Psoriasis

Bij psoriasis is er vaak sprake van scherp begrensde rode plekken met kenmerkende witte schilfering, die nog witter wordt als er over wordt gekrabt (kaarsvetfenomeen). Kan op alle huiddelen voorkomen, inclusief het behaarde hoofd. Vaak op ellebogen, knieen, onderarmen, onderbenen, maar ook bijvoorbeeld op voetrug en in de bilnaad. Psoriasis kan ook op de uitwendige geslachtsdelen voorkomen, zoals op schaamlippen en venusheuvel, op penis zowel op de schacht als op de eikel. Op de eikel is er scherp begrensde wat verheven roodheid met soms ook schilfering. Op de handpalm is er vaak niet zo’n duidelijke roodheid maar wel opvallende pleksgewijze schilfering, die niet makkelijk loslaat. Er kan sprake zijn van slechts enkele plekken tot zeer vele verspreid over het hele lichaam. De grootte van de plekken kan varieren van 1 mm tot soms wel meer dan 10 cm. De plekken kunnen jeuken maar hoeft niet. Een bijzondere vorm van psoriasis geeft blaasjes en pusteltjes aan de voetzolen.

1 op de 50 mensen in Nederland kent de ongemakken van de chronische huidziekte Psoriasis.  De huidziekte is vaak herkenbaar door kleine rode plekjes op de strekzijden van je armen en benen. Psoriasis is een erfelijke huidziekte en is niet besmettelijk. In deze Web TV aflevering nemen wij een kijkje in het leven van een psoriasis patiënte. 

{mosmodule module=psor_vidmediaplanet}

Wat is psoriasis?
Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.

 

 

(Para)psoriasis en intimiteit

{mosmodule module=psvidmediaplanet}

Maureen Du Toit interviewt patiënte Iftin over hoe zij intimiteit ervaart met haar huidaandoening psoriasis. Daarnaast geeft Dr Wim De Kort advies over hoe je met intimiteit om kunt gaan wanneer je psoriasis hebt.

Hoe ontstaat psoriasis?
Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid.
De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress.

 


Wat zijn de verschijnselen?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. De meest voorkomende vorm van psoriasis wordt plaque psoriasis genoemd. Kenmerkend hiervoor zijn rode schilferende plekken met een scherpe begrenzing. De plekken variëren in grootte. Door samenvloeien ontstaan soms grote plakkaten die ronde of grillige vormen kunnen aannemen. psoriasis arm.jpg De psoriasisplekken kunnen op elke plaats voorkomen, maar vooral op de strekzijde van ellebogen en
psoriasis knie.jpg knieën, het behaarde hoofd en de onderrug. psoriasis hoofd.jpg Op de handpalmen en voetzolen kan psoriasis gepaard gaan met pijnlijke kloven.
Psoriasis kan ook in de lichaamsplooien voorkomen (liezen, oksels, bilspleet, navel, plooi onder de borsten) en heet dan psoriasis inversa. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig.
Daarnaast zijn er nog enkele andere vormen van psoriasis: psoriasis guttata, psoriasis pustulosa en psoriasis erytrodermie. Bij psoriasis guttata ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie. Psoriasis pustulosa is een vorm van psoriasis waarbij pustels (etterpuistjes) voorkomen. Bij psoriasis erytrodermie is (nagenoeg) de gehele huid aangedaan.
Vaak komen ook nagelafwijkingen voor bij psoriasis. Dit uit zich meestal als putjes in de nagels, geelbruine vlekken onder de nagels en loslating van de uiteinden van de nagels.
Voorts kunnen zich gewrichtsontstekingen voordoen, vooral van de kleine gewrichten van de handen en de voeten, maar ook van grotere gewrichten zoals de knieën en de ellebogen. Dit heet arthritis psoriatica.
 
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan meestal worden gesteld op grond van de kenmerkende afwijkingen. In een enkel geval wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt).

Wat is de behandeling?
Er zijn 3 vormen van behandeling:
1. Plaatselijke therapie met medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion, die op de psoriasisplekken worden aangebracht.
2. Lichttherapie met ultraviolet licht, soms in combinatie met medicijnen.
3. Systemische therapie. Hierbij worden de geneesmiddelen als tabletten of capsules door de mond ingenomen, of door middel van injecties in de huid toegediend.

Het werkingsmechanisme van de verschillende behandelingsmethoden berust deels op remming van de overmatige celdelingactiviteit in de opperhuid en deels op onderdrukking van de ontstekingsreacties in de lederhuid.

Foto's psoriasis

Plaques     hand/voet    nagels     hoofd

Voor foto's psoriasis guttata, klik hier

Voor foto's psoriasis inversa, klik hier


PLAATSELIJKE THERAPIE

Vitamine D3-afgeleiden
Calcipotriol en calcitriol zijn verwant aan vitamine D en verkrijgbaar in zalf, crème of lotion. De plekken moeten hiermee één- of tweemaal per dag worden behandeld. De verbetering treedt meestal pas na enkele weken op. De meest voorkomende bijwerking is irritatie van de huid.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die zijn afgeleid van bijnierschorshormonen, die ieder mens zelf aanmaakt. Zij worden toegepast in lotion, crème, zalf of gel. Sommige werken zeer sterk, andere veel zwakker. Vooral de sterkere preparaten zijn effectief en werken snel.
Bij de behandeling van psoriasis met corticosteroïden wordt onderscheid gemaakt tussen een beginfase en een onderhoudsfase. In de beginfase wordt het geneesmiddel gedurende enkele weken 1 of 2 maal per dag aangebracht. In de onderhoudsfase wordt het middel op 3 of 4 achtereenvolgende dagen aangebracht, gevolgd door 3 of 4 dagen behandeling met een verzorgende crème of met een vitamine D3-afgeleide.
Voor meer informatie, met name over de bijwerkingen, wordt verwezen naar de folder Corticosteroïden voor de huid.

Ditranol
Ditranol (synoniem: cignoline) is een synthetisch product dat voortkomt uit een plantaardig geneesmiddel. Het wordt meestal gebruikt in een crème. Het heeft als nadelen dat het de huid kan irriteren en dat het vlekken geeft in kleding en beddengoed. Ditranol wordt voornamelijk als zogenaamde korte contacttherapie toegepast. Dat houdt in dat de crème al na korte tijd wordt afgewassen. De behandeling wordt begonnen met een lage concentratie ditranol. Vervolgens wordt de concentratie geleidelijk verhoogd. De behandeling wordt tegenwoordig vooral in dagbehandelcentra toegepast. Ernstige bijwerkingen treden nooit op.

Koolteer
Koolteer wordt vervaardigd uit steenkool en wordt al meer dan een eeuw gebruikt voor de behandeling van psoriasis. Het geeft vlekken en ruikt onaangenaam. In Nederland wordt teer vooral gebruikt in dagbehandelcentra, in combinatie met ultraviolet B lichtbehandelingen. Ofschoon het kankerverwekkende stoffen bevat, lijkt koolteer niet gevaarlijk te zijn.

Salicylzuur
Salicylzuur is een geneesmiddel dat de overmatige schilfering, die kenmerkend is voor psoriasis, losmaakt. Daardoor kunnen andere geneesmiddelen en ultraviolette straling dieper in de psoriasisplekken binnendringen en dus beter werken. Salicylzuur wordt daarom vaak toegevoegd aan andere geneesmiddelen, vooral corticosteroïden.

LICHTTHERAPIE
Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis baat hebben bij blootstelling van hun plekken aan zonlicht. Bij lichttherapie worden mensen met psoriasis behandeld met ultraviolette stralen. Er zijn twee vormen van lichttherapie: UVB en PUVA.

UVB
UVB is de afkorting van ultraviolet B. UVB-therapie kan poliklinisch of in dagbehandelcentra worden toegepast. Daarnaast is er de mogelijkheid om de lampen (tijdelijk) thuis te krijgen. In de eerste behandelsessie wordt kortdurend belicht om verbrandingen te voorkomen. Geleidelijk aan wordt de belichtingsduur verlengd.
Voor het bereiken van een goed resultaat zijn gemiddeld 25-30 belichtingen nodig, die twee- of driemaal per week gegeven worden. Bijwerkingen die tijdens de therapie kunnen optreden zijn roodheid, verbranding van de huid en een droge huid met jeuk. Bij langdurige behandeling kan de huid vroegtijdig verouderen en is de kans op het ontstaan van bepaalde vormen van huidkanker mogelijk iets verhoogd.

PUVA
PUVA is een afkorting van Psoraleen-UVA. Deze lichtbehandeling bestaat uit een belichting met ultraviolet licht van het type UVA in combinatie met een psoraleen. Psoralenen, zoals methoxsaleen, zijn geneesmiddelen die de huid extra gevoelig maken voor de inwerking van de UVA-straling. Het methoxsaleen wordt als tabletten of capsules gegeven. Ook kan Bad-PUVA worden toegepast, waarbij het medicijn in het badwater wordt gedaan.
In de eerste behandelsessie wordt, om verbrandingen te voorkomen, kortdurend belicht en geleidelijk aan wordt de belichtingsduur opgevoerd.
Voor het bereiken van een goed resultaat wordt 2-3 keer per week behandeld gedurende 6-10 weken. De meest voorkomende bijwerkingen van PUVA op de huid zijn jeuk, droge huid, verbranding van de huid. De capsules en tabletten willen nog wel eens misselijkheid, diarree en hoofdpijn veroorzaken. Bij langdurige behandeling kan de huid vroegtijdig verouderen en neemt de kans op het ontstaan van sommige vormen van huidkanker toe. Daarom wordt PUVA nooit langdurig gegeven.

SYSTEMISCHE THERAPIE

Methotrexaat
Methotrexaat is een celdelingremmend middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige plaque psoriasis en bij arthritis psoriatica. Een nadeel is dat vaak bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid. Methotrexaat kan daarnaast soms de aanmaak van rode en witte bloedcellen in het beenmerg onderdrukken en de lever beschadigen.

Ciclosporine
Ciclosporine is een middel dat het afweersysteem onderdrukt. Het effect op psoriasis is afhankelijk van de dosering: een hogere dosis leidt tot een beter en sneller resultaat, maar kan ook tot meer bijwerkingen leiden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk en beschadiging van de nieren.

Acitretine
Acitretine is een geneesmiddel dat is afgeleid van vitamine A. Het wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met andere behandelingsmethoden, zoals UVB.
Bij nagenoeg iedereen die met acitretine wordt behandeld zullen bijwerkingen optreden. De meest voorkomende zijn een droge huid, droge slijmvliezen (neus, ogen), jeuk, neusbloedingen en haaruitval. Acitretine kan de lever beschadigen en kan het vetgehalte in het bloed verhogen. Een zeer ernstige bijwerking is dat het middel de ongeboren vrucht van zwangere vrouwen kan misvormen.

Fumaraten
Fumaraten zijn afgeleid van fumaarzuur, dat normaal in het lichaam aanwezig is.
De behandeling wordt ingesteld met een langzaam oplopende dosis.
De voornaamste bijwerkingen zijn opvliegers en maagdarmklachten (maagpijn, buikpijn en diarree). Maagdarmklachten zijn soms een reden om de behandeling te staken.

Biologische geneesmiddelen
De bio(techno)logische geneesmiddelen etanercept en efalizumab zijn sinds 2004 in Nederland beschikbaar voor de behandeling van psoriasis. Deze middelen worden een- of tweemaal per week in de huid ingespoten. Het lijken veilige geneesmiddelen te zijn, maar de ervaring is nog te kort om ernstige bijwerkingen op lange termijn uit te sluiten. Alleen mensen die niet goed reageren op lichttherapie, ciclosporine en methotrexaat, of deze behandelingen niet verdragen, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor behandeling met etanercept of efalizumab. Het zijn zeer dure geneesmiddelen en daarom worden zij niet voor iedereen vergoed.

Wat kunt u zelf nog doen?
Het gebruik van verzorgende crèmes en zalven maakt de huid soepeler, waardoor de plekken minder klachten veroorzaken.

Wat zijn de vooruitzichten?
Hoe psoriasis zal verlopen is niet te voorspellen. De activiteit van de huidziekte kan sterk variëren, waarbij periodes van spontane verbetering en verergering elkaar afwisselen.
Met behandeling kan een goede verbetering worden bereikt, maar na beëindiging van de behandeling komen de huidafwijkingen vrijwel altijd weer terug.

Video over psoriasis (Youtube; USA):


Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995

                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2006 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 1-4-2006

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}Links

Patientenverenigingen 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

psoriasis patientenvereniging
geschreven door Psoriasispatiënten Nederland , 19-08-2018

Sinds 9 augustus 2018 is de nieuwe vereniging Psoriasispatiënten Nederland een feit. Deze vereniging is voortgekomen uit een fusie tussen de Vereniging Psorinovo, Psoriasis Vereniging Nederland en Psoriasis Federatie Nederland.

De website van de PVN en de PFN worden dus vervangen door https://psoriasispatientennederland.nl.


PSORAKAM bij Psoriasis
geschreven door Jantine , 05-03-2013

Hallo, Ik psoriasis op de hoofdhuid dus zegmaar bij mn haar. En dan bij het voorhoofd, achter de oren, in de nek en in de oorschelp. Ik gebruik nu vanaf maandag de Psorakam, maar moet ik dan nadetijd mijn plekken ook ergens mee insmeren. Ik heb hier namelijk nog liggen: Topicort, dobovet gel, xamiol gel en dovobet zalf. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Jantine


brandnetelolie bij psoriasis
geschreven door gerard , 09-08-2012

Olie met brandnetel als hoofdbestanddeel vormt een goede zuiverende balsem waarmee de psoriasis kan worden geholpen. Informeer daartoe bij het reformhuis.

Lees ook daartoe:
De zuiverende en zwellingverminderende werking van brandnetels
http://mens-en-gezondheid.info...etels.html


kneipp probleemhuid kuur
geschreven door chanty , 13-11-2010

Ik en een vriendin hebben al meer dan 10 jaar last van vlekken op de bovenarm (daarna rug, gezicht...) die af en toe erger worden, af en toe helemaal verdwijnen. Ze zijn meestal wit soms met rode rand, en schilferig. We hebben over de jaren heel wat huisartsen benaderd, ieder heeft zijn eigen diagnose en geeft shampoo, cremetjes, pilletjes, noem maar op maar niks werkt echt en zeker niet zo efficient en snel als wat we nu ontdekt hebben! Ik weet dus niet of het ringworm of parapsoriasis of een andere schimmel infectie is, maar ik wil tegen iedereen met gelijksoortige huidproblemen zeggen: probeer het! Ik gebruik bodylotion met 10% ureum. Het is niet duur en werkte voor ons echt als een wondermiddel!


Oorzaken psoriasis
geschreven door Micha , 12-10-2009

Wat is met psoriasis door stress of door schildklierproblematiek?


Infrarood sauna
geschreven door Siska , 19-07-2008

In de Libelle las ik het artikel over huidproblemen waarin onder andee psoriasis aan de orde kwam. Ik zou er aan willen toevoegen dat mijn psoriasis aan de ellebogen vrijwel over is sinds ik regelmatig de infrarood sauna gebruik. Wanneer ik meerdere weken niet ga, wordt de uitslag weer erger en gaat het weer jeuken. Wellicht hebben anderen wat aan deze wetenschap.