Louis Widmer mousse
- daarna Louis widmer dagcreme zonder parfum enz, tegen uitdroging
- verder helemaal niks
- na het eten 1 x antibiotica Minocycline
- en voor het slapen gaan wederom zachtjes wassen met Louis Widmer mousse

Ik zal laten weten hoe het verder verloopt na stoppen en vakantie!!
Succes allemaal, en echt ga naar de dermatoloog!!!


genezen van clownseczeem
geschreven door Henriette , 24-03-2010

Ik kreeg vorig jaar juni ook clownseczeem, ben toen meteen gestopt met het smeren alle creme's (ook die van de huisarts) ik wilde liever niet aan de antibiotica en ben daarom zelf van alles gaan proberen. Ik reinig mijn huid alleen met water en 1 of 2 keer per week een masker van groene leem, toen mijn huid zo goed op die groene leem reageerde ben ik het ook gaan drinken, het reinigt je hele lichaam. ik doe dit nu 4 maanden en mijn huid is nog mooier dan voor ik clownseczeem kreeg ! ik kan het jullie allemaal aanbevelen ! als je vragen hebt hierover kun je die via deze site aan me stellen, succes


...
geschreven door ik , 21-03-2010

oh het mooie weer komt er weer aan, lekker zweten en weer lekker vol met bultjes zitten hoor.
ik was zo klaar met de winter maar na een dag in de zon zit mn kin er alweer onder smilies/cry.gif


Geen hormoonzalf!!!
geschreven door Laura , 18-03-2010

Ook ik heb deze vreselijk huidaandoening..
Zo'n anderhalve maand geleden had ik een raar droog plekje naast mijn mond, na een week bij de dokter geweest en hij dacht dat het een onschuldig eczeempje was... hormoonzalf gehad.... Daar is de ellende allemaal mee begonnen!!
De eerste week zag ik verbetering, dus blij, het werkte schijnbaar...

Maar na 1,5 week kreeg ik aan de andere kant ook zo'n plekje met allemaal rare bultjes, pukkeltjes met witte kopjes..
Wel uitknijpbaar, maar anders als een puistje..
Het werd steeds erger!! Dus toen naar een andere dokter gegaan.. (was net verhuisd)
Deze gaf me een antibiotica gel die ik 2 x per dag erop moet doen.. ben nu 2,5 week daar mee bezig en heb al 2 x toe huilend bij de huisarts gezeten.. het wordt extreem rood droog en de bultjes blijven komen, wordt steeds erger!!!

Vanochtend weer bij de dokter geweest maar die zegt gewoon doorgaan en een andere creme erbij gebruiken, Vasline lanette creme tegen de droog/roodheid.. na het opgesmeerd te hebben voelde het wel even lekker maar na 1,5 uur allemaal nieuwe witte bultjes erbij!! Dokter gebeld, ja nou ja kijk maar even aan....

Terwijl ik overal lees dat veel mensen baat hebben bij een antibiotica kuur en de Metrodinazol zalf actavis 1%
Toen heb ik ten einde raad zelf contact opgenomen met een dermatoloog in Utrecht. en gelukkig was er iemand uitgevallen en kan ik morgen terecht!! Heb echt een rotdag gehad, huilen huilen!! Wat een ellende, het is zo lelijk!!!
Deze mevrouw zei toen ik mijn verhaal had verteld en verteld had dat ik vaseline achtig spul heb gehad: WAT?!?! Niet mee gaan smeren hoor!!! Nou eindelijk iemand die er verstand van heeft!
Zei zegt dat ze me echt kunnen helpen, en dat je vooral nooit met hormoon creme en andere vette zooi moet smeren!

Morgen dus godzijdank mijn eerste afspraak, hopelijk krijg ik gelijk de kuur en de bovengenoemde zalf!!
Over 3 weken op vakantie naar de zon, hopelijk gaat dat ook helpen... nu maar afwachten welke ab ik dan krijg ivm met zon.
Ik houd jullie op de hoogte over wat ik krijg enz..

trouwens ook heel vervelend dat iedereen maar tegen me roept, ja je gebruikt gewoon te veel make-up!! Ik doe nooit iets op mijn gezicht qua make-up!!!

(heel fijn deze site, eindelijk mensen die je begrijpen en ook alle manieren zoeken om eraf te komen!!)


eucerin
geschreven door ik , 15-03-2010

ik beveel jullie allemaal eucerin producten aan !!

was je gezicht met die washgel want die is echt super
je huid droogt er niet van uit en het is echt heel zacht, vooral al je bultjes hebt is alles veel te agressief maar hiermee kun je het gerust 2 keer per dag wassen
en de dagcremes zijn ook heel fijn en zacht voor je huid.
bij mij heeft het heel erg geholpen


clowns-eczeem
geschreven door tineke , 12-03-2010

Sinds 2008 had ik af en toe wat eczeemachtige bultjes bij mijn ogen. Ik kreeg creme van de huisarts hiervoor en dat hielp ook, in eerste instantie, daarna kwam het weer terug. Een andere creme-etje maar, enzovoort enzovoort.... Gisteren bij de dermatoloog in het Kliniek Velp geweest (korte wachttijd via website van de alysis zorggroep) en die constateerde periorale dermatitis..zei me niks.. Nu heb ik een antibioticakuur voor 2+2 weken meegekregen en mag ik zeker de eerste 2 weken geen creeme-etjes of make-up gebruiken. Mijn huid lijkt precies op de foto's op deze site en JEUKT...Ik hoop dat niemand me aankijkt op straat en mijn collega's, net nieuwe baan, moeten het maar even hiermee doen..Tís niet anders, ik kan niet wachten tot het weg is....


minocycline en rozex gel
geschreven door mij , 08-03-2010

hallo allemaal,
ik heb het ook =( en ik heb me werkelijk nog nooit zo lelijk gevoeld!
ik heb een week clindamycine in lotion vorm gebruikt, wat mijn huisarts voorschreef.
aangezien ik zelf in het ziekenhuis werk, heeft de dermatoloog er tijdens t werk naar gekeken..
zij zei dat clindamycine niet ging helpen hier tegen en schreef bij een antibiotica kuur voor (Minicycline) en Rozex gel..
nu lees ik overal dat mensen dat heel lang slikken, ik heb deze kuur maar 2 weken gekregen????
ik ga vanavond maar beginnen..


geen gezicht!
geschreven door zielig hoopje , 10-02-2010

Hallo,
hier dan ook mijn verhaal... Ik ben blij om te lezen dat het een veel voorkomend iets is, maar ik heb er alleen nog niemand anders mee gezien!!!
Van de zomer kreeg ik een paar rode bultjes bij mijn mondhoek. Ik naar de huisarts, kreeg een of andere creme. Het hielp even, maar vervolgens werd het weer erger. Toen schreef hij me na 2 weken een hormooncreme voor. Ik was blij, want het leek weg te gaan! Maar binnen no-time zag ik dat het ook bij mijn andere mondhoek kwam en op mijn kin. Ik bleef de creme smeren, omdat ik merkte dat het daardoor niet heftig rood werd. Maar na een half jaar was het zover uitgebreid dat ik actie wilde ondernemen. Ik smeerde er tot die tijd maar wat make-up op om het te verbergen, maar zelfs dat hielp niet meer. Ik kreeg meteen een verwijsbrief voor de dermatoloog. Daar ben ik nu afgelopen maandag geweest. Hij zei dat ik onmiddelijk moest stoppen met de hormooncreme en dat daardoor de periorale dermatitis door was ontstaan. Ik heb nu een antibioticakuur voor 40 dagen (doxycyline accord) en een creme (metronidazol actavis 1%). Ik vroeg of ik nog wel dagcreme kon gebruiken en hij zei dat ik alleen Rosaliac van La Roche-Posay mag gebruiken. Die is te verkrijgen bij de apotheek. Rond de 18,- voor een tube.
Mijn dermatoloog vertelde me dat de uitslag waarschijnlijk eerst zal verergeren, omdat de hormooncreme het al die tijd heeft onderdrukt en juist in stand heeft gehouden. (Als ik die creme nooit had gebruikt, was het waarschijnlijk ook nooit gekomen!!!)
Het is nu woensdag en ik ben dus een paar dagen bezig, maar ik heb me net ziekgemeld op mijn werk, omdat het lijkt alsof mijn gezicht is geexplodeerd. Het ziet er echt niet uit!!! Het is inderdaad net zo als de foto's op internet... Het brand, trekt en jeukt en er zitten heel dicht op elkaar allemaal kleine pukkeltjes. Als ik berichten van anderen lees, kregen ze dezelfde reactie en werd het na een week minder.. Duimen maar, want ik kom echt de deur niet uit en blijf net zo lang ziek op mijn werk, tot het een beetje tot rust komt. Mag je je voor zoiets ziekmelden? Ik heb gelogen, want ik was bang dat ze zouden zeggen dat ik toch moest komen omdat ik niet ziek was..
Succes allemaal!!!! Hopelijk komt het bij iedereen weer goed!
Tip: Gebruik die dagcreme en ga meteen naar de dermatoloog, want door de hormooncreme die de dokter voorschrijft, wordt onnodig veel schade aangericht!!!!!!!!


Geen make-up en cremepjes!!
geschreven door Ik , 08-01-2010

Hoi,

Ik heb al vanaf oktober last van bultjes en roodheid rond neus en mond. Ik smeerde er altijd make-up op om het niet teveel op te laten vallen. Nu ik deze verhalen las, ben ik uit mezelf gestopt met make-up en dag- nachtcremes smeren. Gebruik alleen nog mascara en oogreinigingsmelk van de Hema om de mascara er 's avonds weer af te krijgen. Ik smeer nu sinds 2 januari niks meer op m'n gezicht, en was m'n gezicht met lauw water.
Het wordt echt al veel minder! Ik voelde/voel me soms nog erg lelijk, omdat het voor mijn gevoel aardig opvalt, maar m'n omgeving (lees collega's etc) vinden dat het erg meevalt. De roodheid is bijna weg, het wordt nu wel wat schraal op de plekjes, maar ik denk dat dat ook nog wel verdwijnt. In het begin jeukt het erg en schilfert de huid wat, maar dat was bij mij binnen 3 dagen over.
Ik ben van plan om nog wel te kijken naar hypoallergene dagcreme (bij apotheek wat ik hier las), daardoor zal m'n huidje er hoop ik straks weer goed uit zien...
Geduld is helaas een schone zaak...


Actavis blijven gebruiken?
geschreven door Meisje , 06-01-2010

Na een antibioticakuur gebruik ik nu al vijf maanden Metronidazol Actavis creme (twee keer per dag). De creme helpt goed maar zodra ik een keer over sla komen de bultjes meteen weer op.
Volgens mijn dermatoloog kan ik die creme gewoon blijven gebruiken (mijn huisarts gaat nu vervolgrecepten uitschrijven) maar hoe lang is dat verantwoord?
Voor camouflage (ook van mijn rode wangen) en omdat m'n huid van de Actavis zo uitdroogd gebruik ik gekleurde dagcreme van Vichy. Ik kom er maar niet achter of dat nu tot de beste (allergie-vrije) producten behoord. Verder gebruik ik Sanex als shampoo.
Is er ooit (onafhankelijk) onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde cosmetica?

PD
geschreven door Josien , 23-12-2009

Wat een Vreselijke ziekte is dit. Ik heb al ruim 2 jaar last van bultjes puistjes rondom de mond, wat kwam en ging.. Ik merk dat ik bij stress meer last ervan heb. Je ziet het gelukkig niet echt, want het is erg klein! Ik ben bij de dermatoloog geweest en die heeft meteen een antibioticakuur voorgeschreven. Gelukkig had ik al op het internet gelezen dat Corticosteroiden vaak de boosdoener zijn. Dat was waar de huisarts me mee afscheepte in het begin!

Weet iemand of je de antibiotica kuur alleen op de plekjes zelf smeert, bij mij is het 1 klein plekje bij neus/wang. Of moet ik dan mijn hele gezicht wassen met deze lotion?

Groetjes!


reactie op topic van Blondjeehh , 25-11-2009
geschreven door doornroestje , 09-12-2009

Ik heb juist hetzelfde! In een iets ergere mate eerst, en toen moest ik Nizoralcrème smeren van de dokter, met een lichte cortisone (hydrocortison) concentratie erbij. tot dusver smeer ik dat ding al 2 maand en is het een beetje geminderd, maar nu begint het terug op te komen! Heeft de dokter mij gewoon hetzelfde voorgeschreven, maar zonder de cortisone erin,... Die creme is van dezelfde categorie als Daktarincreme, maar op het gaat helpen...ik zie het niet zo zitten, loop daar nu echt al lang mee rond!


Een paar vragen...
geschreven door Daisy , 08-12-2009

Vanochtend voor de tweede keer naar de huisarts geweest. Wederom een kuur voorgeschreven gekregen. (Doxycycline 100 mg). Daarbij heb ik nu een zalf. (Metronidazol Actavis 1%). Hopelijk verdwijnen de klachten hiermee!! Ik heb veel reacties gelezen maar word hier niet echt vrolijk van. Is het echt zo ingewikkeld om dit probleem te verhelpen? Een paar vragen.. Wie o wie kan ze beantwoorden? Thnx alvast...
* Ik heb ooit (en dat is echt al lang geleden) een hormoonzalf gebruikt voor eczeem in mijn gezicht. Is dit de boosdoener? Kan dat überhaupt na zo'n lange tijd?
* Hoe schadelijk is make-up? Moet ik hier echt mee stoppen om het probleem te verhelpen? Welke vrouw wil dit nou??
* Welke reinigingsproducten kan ik het beste gebruiken? Nu gebruik ik Eucerin anti-redness. Ook goed voor rosacea volgens de verpakking....
* Moet ik tevens stoppen met het gebruik van dag- en nachtcrème? Nu gebruik ik dagcrème van Eucerin, zelfde lijn als hierboven staat omschreven.
In Februari kan ik pas terecht bij een dermatoloog. Hopelijk kan hij/zij me verder helpen. Toch zie ik mijn vragen graag door een (ervarings) deskundige op dit gebied beantwoord..... Pffff, lastig probleem!!!!


dermatitis Perioralis
geschreven door Brigitte , 28-11-2009

Heb al 51 jaar atopisch eczeem over t gehele lichaam maar de laatste 5 jaar alleen nog in het gezicht uiteraard kreeg ik hiervoor ook hormoonzalven want het ging niet vanzelf weg. Ik gebruikte elecon vroeger hielp t meteen maar al 2 jaar duurt t een paar dagen voordat het zijn werking had en na een week begon t ritueel weer en het werd steeds roder en mijn huid werd steeds dikker. Laatste half jaar geen make-up meer gebruikt waardoor ik er wel vond dat ik er slecht uitzag werd er af en toe wel een beetje depressief van.
Nu blijkt dat ik door overmatig hormoonzalf dermatitis perioralis heb nu 6 weken antibiotica en metronidazol. Afwachten en hormoon zalven verbannen.
Via t AMC kreeg ik wel tips voor shampoo's en cremes
Louis Widmer shampoo ongeparfumeerd en Louis widmer remederm gezichtscreme
ongeparfumeerd. Ik heb ook last van mijn rechteroog wat bolliger is en vreselijk jeukt. Misschien glaucoom hebben mensen hier ervaringen mee?
Mensen met eczeem kunnen beter permanente makeup nemen iemand ervaring hiermee?
gr brigitte


Zelf ook bultjes
geschreven door Blondjeehh , 25-11-2009

Hallo, ik heb nu ook al 2 a 3 maand last van bultjes. Ik ben hiervoor al 3 keer naar de dokter geweest. deze eerste keer kreeg ik een zalfje . de 2 de keer moest ik doorblijven smeren met het zalfje (want het werd minder), nu heb ik de 3de keer tabletjes gekregen om de bultjes te bestrijden. nu is de strip bijna op en het is nog niet weg. Ik heb foto's gemaakt van de bultjes herkent iemand ze? en weet iemand wat het is? deze bultjes gaan niet weg en blijven rood. (de ene keer zijn ze groter dan de andere keer) en soms kun je ze uitdrukken en soms niet (het zijn geen puisten) want ze blijven. Ik hoop dat iemand mij kan helpen dit is de link van de foto http://foto-uploaden.nl/img/3/lk9jxth.jpg


Periorale dermatitis & zweten
geschreven door Meike , 23-11-2009

Hoi,
Ik heb een vraag wat betreft Periorale dermatitis/clownsecseem en zweten. Ik gebruik Ketoconazol shampo en Rozex metronidazol. Ik gebruik dit sinds 3 maanden. Ik geef zelf spinning les en doe aan bikram yoga ( yoga in een ruimte van 40 graden ). Ik zweet tijdens de yoga heel erg. Een paar uur na ik yoga heb gedaan en de gel heb opgesmeerd zijn mijn vlekken rond mijn mond erger geworden.
Als ik op vakantie ga en niet sport en dus veel minder zweet in mijn gezicht is mijn huid weer “ normaal”.
Wat kan ik doen? en waarom wordt het erger als ik zweet?
Volgens mijn dermatoloog ligt het aan de schilfertjes op mijn hoofd ( waarvoor ik ook die shampoo heb gekregen) en ook gedeeltelijk aan het zweten. Maar de shampoo heeft het niet minder gemaakt.

Alvast heel erg bedankt!!

Groetjes,

Meike


dermatitis perioralis
geschreven door josine , 23-11-2009

Ook bij mij is de diagnose dermatitis perioralis gesteld. Ik heb alle reactie gelezen, waar ik mij zeer over verbaas is dat steeds dezelfde vragen terug keren. Waarom krijgen wij daar geen antwoord op.

ikzelf heb bijna geen hormoonzalf gebruikt, dus dat kan de oorzaak niet zijn. wat ik wel heb gebruikt is differin zalf, omdat het acne zou zijn op mijn kin, en nu steld dezelfde dermatoloog de diagnose dermatitis. ik heb antibiotica voorgeschreven gekregen, ik wacht daar nog even mee ivm zonvakantie.

ik ga voldende week voor een second opinion.

wat ik iedereen wil meegeven is, laat je doorsturen naar een dermatoloog, ik lees dat veel huisartsen hormoonzalf voorschrijven en dat is juist de boosdoener.

verder ben ik heel benieuwd welke dagcreme, reiniger en make up ik kan gebruiken. ik heb een droge, dunne, erg gevoelige huid.

ik heb 1 reactie van een dermatoloog gelezen, wellicht kan deze ons van wat meer antwoorden voorzien?

het doet mij goed om te lezen dat ik niet de enige ben, en dat vele met mij hier erg ongelukkig/verdrietig van worden. uiterlijk speelt wel degelijk een rol. iedereen wil er toch goed uitzien, een beetje make up doet dan wonderen. een dermatoloog die doodleuk zegt dat je dat niet meer mag gebruiken begrijpt het niet. waarom kunnen ze je niet adviseren welke het minst kwaad kunnen. niemand wil toch met een lelijke rode bobbelige huid rondlopen?

ikzelf ben 3 maanden geleden gestopt met roken, belangrijkste reden was mijn huid. de afgelopen tijd is mijn huid echter alleen maar slechter geworden. daarnaast eet ik gezonder, veel fruit, veel water en brandnetelthee, en nog wordt het alleen maar slechter. ik begrijp er echt niets mee van. wat ik wel weet is dat het leven er zo niet leuker op wordt....


Zarqa
geschreven door Jansen , 15-11-2009

Zarqa dead sea treatment lotion spray heeft mij er weer helemaal bovenop geholpen. Na het douchen op het gezicht sprayen (het brandt gigantisch dankzij het zoutgehalte van de spray), en lekker laten zitten. De bultjes verdwenen bij mij na enkele weken. Vooral belangrijk; stop met smeren vanal het andere [!!


clownseczeem
geschreven door lb , 29-10-2009

vervolg..
ik heb nu 15 dagen tweemaaldaags erytromicine geslikt en tweemaaldaags de zalf metronidazol actavis gesmeerd. De eerste week werd het heel schilferig en opvallend rood. Maar gelukkig ben ik doorgegaan met beide medicijnen. Nu is bijna alles weg. Enkel om mijn neus is het nog een klein beetje rood maar dat valt niet op. Voor de zekerheid neem ik nog wel een vervolgkuur van de antibiotica zodat de bacterie echt verdwijnt, want anders kan het terugkomen.

Dus ik wil hiermee zeggen dat je zeker door moet gaan met de voorgeschreven medicijnen, ookal zie je de eerste week nauwelijks resultaat!! (behalve dan bij hormoonzalf, dat was bij mij de boosdoener. Heel belangrijk dat je daar niet aan begint)

ps; nuttigen van alcohol bij mijn medicijnen gaf bij mij geen ongwenst effect.


periorale dermatitis / clownseczeem
geschreven door An , 25-10-2009

Ik had ook van de huisarts cortizonezalf gekregen voor en beetje uitslag aan mijn mond...hierdoor werd de uitslag alleen erger en enkel de cortizonezalf hielp...als ik er mee stopte, stond ik helemaal vol rond mijn mond (periorale dermatitis/clownseczeem) waardoor ik het bleef gebruiken. Na een tijd ben ik naar de huiDarts geweest en heb ik doorgebeten: stoppen met de hormoonzalf waardoor ik natuurlijk weer helemaal vol kwam te staan...ik heb een antibioticakuur van 4 weken gevolgd en metronizadolcreme gesmeerd (ik mocht foundation gebruiken waardoor het eig niet echt opviel)...na een week was het veel minder, enkel nog wat rood...nu na 4 weken is het eig bijna helemaal weg...het ziet alleen nog een heel klein beetje rood, en waarschijnlijk omdat iik erop let dat ik het nog zie... Dus geen paniek...even doorbijten en je bent er voorgoed vanaf zolang ja van cortizonezalf afblijft!! succes


clownseczeem
geschreven door lb , 18-10-2009

Ik heb al 2 jaar last van rode uitslag rondom mijn neus. Dit was in een hele kleine mate aanwezig dus besloot ik er niet mee naar de dokter te gaan. Maar in de loop van de tijd breidde het zich uit naar de andere kant van mijn neus. Toen ben ik naar de dokter gegaan en die schreef me een hormoonzalf voor. Hierdoor verergerde het niet, maar het werd er zeker ook niet beter van. Totaal heb ik ongeveer 5 verschillende hormoonzalfjes gekregen van de huisarts. Achteraf weet ik ds dat dat de oorzaak is van de huidige situatie. Het zit nu rondom heel mijn neus en kin en tussen mijn wenkbrauwen.
Van de huisarts kreeg ik geen verwijzing om naar de dermatoloog te gaan, dus heb ik dat uit mezelf gedaan.
Deze schreef me actavis 1 % creme voor en mynocicline ( de minocycline heb ik niet genomen). Maar hierdoor zag ik nog steeds geen resultaat. Nu ben ik vorige week weer naar de derma geweest en kreeg ik erytromicine sandoz ( antibiotica) en metronidazol actavis zalf mee. In het begin leek het alleen maar erger te worden. vooral als ik sochtends wakker wordt zit alles onder de schilfers. ( ik voel mezelf echt lelijk). maar gelukkig zie ik nu langzamerhand wel resultaat. het is minder rood, en het breidt zich niet uit. helaas is het nog niet weg. maar ik heb hoop, door het positieve verhaal van tineke hieronder waarin ik mezelf herkende. Ik hoop dat het na een een paar dagen bij mij ook een stuk minder wordt en wens jullie allemaal heel veel sterkte toe, want het is echt een rotbacterie!


...
geschreven door ik , 07-10-2009
om nog even te reageren op 'es' over de oorzaken die het kunnen zijn

ik denk echt dat het serieus door rook komt en vervuilde lucht, viezigheid en als je langdurig in de rook zit etc.
ik heb er op gelet en ben er nu echt helemaal zeker van.
ook door wrijving van zoenen wordt het erger. en gaan de blaasjes open enz.

ik zou er op gaan letten niet teveel in rook te zitten enz, want volgens mij heeft het ook met de luchtwegen te maken!!


...
geschreven door ik , 07-10-2009

Hallo,

Ik heb het afgelopen half jaar iedere keer last gehad van deze aandoening. heb een doxycycline kuur gehad van 2 maanden en dat hielp maar het kwam telkens lichtelijk terug als ik had gerookt.
nu ben ik langer dan een maand gestopt met de kuur en zit ik er weer onder na het roken. ik zou niet weten waardoor het anders komt dan roken bij mij.
dus nou heb ik dinsdag maar weer een afspraak met de dermatoloog want ik word helemaal gek. ik trek het echt niet meer dat alles terug is. ik heb weken geen make up op gehad maar moet het nu toch echt weer als ik de deur uitga. maar alsnog zie je het dan ik kan wel janken.
ik hoop dat ik een zwaardere kuur krijg en dat het weer weggaat en niet meer terug komt. en ik ben gestopt met roken en kom ook niet meer bij rook in de buurt.

weet iemand of je zo snel wel weer een nieuwe kuur kan krijgen?


dermatitis
geschreven door therese , 01-10-2009

Sinds een aantal maanden had ik ook rode plekjes rond mijn ogen.
De huisarts wist niet wat het was en stuurde me naar de dermatoloog in het olvg.
Binnen twee seconden van een meter afstand beweerde hij te weten dat ik dermatitis periocularis had.
Wat ik vrij bizar vond. ik vond het nl niet lijken op de foto's die ik op internet tegen kwam.
Hij schreef me PROTOPIC voor. En nu na twee dagen is het bijna weg. Ik heb dit spul nog nergens op de fora voorbij zien komen. Dus misschien is het een nieuw middel. Maar misschien heeft iemand er wat aan. gr Therese


Clownseczeem bij babies?
geschreven door Mina , 24-09-2009

Weet iemand misschien of clownseczeem ook bij babies voorkomt? Ik heb een zoontje van 13 maanden en ik heb sterk het vermoeden dat hij het heeft.


Positief verhaal
geschreven door Tineke , 22-09-2009

Hier ook een positief verhaal:

Ik heb sinds mei clownseczeem, alleen wist ik eerst niet wat het was.
Het begon met bultjes rondom de neus. Toen het in juli nog niet over was ben ik naar de huisarts gegaan, hij dacht dat het gewone eczeem was en gaf me een hormoonzalf.
Dit hielp in het begin heel goed. Alle bultjes waren verdwenen! Maar al gauw kwamen er nu ook bultjes op mijn kin. De hormoonzalf begon steeds minder goed te werken en het werd steeds erger en erger!
Uiteindelijk ben ik vorige week dinsdag terug gegaan naar de huisarts en nu had hij wel door dat het clownseczeem was. Volgens hem had de hormoonzalf het alleen maar erger gemaakt. Nu schreef hij me metronadizol creme voor. Dus sinds dinsdag ben ik gestopt met hormoonzalf en begonnen met metronidazol. Het werd vreselijk lelijk (denk aan de meest erge foto's van het clownseczeem!). Ben de afgelopen week dan ook zoveel mogelijk binnen gebleven. Maar nu is het weer dinsdag, ik ben nu dus een week bezig met de metronidazol creme en bijna alles is weg. Dus er is nog hoop voor jullie! Ik heb overigens geen orale antibiotica gekregen.. Blijkbaar kan het dus ook zonder. Ik denk zelf dat ik de clownseczeem heb gekregen van te veel cremes en foundation en poeder. Denk dus voorlopig geen make-up meer voor mij helaas...


Minocycline
geschreven door Martijne , 17-09-2009

Ik ben nu al 1,5 maand bezig met minocycline en ben net voor een vervolgafspraak bij de dermatoloog geweest. Ik moet nu nog 4 weken minocycline 100 mg slikken en daarna ga ik over op 50 mg per dag (tenzij het dan weer erger wordt en dan moet ik daar 2 van slikken). Ik moet het waarschijnlijk nog wel tot volgend voorjaar gebruiken, de roodheid wordt heel langzaamaan minder, op de vraag of het helemaal weggaat zei ze ja, maar dat het afwachten is of het na de kuur weer terugkomt.... Heb eind januari weer een afspraak, dus dan zien we wel weer.


Rosacea?
geschreven door ik. , 27-08-2009

Ik hoop zo dat het niet terug komt. maar u noemde het rosacea? is clownseczeem een vorm van rosacea? ik moet nu nog 2 weken slikken en heb nu nog steeds/weer kleine bultjes zitten naast mn neus.. ik weet nu 100 % dat roken een rol speelt en ik ga dus ook helemaal stoppen met roken. ik raad het iedereen aan!!! het verergerd het of het komt er weer door terug.
ik ben een tijdje gestopt geweest om te kijken wat er zou gebeuren en daarna weer begonnen maar toen begonnen de bultjes ook weer te komen.. smilies/sad.gif


Antibiotica
geschreven door Dr. HJL van Gerwen, dermatoloog , 26-08-2009

Gelukkig zal in de meeste gevallen de rosacea na een kuur antibiotica (bijvoorbeeld minocycline 100 mg gedurende 6 weken) niet meer terugkomen, of slechts in geringe mate zodat het met lokale creme goed te behandelen is.


na antibiotica?
geschreven door ik. , 24-08-2009

het komt gewoon weer terug als je bent gestopt met antibiotica of niet?
ik ben over 2 weken klaar en ben echt bangggggg


periorale dermatitis
geschreven door Es , 22-08-2009

Zie er zelf ook weer uit alsof ik mijn gezicht heb bewerkt met een vlakschuurmachine en dan ook nog verdikkingen met blaasjes en schilvertjes, jakkes. Net in de laatste week van de vakantie kwam het weer opzetten. Donderdag dermatoloog gebeld, 9 sept kan ik pas terecht. Donderdag ging het nog enigzins maar vandaag zaterdag zit m'n hele gezicht weer vol. Maandag weer werken en dan komen de opmerkingen weer, ooh wat heb jij in je gezicht smilies/angry.gif Ga meteen maandag bellen of ik toch niet eerder terecht kan bij de dermatoloog. Hopelijk krijg ik nu (voor de 2de keer in een half jaar) een sterkere antibiotica kuur. Heeft de 1ste keer goed geholpen maar het is weer terug dus, joepie. Zoals ik hier lees komt het dus steeds terug, maar het moet toch ergens aan liggen, cosmetica en cremes kan bij mij al niet omdat ik dit al niet meer smeer in opdracht van mijn dermatoloog. Dus ligt het dan aan het voedsel of drinken??? Iemand een idee, mijn arts zei al tandpasta met fluoride is ook funest. Maar is er niet een dieet dat je kan volgen zodat je minder kans hebt dat het terug komt????


...
geschreven door ik. , 19-08-2009

ooh ik word gek.

ik slik nu 5 weken antibiotica en het was helemaal weg. en nu opeens weer allemaal bultjes.. ahhhhhhhhhhhh

komt het door het warme weer? ik vind het vreselijk.

weet iemand of roken er ook mee te maken heeft of dat het verergert?
ik denk namelijk dat daar ook een verband tussen zit.


...
geschreven door Martijne , 13-08-2009

Ik heb 2 weken geleden minocyline en een koolteerzalf van de dermatoloog gekregen, moet dit 2,5 maand slikken. er is wel wat verbetering zichtbaar, vooral de puistjes zijn weg en m'n huid is minder rood. Nu maar hopen dat het helemaal weggaat....


...
geschreven door ik. , 08-08-2009

bij mij is het nu zo goed als weg

slik nu 3 weken doxycycline en gebruik als creme garnier pure a en washgel van eucerin.

heb nog 4 weken antibiotica te gaan dus hoop dat het weg blijft!!


...
geschreven door M G , 02-08-2009

ik heb nog hoop voor iedereen ik ben er namelijk bijna helemaal vanaf
ik heb het nu een week gehad en het is bijna allemaal weg getrokken
ik heb antibiotika gehad en metronidazol actavis 1%
het heeft mij echt geholpen
en ik denk vooral door de creme
het is echt een aanrader
want ik zat er onder net als op de foto's boven aan de site
en nu is het alleen nog een klein beetje rood
dus ik denk dat ik er volgende week helemaal vanaf ben
dus voor iedereen ER IS NOG HOOP!

wel wil ik zeggen ga zo snel mogelijk naar een dermatoloog want die heeft er een verstand van een een huisarts zeker niet!


...
geschreven door M G , 29-07-2009

Iedereen zegt dat je uit de zon moet blijven maar mijn dermatoloog zegt dat het juist heel snel over kan gaan door in de zon te gaan zitten


WAT EEN ROT ZIEKTE
geschreven door M G , 29-07-2009

Ik heb het nu sinds 4 dagen
het begon met een paar pukkeltjes, waar ik normaal nooit zoveel last van heb.
Ik heb wel vaak last van exeem rond mijn neus vandaar dat ik bij de etos een exeem creme had gehaald.
de dag erna was het veel erger geworden mijn vriend schrok zich rot toen hij wakker werd.
ik kon echt wel huilen toen ik zag hoe mijn gezicht er aan toe was.
ik heb gelijk dezelfde dag de dermatoloog opgebeld en ik kon gelukkig die dag erna er heen.
hij zei gelijk dat het dermatitis perioralis was.
en ik heb zoals vele van jullie atibiotika mee gekrgen en metronidazol actavis 1% ( ik ga volgende week op vakantie dus heb een atibiotika kuur gekrgen waar je mee in de zon kan)
ik vroeg gelijk aan mijn dermatoloog hoelang het duurde toen hij me vertelde dat het wel 6 weken kon duren werd ik echt helemaal gek en ik ben er dood ongelukkig over.
ook al smeer ik er een dikke laag foundation over met poeder je ziet het nog steeds en dan voelt het nog viezer aan
ik durf nog amper de deur uit. iedereen met wie ik heb gesproken vraagd gelijk wat ik er met jou gebeurd :|
en nu ik lees dat er mensen zijn die het al een aantal jaren hebben en niks helpt hoop ik echt dat ik daar niet tussen zit
ik heb echt medelijden met jullie
ik ben er binnen een week bij en gelijk creme en antibiotika dus ik hoop echt dat ik snel resultaat zie want zo kan het niet langer.
ik heb mijn ecseem creme echt veel te lang gebruikt doordat elke keer als ik er mee stopte het weer terug kwam.
ik dacht ik blijf er gewoon aan zitten dan heb ik iniedergeval een mooi huidje. NIET DUSSSSS!~
ik had een liever een beetje ecseem dan deze rare clownen ziekte
echt verschikkelijk!!!!
NOU HEEEEEEEEEEEEEEEEEL VEEEEEL SUCCES ER MEE ALLEMAAL!!!!!
en ik laat het wel weten als ik van deze rare troelaziekte af ben
want ik ga toch stiekum van het beste uit


...
geschreven door ik. , 28-07-2009

hallo,

ik ben nu 2 weken bezig met doxycycline 100mg, 3 dagen geleden is het tot gisteren helemaal weggeweest, maar morgen moet ik ongesteld worden, en nu zit ik er weer onder.. ik ben gister ook in de zon geweest dus heb geen idee wat de invloed is geweest. de dermatoloog zegt dat hormonen ook een grote invloed hebben dus dat zal ook wel meespelen.
ik ga morgen op vakantie en ben benieuwd hoe het verloopt.

groetjes.


Ook perioralis dermatitis
geschreven door Martijne , 21-07-2009

sinds 3 jaar heb ik nu ook uitslag rond de mond. een jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan, die zei gelijk dat het rosacea was. omdat ik graag zwanger wilde worden, heb ik geen hormoonzalf gekregen, maar wel het advies om op internet te kijken wat er tegen te doen is, overdonderd als ik was, heb ik het daar toen bij gelaten. Vorige week vond ik op internet een plaatje van perioralis dermatitis op een forum over rosacea, en dacht toen meteen: dat heb ik!! vanochtend ben ik naar de huisarts geweest (die me weer iets anders wilde aansmeren, ze zei dat perioralis dermatitis niet op de wangen zit en dat het vanzelf overgaat....) en heb erop gestaan dat ik naar een dermatoloog wordt doorverwezen. het zit namelijk alleen bij mijn neus op de wangen en niet overal op de wang, zoals meestal bij rosacea... Volgende week donderdag al een afspraak, ik hoop zo dat blijkt dat het inderdaad geen rosacea is, maar nog even afwachten.


...
geschreven door ik. , 17-07-2009

ik heb een doxycyclinekuur van 2 maanden gekregen van de derma, elke dag 100 mg.

hoop echt dat het gaat werken


...
geschreven door ik. , 13-07-2009

ik wilde nog even mededelen dat ik denk dat deze huidaandoening ook van binnenuit komt, ik gebruik namelijk helemaal geen cremes en make up meer en het komt nu ook rond mijn ogen terwijl ik daar nooit iets smeer.. echt heel erg vreemd :S er komen ook telkens meer plekjes bij.. word er echt gek van, ik hoop echt dat de antibiotica kuur het kan oplossen.


...
geschreven door ik. , 09-07-2009

super, bedankt voor je reactie! ik ben er heel blij mee en geeft me een goed gevoel.
ik heb een spoedafspraak gemaakt bij de derma en mag er dinsdag al heen. ik trek het echt niet langer zo. ik ga liever pilletjes slikken en niet in de zon zodat het weg is, dan niet in de zon terwijl die uitslag er zit, want ik voel me vreselijk lelijk en in de zon wordt het alleen maar erger. ik smeer nu ook ff niks meer op mn huid, geen cremes meer.. het is best wel wennen want het trekt ontzettend. snachts doe ik mentholpoeder op de bultjes, ze drogen er wel erg van, maar het helpt wel tegen de jeuk en de steken enzo.. verder ga ik geen cremes en make up meer gebruiken. in ieder geval het liefst zo weinig mogelijk make up.. alleen als het echt niet anders kan. ik wil er nu echt vanaf en hoop echt dat ik dinsdag de kuur mee krijg anders ga ik echt huilen :S ik ben er nu al bijna depri van
mn huid trekt nu wel ontzettend omdat het als het ware aan het afkicken is van cremes.. maar dan smeer ik er zo nu en dan wat pure olijfolie op.. hier zit in ieder geval geen zooi in. voor mn huid te reinigen gebruik ik dr vd hoog hypoallergeen. heb net een allergietest gehad afgelopen week en er is niets uitgekomen, heb ook nooit met hormooncremes gesmeerd. alleen een neusspray gebruikt met corticosteroiden, hierna is het ook begonnen. het is echt vreselijk , moet er echt vanaf!!
ik probeer ook zo gezond mogelijk te leven, vitaminepillen, groente, fruit, niet roken, niet in de zon etc. maar het lijktt wel alsof het zn eigen beloop heeft.

ik hoop dat het weggaat met de antibiotica. ik post wel even als ik bij de derma ben geweest!

groetjes A.


antibiotica
geschreven door Ellen , 09-07-2009

Beste Ik,
Ik ben net gestopt met de antibiotica minocyline en heb deze 3 en halve maand geslikt. Volgens mijn dermatoloog kon deze antibiotica wel in combinatie met zonneschijn. Heb ook geen last gehad met zonnen. Mijn periorale dermatitis is voor nu genezen. Het ging zoals al eerder gezegd ook door anderen heel langzaam. Het schijnt lang te duren voordat de antibiotica in de bovenste huidlagen komt. Zelf veel last gehad van mijn darmen (winderig, opgezette buik) en hield ik wat vocht vast, maar het moest maar. Ik heb verder niks meer op mijn huid gesmeerd, alleen zonnebrand zonder vetten erin (Ultrasun) op advies van de derma. De natuur moet het soms zelf oplossen. Ik hoop zo dat het bij mij niet terug komt in het najaar, heb zo'n naar voorgevoel namelijk, maar de derma zegt van niet.
Sterkte allemaal en groeten, Ellen


...
geschreven door ik. , 06-07-2009

ik wil ook heel graag een antibiotica kuur want ik weet niet hoe ik er anders af kom.. probeer nu maar hypo allergene producten te gebruiken en zo weinig mogelijk op mn huid te smeren. gebruik make up van clinique voor als ik wel de deur uit moet, kga echt niet zonder make up. die metrodinazole/rozex maakt het alleen maar erger, gebruik dat dus niet! als je daar mee stopt krijg je ook alleen maar meer net als bij die hormooncremes.
maar mijn dermatoloog wil me geen antibotica kuur geven omdat het nu zomer is.
hoelang moet jij de antibiotica slikken?


clownseczeem
geschreven door Catharina , 01-07-2009

Ik slik de myo... Het gaat echt langzaam, je ziet wel verbetering. Er komen minder nieuwe plekjes maar de oude plekjes zijn nog altijd aanwezig. Ik ben ook begonnen met paardemelk capsules, tevens is dit erg goed voor de darmflora. Ik gebruik nu al een geruime tijd antibiotica en dat breekt ook goede cellen in je darmflora af. Paardenmelk zorgt dat de weerstand beter wordt en is " goed voor de probleemhuid" ze mogen het niet allemaal op hun product zetten maar bij veel mensen is dit wel het geval. Ik ben nu bijna een week bezig en hoop dat het gaat aanslaan. Qua wc bezoeken heb ik niks te klagen mijn stoelgang is hierdoor wel goed geworden. Dat is wel fijn.

Ik hoop dat minder word. Heeft de huidconsulent ook nog tips.....


...
geschreven door a. , 26-06-2009

Catharina, slik je minocycline? en hoelang duurt het voordat je verbetering ziet bij orale antibiotica?


Schoonheidsspecialiste en ja hoor huidproblemen
geschreven door Catharina , 25-06-2009

Door het veelvuldig smeren van cosmetica producten gedurende mijn opleiding schoonheidsspecialiste heb ik volgens mij dermatitis perioralis opgelopen. Ik ben nu bijna twee weken bezig met rozex gel en mynocycline het word rustiger, minder vurig en minder ontstekingen (pukkeltjes met etter etc) en probeer zo weinig mogelijk make -up te gebruiken. Maar werk als receptioniste dus als het te erg word zal dat wel moeten anders ben ik niet om aan te zien. Ik gebruik nu ook alleen dagcréme van vichy tegen onzuiverheden en grove poriën en verder helemaal niks meer. Ik hoop dat het gaat werken, want deze verhalen zijn toch wel verontrustend. Maar het word gladder de bultjes worden kleiner, mijn huidoppervlak begint zijdezacht aan te voelen alleen de roodheid is er nog. Dus denk dat het goed gaat komen. Misschien de paardemelk ook een goed idee smilies/smiley.gif Wat zegt u als huidconsulent van paardemelk??

Succes iedereen en vooral niet met je vieze handen aan je gezicht komen en zo weinig mogelijk smeren met goedjes lijkt mij het beste. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan en doktersadvies opvolgen. Als iets geirriteerd is lijkt het mij niet handig om allemaal goedjes uit te gaan testen, wie weet hou je blijvende plekjes en littekens over......


Elidel
geschreven door Anne , 06-06-2009

Vervelend he, ik was ook een beetje overactief met de hormooncreme en sinds een jaar is mijn huid helemaal verpest in mijn gezicht. Heb antibioticakuur gehad, rozex, metronidazol en nu Elidel. Als ik in de zon ga zitten veranderd mijn huid in een rood heuvelachtig landschap. Elidel heeft mijn huid wel een stuk rustiger gemaakt, misschien is het een tip. Het heeft een zelfde soort werking als die hormoonzalfjes maar er zitten geen hormonen in, dus smeren zoveel je wilt (2x per dag) op recept verkrijgbaar en wordt 100% vergoed. Ik ga paardenmelkcreme proberen, kijken of dat het helemaal doet verdwijnen. Bedankt voor de tip in ieder geval. Soms lijkt het zo hulpeloos, elke keer weer naar de derm of dokter. Beterschap allemaal!


paardenmelk tegen periorale dermatitis
geschreven door Inge , 30-05-2009

Hallo, Sinds jaren heb ik herhaaldelijk last gehad van periorale dermatitis, en voornamelijk telkens in het najaar laaide het op. Ik heb ook werkelijk van alles geprobeerd, van zalfjes en crémes tot aangepast voedingspatroon tot pilletjes, echt van alles.Ontzettend hardnekkig en vervelend (vooral ook omdat het in mijn gezicht zat werd ik er vaak raar op aangekeken, wat ook niet bepaald een beste uitwerking had voor mijn zelfvertrouwen...). Sinds een tijdje gebruik ik nu zalf die is gemaakt van paardenmelk. Het was een beetje mijn laatste hoop en nu wenste ik dat ik het eerder had gezien. Al binnen een week waren de diepe kloven en de roodheid verminderd, en ik kan u verzekeren dat mijn kwaal verschrikkelijk hardnekkig was. Het is nog niet helemaal weg, maar de verbetering is dusdanig goed te merken dat het nauwelijks nog zichtbaar is. Ik wil het niemand 'aansmeren', maar ik zou het zeker eens proberen.
Mvg, Inge


behandeling periorale dermatitis
geschreven door Ellen , 14-05-2009

Nog even als vervolg op mijn eerdere relaas. Sinds half maart ben ik onder behandeling van een dermatoloog. Sindsdien heb ik antibiotica, Minocycline, en moet dit nog maandenlang gaan slikken. Omdat mijn huid niks meer verdroeg ook geen carbomeer watergel, de uitslag verergerde dan, doe ik helemaal niks meer op mijn huis. Het was even heel moeilijk, wat een vreselijk droog en strak gevoel maar na een week was dat over. Sindsdien is de roodheid erg afgenomen en verbeterd de uitslag aanzienlijk. Geleidelijkaan wordt het beter maar gure wind en regen doen het weer wat oplaaien. Gelukkig niet meer zo erg als het geweest is. Daarnaast adviseerde de dermatoloog mij Eucerin crème te gebruiken als ik b.v. na het zwemmen er toch iets verzorgend er op wil smeren. Dit is te koop bij de apotheek. Volgens de derma kom ik er echt van af! Sterkte iedereen die hier mee kampt.


periorale dermatitis of rosacea?
geschreven door Ellen , 15-03-2009

Al vanaf augustus 2008 kamp ik met huisproblemen rond mijn mond. Ben 42 jaar. Het begon met een brandend, schilferig plekje naast mijn mondhoek. Droogte dacht ik dus telkens ingesmeerd met uierzalf of vaseline. Vooral als ik gezwommen had brandde het plekje en het breidde zich wat uit. Veel met bovenstaande gesmeerd. Omdat ik gauw last heb van schimmeltjes dacht ik dat dit het kon zijn dus schimmelzalf gaan smeren, binnen een paar dagen is het dan weg. Na een week nog steeds niet dus gestopt. In september leek het wat minder maar in oktober, na een emotionele gebeurtenis kreeg ik steeds meer rode, branderige vlekjes met van die miniscule glanzende pukkeltjes erin. Dan werd het weer wat minder om vervolgens weer heviger terug te keren. In december maar eens naar de huisarts gegaan: periorale dermatitis en ze schreef mij hormoonzalf voor. De eerste hielp niet, het werd erger dus sterkere zalf en die hielp wel. Totdat ik in de weekenden moest gaan stoppen: explosie van rode uitslag rond mijn mond en dat branden! Toen heeft ze foto's gemaakt van mijn aandoening en gemaild naar een dermatoloog. Ik was gestopt met de zalf maar moest weer beginnen van haar. Rosacea zei de derma dus metronidazol en tussendoor vaseline lanette. De vaseline gaf de eerste 2 dagen wat verlichting en daarna leek het de boel te verergeren zo ook met parafine. Het ging heel langzaam wat beter, maar dan ineens begint het erg te branden en tintelen en zitten er weer meer pukkeltjes en roodheid. Ik voel het zo zitten en voel me vreselijk lelijk. Ik herken meer in de symptonen van periorale derm. dan rosacea maar mijn arts zegt dat ik geduld moet hebben. Lekker met de zomer in aantocht en ik niet weet wat wel en niet te gebruiken. Zal ik me toch laten doorsturen naar de dermatoloog?


...
geschreven door Maarten , 11-03-2009

Ik had dermatitis perioralis en periocularis. Bij mij is het binnen twee weken over gegaan na stoppen met hydrocortison en behandeling met een antibioticakuur en metronidazol actavis. Het is weggegaan en niet meer teruggekomen terwijl ik er meer dan een half jaar last van heb gehad!! Heel belangrijk is dat je stopt met hydrocrtison, de dematoloog vertelde dat mijn huid eraan verslaafd is geraakt na lang gebruik.


Dermatitis perioralos
geschreven door R , 23-02-2009

Sinds 2006 komt het bij mij elk jaar rond juni weer terug, en nu is het voor het eerst ook in januari teruggekomen..pff ik weet me echt geen raad meer!!! Weet niet waar ik wel of niet op moet letten om het te voorkomen aangezien er door de dermatologen wordt gezegd dat er geen oorzaak voor is.. Het schijnt 1 van de duistere huidziektes te zijn, en ook ik heb alternatieve artsen benaderd en aryuvedische producten geprobeerd, maar niks lijkt te helpen! Ik krijg ook steeds antibiotica voorgeschreven, maar dan nog blijft het steeds 2 á 3 maanden in mn gezicht. Ook heb ik een keer geprobeerd om geen antibiotica te gebruiken om te kijken wat er zou gebeuren, en toen ging het ook na 2á3 maanden weg. Dus het lijkt net of het zn eigen beloop heeft.. Ik heb hierdoor geen plezier mee in mn leven, en snap ook echt niet dat er hier geen effectieve middelen voor zijn om ons te verlossen uit deze ellende!
Ik wens heel veel iedereen sterkte!!!


Huid
geschreven door Manon , 19-02-2009

Inmiddels is de periorale dermatitis bij mij verdwenen. Ik slik nu ongeveer 1,5 maand tetracycline. Ik heb de hydrocortison voorgeschreven gekregen omdat mijn huisarts eerst dacht dat het gewone eczeem was. Mijn huid is erg gevoelig geworden door de zalf. Het is snel rood. Gaat mijn huid zich ooit nog herstellen?
Mvg, Manon


ook:(
geschreven door willemijn , 24-01-2009

grr... sorry.. maar ik heb het OOK. en mij kan ook niemand helpen!! ik vind dit leven niet meer leuk zo!!! zo moeilijk moet het toch niet zijn?!
IS ER DAN NIETS DAT HELPT?!?! heeft het nou ook met je eten te maken? moet ik daar op letten? mijn derm zegt van niet, t enige wat hij doet is antibiotica voorschrijven maar t komt daarna idd weer net zo hard terug. ik ga nu weer naar een andere dermatoloog. natuurdietisten, homeopaten, acupunctuur kunnen mij ook niet helpen.
ik heb t trouwens (soms) in combinatie met fikse onderhuidse puisten (zeg maar tennisballen)..
jee, er moet toch iets zijn wat ons hier van kan verlossen?!?!


periorale dermatitis
geschreven door Dr HJL van Gerwen, dermatoloog , 19-01-2009

Hydrocortison creme is niet zo'n goed middel bij periorale dermatitis. Het kan het juist verergeren. Als het gesmeerd wordt helpt het meestal wel, maar na stoppen komt het des te harder terug. Beter is Metronidazol creme of Rosiced creme (bevat ook metronidazol maar is prettiger op de huid en smeert makkelijk), 2x/dag gedurende 6 weken.


Help!
geschreven door Manon , 10-01-2009

Sinds kort weet ik dat ik last heb van periorale dermatitis. Ik heb een lange tijd hydrocortison onder mijn ogen gesmeerd (kon volgens de huisarts geen kwaad!). Ik ben gisteren met tetracycline begonnen. Volgens de huisarts moet ik de hydrocortison de ene week wel en de week daarop niet smeren. De plekjes onder mijn ogen worden alleen steeds droger. Kan ik hier iets opsmeren ter verlichting?


Terugkerend
geschreven door Maureen , 04-09-2008

Ook ik heb, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, last van terugkerend dermatitis perioralis. cremes gebruik ik niet, en een vette huid heb ik ook niet, eerder het tegenovergestelde. Ik heb al verschillende kuren met antibiotica gehad, en dat werkt altijd maar tijdelijk. Op dit moment heb ik een extreem droge huid, vooral op neus, voorhoofd en rond m'n mond. Wat kan ik hieraan doen?


Epithera
geschreven door Huidconsult redactie , 11-08-2008

Epithera is een lotion waarin Emoe Olie is verwerkt. Deze olie wordt daadwerkelijk van vet van de Emoe (een soort struisvogel) gemaakt. Hoewel deze olie best goed kan zijn voor de huid en zelfs wat ontsmettende werking heeft, is er geen geneeskrachtige werking van te verwachten bij echte huidaandoeningen, en dus ook niet bij dermatitis peri-oralis.


Epithera?
geschreven door Nadia , 11-08-2008

Ik heb al 6 jaar last van de huidaandoening dermatitus peorilis. Heb van alles geprobeerd en diverse dermatologen bezocht, en snap niet dat niemand mij kan helpen. Nu heb ik iets gevonden via het internet genaamd Epithera. Het schijnt zelfs te genezen. Nu is mijn vraag kent u dit, en weet u waar ik het kan krijgen?