Ringworm (schimmel)

Bij Ringworm is er meestal maar 1 aangedane scherp begrensde plek, die langzaam groter wordt tot wel 10 cm doorsnee of meer.  De huid is wat verdikt en schilfert, vooral aan de rand van de plek. Aan de handpalm of voetzool kan er een witte fijne schilfering zijn die de huidlijnen sterk witkleurt. Bij de voetzolen begint een schimmelinfectie vaak met enkele jeukende blaasjes.

Wat is huidschimmel? 
Huidschimmel (syn.:  ringworm, mycose, tinea) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Hierdoor ontstaan ronde rode schilferende huidafwijkingen die in het midden vanzelf weer genezen, waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Huidschimmel kan overal voorkomen, maar wordt het meest gezien  aan romp, billen,  liezen en voeten. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.
De populaire benaming van de aandoening is ringworm. Dit suggereert ten onrechte dat het veroorzaakt wordt door een worm.
Huidschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van. Het komt vooral bij volwassenen voor. 
Huidschimmel komt het meest voor aan de voeten (tinea pedis).

Video over Ringworm (schimmelinfectie) (Youtube; USA)

Hoe ontstaat huidschimmel?
De schimmels groeien in de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen, die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. De schimmels die ringworm veroorzaken worden dermatofyten genoemd.
In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen schimmelinfecties aan de voeten veel voor.  Het is lang niet altijd duidelijk waar iemand de infectie heeft opgelopen. Men moet ervan uitgaan dat sporen van dermatofyten in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig zijn, waardoor infectie ook buiten bovengenoemde plaatsen mogelijk is. Omdat men in westerse landen, door verbeterde wasmachines en wasmiddelen, op steeds lagere temperaturen is gaan wassen, kunnen schimmelsporen ook makkelijker in kleding de wasbeurt overleven.

Wat zijn de verschijnselen?
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie, die al of niet in combinatie voorkomen.
 • Typische ringworm: Grote ronde lichtrode plekken op de romp, billen liezen, met de meeste roodheid/activiteit aan de rand. In de rand wordt ook de meeste schilfering gezien.
 • Voeten: Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de vierde en vijfde teen is vaak aangetast. 
 • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden. 
 • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden. Deze vorm van voetschimmel wordt het mocassin type genoemd, omdat het de vorm heeft van een schoen met dezelfde naam. 
 • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels (schimmelnagels).

Bij een heftige, acute schimmelinfectie van de voeten kunnen soms als reactie blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmelinfectie aanwezig.

Het is belangrijk om te weten dat de beschreven huidafwijkingen ook kunnen voorkomen zonder dat sprake is van een schimmelinfectie. Roodheid en schilfering  kunnen ook worden veroorzaakt door andere huidaandoeningen.

Image Foto: typische 'ringworm' aan het been

Image Foto: ook in het gezicht kan een schimmelinfectie voorkomen

Foto's ringworm, klik hier

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om zekerheid te krijgen of er sprake is van schimmel worden schilfers van de huid of stukjes van de nagels afgenomen voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan in een betrekkelijk kort tijdsbestek de aanwezigheid van schimmels worden aangetoond. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van huidschilfers of nagels. Het resultaat van een schimmelkweek laat ongeveer 6 weken op zich wachten. Tegenwoordig kan echter ook met DNA analyse (PCR-techniek) al in enkele dagen de schimmel worden aangetoond.

Image Foto: microscopisch beeld van schimmeldraden.

Wat is de behandeling?
In het algemeen wordt een schimmel behandeld met een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Deze crème moet één- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijkingen tot 2 cm over de rand, ruim smeren. Men dient deze behandeling nog twee weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.
Daarnaast kan bij voetschimmel een poeder worden voorgeschreven, waarin een anti-schimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de sokken en schoenen worden gestrooid.

Bij ernstige of hardnekkige infecties – en zeker bij schimmelnagels – is inwendige behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een schimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen.
De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen en veroorzaakt weinig bijwerkingen. Als zich in het verleden leverproblemen hebben voorgedaan, is het verstandig de leverenzymen in het bloed te laten controleren.

Wat kunt u zelf nog doen?
Schimmel in de liezen ontstaan vaak door schuren van kleding en zweten. Overgewicht speelt daarbij een rol.
Om voetschimmel tegen te gaan:
 • Na het baden moeten de voeten goed worden afgedroogd, vooral tussen de tenen. 
 • Sokken dienen goed vocht-opnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie. Sokken dienen regelmatig te worden gewassen, maar hoeven niet te worden uitgekookt. 
 • Bij transpirerende voeten kan men een drogende poeder gebruiken. 
 • Leren schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetische materialen, waarin de voeten meer transpireren. 
 • Schoenen moeten dagelijks worden gewisseld zodat ze goed kunnen drogen. 
 • Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen. 
 • Op blote voeten lopen is goed voor de genezing, maar in openbare badruimten is het aan te bevelen badslippers te dragen. 
 • Geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Huidschimmel is goed te behandelen, maar de kans bestaat dat de infectie naderhand weer terugkomt. De kans dat dit gebeurt is voor iedereen verschillend.
Het lijkt zo te zijn dat de ene persoon bevattelijker is voor schimmelinfecties dan de andere. Dit blijkt uit het feit dat onder dezelfde omstandigheden niet iedereen voetschimmel oploopt.

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 1990 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 2-9-2007

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

ringworm
geschreven door petra , 22-07-2015

inwrijven met brandnetels is niet prettig maar helpt echt !!! zo nodig herhalen . ik heb het zelf al meerdere malen gehad en niets hielp , de brandnetel wel.


cladosporum
geschreven door m schuijt , 04-11-2014

al anderhalf jaar hebben we last van cladosporium uit bomen naast ons huis allerlei onderzoeken laten doen waar onder ook een luchtonderzoek en ja last van schimmel uit de bomen nu zit ik voor de 2de keer onder de ringworm kan dat komen van deze schimmel?? en kan het zijn dat deze schimmel door groeit op je haar en kleding???
mvg m schuijt


vraag over cladosporium
geschreven door m schuijt , 04-11-2014

al anderhalf jaar hebben we last van cladosporium uit bomen naast ons huis allerlei onderzoeken laten doen waar onder ook een luchtonderzoek en ja last van schimmel uit de bomen nu zit ik voor de 2de keer onder de ringworm kan dat komen van deze schimmel?? en kan het zijn dat deze schimmel door groeit op je haar en kleding???
mvg m schuijt


Ringworm
geschreven door Roger , 06-12-2013

Volgens mij heb ik ook last van ringworm in mijn liezen, welke zalf kan
Ik daarvoor het beste halen bij een apotheek? Daktarin, las ik hierboven of toch iets anders? Graag een reactie


ring exceem
geschreven door jessica , 24-08-2013

Alle zalfjes, crème zijn zoethouders en men word misleid.
De meeste oorzaak van exceem heeft grotendeels te maken met wat je eet.
Bijvoorbeeld te veel kruiden of tomaten, mosterd en kleurstoffen.
Als je goed op je voeding let, verdwijnt de exceem in geheel.
De rest is allemaal bangmakerij. Als je de oorzaak niet weet te pakken, dan kan eczeem zich vererger in een kwaal.


ringworm
geschreven door wesley , 18-04-2013

hallo ik heb ringworm op mijn onderbuik en vroeg me af mag je er mee zwemmen??

groetjes wesley


Plekjes op hand/elleboog/hak
geschreven door Celine , 12-03-2013

Hallo, sommige periodes heb ik last van eczeem op mijn handen. Maar dat zijn vaak bultjes en schilfers. Dit keer lijken het wel onderhuidse rode plekken die erg jeuken en branden. Opeens kreeg ik ook last van jeuk op mijn hak, ik ging kijken en zag allemaal ronde rode iets dikkere oppervlaktes. Dit kreeg ik ook op mijn ellebogen en het jeukt verschrikkelijk. Heb ik ringworm? Morgen een bezoek brengen aan de arts. Groeten


ringworm
geschreven door yas , 22-01-2011

mijn ervaring over de ringworm, mijn dochter van 10 jaar kwam naar me toe met een hevige jeuk op de vinger kon zelf niks zien er was alleen paar pukkels te zien en dacht het is maar een allergie,tot dat er na 4 dagen een rode cirkel vormde toen ben ik gelijk naar de arts gegaan en die zei me dat het een contact eczeem was en kreeg triaminozol wat het erger maakte en na 2 dagen weer bij de arts die zei me toen dat het een ringworm was en gaf me daar zalf voor ketanozol wat ook niet hielp de creme zorgde dat het alleen maar erger werd ben toen naar het ehbo gegaan en daar zeiden ze dat het een onstoken wond was en kreeg ze fucidin wat ook niet hielp en weer terug naar huisarts die me toen zei dat ze het zelf niet meer wist en vroeg een verwijzing naar dermatoloog ben die zelfde dag nog geweest met spoed de doktor bekeek en zei gelijk het gaat om een erg diepe ringworm die hard nekkig is en alleen via capsules kon behandeld worden en ze is gelijk mee begonnen en het verminderde al gelijk na de eerste iname nu de 4 dag is het al bijna genezen en de uitbreiding gestopt wat een wonder doktor met de blote oog zoveel kennis terwijl mijn doktor al 30jaar arts is en mocht het jeuken vasseline zonder toevoegingen groetjes


ringworm
geschreven door wanda , 12-09-2010

hey ik hoor jullie allemaal over ringworm,mijn dochter van 16 kreeg er opeens last van .
en naar een paar dagen hadt ik ze ook .
het was afkomstig van onze kat .dus als jullie katten hebben is dat de oorzaak ik geeft me dieren nu een anti schimmel medicijn en slik ze zelf ook
maar wat ook heel goedt ontsmet is tea trea oil je kunt er alles over vinden op internet is een echt wonder middel wij doen het zelfs in bad
atibiotica is geen oplossing voor een schimmel want hoe vaak krijg je van het slikken van een antibiotica geen schimmel ik dus altijd
een goede schimmel creme en eventueel medicijnen tegen schimmel in combinatie met de tea trea olie werkt perfect is de moeite waardt om op de site te kijkken van de eigenschappen van de olie is gewoon een middel om altijd in huis te hebben werkt zelfs perfect tegen chronische blaasontstekkingen
hopelijk hebben jullie wat aan mijn informatie en zeer zeker kijkken naar die site tea tri oil


leempasta
geschreven door bas , 14-06-2010

mijn dochter van 3 had ook ringworm, een nare grote plek vlak onder haar knie. De dermatoloog heeft zeker vijf verschillende cremes voorgeschreven , met standaardmiddeltjes die in de meeste reacties wel genoemd worden. Soms werd het even een paar dagen wat minder, maar ondertussen werd het steeds erger. telkens terug naar de dermatoloog dus, die eigenlijk ook niet wist wat ie deed. eerst was het een schimmelinfectie, later behandelde hij het als een bacteriële infectie en toen weer als een schimmelinfectie. Elk consult duurde hooguit enkele minuten, waarna de man weer zijn honorarium kon bijschrijven en wij weer naar de apotheek konden voor een nieuwe, dure tube. na een maand of twee vond de dermatoloog het dan toch nodig om een kweek te maken, om er nou eens achter te komen wat voor probleem hij nou eigenlijk precies probeerde te behandelen. na twee weken zouden we uitslag krijgen. na 3 weken nog niet, 4 5, 6. en de plek onder mijn dochtertjes knie werd maar erger.
Toen zijn we ons licht eens in het alternatieve circuit gaan opsteken. we kregen de tip om een chinese wateraardappel (!), in de toko te koop, te raspen, te mengen met bloem en daar elke avond een pleister mee te maken voor op de plek. Tot onze verrassing leek het te helpen, het werd in elk geval minder.
daarna bij Van der Piggen, drogisterij in Haarlem met veel kennis van kruiden etcetera, gevraagd wat te doen. Die kwamen met leempasta van de groene os om elke dag 2 x op de plek te smeren, en een drankje: collodial silver. Hoe het allemaal precies werkt weet ik niet, maar binnen een week was het weg! Nu al een paar weken zonder smeersels en drankjes, en het blijft schoon.

o ja, de dermatoloog belde vandaag met de uitslag van de kweek (na Maaaaanden): een schimmel, trichophyton. Ringworm dus. maar dat wisten we allang...


Dokter gokt!
geschreven door Richie , 30-04-2010

Ik ben op 20-04-2010 naar m'n huisarts gegaan en heb m'n huisarts m'n ringworm laten zien... Tegen mij werd gezegd dat het een allergie is! Na 10 dagen crème smeren werd het alleen maar erger! En kreeg ik het op nog meer plekken op m'n huid! Nu ik het ben googlen ben ik erachter dat het ringworm is! Ik ha nu gelijk actie ondernemen!


Ringworm
geschreven door Farida Bouaouiouach , 16-04-2010

Gelukkig is de ringworm nu weg, het gaat eindelijk de goede kant op .
Mijn zoontje heeft hier een antibiotica voor gekregen, en dat heeft enorm geholpen.


ringworm bij kind van 6 jaar
geschreven door Herma , 14-04-2010

Mijn dochter is 6 jaar en heeft ringworm rond de liezen. Na 3 weken smeren met een zalfje met corticosteroiden en een schimmeldodend (was een combinatiezalf) middel is het gewoon weer terug gekomen. heb nu een nieuwe zalf gekregen van de huisarts, ketoconazol maar ondertussen is het nog weer verder uitgebreid. Ik ben nu 2 dagen bezig met deze zalf dus ik kan er nog weinig van zeggen of het helpt maar ik heb zelf het idee dat het niet minder wordt. Voor het kind erg vervelend en ik ben er zelf ook niet echt gerust op dat het echt over zal gaan. Ik ben erg bang dat het uiteindelijk zal gaan uitbreiden naar haar genitalien. Ik heb mezelf voorgenomen dat als het volgende week niet minder is of over ik weer naar de huisarts ga. Kunnen kinderen ook met orale medicatie behandeld worden, en helpt dat dan beter? Of heeft dat te veel bijwerkingen. Is het beter om doorverwezen te worden naar een huidarts?


Is dit ook ringworm?
geschreven door m.de wit , 27-03-2010

Ik heb geen korstjes enzo, wel een duidelijke rode ring op mijn linkerwang. Vannacht blijkbaar opgekomen, want werd ermee wakker. Dachten eerst dat het afdruk horloge was...maar trok niet weg. Kan de incurbatietijd een drietal dagen zijn? Ik vermoed dat ik het van iemand heb opgelopen door gedag te zoenen. Dat was woensdagochtend...nu is het vrijdagnacht opkomen zetten. Ook heb ik al veel plekken van mijn lijf aangeraakt zonder te weten dat ik besmettelijk ben, is dat een probleem qua behandelen? Ook heb ik mijn katten geknuffeld...is dat erg. Groetjes


ringworm
geschreven door bernadette , 23-09-2009

Ik zit momenteel thuis met ringworm. Het zit over mijn hele lichaam verspreid, behalve nek en hoofd. Het jeukt enorm en daardoor slaap ik slecht. Begonnen met terbinafine-tabletten en ik was al geruime tijd bezig met een uitwendig met zalf. Aangezien ik in een ziekenhuis werk, is mij aangeraden om te zorgen dat mijn handen en armen igg ringwormvrij zijn. Iemand enig idee hoe lang dit kan duren? Waar de ene plek verdwijnt, verschijnt er op een andere plaats weer nieuwe plekjes


ringworm
geschreven door car , 21-09-2009

bij mij is vandaag bevestigd dat ik ringworm heb,
op mijn buik tussen en rond de borsten.
de dokter zegt niet besmettelijk dus gewoon werken maar op het net lees ik andere dingen.
wat moet ik nou geloven ?
kan ik gewoon aan het werk of wat ?


ringworm
geschreven door nathalie , 12-06-2009

Hallo,
Sinds vorige week heeft mijn dochter ringworm op haar borstkast, onder haar kin en rondom haar tepel, helaas begint het nu ook naast haar knie...ik smeer er 3 keer per dag zalf op, maar ook mentol babypoeder, tegen de jeuk, nu vraag ik me af of het laatste wat ik doe goed is....


ringworm
geschreven door e.werner , 07-05-2009

mijn man heeft al een hele tijd last van ringworm.eerst zalf smeren,toen was het nog niet weg dus langere zalf smeren.nog niet weg dus zalf en pilletjes nemen dus weer niet weg dus een kuurtje pillen weer plus zalf smeren,maar na een hele tijd alles doen is het plekje nog steeds zichtbaar alleen wat uitgevaagder.wat kan me er nog aan doen of moet me het zo laten.grtjes elvera


ringworm zonder jeuk?
geschreven door anne , 25-02-2009

Hallo, ik heb een heel licht rondje bij mijn schaamstreek met een lichte rand eromheen, het jeukt niet, ziet er niet schilferig uit en ik heb het al een aantal weken,is dit ringworm?
Is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan of gaat het vanzelf weg?Heb er namelijk verder geen last van.


Moet ik hiervoor mij huisarts raadplegen?
geschreven door Dr HJL van Gerwen, dermatoloog , 19-01-2009

Beste Evelyn,

Als ik het zo inschat heeft u geen ringworm. Ringworm geneest niet vanzelf en er ontstaan daarbij ook geen kleine rode vlekjes die jeuken elders op het lichaam. U kunt inderdaad het best uw huisarts raadplegen, en als die het niet weet kan u doorgestuurd worden naar een dermatoloog om een goede diagnose te kunnen stellen.


Volgens mij heb ik ook Ringworm
geschreven door Evelyn , 19-01-2009

Ik denk dat ik ook ringworm heb. Het begin allemaal in juli 08. Toen ik terug kwam uit Spanje had ik een grote plek op mijn schouder. Precies zoals het hier staat. Een ronde vlek met daarin een lichtere kern en het lijkt er idd op dat genezen was. Ik dacht dat het zoiets als koortslip was. Het was heel vurig en er leken ook blaasjes op te zitten. Daarom had ik de huisarts gewaarschuwd maar deze zei dat ik het goed moest ontsmetten en moest afplakken met een pleister. Een paar dagen daarna begon er ook een klein plekje naast. Die 2 plekken zijn daarna gewoon genezen. Dat heeft zeker 5 weken geduurt. En het deed erg pijn.

Maar nu heb ik alweer zo'n plek op mijn rug. Deze zit er nu 4 weken. Hij geneest niet maar wordt geloof ik ook niet erger. Hij jeukt alleen heel erg. En doet best veel pijn. Ook heb ik elders op mijn lichaam kleine rode vlekjes die jeuken. Ik ben bang dat ik het nu overal krijg. Ik herken mezelf er wel in dat ik ook zeer verminderde weerstand heb. Plus dat alle symtomen kloppen. Moet ik hiervoor mij huisarts raadplegen?


...
geschreven door Sandra , 03-01-2009

Inmiddels is de ringworm weer zo goed als verdwenen. Meteen nadat ik de creme begon te smeren, verdween de jeuk al. Ik blijf voorlopig nog even doorsmeren, want dat wordt aangeraden. En ik bedoelde natuurlijk niet dagravit, maar daktarin. :-)


...
geschreven door Sandra , 25-12-2008

Ik heb sinds een kleine week een plekje onder mijn kin, dat erg lijkt op ringworm. Ik werk op een kinderdagverblijf en kort geleden was er een kindje, dat ook ringworm had. Ik heb gisteren een zalfje gehaald bij de drogist, dagravit, en daar smeer ik nu 2x per dag de plek (en erom heen) mee in.
Mijn vraag: na hoeveel tijd moet de plek verdwenen zijn? Of is dit per persoon heel verschillend? Als ik er over een dag of 5 nog last van heb, wil ik toch even een afspraak bij de dokter maken.
Ik hoop dat het snel weg trekt. :-(


...
geschreven door DR HJL van Gerwen, dermatoloog , 18-12-2008

Goede vraag. Ringworm tijdens zwangerschap is niet besmettelijk voor het ongeboren kind.


ringworm
geschreven door jeanette , 16-12-2008

mijn moeder is heeft ook ringworm nu ben ik 8 weken in verwachting is het ook besmettelijk voor het ongeboren kind?


schimmelbehandeling
geschreven door dillon , 09-12-2008

veel problemen van huidschimmel kun je behandelen met natriumbicarbonaat. Dit is uitwendig en inwendig (verdund in water) toe te passen. NaHCO3 is een sterk schimmeldodend middel. Ook het gebruik van colliodaal zilver kan helpen, van oudher een natuurlijk antibioticum. Verder heb ik baat gehad bij de daglichtlamp (PLL), om zo een sneller herstel van de huid mogelijk te maken.


Ringworm op balzak
geschreven door Mark , 29-11-2008

Hoi, ik heb een ringworm op mijn balzak heb er een zalfje( ketoconazol) voor maar heb het idee dat het niet echt werkt.
Ook wil ik graag weten of het normaal is dat ik een ringworm op mijn balzak heb, aangezien ik er niks over kan vinden op het internet


ringworm??
geschreven door Rian , 20-11-2008

Hallo, Ook ik heb een schimmel overgekregen van een cavia. Volgens de dokter was het geen ringworm, maar gewoon een 'dierlijke schimmel'. Ongeveer dezelfde symptomen als mr/mevr A hierboven genoemd heeft. Deze (grote) plek zat op mijn onderrug en heb ik ondertussen behandeld met creme en pillen en is gelukkig helemaal weg. Nu heb ik wel eens op mijn armen hele kleine ronde korstjes, in de vorm van een klein ringetje en dan maar 4 a 5 mm klein. De huid binnenin het korstje lijkt gewoon gezond. Ook deze korstjes trekken na een tijdje gewoon weg en worden niet groter. De vorm valt me wel op elke keer! Het lijkt me toch raar dat ik om de zoveel tijd een bijna perfect rond korstje in de vorm van een ringetje heb?? Heeft dit iets met ringworm te maken?? Of is het gewoon toeval?
Verder geen last van erge jeuk eraan en er komt ook geen vocht uit.


ringworm
geschreven door A , 17-11-2008

Ik heb ringworm gekregen via mijn cavia, met een tijdstip ertussen van 2 tot 3 weken. Is besmettelijk van mens op mens, dier op dier, dier op mens en andersom. De cavia heeft dan kale plekken, wat er heel anders uitziet als dan je het zelf hebt. Het is in schimmelinfectie in mijn geval gekregen via dieren, vaak genoemd M canis, maar eigenlijk is dit voor honden en katten en van knaagdieren T mentygrophytus. Moeilijk achter te komen, want bij de cavia lijkt het ook veel op schurft. Ook de cavia moet met iets behandeld worden. Bij jezelf kan het uitgroeien tot een grote beetje open wond met een rode kring eromheen, nu ongever zo groot als een mandarijn. Deze zit op mijn schouderblad. In beginstadium denk je een klein jeukend wondje te hebben zo groot als een vingertop, wat heel onschuldig lijkt. Ringworm komt vaak daar waar je al een heel klein wondje hebt. Vaak krijgen kinderen het van huisdieren en vaak in gezicht. Volwassenen minder vaak, vaak als ze minder weerstand hebben. Het jeukt ontzettend, brand de wond is bobbelig en kan beetje open zijn. Als het in de haren komt, kunnen er kale plekken ontstaan, haren kunnen soms niet meer terug komen. Er zijn inwendige en uitwendige medicijnen voor, ik moet nu eerst starten met uitwenig en anders na 3 dagen overstappen. Een wond zit in mijn hals en heeft daardoor ook mijn lympheklier opgezet. Dit is ijn ervaring tot nu toe ga nu beginnen met miconazolnitraat kring hydrofiele creme!!!???


...
geschreven door Dr. HJL van Gerwen , 06-11-2008

Ringworm in de liezen is niet echt besmettelijk, ook niet via toilet. Daar hoeft u niet bang voor te zijn. Iedereen met ringworm (schimmelinfectie) in de liezen kan gewoon werken.


...
geschreven door caitlin , 05-11-2008

ik heb ringworm in mijn liezen en werk in de ouderezorg.. nou heb ik de ggd gebeld en die raden mij af om een week niet te werken, de medicijnen die ik heb werken binnen een week zodat die niet meer besmettelijk is. nou kan ik niet op me werk naar de wc omdat ik daar mensen mee zou kunnen besmetten wat is het beste advies hierop?
een week niet werken of wel gewoon gaan werken?


...
geschreven door Dr. HJL van Gerwen , 27-10-2008

Mensen met ringworm en werkzaam op een school of kinderdagverblijf kunnen gewoon werken. De schimmelinfectie moet natuurlijk wel behandeld worden.


ringworm
geschreven door Amanda , 27-10-2008

Ik werk op een kinderdagverblijf en ik heb volgens mij ringworm.. moet ik dan thuis blijven of kan ik gaan werken?


...
geschreven door Dr HJL van Gerwen , 29-09-2008

Ringworm is een schimmelinfectie en dus besmettelijk. Een gezonde huid zal echter niet gauw besmet raken.


ringworm
geschreven door m van den velden , 27-09-2008

is een ringworm besmettelijk