Pityriasis rubra pilaris

Wat is Pityriasis Rubra Pilaris (PRP)?
Bij PRP onstaan er rode, ontstoken stukken huid die vrij grote huidgebieden kunnen beslaan. De plekken zijn scherp begrensd van de normale huid. De huid rond de haarzakjes is het meest  aangedaan, waardoor deze vaak het eerst rood kleuren, waarna de plekken geheel rood verkleuren. De huid kan door de verheven haarzakjes  rasperig aanvoelen. Kenmerkend voor PRP is de toename van eelt aan de handpalmen en voetzolen die hierbij ook rood-oranje verkleuren.
Ook de nagels kunnen aangedaan zijn en soms vallen de nagels zelfs uit. De  plekken kunnen jeuken maar hoeft niet.
PRP kan op alle leeftijden voorkomen maar meest bij volwassenen. De aandoening kan lang klachten geven en maanden tot wel vele jaren actief blijven.

Image 

Meer foto's, klik hier


Wat is de behandeling?
Bij kleine huidgebieden wordt eerst behandeld met corticosteroidzalven. Daarbij ook zalven om de huid vet en in goede conditie te houden. Zeer effectief is de behandeling met isotretinone, een soort vitamine A-zuur. Alternatief is acitretin, een andere variant op vitamine A-zuur. Lichttherapie met UVB kan effectief zijn maar heeft meestal maar matig effect.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

prp -ervaring
geschreven door Benoit Suykerbuyk , 25-11-2016

Sinds 3 jaar heb ik last van huiduitslag (71 jaar), verschrikkelijk veel jeuk en veel pijn die nog niet onder controle is. Gans huis ligt onder de huidschilfers. Ik ben in behandeling in Universitair ziekenhuis Antwerpen; regelmatig heb ik erge lymfoedemen, dan hier dan daar; ik ben aangesloten bij een gesloten amerikaanse PRP groep op facebook; nergens hoor ik een effectieve therapie; alle raadgevingen zijn welkom! Neem ledertrexate, morfine en lyrica.
Alvast mijn dank


PRP
geschreven door Gerard eising , 04-05-2016

Zou graag in contact komen met mensen met PRP.


Ook PRP
geschreven door Arjan , 14-01-2016

bij mij is sinskort ook de diagnose PRP gesteld. ik zit aan de neaotigason. het is inmiddels een tijd geleden dat jullie hier iets hebben gepost en benieuwd naar hoe de ziekte zich verder heeft ontwikkeld en of jullie inmiddels weer gezond zijn!

Groet,

arjan


PRP
geschreven door Frank , 30-09-2009

Hoi Emmy,

Ook bij mij is dit jaar, begin mei, de diagnose PRP gesteld. Een hele vervelende aandoening. Momenteel gebruik ik ook neotigason. Mijn hele lichaam zit onder de rode en droge plekjes. De medicijnen helpen wel iets, maar naar mijn gevoel niet voldoende. Wanneer je me wilt mailen kan dat: j.deenen1@chello.nl.

Groet, Frank


PRP
geschreven door Chantal , 13-05-2009

Hoi emmy,
Mijn naam is Chantal en ik ben 24 jaar oud. en sinds maart 2009 is bij mij bekend dat ik PRP heb.
Ik gebruik nu de medicatie Neotigason, waar ik vervelende bijwerkingen van heb.
Bij mij zit de PRP op mijn beide armen, maar breid zich gelukkig nog niet verder uit.
Ook ik kon geen site vinden om met mensen in contact te komen, maar ik blijf doorzoeken smilies/cheesy.gif
Als je in contact met mij wilt komen mag je me altijd mailen, mijn mail adres is cbrookman@home.nl
Groetjes Chantal


contact
geschreven door mark , 25-11-2008

Hoi emmy
als je wilt kun je me mailen op niedax@gmail.com kunenn we daar verder mailen
ben dan wel geen vrouw, maar helaas ook geveld door prp....


...
geschreven door Emmy Pantouw-Burlage , 27-09-2008

Goedendag,

Mijn leeftijd is 54 jaar en sinds april dit jaar ( 200smilies/cool.gif heb ik PRP. Wat een nare aandoening is dit. En zo weinig mensen die dit hebben. Ik kan geen site vinden om met iemand te praten. Mijn gelaat is aangedaan en vooral mijn rug en decollete en borsten. De plekken op mijn benen lijken minder te worden. En dan nog mijn handpalmen, nagels en voetzolen.
Wat ik mis , is een lotgenoot. Met wie je je ervaringen kunt delen. Gewoon praktische zaken. Er zal toch nog wel een vrouw in Nederland zijn, die dit heeft?

Groet van Emmy