Pityriasis Rosea

Begint meestal met 1 duidelijke rode plek met schilfering, vak op de romp. Daarna snel uitbreiding met 10-tallen jeukende en schilferende plekken, voornamelijk op romp, bovenarmen en bovenbenen.

.

Image
Links in het midden de 'plaque-mère’.

Meer foto's, klik hier
 

Wat is pityriasis rosea?
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk. De aandoening komt vooral voor bij kinderen en bij jong volwassenen, is volstrekt onschuldig en geneest spontaan na 6-8 weken.

Hoe ontstaat pityriasis rosea?
De oorzaak van pityriasis rosea is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het om een infectieziekte gaat, die mogelijk veroorzaakt wordt door bepaalde typen herpesvirus. Een enkele keer hebben twee gezinsleden gelijktijdig of direct na elkaar pityriasis rosea, maar de aandoening is nagenoeg niet besmettelijk. De ziekte wordt vooral gezien bij kinderen en jong volwassenen.

Wat zijn de verschijnselen?
Het eerste verschijnsel van pityriasis rosea is een rode en schilferende plek, meestal op de romp, in de hals, op een bovenarm of een bovenbeen. De plek is rond of ovaal en 2-5 centimeter groot. Deze plek wordt vaak de ‘moederplek’ genoemd.Vervolgens ontstaat er in een periode van gemiddeld 10 dagen een uitgebreide huiduitslag van rozerode en schilferende plekjes. Deze plekjes zijn kleiner dan de moederplek en ook minder vurig. De plekjes zijn veelal gerangschikt volgens het patroon van wat de ‘splijtlijnen van de huid’ genoemd worden. Hierdoor ontstaat op de rug en de borst een patroon van de takken van een kerstboom. Deze ‘kerstboomconfiguratie’ is karakteristiek voor pityriasis rosea, zodat de aandoening door huisartsen en dermatologen meestal gemakkelijk te herkennen is. De romp, bovenarmen en bovenbenen zijn de gedeelten van het lichaam waar de uitslag het vaakst voorkomt, maar de vlekken kunnen ook elders optreden, bijvoorbeeld in het gezicht en op het behaarde hoofd bij kinderen. Van pityriasis rosea wordt men niet ziek. Sommige patiënten zijn wat ‘grieperig’, maar het wordt betwijfeld of dat wel het gevolg is van de huidziekte. Wel kan de uitslag wat jeuken. Na 6 tot 8 weken is de uitslag bijna altijd weer spontaan genezen. Niet in alle gevallen verloopt de aandoening zoals hierboven is beschreven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan doorgaans gesteld worden op grond van het verhaal van de patiënt en het kenmerkende aspect van de huiduitslag. Soms kunnen andere huidafwijkingen veel lijken op pityriasis rosea en kan de diagnose niet direct gesteld worden. In een dergelijk geval zal de huisarts of de dermatoloog u vragen om na een aantal weken terug te komen. Laboratoriumonderzoek, zoals het afnemen van een stukje huid voor microscopisch onderzoek, is meestal niet nodig.

Wat is de behandeling?
In de meeste gevallen is geen behandeling nodig en kan de spontane genezing afgewacht worden. Wanneer de jeuk erg hinderlijk is kan een crème of zalf met corticosteroïden worden voorgeschreven of eventueel jeukstillende tabletten.

Wat zijn de vooruitzichten?
Pityriasis rosea geneest spontaan en volledig. De vlekken kunnen na genezing tijdelijk wat lichter of donkerder van kleur blijven. De kans om een tweede keer een aanval van pityriasis rosea te krijgen is erg klein.Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

PR
geschreven door Elise , 11-07-2014

hallo
19 juni j.l. kreeg ik hele heftige keelontsteking. Na een dag of 3 koorts en hele dikke lymfkieren ben ik maar naar de HA gegaan. Kreeg te horen dat ik roodvonk had. En moest aan de antibiotica (Broxil 500mg). Na een dag kon ik al beter slikken en knapte ik langzaam op. 26 juni was ik dusdanig opgeknapt dat ik weer ging werken. Paar dagen later op de laatste dag van mijn antibiotica kuur. Werd ik wakker ik zat helemaal onder de bultjes. Amper jeuk maar het was net of dat ik de waterpokken had. Ik naar de huisartsenpost en ze zeiden dat het en allergische reactie op de broxil was en dat het binnen 2 a 3 dagen weg zou moeten trekken. Na een week gewacht te hebben werd het eerder erger dan minder. En ik begon steeds meer jeuk te krijgen vooral op mijn hoofdhuid. En heb het idee dat ik meer haar verlies dan anders. Moederplekken heb ik wel die begonnen als acne en werden groot rood en schilferig. Toch maar weer terug na de dokter. Die vertelde me dat ik Pityriasis Rosea heb. Had er nog nooit van gehoord. Heb helaas niks hiervoor gehad, ik slik alleen loratidine. Dit lijkt te helpen tegen de jeuk. Maar het is niet voldoende. Kan geen zwarte kleding aan want binnen no time zit ik onder de schilfers. Vandaag (11 juli) lijkt het ietsje rustiger op mijn borst te worden. Maar durf bijna niet hardop te zeggen. Bang dat ik over een paar uur meer plekken erbij heb. En ik moet nog 6 weken op zijn minst. Draag lange mouwen want de schaamte is groot. Krijg ook vaak de reactie: oei is het besmettelijk. Ik hoop dat er mensen op dit forum al genezen zijn want ik word best bang van de verhalen dat het regelmatig terugkomt.

Gr Elise


hopelijk een oplossing tegen P.R.
geschreven door Daniella , 24-02-2014

Ruim een maand geleden begonnen met een moedervlek. De week daarop grieperig en de week daarop de bultjes over mijn gehele romp. Ben na mijn eerste bezoek aan de dokter teruggegaan, omdat het alleen maar erger werd. Ook op mijn gezicht. Volgens de dokter had ik het extreem. Sterkere pillen en creme kregen tegen de jeuk. Creme werkte niet. Pilletjes maakten me zo suf dat ik alleen maar sliep. Na 2 weken compleet ingestort. Mijn moeder raadde me toen aan forums te lezen en daarop stond dat tea tree olie kon helpen. Gister allemaal tea tree spullen gehaald (voor mijn gezicht en lichaam). Rode bultjes zijn nu al minder, geen jeuk en ik ben aan het vervellen! Hopen dat het nu weggaat. Als dat zo is dan heb ik maar 2 weken met de bultjes gelopen dus zeker de moeite waard om te proberen!


elk jaar opnieuw
geschreven door nance , 31-12-2013

ik ben bijna 44, en heb dit nu al 9 jaar elk jaar opnieuw. Dus het is helemaal niet eenmalig! Ondertussen heb ik het gevoel dat dokters en huidspecialisten niet echt weten wat het is. Ze weten echt niet goed hoe ze er moeten mee omgaan. Ik weet een ding, hoe minder energie hoe voller ik sta :-) De plekken zelf, die staan soms langer dan twee maand in volle glorie. Gelukkig heb ik dit steeds in de wintermaanden. Een kleine tip: Voor de jeuk gebruik ik een scrub met dode zee zout dat doet deugd en de jeuk blijft een paar uren weg


ook ik heb PR
geschreven door anoniem , 28-11-2013

Hallo allemaal, ik heb ook PR. De huisartsen (ik heb er inmiddels drie gezien, dachten eerst aan een onschuldig droog vlekje, dus ik een soort vaseline met werkzame stof mee. De tweede keer dachten ze ringworm, dus een anti-schimmelkuurtje mee. Ik ben gister de derde keer geweest en nu gaan ze uit van PR. Gaat dus vanzelf over zeggen ze.

Ik vertrek binnenkort voor vakanie naar een zonnige bestemming dus hopen dat dat de vlekken helpt verdwijnen, en hopen dat dit het is. ik heb wel wat jeuk maar het is goed te doen verder.

Grappig is dat het bij mij is ontstaan vlak nadat ik gestopt ben met de pil (vrij zware diane pil) en begonnen ben met het slikken van foliumzuur. Dat kan dus blijkbaar een trigger zijn want ben niet ziek geweest oid.

We gaan het weer zien!


Zo snel
geschreven door Emmy , 23-09-2012

Ik ben 17 en het is drie weken geleden dat ik de 'moedervlek' vond. sinds een week zijn meerdere bultjes gaan groeien. 2 dagen geleden heeft de huisarts pr vastgesteld. Ik was opgelucht dat het iets onschuldigs is en het jeukte toen nog niet zo erg. Maar de bultjes groeien supersnel! Bijv: Ik had op n ochtend nog niks op mijn buik, 5 uur later met gym zaten er 7 vlekken! Nu zitten onderhand mn bovenbeen, buik, borsten en hals/nek onder. En het begint ookal op rug, bovenarmen en oksels te komen. De jeuk word steeds erger, ik overweeg er ook iets voor te gaan halen bij de huisarts, want zoals ik hier las, ben ik er voorlopig nog niet vanaf! =(


wanneer verdwijnt het?
geschreven door charlene , 18-03-2012

heey
ik ben charlene en heb al 6 jaar last van plekken en weet nog steeds ni zeker wat het kan zijn kan PR zo lang blijven en kan en ook nog verdwijenen ?
groetjes


pytoriasis rosea
geschreven door MC , 19-02-2012

Hallo allemaal,

Ik ben een dame van 30 jaar ik hep ook de diagnose gekregen van mijn dermatoloog dat ik pytoriasis rosea heb, bij mij begonnen de rode vlekken na een ernstige keelontsteking gepaard gaand met griep etc. Deze ziekte heb ik opgelopen op 09-02-2011. Rond die periode had ik enorme stress! Maybe is de kou, verlaagde weerstand en stress een trigger voor deze ziekte? Het begon bij mij eerst op mijn borstkas daarnaa is het overal gekomen behalve mijn gezicht. Het jeukte enorm. Mijn dermatoloog hee mij verwezen naar de UVB straling dat heeft enorm geholpen het heeft ervoor gezorgd dat die rode vlekken gingen vervagen ondertussen had ik nog steeds jeuk ook moest een cremor lanette smeren 2 x per dag en ook heb ik een zalf gekregen voor die rode plekken die heb ik niet veel gebruikt omdat ik bang werd dat het nog erger zou worden door die zware creme. op 21-06-2011 zijn al mijn rode plekken werdwenen, maar had nog wel erge jeuk daarvoor heb ik hydroxiz gebruikt zgn (antihistaminica) dat hielp wel prima tegen de jeuk,maar ik werd er wel enorm slap en slaperig van. Wel merkte ik dat ik enorme haaruitval kreeg rond de periode van 21-06-2011 tot heden. Ik weet niet of dit verband heeft met de ziekte? Vanaf 13-09-2011 ben ik gaan stoppen met hydroxyz pil ik had vanaf die periode geen jeuk meer. Vanaf december 2011 tot heden heb ik weer enorme jeuk vooral mijn hoofdhuid en mijn lichaam wat mij weer bang maakt smilies/cry.gif. Ook heb ik vanaf 9-01-2012 weer ronde rode vlekken op mijn zij eerst jeuken de rode vlekken daarna niet meer ondertussen heb ik er nog paar erbij gekregen! Pytoriasis Rosea zou toch niet meer terugkomen en het duurde toch max 5 tot 6 maanden? Ik ben ondertussen naar de dermatoloog gegaan die zegt dat ik last heb van exceem maar ik geloof er niks van. Ik ga binnenkort weer langs de dermatoloog en ga uitleggen dat ik misschien iets anders heb ik denk aan psoriasis guatatta? Het is echt een vervelende ziekte wat ik heb en ik heb ook jullie reacties gelezen en zie dat iedereen ronnd periode december januari en februari en maart last heeft gekregen.. Ik wens iedereen beterschap en raad aan om veel zelfondoerzoek te doen en achtgeraan te gaan! En blijf schrijven over het vervolg van de ziekte zo zien we hoe de ziekte zich ontwikkeld.

Groet,

M.C


Pityriasis Rosea
geschreven door Lida , 18-05-2011

Of ik Pityriasis Rosea heb weet ik niet maar als ik het forum lees dan lijkt het er precies op.
Ik bekeek me vanmorgen in de spiegel en kreeg gelijk een huilbui, vreselijk zeg die plekken en dan die jeuk het is niet vol te houden.Ik heb altijd al last gehad van exceem dus dacht in het begin van exceem, maar kreeg een grote plek aan mijn onderarm. Dat zal de moedervlek ween en die jeukt ook niet, maar ik heb ook een moedervlek op mijn kuit. De huisarts zegt een huidschimmel dus een kuurtje mee, maar als je leest wat de bijwerkingen zijn wordt je depri. Hormoonzalven mijn hele huis staat vol met middeltjes. Ik heb bij http://www.dermasilk.nl/awm/do...e 2011.pdf
verband besteld om het te beschermen en het draagt lekker. Maar is het eigenlijk wel verstandig om het af te dekken? Ik hoop dat ik hier nog ooit eens vanaf kom.


Genezen
geschreven door sammy , 23-02-2011

Het is eindelijk weg, ruim vier weken geleden is de moedervlek verdwenen zonder aanleiding. Het enige wat ik gedaan heb aan de behandeling is een beetje herstellende lotion gebruikt.


...
geschreven door w , 02-02-2011

Mentholgel helpt tegen de jeuk, en zonnenbank kan er voor zorgen dat de plekjes eerder verdwijnen.
Zelf ga ik morgen naar een soort van therapeut die hier meer over weet, het komt natuurlijk allemaal van binnenuit.
De plekjes goed vet houden helpt ook érg goed!!!!


nare plekjes
geschreven door Chica , 25-01-2011

Half december had ik lichte koorts, vervolgens ontstond er een plekje op mijn borst en buik, vond het wel wat vreemd maar ik dacht het gaat wel weer weg. Maar inmiddels zit ik helemaal onder de plekjes, vooral mijn buik zit onder, maar er zitter er ook genoeg in mijn hals en borsten, heb ze zelf op mijn gezicht. Benen en armen zitten ook helemaal onder, daar zijn ze gelukkig klein dus vallen ze niet zo op, maar die jeuken wel, misschien omdat ze nieuw zijn. Ik snap niet dat er nog steeds bultjes bij komen, heb het inmiddels al zo'n 6 weken. Ik ben 2 weken geleden naar de dokter geweest die zei dus dat t deze huidgriep is, en dat het binnen 2 weken weg zou moeten zijn. Nou 2 weken later en het is niets minder! Probeer niet te krabben maar word er helemaal gek van!


PR? of toch wat anders?
geschreven door sammy , 18-01-2011

Ik denk dat ik ook PR heb, ik heb het al sinds medio december, maar de kleinere vlekjes, ik heb er maar drie gehad? twee op mijn rechterborst, één op mijn buik. Ze jeuk(t)en niet! Wat kan ik me hier van voorstellen? Is dit PR of niet? De moedervlek, bevindt zich net boven mijn billen op mijn rug. Jeukt ook niet en slinkt niet echt.

Ben nog niet naar de huisarts geweest.


rode plekken
geschreven door iemand , 02-11-2010

Ik heb een rode plek op mijn been, het lijkt op een blaartje en is rond, het doet ook pijn? Iemand enig idee wat dit kan zijn?


pr
geschreven door wil , 23-09-2010

hallo ,even een update van mijn pr .na 8 weken begonnen de vlekken weg te trekken ,en eigenlijk vrij snel daarna was ik vlekvrij ,kan wel zeggen dat ik erg veel baat gehad heb bij cardiflor forte van vsm ,dat haalde jeuk onmiddelijk weg en kon ik normaal de nacht door ,verder wens ik iedereen veel sterkte en het gaat echt over


...
geschreven door Lin , 19-09-2010

Ik ben 24jaar en sinds 3 weken heb ik p.r. Ik weet bijna zeker dat het door stress komt, vooral omdat ik nu de reacties lees. Ruim vier weken geleden was er iets gebeurt wat veel impact op mij had. 1 a 2 weken daarna begon de jeuk in mijn zij en ontstonden overal kleine vlekjes. De tweede week had ik er 17 op mijn rug en dat is nu verdubbeld. Daarnaast krijg ik het nu op mijn benen en armen. Mijn gezicht blijft tot dusver gespaard, nou maar hopen dat dat zo blijft.
Ik ben bij de dokter geweest en zij schreef mij het middel Selsun voor, een shampoo waarmee ik wassen, dit moet dan 10 minuten intrekken en dan afspoelen. Ook moet ik mijn haren ermee wassen omdat P.R. uit het haar kan komen.
Gelukkig is de zomer zo goed als voorbij en kan ik de herfst/winter kleding uit de kast halen.


Pityriasis rosea
geschreven door Briggit , 13-09-2010

Hallo,

Heb nu ong. 3 wkn last van PR. Het begon bij mij met grote rode vlek onder mijn linker borst, die stuk ging. Hieraan vooraf gaand had ik al een tijdje last van verkoudheid en hoofdpijn. In een korte tijd had ik meerdere rode vlekken onder mijn linker borst en rechter borst, sommige vlekken leken ook te gaan vervellen. Op dit moment heb ik vlekken op de voorzijde van mijn lichaam, binnenzijde van mijn bovenarmen, 1 vlek op mijn kuit en een enkele op mijn rug. In het begin jeukte de vlekken niet maar sinds een aantal dagen wel, heb zelf baat bij af en toe gebruik te maken van de zonnebank waardoor de jeuk dan eventjes weg blijft.


...
geschreven door Suzanne , 24-08-2010

Hallo allemaal,

Vandaag heeft mijn dokter tegen me gezegd dat ik PR heb. Hij ging er nog al luchtig over, maar ik ben toch ongerust.
Ik vertrek namelijk zaterdag voor 23 dagen naar Mexico met een groep adolescenten. Ik ben bang ze te besmetten, of heel erg vermoeid te raken waardoor heel de groep moet wachten. Het programma is erg vermoeiend en ik ben nu al de hele tijd moe. Wat moet ik doen? Annuleren is een optie, maar ik heb er ook heel erg naar uitgekeken. Bedankt.


PR
geschreven door wil , 25-06-2010

ook ik had twee grote plekken ,een onder de borst en een in de lies dus is dacht schuurplekken ,het was erg warm geweeest ,dit is nu bijna 4 weken geleden ,12 dagen geleden werd ik wakker met ongeveer tien grote plekken op mijn rug ,naar huisarts die dacht dat het een huidschimmel was dus gaf ze terbafirine tabletten mee ,een week later zaten er wel 150 vlekken over heel mijn romp ,weer naar huisarts en die had het nog nooit gezien en belde gelijk een dermatoloog ik kon daar de volgende dag al terecht ,kreeg voor de nacht tavegil ( sterke antihistamine ) en lidocaine zalf mee tegen de jeuk ,hielp helemaal niks deed alleen pijn ,toen ik bij de dermatoloog kwam zag hij het gelijk ,PR pffff ik ben 48 hij vertelde je kan er niks aan doen alleen de jeuk verminderen en hij schreef daarvoor locoid crelo voor twee maal daags smeren en ik moet zeggen het lijkt erop dat dit echt werkt ,nu is het weer echt warm ,dus ik smeer me in ,even in laten trekken en daarna zonnebrand erover heen en dan kan ik in de zon ,na beoordelig van de vlekken schatte de dermatoloog in dat het nog een week of drie ging duren ,ik hoop het want het is echt niet fijn
veel sterkte iedereen
groetjes wil


Pityriasis Rosea
geschreven door H. Bouland , 22-05-2010

Ja ..geloof het of niet ik ben bijna 55 jaar en heb (dit is de 6e week) P.R. Het begon bij mij met een grote bruine vlek op rechterborst, daarna ging het vrij snel over mijn hele lichaam voor/achter en benen.
Ik werd helemaal gek van de jeuk, 3 soorten pilletjes en zalfjes verder.... aan de Prednisolon 30 mg, want ik krabte mijn huid stuk. Het was onhoudbaar. Gelukkig ben ik aan het afbouwen met de Prednisolon, daar heb ik bijwerkingen van: slapeloosheid, hees, vergeetachtig, angst, nerveusiteit.
Je moet wat. In ieder geval de Dermatoloog dr. Roest in het Flevoziekenhuis heeft mij toch geweldig geholpen en daar ben ik hem ook dankbaar voor.


pityriasis rosea
geschreven door Natasja Deegens , 19-04-2010

Vanmorgen met mijn zoontje van 5 naar de huisarts geweest vanwege het vele hoesten, Ook even naar een plekje laten kijken op de buik (zit er al 3 weken) en sinds een paar dagen een even grote plek op de schouder. diagnose PITYRIASIS ROSEA. de huisarts deed er wat luchtig over maar nu ik het na lees schrik ik wel even. heeft iemand tips voor mij?


PR
geschreven door Elise , 12-04-2010

Vorige week had ik een grote blaar/schuurwond leek het wel. Net op mijn broekrand... Maar toen kreeg ik van het weekend super erge hoofdpijn, nekpijn, pijnlijke spieren en ik was supermoe, heb uren geslapen.. Ik dacht: we zijn weer terug bij burnout (net achter de rug) maar zaterdagavond waren er een paar bultjes, zondagochtend zaten mijn hele borsten( vooral onder en naast) eronder.. Googleen dacht ik ringworm( de hond had ook kale plek op staart) vanochtend waren er nog meer bulten rood opgezet en sommige schilferig. De moederplek heeft een opgezette rode rand en is in het midden rimpelig als een soort blaar.. Naar de huisarts, zegt dat t pity.ros. Is maar moederplek vertrouwt hij niet helemaal ( ik heb evt foto's) p.r. Komt vaker in het voorjaar voor, griepverschijnselen vooraf.. Vanavond was er alleen maar meer bij gekomen: buik, borsten, oksels, zij, bovenarmen, nek, bovenbenen... :S ik wil t niet in mijn gezicht... Vandaag nog steeds erg moe, snel gespannen en emotioneel.. Naar t zwembad ( sport) zit er nu niet in, hoe krijg ik die kilo's voor de zomer er af? Hmm ALS ik dan uberhaupt al in bikini kan. De huisarts was optimistisch: eind mei moest t klaar zijn, gezien voorgaande reacties: houden we dan maar de moed erin maar kan wel een knuffel gebruiken haha. En nu maar hopen dat die man van mij door de bultjes heen nog de mooie vrouw ziet


pytiriasis rosea
geschreven door Marga , 01-04-2010

Ja ik heb het ook,had al een plekje in mijn hals wat er al z'n 2-3 weken zat.
Plotseling kreeg ik uitslag(dacht aan een allergische reactie)maar de rode plekjes bleven en er kwamen steeds meer.
De dokter dacht eerts aan rigworm en ik keeg een hormoon zalf voorgeschreven,smeren tot je er bij neer viel maar het hielp niets.
Toch maar even weer naar de huisarts,intussen zat ik er helemaal onder,rug,buik,heupen,nek en hoofdhuid.
De dokter had de diagnose snel gezien(was een andere arts)PR.
Gaat vanzelf weer over zei hij maar duurt wel lang.
Last van jeuk heb ik niet maar vind hetzelf geen prettig gezicht,al die rare vlekken.
Ben nu een week verder en als ik dit hier allemaal zo lees kan het nog wel even duren voordat het over is.
Wens iedereen sterkte de komende tijd.


...
geschreven door M.E. , 18-03-2010

Ik ben een vrouw van 29 jaar en ook ik ben vandaag naar de huisarts geweest met allemaal rode vlekjes op mijn boven lichaam. Binnen 1 minuut had mijn huisarts het gezien en kwam uit op P. Rosea. Nou heb ik geen zogeheten "moederplek" gevonden (misschien is hij wel een stuk kleiner dan hierboven staat) maar verder klopt alles wel. Bij mij is het een week geleden begonnen met een paar rode vlekjes en binnen 3 dagen zat mijn hele boven lichaam onder tot mijn hoofdhuid toe. Shampoo gebruiken is pijnlijk en geeft een prikkend/brandend gevoel. Ook heb ik enkele plekjes op mijn heupen zitten. Maar eigenlijk concentreerd het zich rond de borst, rug, bovenarmen, schouders, hals, nek en hoofd (achter de oren en tussen mijn hoofdharen). Een week voor ik de plekjes begon te krijgen, heb ik behoorlijk last gehad van griep, dus misschien is het daar wel een reactie op. Bij mij jeukt het ook wel maar een heel stuk minder dan b.v. netelroos (daar heb ik wel veel ervaring mee). Ik vind het persoonlijk (en dan met name 's nachts) voelen alsof ik erg verbrand ben door de zon.
Mijn huisarts adviseerde om zo min mogelijk in contact te komen (warm) water of zeep omdat dit de huid nog meer uitdroogd. Verder is het gewoon afwachten tot het weer verdwenen is. Hij vertelde ook dat het niet besmettelijk is.
Nou maar hopen dat het geen 8 weken gaat duren voor het weer weg trekt.
Groetjes en veel sterkte voor iedereen die in het zelfde schuitje zit.

M.E.


pityriasis rosea
geschreven door Jacqueline , 26-02-2010

Hoi allemaal,

Mijn dochter van 5 jaar heeft P. Rosea. Het begon met de moederplek om haar bovenbeen en een week later stond ze helemaal onder de kleine plekjes. Ze wordt 's nachts wakker van de jeuk en kan er moeilijk door slapen. Gelukkig is de jeuk overdag een stuk minder. Op advies van de huisarts gebruiken we mentolcreme. Dat verlicht wel iets. Hopelijk is ze er zo vanaf.
groetjes Jacqueline


veelpijn en jeuk
geschreven door Maas , 10-02-2010

Hallo, Ik ben ook de gelukkige. volgens de dokter pr rosea een week later ben ik terug gegaan omdat het echt erg werd. Onder de oksel is het helemaal rood en bobbelig en steekt . De buik is helemaal geiiriteerd en steekt en jeukt soms en zeker s`nachts erg lijkt wel op wespen steken. Mijn rug voelt ruw aan en heb nu prednison gekregen tegen de pijn. Wat bij mij wel ontspant is een bad met dodezee zout het prikt even maar daarna heerljk. moet een vrijdag terug naar de dokter ivm prednison. Slapen is een drama gemiddeld 3 uur per nacht.

Succes verder allemaal


pityriasis rosea
geschreven door catherine , 04-02-2010

Mijn dochter is 12 jaar en sinds 4weken heeft zij last van PR.....veel last!We zijn naar de dokter,pediater en dermatoloog geweest.....helaas zeggen die allemaal 't zelfde.......dat er weinig aan te doen is en er geen wondermiddeltjes bestaan en GEDULD het enige is.'t Is ook begonnen met de moedervlek in de omgeving van de navel maar de dagen nadien stonden haar schouderbladen vol,décolté,buik,hals, onderrug,bovenarmen,bovenbenen....intussen kan ik zeggen dat heel haar lichaam volstaat behalve haar gzicht!Wat een opluchting maar toch ben ik er niet gerust in.Ik troost me met de gedachte dat het weer weg ....er zijn ook zo weinig middeltjes om de jeuk te verhelpen....het enige wat deugd doet ,zegt mijn dochter ,is talk poeder.Het zalfje met cortisone vd dokter irriteert eerder dan kalmeert....enfin,het einde lijkt nog niet in 't zicht maar we zullen de moed erin houden en geloven dat het binnen enkele weken weer zal weg gaan.....
veel sterkte voor iedereen die hierdoor moet.....ik leef met jullie mee.


PR
geschreven door Debby , 21-01-2010

Ik heb nu ook sinds 4 weken last van PR. De moederplek heb ik op mijn rug en is zeker 6 cm groot. Nu zit ik echter helemaal vol, op mijn rug, buik, zij, tussen en op de borsten en onder mijn oksels. Er blijven maar plekken bijkomen en ja ik wordt ook knettergek van de jeuk, en smeer er mentholpoeder op. Echt super resultaat heeft het niet. Door stress of spanningen pff geen idee, denk zelf van niet. Maar ik lees wel dat het lang duurt voordat t weggaat, maar ik slaap er slecht door. Vooral s avonds en s nachts jeukt het enorm. Ik ben zelf van plan om volgende week eventueel terug te gaan naar de dokter voor eventueel iets tegen de jeuk. Maar ik ben wel blij dat ik lees dat ik dus niet de enige ben. En ik schaam me ook enorm ervoor.
Het enige wat ik wel hoop is dat er ooit een medicijn voor bestaat, want t blijkt als je t eenmaal gehad heb, nooit meer zal terug keren maar je zit er wel een hele tijd mee.


Pytiriasis rosea - psoriasis guttata?
geschreven door S. , 19-01-2010

Ik heb in september 2009 voor het eerst kennisgemaakt met deze aandoening. Ik ben 21 jaar en het duurde bij mij zo'n 5 weken, daarna begon alles op mijn romp weg te trekken. Alleen op mijn bovenbenen duurde het iets langer. Nu 3 maanden verder krijg ik er weer last van. Ik kan me voorstellen dat dit met een lage weerstand te maken heeft en stressperiodes. Ik heb nu zoveel plekjes als vorige keer, maar ze zitten er wel degelijk. Ik weet nu niet of het al die tijd nog niet weg was of dat ik het opnieuw heb gekregen. Ik heb in de tussentijd wel altijd enkele lichte plekjes gehouden, maar het allemaal niet zo opvallend.

Nu dus maar weer naar de dokter. Hij verteld mij steeds dat het een schimmelinfectie is, maar ik wil dit keer toch echt naar de dermatoloog. Ik heb namelijk gelezen dat pytiriasis rosea ook wel psoriasis guttata genoemd wordt. In de meeste gevallen trekt dit spontaan weer weg, maar het zou ook een voorbode kunnen zijn voor een andere vorm van psoriaris. Ik denk dat niemand daar op zit te wachten. Dus optijd naar de dokter/dermatoloog. Zeker als het lang aanhoudt of weer terugkeert.

Groetjes S.


vervelend!
geschreven door Beau , 28-12-2009

Dag beste mede-Gibertjes,

een dikke maand geleden kreeg ik op mijn rug en in mijn hals een grote vlek, inmiddels is die in mijn hals weg maar die op mijn rug lijkt alleen nog maar erger te worden!
Sinds een paar dagen staat mijn buik en borsten er ook helemaal vol van!
Kunnen er na een maand dus nog steeds vlekjes bij komen?
& wnr stopt dit eindelijk... ):
Momenteel zijn ze nog redelijk klein (maar wel veel!), hopelijk blijft dit zo..

Veel geluk allemaal!


ik heb het ook
geschreven door .. , 10-06-2009

ik ben 12 jaar en ik heb 3 weken geleden ontdekt dat ik ook PR heb. Ik vind het heel vervelend want de zomer komt eraan en ik durf zo niet eens in bikini. Ik heb het op mijn buik en rug maar ook op mijn benen. De huisarts zei dat het niet vaak op je benen kon zitten. Heb ik nou wel of niet die infectie? De moederplek zit vlak boven mijn navel. Is het eigenlijk ook besmettelijk? Ik gebruik als middel tee trea (of hoe je het ook schrijft). Het werkt echt heel goed. Verder heb ik ook nog bio-oil. Werkt ook goed. Na een week werden de plekken al minder zichtbaar maar je ziet het nog steeds.
Sterkte voor iedereen die het ook heeft want bij mij jeukt het wel heel erg.


Bang & opgelucht tegelijk! Maar toch meer bang!
geschreven door Jenny , 01-06-2009

Ik denk ook dat ik P>R heb. Ik heb van een telefoonische dokter micronazolnitraat gekregen en sommige plekjes zijn nu (na 2 dagjes) bruin geworden, maar de tweede tube is nu al bijna op. Van wat ik heb kunnen terug vinden op internet kan het dus tussen de 2 tot 5 maanden duren tot je hersteld bent.. Ik denk niet dat ik dat vol kan houden hoor als dat het geval is. Ik durf me vriend niet eens in me buurt te laten komen, want ik wil hem der niet mee besmetten plus het ziet er echt goor uit(ik heb schimmelfobie) & nu durf ik ook niet eens naar buiten te gaan. Maar morgen ga ik gewoon langs de dokter om echt zeker te zijn van wat ik heb. (Eerst dacht ik dat het een infectie was. Ik was ong 2 weken terug naar antwerpen geweest naar een feest en door niet goed eten en drinken was ik flauw gevallen en kreeg ik een wondje bij me rechter elleboog. 2 a 3 dagen later kreeg ik accute bultjes op mijn buik , maar ik dacht is gewoon uitslag of eczeem. me huid is heel gevoellig. Weekje later ging het zich verspreiden over me borsten oksels onderrug en nu twee weken later ook me bovn benen en armen ik wil het niet in me gezicht. Ik voel wel dat me gezicht ruw is , maar hoppelijk blijft het maar daarbij. Ik schaam me echt zo erg. Ik weet echt niet of als ik te horen krijg morgen van me arts van jah dat ik dit heb en dat er niks aan gedaan kan worden dat ik nut zie in iets!
Maar goed ik meld morgen wat mijn dokter zei..
Groetjes..


ik weet nu dus wat het is!
geschreven door angelique , 01-06-2009

Ik ben een vrouw van 42 jaar en heb sinds drie weken de zgn. "moederplek", op mijn romp zitten, en nu dus ook allemaal kleine plekjes erbij.
Het jeukt vooral s,avonds bij mij.
De moederplek jeukt niet, maar af en toe een pijnlijk steekje dus wel.
Ik hoop dat het hierbij blijft.....met de zomer in aantocht, het ziet er niet mooi uit.


moederplek
geschreven door Dr HJL van Gerwen, dermatoloog , 11-04-2009

Pityriasis rosea begint vaak met een moederplek , maar dat hoeft niet per se.


Geen moederplek
geschreven door Mariska , 09-04-2009

Ik zie hier al jullie reacties en ik herken veel symptomen, volgens mij heb ik het ook. Ik heb alleen niet zo'n moederplek waar iedereen het over heeft, maar wel veel rode bultjes in mijn hals en nek. ( Beginnend op mijn arm en buik.) Ze jeuken niet.
Is het noodzakelijk dat je een moederplek hebt om de ziekte te kunnen hebben?
Ik ben ook al naar de huisarts geweest maar volgens haar kon het van alles zijn en ging het binnen een paar dagen over, maar als ik dit lees lijkt het me waarschijnlijk er dat ik Pityriasis rosea heb.


Jeuk!
geschreven door Stephanie , 02-03-2009

Bij mij is Pityriasis Rosea vastgesteld, heb er nu al 4 weken last van, en het word nog niet minder, krijg er steeds meer vlekjes bij. Bij mij zit de moederplek op mn zij/rug en die jeukt niet, maar alle andere plekjes jeuken verschrikkelijk, deze plekjes zitten vooral op mijn buik, bovenarmen, bovenbenen en rug. Mijn huisarts heeft mij vaseline en metholpoeder aangeraden, hoop dat dit werkt, want word gek van de verschrikkelijke jeuk, de jeuk heb ik vooral savonds en kan hierdoor dus ook slecht slapen. Helaas vertelde mijn huisarts dat dit nog wel een maand kan duren.


...
geschreven door marijke , 27-02-2009

Ik ben 28 en heb nu ook een week last van van P.R. Ik ben daarbij 22 weken zwanger (lichte weerstand dus)
Maar dat jullie zeggen dat de jeuk wel mee valt verbaast mij enorm. Ik verga van de jeuk, het begint in de avond en s'nachts wordt ik er zelfs wakker van!
Ben dus nu op zoek naar tips tegen de jeuk.


...
geschreven door hanneke , 27-01-2009

Ik ben 18 en heb 5 dagen geleden een grote rode plek gekregen vlak naast m'n oksel (blijkbaar dus zo'n moederplek) en 2 dagen geleden kreeg ik rode bultjes overal op mn romp. Het worden het er steeds meer en ze jeuken ook. Als ik dit zo lees ben ik er voorlopig dus nog niet vanaf..
Ik heb ook kortgeleden een paar heel stressvolle weken gehad..misschien heeft het er toch mee te maken. Ik hoop niet dat het bij mij ook 4 maand gaat duren :s
Goed nieuws
geschreven door Nina , 03-01-2009
Het is dan toch zo ver, haha. De laatste dagen heb ik opgemerkt dat de vlekjes een beetje weg trekken. Ze zijn veel minder aggresief, minder rood. De verdikking op de huid is weg, alleen enkel nog wat rode vlekjes.. vooral tussen mijn aan de binnekant van mijn bovenbenen. Daar kwamen de vlekjes ook 't laatst. Erg fijn, een opluchting na dik 4 maanden. Dus voor iedereen die het heeft: het gaat echt een keer over. De vlekjes verdwijnen langzaam en het word een mooi zacht huidje; als nieuw!


...
geschreven door Ilse , 15-12-2008

Ik zal je vertellen, nina. ik heb hetzelfde! Ik ben ook 19 jaar en elke ochtend als ik wakker word kijk ik of het al minder is , maar nee hoor.. ik heb het nu 4 weken.. dus het duurt nog wel even.. het is echt verschrikkelijk he, heb het op precies dezelfde plekken als jou, en bij mij jeukt het zo erg! echt rot dit... en helaas is er niets tegen te doen smilies/sad.gif


Ook gehad...
geschreven door Pascalle , 14-12-2008

Vorig jaar december heb ik ook P.R. gehad. Ik zat van romp tot hoofd helemaal onder alleen mijn gezicht bleef enigzins gespaard. Het begon met de moederplek op mijn borst en die heb ik ongeveer 2 maanden gehad voor het 'uitbrak'. Na de uitbraak heb ik er nog ongeveer 4 weken mee rond gelopen en ik was verbaasd hoe de vlekken weer zijn weggetrokken. Je ziet er helemaal niets meer van. Ik had gedacht dat, zeker van de moederplek, er nog wel een litteken van zou over blijven. De huid voelde daarna zelfs heel zacht. Ik had van de dermatoloog in geval van nood een creme gekregen tegen de jeuk maar deze heb ik nooit gebruikt, het viel wel mee. Hij linkte de P.R. naar een verminderde weerstand en stress. Ben van te voren niet ziek geweest maar had in die periode wel stress door een erg ziek familielid. Nina, de dermatoloog heeft mij toen wel voorgesteld onder de zonnebank te gaan, dit zou de plekjes kunnen uitdrogen waardoor dat het sneller zou verdwijnen. Ik zelf heb het niet gedaan maar wie weet heb je er baat bij. Hopelijk verdwijnt het snel voor jullie allen!


reactie op ester
geschreven door Nina , 08-12-2008

Inderdaad fijn dat het in de winter is. Ik zit echt helemaal onder de vlekjes, erg vervelend. Op mijn armen, borsten, het hele stuk onder mijn navel, aan de binnekant van mijn bovenbenen...
Ik heb nu nog steeds, bijna vier maanden dus maar ik ga over een paar dagen naar de huisarts omdat dit niet echt normaal is als ik het met de algemene informatie vergelijk. Ik zou er dus niet vanuit gaan dat je er ook drie maanden of langer last van zult hebben, meestal zijn ze binnen een paar weken weg. Bij mij werd het geleidelijk aan steeds meer. De plekjes verschillen qua grootte. Op sommige (vooral waar kleding schuurt), ontstaan wat 'schilferige' plekjes op de rode vlekjes.
Over de zonnebank heb ik niets gehoord. Ik kan me er daarentegen wel iets bij voorstellen dat het de plekjes wellicht uit zal drogen? Je zou het altijd kunnen proberen natuurlijk.

Ik zal je op de hoogte houden van het verloop van het proces, als het minder wordt en op welke manier dat gebeurd. Ben er zelf behoorlijk klaar mee. Vind het erg vervelend en lelijk!!


...
geschreven door Ester , 01-12-2008

Ook bij mij is vorige week pity.rosea geconstateerd. Ik heb het zelf nog maar een week of 3 en er komen nog dagelijks plekjes bij en de bestaande plekken worden groter. Gelukkig is het nu bijna winter zodat ik bedekte kleding draag maar ze komen ze nu ook in mijn hals en nek voor. En zoals jullie beschreven is de jeuk ook vervelend maar wel te doen. Ik begrijp uit jullie reacties dat het al zo'n 3 maanden duurt, komen bij jullie nog steeds nieuwe en grotere plekken voor of stabilieert het zich?
Op jullie vraag of ik een heftige emotionele periode heb gehad, nee, eigenlijk niet h ik heb geen traumatische ervaring opgedaan maar heb wel al wat langere tijd stress/druk. Zelf heb ik daar wel gelijk als oorzaak aan gedacht. Jammergenoeg wordt hierover op de site niets beschreven.
Vraagje, mijn huisarts heeft de zonnebank aangeraden als hulpmiddel, heeft iemand hier ervaring mee?


ohja; heftige emoties?
geschreven door Nina , 22-11-2008

Bij mij is het ontstaan in een hele heftige, emotionele periode waarin ik een dierbare ben verloren. Ook heb ik daarbij een traumatische ervaring opgedaan. Vraag me af of dit er iets mee te maken kan hebben.


nu al 3 maanden
geschreven door Nina , 22-11-2008

Ik ben een jonge vrouw van 19 jaar. 3 maanden geleden ontstond er bij mij een 'moederplek' net boven mijn 'schaamhaargrens'. De huisarts was destijds in de veronderstelling dat het om een schimmeltje ging, ik heb toen een maand lang gesmeerd met een creme maar het hielp niets. Terug naar een andere huisarts die me uitlegde dat ik PITYRIASIS ROSEA had. Ondertussen zit ik helemaal onder de kleine rode bultjes. Ze jeuken (vooral s'avonds) enorm, het voelt soms ook als kleine steekjes, soms lastig om er dan van af te blijven. Ik heb het onder mijn oksels, onderkant van bovenarmen, borsten, buik (hele romp) en de binnenkant van mijn bovenbenen. Ik hoop niet dat het NOG erger wordt, het lijkt alleen maar erger te worden. Je ziet het als ik een hempje ofzo aan heb heel goed. Dit moet ik vaak dragen voor de opleiding die ik volg (theateracademie), soms erg vervelend dus, ook omdat je elkaar moet aanraken etc. Ik heb het gewoon verteld tegen medestudenten maar toch is het irritant. Ik word er behoorlijk gek van en hoop echt dat het nu toch snel een keertje weg trekt. Hoe verloopt dat? Hoe verdwijnen de vlekjes? Ineens plotseling? Blijven er geen littekentjes over ofzo?
De huisarts heeft gezegt dat als het met kerst nog steeds niet weg is, dat ik dan terug moet komen. Nog een maandje afwachten dus. Heeft iemand op dit moment ook het zelfde probleem???
Gr. Nina


Het jeukt!
geschreven door Nikita Hoog , 06-08-2008

De 'moederplek' zoals het in de uitleg staat jeukt niet.
Maar de kleine plekjes en bultjes die jeuken af en toe zo erg dat je er gek van word.
Duurt dan maar heel even en dan is de jeuk opeens weg.
De 'moederplek' zit bij mij op mijn linker schouderblad en de kleine plekjes overal (onder- en bovenarmen, buik, zij).
Heb gelukkig tot nu toe nog niets gezien in gezicht, nek en benen.