Roos

 

Wat is roos?
Bij roos (syn.: hoofdroos, pityriasis capitis) is er sprake van een toegenomen schilfering op het behaarde hoofd. Het wordt soms gezien als een lichte variant van seborrhoïsch eczeem. Dat wordt daarnaast dan ook vaak in het gelaat gezien. Veel
mensen hebben last van roos. Normaal schilfert de huid af in heel kleine schilfers die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.  Bij roos klonteren deze samen tot grotere schilfers, die later loslaten, en dan wel goed te zien zijn, vooral op de schouders bij donkere kleding. Hoofdroos kan gepaard gaan met jeuk. 

Video over roos (Dandruff) (Youtube; USA)

Wat is de oorzaak?
Het wordt  veroorzaakt door een ophoping van gistcellen op de huid. Deze gist, Pityrosporon Ovale, komt normaal op de huid voor. Bij mensen met roos is er een overgroei van deze gist. Bij mensen met roos tot wel bijna 1 miljoen gistcellen per vierkante centimeter hoofdhuid. De hoofdhuid probeert zich van de gist te ontdoen door een milde afweerreactie, waardoor jeuk en schilfering ontstaat.  
Roos komt veel voor en mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen.

Wat is de behandeling?
Als de gebruikelijke antiroosshampoos  of teershampoo onvoldoende verbetering geven, dan kan behandeld worden met ketoconazolshampoo. Deze moet gedurende 2 maanden 2 x per week na het haren wassen op de hoofdhuid worden ingemasseerd. Paar minutren in laten terekken en dan uitspoelen. Tussendoor de haren niet opnieuw wassen. 
Met anti-roos shampoos of teershampoo is het  probleem daarna onder wel controle te houden.


{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment