Pityriasis Versicolor

De vlekken zitten vooral op de bovenzijde van de romp, schoudergordel, hals, en soms bovenarmen. De grootte van de plekken is meestal 1-2 cm, maar als er veel zijn kunnen ze samenvloeien tot grotere vlekken. Er is een heel fijne schilfering, die beter zichtbaar is als de huid tussen twee vingers even opgerekt wordt. Pityriasis versicolor geeft meestal witte vlekken, soms echter ook rood of lichtbruin. Langdurig bestaande pityriasis versicolor kan leiden tot langdurig of zelfs blijvend pigmentverlies in de aangedane plekken. Het is dus belangrijk tijdig en juist te behandelen.

 

ImageImage
pityriasis versicolor op de blanke en op de gebruinde of gepigmenteerde huid 

Meer foto's, klik hier

Wat is pityriasis versicolor?
Pityriasis versicolor is een onschuldige oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door een gist van de soort Malassezia. Er bestaan minstens 7 verschillende varianten van deze gist. Deze komen veel voor op de normale huid, maar ze kunnen onder bepaalde omstandigheden huidafwijkingen veroorzaken. Malassezia heeft een voorkeur voor talgrijke huid en bevindt zich daarom vooral op het behaarde hoofd, de bovenkant van de romp en in de lichaamsplooien. Pityriasis versicolor wordt voornamelijk veroorzaakt door Malassezia globosa en Malassezia sympodialis.

Hoe ontstaat pityriasis versicolor?
De infectie wordt vooral bij jong volwassenen gezien. De omstandigheden die het ontstaan van de aandoening bevorderen zijn een hoge luchtvochtigheidsgraad, meestal in combinatie met een hoge omgevingstemperatuur en een vettige (talgrijke) huid. Pityriasis versicolor wordt dan ook relatief vaak gezien in tropische klimaten, waar tot 40% van de bevolking er last van kan hebben. In koude klimaten komt het daarentegen bij minder dan 1% van de bevolking voor. In gematigde klimaten, zoals in Nederland, beginnen de klachten vaak in de zomer. Dit komt mogelijk ook doordat dat de huidafwijkingen dan pas gaan opvallen als gevolg van het bruiner worden van de huid.

pityriasis_versicolor.jpg Wat zijn de verschijnselen?
De term versicolor is afkomstig van de Latijnse woorden versus en color. Dit betekent tegengestelde kleur. Bij mensen met een lichte huidskleur wordt pityriasis versicolor namelijk gekenmerkt door lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze vlekken zien er dus donkerder uit dan de omringende blanke huid. Bij mensen met een donkere huidskleur zijn de vlekken juist bleker dan de omringende normale huid. De vlekken kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot tientallen centimeters en worden vooral op de romp en bovenarmen gezien. Ze kunnen ook over grote delen van de huid in elkaar overlopen en samenvloeien, waarbij uitbreiding naar de onderarmen, handruggen, bovenbenen en zelfs tot in de knieholten geen uitzondering is. Vooral in tropische klimaten zijn soms ook het gezicht en het behaarde hoofd aangedaan. Behalve het cosmetisch storende aspect geven de huidafwijkingen hooguit geringe jeukklachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Pityriasis versicolor kan door de arts in de meeste gevallen met het blote oog herkend worden. Soms worden er schilfertjes van de huid afgenomen voor microscopisch onderzoek.

Wat is de behandeling?
Pityriasis versicolor kan op verschillende manieren worden behandeld.

Uitwendige behandeling
De behandeling bestaat in het algemeen uit het aanbrengen van een antischimmel crème, zoals bijvoorbeeld ketoconazol crème of een andere “-azol” crème. Ook ciclopirox crème is effectief. De behandeling moet eenmaal daags gedurende minimaal twee weken worden uitgevoerd.
Ook kan Seleen(di)sulfide suspensie worden toegepast gedurende 1 nacht of eventueel dagelijks gedurende een week (elke dag na 10 minuten afwassen). Hierbij wordt de suspensie over de gehele aangedane huid met een washandje aangebracht.

Men veronderstelt dat het behaarde hoofd een belangrijk reservoir is voor de gisten. Daarom is het aan te raden twee keer per week ketoconazol hoofdgel te gebruiken na het haarwassen. De gel moet worden ingemasseerd en na 5 minuten worden uitgespoeld. Met deze maatregel wordt geprobeerd een terugkeer van pityriasis versicolor voorkomen.

Inwendige behandeling
Wanneer de afwijkingen zeer uitgebreid zijn of regelmatig terugkeren, kan pityriasis versicolor worden behandeld met itraconazol capsules. Meestal is behandeling gedurende 1 week voldoende. Bijwerkingen treden vrijwel nooit op.

Wat kunt u zelf nog doen?
Indien de aandoening meerdere keren is teruggekomen, kan tijdens de zomermaanden ketoconazol hoofdgel preventief worden toegepast.

Wat zijn de vooruitzichten?
Na de genezing van pityriasis versicolor kunnen de lichte vlekjes langere tijd blijven bestaan. Dit komt doordat de gistcellen een stof afscheiden, die een (soms langdurig) remmend effect heeft op de pigmentvorming. Over het algemeen zullen de bleke vlekken in de loop van de zomer of na circa een half jaar weer spontaan verdwijnen. Helaas is het regelmatig terugkomen van de infectie zeker geen uitzondering.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005  Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Pityriasis en zeep
geschreven door Inge , 09-03-2018

Zeep, douchegel, shampoo en dat soort middelen tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Gisten kunnen zich dan makkelijker nestelen en pityriasis veroorzaken. Pityriasis komt vooral voor bij mensen die heel veel douchen met zeepproducten. Dus douchen met water, en niet meer dan 2 x per week met (weinig) zeep wassen, zodat de natuurlijke beschermlaag van de huid kans krijgt te herstellen. Dan pak je de oorzaak aan i.p.v. de gevolgen te proberen te bestrijden.


Schimmelaandoening
geschreven door Nicolien , 27-03-2017

Mijn ervaring is hier ook al een geruim aantal jaren last van te hebben. Wat ik doe is zorgen dat je 100% katoenen shirtjes draagt bij warme dagen of vochtige (liefst altijd) omstandigheden. Daarnaast kun je de klachten verminderen door je huid eens goed af te doen met spiritus. Als dat niet genoeg helpt, uiteindelijk én itraconazol én die shampoo tegelijk gebruiken (uiteraard in overleg met je huisarts en op recept te verkrijgen). Wanneer je er zeer veel last van hebt zou je ook eens kunnen kijken naar je persoonlijke omstandigheden, want stress in het dagelijks leven kan zo'n reactie uitlokken. Daarnaast zijn ook je eetgewoonten vaak een grote uitlokker voor deze huidaandoening, want het eten van veel suikers is niet bevorderlijk voor het tegengaan of preventief voorkomen van huidschimmels. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn bevindingen, want ik heb hier natuurlijk ook de nodige onzekere momenten door meegemaakt, maar hé ik kan alles gewoon, verder in volle gezondheid en in de maanden januari en februari ff checken hoe het ervoor staat met je huid en dàn behandelen indien nodig (voordat de zomer begint) en daarna gewoon goed in de gaten houden, regelmatig (zeker in de zomer) je kleren wassen op minimaal 40 graden, wat minder suikers eten, lekker chillen en je hebt weer een prachtig gebruinde egale teint in de zomer!!


pityriasis versicolor
geschreven door Sou , 04-01-2016

Ik ben echt overal op google gaan zoeken wie het zelfde probleem heeft en hoe het komt dat er verschrikkelijke witte vlekken uitgezaaid zijn over me hele boven lichaam. Ik ben de enige in de familie die hier mee rond loopt. Vroeger weet ik nog dat ik harstikke goed onder de zon kon ik kom zelf uit een exotische land dus dan zou je juist verwachten dat je tegen de zon kan. Ik loop hier nu precies 4 jaar mee.. van verschillende huisarten verwisselt en allemaal vertelde ze mij een ander fabel verhaaltje! de ene vertelde dat het door de zon komt en dat ik er niet onder mag, de ander vertelde mij dat ik ijzer en vitamine E te kort kwam. Toen kreeg ik weer te horen dat ik een infectie in me lichaam heb opgelopen en dat het nooit weg zou gaan. Even jaren later werd mij weer verteld dat ik juist onder de zon moest en dat het door de ZONNEBANK komt. KLINKT ZO NIET LOGISCH?! Nou ik heb zoveel dingen gehoord dat k op een gegeven moment ten einde raad was. Ik heb een Chinese ARTS opgebeld, op afspraak geweest en die vertelde mij na 4 JAAR RONDDWALEN BIJ ELKE ARTS DIE IK MAAR KON VINDEN... dat ik een gist in me lichaam heb en dat veroorzaakt de infectie over me hele lichaam. Ik heb voor die tijd echt letterlijk alle cremetjes, middeltjes, pilletjes echt van alles geprobeerd. Toen ik mijn huisarts belde en het verhaal uitlegde wat ik te horen kreeg wat het precies was en dat ik per direct geholpen wil worden en doorverwezen wil worden naar een Dermataloog na 4 jaar pas!!! was het Oja, U kunt vanmiddag al meteen langs komen. Normaal moest ik een week wachten voor een afspraak toen ik dreigde dat ik hier werk van zou maken omdat ze me verschillende nonsens verhalen en middelen hebben voorgeschreven en me amper door wouden verwijzen naar een Derma, konden ze me in ene wel met spoed helpen. Nou Ik heb het allemaal al achter de rug gehad en ik zie helaas geen verschil. Ik heb medelijden met de mensen die precies hetzelfde probleem hebben.. ik vind het in iedergeval zo lastig om er mee te lopen. Het beperkt je in bijna alles zwemmen, bikini, vallende truitjes elke leuke jurkje of outfit voor feestjes of voor in de zomer. Ik vind dat ze hier extra aandacht voor moeten schenken dat ze met exacte middelen moeten komen bijvoorbeeld en dit serieus nemen!!! Je moet het maar hebben om te voelen hoe bizaar dit is. Ik heb zelfs ontslag genomen van me werk, werkte in de horeca nou dan moet je elke dag een shirt dragen met korte mouwen. Klanten keken eerst naar me vlekken voordat ze me zagen staan. Zo benauwd kreeg ik het ervan dus ben ik er maar mee gestopt dan hoor ik om me heen dat ik overdrijf.. nou als je iets niet kent en niet mee geboren bent dan kan dat een last op je schouder zijn. Mocht ik een medicijn in de toekomst hebben die het laat verdwijnen dan meld ik dat ook meteen hierop! Ik wens ieder die dit heeft veel sterkte en een snelle genezing. Groetjes, Sou


Wit, klein vlekje
geschreven door Harm , 23-07-2014

Ik heb het een paar weken.

Is er ooit kans dat het gewoon weg gaat zonder iets te doen?

En wat krijg je eigenlijk hiervan? Want zelf heb ik maar 1, klein plekje en ik ben 12 jaar.

- Harm


pityriasis
geschreven door N , 07-01-2013

Ik heb het ook mogen ontvangen van m'n broer. Uit voorzorg moest hij destijds met selsun wassen af en toe, maar te laat. Ik en mijn vader hadden het al gekregen! Tevens heb ik het doorgegeven aan m'n toenmalige vriend door dus dezelfde douche te gebruiken. Selsun kan dus volgens mijn vorige huisarts worden gebruikt om er voor te zorgen dat huisgenoten het niet krijgen. Ik woon 2 jaar samen met mijn huidige huisgenoot en zij heeft nergens last van, iedere paar maanden een aantal keer met selsun gedoucht.
Vorige week kwamen de vlekken bij mij terug (ze komen vaker terug maar meestal stoor ik me d'r niet aan); in m'n hals, op en onderkant en ook 'binnenkant' borsten, boven-buik en lies. Op de ene plek in het wit, de andere rood of bruin. Selsun weer gebruikt en binnen 3 dagen heftige allergische reactie helaas. Op de plaats van waar de beugel van de BH normaal zit, heb ik grote vlekken die lijken op brandwonden. De schimmel trekt omhoog via m'n hals richting m'n gezicht:S
Selsun heeft me jaren geholpen, doordat ik het gebruikte wanneer ik het nodig had. Apotheek vertelde me dat ik het langer moest gebruiken en dus gedaan: vanaf dag 3 deze reactie er op. Zeer pijnlijk en me nog nooit eerder overkomen.
Ik geloof dat cruciaal is in al deze gevallen dat men naar de huisarts gaat en eist dat men naar de dermatoloog wordt verwezen. Ga op je strepen staan want ik werd vanochtend door de huisartsassistente afgewimpeld met een koelgel en de mededeling dat ze een 'paardenmiddel' gaan geven om van de 'brand'-plekken af te komen. We'll see.. Zodra ik klaar ben met de behandeling van de allergische reactie ga ik dat dan ook zeker doen.


Pytiriais versicolor blijft
geschreven door Hopeloos , 24-12-2011

Sinds mijn 14de heb ik er last van (ben nu 37). Heb het altijd weten te behandelen met Selsun, Nizoral of Itraconazol pilletjes. Tot begin van dit jaar. Op enkele dagen tijd stond ik vol op de romp, rug en schouders. Het verkruipt elke dag. Ik voel en ZIE het verkruipen (word er gek van). Het loopt naar mijn voorarmen, tot mijn schaamhaar en zelfs de bilspleet.
De dermatoloog staat voor een raadel, nog nooit een patiënt gezien die er zo last van heeft.
Een biopsie gaf aan dat ik massieve overgroei heb van pityriasis. Nou, ben ik vet mee...

Dokter schrijft me (alweer) Fuconazole voor. En als dat niet helpt: geen oplossing!
Ik word er echt depressief van.


jaren
geschreven door C , 20-12-2011

Hallo,

Graag wil ik met jullie mijn ervaring delen. Ik heb hier al ongeveer 4 a 5 jaar last van.
In het begin kwam het alleen in de zomer maar sinds een jaar of 2 blijft het in de winter ook. en het word niet minder nee alleen maar erger. Mijn borst staat helemaal vol met vlekjes bijna ook dat op mijn boven rug. nu begint het ook op mijn arm. Ik heb van de dokter al paar keer soort shampoo gehad wat totaal niet werkt! en paar x pilletjes wat wel hielp nu zit ik er weer aan, maar het lijkt niet te helpen. Ik neem aan dat ik dit ook heb zoals ik lees en zie. ik vraag me af wat jullie er verder aan doen en gedaan hebben?


...
geschreven door Rox , 05-12-2011

Heej allemaal, ik heb juist last van bruine plekken.. het is begonnen zon 3jaar geleden ( ben 18 nu ).
Ben vaak naar dokter gegaan die hebben bijna niet eens nagekeken wat het was, toen ik ging kijken op internet denk ik wel voor 80% dat ik dit heb.
alleen is het inplaats van wit licht bruin, en in de zomer word het donkerder.
Het is klein begonnen van 2 kleine plekjes van 1cm bij 1cm tussen mijn borsten ( niet onder maar tussen ).. naar een hele vlek en daaromheen ook nog stippen en het breid zich uit.. nu heb ik het ook in mijn nek ongeveer 2jaar al.
Ik heb selsun geprobeerd maar dat helpt niet echt.
Ik wil graag weten of het besmettelijk is! en wel van iemand die het bijna zeker weet.. want op internet hoor ik van niet en van andere weer wel..
nog een vraag.. is iemand er vanaf gekomen?

xxRox


pityriasis versicolor.
geschreven door Melissa , 30-11-2011

ik ben afgelopen oktober 3 weken naar Bali geweest en ineens toen ik thuis kwam had ik allemaal witte vlekjes in me hals en op me buik. Gebruik nu een week selsun en de vlekjes worden echt al minder! bij mij werkt het zeker en ik ben ervan overtuigd als je het vanaf het begin behandeld dat je er makkelijker vanaf komt als dat je het afwacht. En dat je er nooit meer vanaf komt is grote onzin! gewoon beter behandelen!!


Pityriasis versicolor
geschreven door shawna , 19-11-2011

Ik heb al jaren last van Pityriasis versicolor op de hoofdhuid met enorme haaruitval als gevolg.. Ketoconazol gel wordt altijd als eerste voorgeschreven maar helpt totaal niet.
Eigenlijk heb ik nog steeds niet het juiste middel gevonden. Eerst leek selsun een beetje te helpen maar
ook dit was maar tijdelijk. Ik ben nog steeds op zoek naar een middel dat echt helpt.


Versicolor
geschreven door Mitchell , 16-09-2010

Mijn vader heeft het, mijn broer heeft het en nu ben ik ook aan de beurt!
Heb een anti-schimmelcreme en selsun gekregen en ben pas begonnen aan de behandeling.
Hoop echt dat het werkt!


witte vlekjes, Daktarin creme werkt!!!
geschreven door Karin , 25-08-2010

mijn man heeft sinds 9 jaar geleden allerlei jeukende witte en roodachtige vlekken op zijn hele romp en bovnearmen. Tig keer naar de huisarts geweest en niemand kon hem helpen, totdat we in Belgie naar een dermatoloog gingen en mijn man Daktarin creme voor schimmel aandoeningen voor de huid kreeg voorgeschreven. 2 Weken gesmeerd en weg is de jeuk en de vlekken die echt in grote getalen aaanwezig waren! Vrij af te halen bij de apotheek, tube van 30 ml, is genoeg voor 2 weken smeren. Of ze terug komen weten we nog niet, hij heeft het deze zomer pas voor het eerst gebruikt en wacht geduldig af of ze terug komen, we laten het de volgende zomer wel weten!


Pityriasis versicolor witte vlekjes op de lichaam
geschreven door weerd , 20-07-2010

Ik heb ook last van
Gebruik eens MICRONASOL gewoon te koop bij de apotheek zonder doktersrecept te halen.smorgens insmeren en s'avonds.
dit enkele dagen (zie verpakking) insmeren. dit heb ik ook gedaan na de keur weer lekker in de zon en daarna zag je dat de vlekjes weer rood kleurde en namate van tijd zijn waren ze verdwenen.


Om gek van te worden!
geschreven door snoepie , 13-05-2010

Ik kamp al zo'n 6 jaar met het probleem. Het is begonnen in Aruba, waar ik lekker in de zon lag en olie gebruikte.. Dat heeft de gist alleen maar actief gemaakt volgens mij..
Het is heel klein begonnen, maar steeds erger begonnen. Allerlei adviezen ( blijf maar uit de zon, bedek je buik, cremes, pillen, middeltjes, selsun ) Het helpt allemaal niet en wordt alleen maar erger! Zelfs bij een dermatoloog geweest, schimmelshampoo gekregen. Heeft ook niet geholpen! Heb het nog steeds.. Ik ben echt ten einde raad.. Volgens mij gaat dit nooit meer over.. Vanavond toch nog maar eens selsun proberen..


Ontstaan?
geschreven door Fred , 11-03-2010

bij de reacties zie ik alleen maar dames, en ook noemen jullie de liesstreek. Volgens mij is het bij mij begonnen na het gebruik van ontharingscreme op mijn rug en schouders. Zien jullie een verband?


witte vlekjes-pityriaris versicolor
geschreven door marcia , 12-01-2010

ik heb het probleem nu al bijna 8jaar witte vlekken die fel jeuken en enkel maar uitbreiden. het begon als ik is naar de zonnenbank geweest was en even later zag ik vlekken op mijn buik die vlekken zijn enkel maar meer en meer gekomen nu staan er in mijn hals,op mijn buik,op mijn armen,op mijn vagina ,op mijn rug. ik ben er kei veel met naar de dokter geweest en ik kreeg pillen voorgeschreven. eerlijk gezegt hielpen die niets ik werd het beu om te gaan omdat het precies niet opgelost geraakte.Maar nu ga ik toch en afspraak maken bij en dermatoloog ik kan echt niet meer van de jeuk ik lig overal openen. nu echt heel besmettelijk zal het niet zijn want ik heb vier kids en er is niemand buiten mij die dit heeft.


versicolor
geschreven door Laeticea , 13-09-2009

Dag
bij mijzelf constateerde ik twee jaar geleden voor het eerst witte vlekjes op mijn rug, op mijn buik en tussen mijn borsten. Na een zonvakantie verergerde het, de omliggende huid wordt bruin, de vlekjes blijven wit.
Vorig najaar ben ik ermee bij een dermatoloog geweest. Hij keek ernaar en wist het direct: pityriasis versicolor. Een gist. Komt bij iedereen op de huid voor, bij de één uit het gist zich in witte vlekjes (geen pigmentvorming), een ander merkt er niets van.

De dermatoloog schreef mij een antibioticum voor en Selsun shampoo, tegen de jeuk.
De jeuk verdween na een dag, de vlekjes in de loop van het afgelopen jaar. Na de zomer was er niets meer van te zien.
Nu, sinds een week, na een bezoek aan de sauna (!), zie ik weer vlekjes verschijnen.
Morgen maak ik een afspraak bij de huisarts en dan hoop ik er snel weer vanaf te zijn!


Pityriasis versicolor
geschreven door Anne , 22-07-2009

Hallo,
Ik heb nu al 4,5 jaar last van witte vlekken op mijn buik, borst, onderrug en in de liezen. Ben al 5 keer naar de huisarts geweest en de laatste keer naar de dermatoloog (nu 2 jaar geleden). Steeds werd dezelfde conclusie getrokken, maar de behandelingsmethoden verschillen. De laatste methode van de dermatoloog heeft het beste geholpen. 2 weken lang 2 poederpillen per dag slikken, en 2 keer per dag insmeren met hormonenzalf. Ik heb nu nog steeds witte vlekjes, maar ze zijn minder geworden en ze breiden zich niet meer uit. Waarschijnlijk blijvend pigmentverlies. Ik twijfel er aan om nog een keer naar de dermatoloog te gaan. Ik heb namelijk altijd veel gesport (zweten bevordert deze gist/schimmel) en veel in openbare doucheruimten gedoucht. Dit is waarschijnlijk de oorzaak geweest.


Mycoral & Clotri-Denk
geschreven door Me , 25-05-2009

Ik heb het sinds vorig jaar en heb toen via de huisarts Selsun voorgeschreven gekregen, wat niet echt hielp. Toevallig ben ik in Hong Kong naar een arts geweest, welke Mycoral (van Kalbe Farma) in combinatie met Clotri-Denk (van RubiePharm Arzneimittel GmbH) voorschreef. Ik moet zeggen, deze middel werken goed. Na 4 dagen is duidelijk te zien dat het schimmel verdwijnt. Het middel moet je dagelijks de gedurende 2 weken gebruiken. MAAR... De schimmel komt na een aantal maanden weer terug!


pityriasis versicolor
geschreven door marieke , 08-05-2009

Als ik terugreken geloof ik dat ik al 9 jaar last heb van deze vlekken. Dit is begonnen na mijn rondreis door Indonesie, Australie en Nieuw Zeeland. Het begon met vlekken op mijn buik, later ook op mijn rug. Dermatoloog stelde pityriasis versicolor vast. Een pillenkuur gekregen (Trisporal) en creme (Ketoconazol); deze hebben niet geholpen. Soms lijkt het wat minder te worden, maar toen ik na een vakantie van de Dominicaanse republiek terug kwam, leek het verergerd. Het werd nu ook duidelijk zichtbaar bij mijn oksels en het trekt naar de binnenkant van de elleboog. Ook mijn schaamstreek is wit gestippeld. Ben toen nogmaals naar de dermatoloog gegaan. Wederom een pillenkuur (Trisporal) gehad. Daarnaast heb ik voor elke wasbeurt mijn aangetaste huid ingesmeerd met Ketoconazol (hoofdgel); hierdoor werd het erg droog en begon het vreselijk te jeuken. Elke dag een andere handdoek en shirt gebruikt (vanwege de schilfers). En maar hopen dat het zou helpen. Nu ben ik net terug van Cuba en het is alleen maar erger geworden. Ik kan me echt niet in een hempje vertonen; en in bikini staren mensen me erg aan. Het doet psychisch ook een heleboel met je. Zeker als je leest dat dit altijd zo zal blijven. Ik begrijp dat het gevoed wordt door vette melkachtige lotions, maar je moet je toch insmeren tegen huidkanker als je de zon in gaat. En zo'n schilferlichaam oogt niet gezond; ookal is het niet besmettelijk; Mag ik nu niet meer in de zon zitten?; wordt dat mijn toekomst? Over een paar weken heb ik weer een afspraak met de dermatoloog, maar ik vraag me af of hij me verder kan helpen. Is er niemand die hierin is gespecialiseerd en HET wondermiddel of advies heeft? Velen zouden er mee zijn geholpen.


recidieven
geschreven door Dr. HJL van Gerwen , 14-03-2009

Bij zeer hardnekkige recidiverende pityriasis versicolor kan eenvoudig behandeld worden met tabletten Ketoconazol.
De eerste keer 7 dagen 1 tab/dag, daarna ter voorkoming van recidieven 1x/maand 2 tabletten ketoconazol tegelijk innemen bijvoorbeeld iedere 1e dag van de maand, gedurende een half jaar.


Al bijna 6 jaar...
geschreven door Liever niet... , 12-03-2009

Ik word al bijna 6 jaar geplaagd!
Dus al 5,5 jaar zo'n 2 keer per jaar naar de huisarts, die blijft volhouden dat er verder niets aan te doen is dan alleen Selsun smeren. Heb eerst trouwens pillen gekregen (geen idee meer wat) en daarna overgegaan op de Selsun. Heb ook het advies gekregen elke 3 maanden te smeren...Mijn huisarts zegt ook dat het besmettelijk is, maar op internet lees ik dat het NIET zo is...
Gelukkig heb ik geen jeuk erbij...het is alleen vrij hardnekkig als het terugkeert (en ja...om elke 3 maanden naar je moeder te gaan en te vragen of ze je rug in wil smeren, omdat ik alleen woon en er zelf dus niet bij kan, dat is niet fijn, dus gebeurt hier niet...)
Nu heb ik dezelfde soort uitslag in mijn schaamstreek en ik vraag me af of dat hetzelfde is. Heeft iemand hier ervaringen mee? Want Selsun mag daar niet gesmeerd worden...


Gist versus schimmel
geschreven door Bianca , 29-01-2009

Pityriasis Versicolor wordt veroorzaakt door een gist, niet door een schimmel. Het verschil tussen deze twee (die overigens wel veel op elkaar lijken, ook qua behandeling) is onder andere dat een gist een zogenaamde 'commensaal' is. Dat wil zeggen dat de gist sowieso al op je lichaam leeft , en dat hij alleen een infectie geeft als hij door omstandigheden (bv warmte, verminderde weerstand) de kans krijgt om flink te groeien. Dat betekent dus ook dat het inderdaad NIET besmettelijk is. De kans is groot dat je huisgenoten deze gist namelijk allang op hun lichaam hebben, alleen veroorzaakt het bij hen geen infectie...


pityriasis versicolor
geschreven door marjolein , 13-01-2009

Ik heb sinds afgelopen zomer (200smilies/cool.gif ook pityriasis versicolor. Bij mij is het in Turkije ontstaan daar was ik op dat moment op vakantie. In eerste instantie dacht ik dat ik een zonneallergie had omdat ik ook allemaal rode jeukende bultjes had. Ben er in Nederland mee naar de dokter geweest en die keek en wist het gelijk. ik gebruik selsun 1 keer in de 3 maanden smeer ik mijzelf helemaal in dan een nacht er mee slapen en de volgende ochtend er afspoelen. Wel oude kleren aan doen en een oud dekbed overtrek en alles want het gaat overal in zitten. Ik heb nog wel last van jeuk en mijn huid doet er pijn van ik weet niet of ik het hier door komt maar het is wel lastig. Zoals de dokter zegt wachten tot de zomer dan weet je of je er vanaf bent of niet. Ik ben ook de enige in huis die het heeft voor de rest niemand. Mijn vriend helpt mij met insmeren maar hij heeft nergens last van.


Bruine vlekken, begon op de onderarmen - Pityriasis versicolor
geschreven door maria , 24-10-2008

Mijn vlekken begonnen op de onderarmen en zag ik het eerst aan de binnenkant van de onderarm, eerst aan de linkerkant. Ik dacht bah wat is dat vies en probeerde het eraf te wassen, dat lukte natuurlijk niet en mijn dochter zag toen dat het ook aan de bovenkant van de arm begon. Later begon ook de rechterarm aan de binnenkant van die "vieze" vlekken te vertonen.
De huisarts zei meteen dat het Pityriasis versicolor was en dat herkende ik, omdat mijn ex-man dat ook heeft, alleen bij hem ziet het er heel anders uit, daar begon het met ronde rode vlekken die later bruin werden.
Mijn huisarts schreef mij Itraconazol voor en dat hebben wij gehaald. De apotheek belde later dat ik de medicijnen terug moest brengen, want die hadden een interactie met alle medicijnen die ik al slikte.
Ik heb daarvoor in de plaats Trisporal gekregen, een kuurtje van 150 ml die ik moest afmaken, maar ik ging op vakantie en vergat het flesje, daar zat nog een heel klein bodempje in.
Het rare is dat ik de vlekken eraf kan krabben en dat is dan een vettige substantie, weet dat dat vies klinkt, maar zo is het.
Het rukt helaas op naar de borst en buik en schouders en ik kan het niet zien, maar weet van mijn huisgenoten dat het ook op de schouders aan de achterkant begint en op de benen.
Medicijnen met cortisone erin zijn niet goed voor me, aangezien zij reageren of zelf de veroorzakers kunnen zijn van Diabetes Mellitus II, wat ik inderdaad heb, dat weet ik sinds december 2007.
De ene website beweert dat Pityriasis versicolor besmettelijk is, terwijl de andere website beweert dat Pityriasis versicolor NIET besmettelijk is.
Ik heb nooit de besmetting van mijn ex gekregen, ook mijn kinderen niet en weet dat dus nu niet meer.
Het is bij mij niet in de zomer begonnen maar in de herfst.
Wat kan de oorzaak zijn dat men dit krijgt.
Mijn idee is dat je dit kan krijgen als je weerstand erg laag is, die van mij is superlaag door fibromyalgie, cvs en suiker.

Ja googlen ben ik zeer bedreven in en heb gelezen jezelf in te smeren met Selsun en je goed in te pakken en dat minstens 24 uur op je huid te laten zitten en dan douchen?????
Als de zon zo goed helpt, werkt dat dan ook met een zonnebank of zonnehemel???

Overigens: ik ben de enige in huis die dit heeft.


witte vlekjes - Pityriasis versicolor
geschreven door irna , 17-08-2008

Wij met zijn viertjes hebben het al bijna 3 jaar. Die vlekjes komen steeds terug en zijn moeilijk behandelbaar. Hebben miconazol en miconazol met hydrocortison gebruikt, nu lamisil creme. Ook medicijnen gedronken, niets van te merken. Sommige plekken zijn wel verdwenen, sommige zijn zeer hardnekkig ook al je 4 weken achter elkaar blijft smeren. Na een jaar een blootstelling aan zon dan ook geen verandering.
Verder is het belangrijk om op te letten bij het wassen van de kleding en handdoeken. Wij gebruiken nu handdoeken 1 keer, en dan gaan ze de was in op 90 graden. Het werd ons in de apotheek aangeraden om geen kleding te dragen die niet op 90 graden gewassen kan worden, of in ieder geval zo iets onder te dragen. Wij hebben ook onze gekleurde kleding op 90 gr. gewassen.
Schimmel blijft een hardnekkig ding. Wij geloven best dat wij hier niet vanaf komen. Zoals te lezen is op het internet en op veel amerikaanse sites, pityriasis versicolor komt altijd terug. Eng gevoel aangezien kinderen groter worden, partners en kinderen krijgen en het besmettingsgevaar.