Schaamluis

Wat zijn schaamluizen?
Schaamluizen (platjes) zijn vervelende, maar ongevaarlijke parasieten, die meestal door lichamelijk contact worden overgebracht. Je kunt ze ook oplopen door het delen van besmette kleding, beddengoed of bijvoorbeeld handdoeken.
De luizen leven van menselijk bloed en kunnen zich bevinden op alle behaarde delen van het lichaam, maar niet in het hoofdhaar (luizen in het hoofdhaar zijn hoofdluizen).
Schaamluis is eenvoudig zelf vast te stellen: op de schaamharen zijn puntjes te zien. Dat zijn de eitjes of neten van de luis. De luizen zelf zijn ook goed te zien. Vaak bewegen ze door het schaamhaar en zien eruit als kleine spinnetjes (1-3 mm). Schaamluizen zijn vrij gemakkelijk te bestrijden met speciale bestrijdingsmiddelen.

Klachten
Ongeveer twee weken nadat je met de (eitjes van de) schaamluis in aanraking bent gekomen, kun je last krijgen van aanhoudende jeuk. Dit is een allergische reactie op de beten van de luizen. Meestal zitten de beestjes op de haren rond de geslachtsdelen en de anus, soms ook op de overige lichaamsbeharing en zelfs in wimpers en wenkbrauwen. De luizen leven van menselijk bloed, waardoor ze vlekjes van rode of bruine ontlasting achterlaten in het ondergoed. Op de huid laten de beten van de luis grijsblauwe plekjes achter.

Image  Image

foto's: volwassen schaamluis (ongeveer 1,5 mm lang) en een aan een haar vastgeplakte neet.

Meer foto's, klik hier


Mogelijke complicaties
Door het krabben kan de huid rood en geïrriteerd raken. Als er daarbij wondjes ontstaan kan dit huidinfecties tot gevolg hebben.

Behandeling
Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt niet tegen schaamluis. Via de huisarts of bij de drogist of apotheek is een middel tegen luis te verkrijgen. Hier is geen recept voor nodig. Het middeltje wordt op het schaamhaar, het haar aan de binnenzijde van de bovenbenen en al het aangedane haar, met uitzondering van de wimpers, aangebracht. Twaalf uur na de behandeling zijn alle luizen en neten dood. Bij een hevige infectie is het verstandig de behandeling na een week nogmaals te herhalen. Luizen en neten in de wimpers worden bestreden door het tweemaal daags insmeren van de wimpers met vaseline. De behandeling duurt dan tien dagen. Het alternatief is het verwijderen van de luis met een pincet en de neten met de vingernagels van de wimpers te verwijderen. Kleding en beddengoed moeten worden gewassen (op 60° Celsius), gestoomd of chemisch gereinigd. Om een nieuwe infectie te voorkomen, is het belangrijk dat partners zich ook laten behandelen. Ook als ze nog geen klachten hebben.
Als iemand schaamluis heeft opgelopen bij seksueel contact, is het verstandig om ook onderzoek naar andere soa’s te laten doen.

Partnerwaarschuwing
Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de laatste twee maanden op de hoogte worden gebracht en zich ook laten behandelen.

Meer informatie
Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info

Voor meer vragen over soa’s, bel de Aids Soa Infolijn

0900 – 204 2040 (0,10 ct pm)
ma t/m wo 10.00u tot 20.00u
do en vrij 14.00u tot 20.00u
of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Soa Aids Nederland spant zich in om de informatie in al haar voorlichtingsmateriaal zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk aan te bieden. Toch aanvaardt Soa Aids Nederland geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van de folder. De informatie in onze folders mag nooit worden beschouwd als vervanging van een consult of een persoonlijk bezoek aan arts of specialist.


Uitgifte: 11-6-2009


Bovenstaande informatie is afkomstig van SoaAids Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

Uit Wikipedia: {getdefinition word=schaamluis}

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

schaamluis
geschreven door louise , 13-02-2010

Nou, ik heb al maandenlang geen sexueel contact. En ik heb w.s. schaamluis opgelopen door gebruik van handoeken van een pleegkind van mij.
Het kan je echt overkomen.
Wat mij opvalt is dat die luis echt hardnekkig is.
Een week of 3 kleding in de vriezer scheelt wel. Maar hebben anderen ook een vriezer?
Het zijn juist de eitjes die overal resistent voor lijken te zijn.Is inderdaad een flink probleem; de meeste besmettingen zijn niet door sexueel contact.
Iemand nog ervaringen om deze rotbeestjes te bestrijden??


Geen idee hoe het komt
geschreven door wordtgek , 04-02-2010

Sinds enkele dagen heb ik ontzettende jeuk, zo erg dat als ik krab bloed heb, maar ik las dat als het eitjes zijn je kleine witte puntjes hebt en dat heb ik maar toch ben ik niet zeker. Ik ga binnenkort naar de dokter want hou het niet meer vol. En hoe het zou komen weet ik niet, ik was me altijd goed en heb nog nooit sex gehad dus geen idee


platjes
geschreven door lynn , 25-01-2010

hoeveel mensen worden er eigelijk per jaar mee besmet? ik hoorde dat het er niet zo veel zijn.


platjes
geschreven door lynn , 25-01-2010

het jeukt als de tering,
en als je goed kijkt zie je ze ook nog zitten, ik heb er nu een behandeling voor. werkt wel, je moet langs de docter gaan en dan je probleem vertellen dan geeft hij het door aan de apotheek en krijg je shampoo. het werkt egt goed ik heb geen jeuk meer en ik scheer voortaan altijd mijn haar eraf,


...
geschreven door lieke , 07-10-2009

besmetting via toilet of andermans handdoek is mogelijk, maar wel met een héél kleine kans. ik zou maar loten gaan kopen, heb jij zeker prijs.


schaamluizen
geschreven door patrick , 20-10-2008

Het kan zelfs als je naar het toilet gaat op het werk, iets wat ik zelden doe btw........?
Ik heb in geen maanden sex gehad zie je.
patrick belgie


...
geschreven door Chantal van Haren , 10-10-2008

Dit gelooft u toch zeker zelf niet!
Schaamluis komt alleen van seksueel contact en niet zoals u dat bedenkt.


...
geschreven door Cornelius Moes , 28-08-2008

Ik heb vastgesteld, dat ik besmet met schaamluis ben geworden via de auto stoel.
Enkele minuten nadat mijn auto werd afgeleverd door een persoon ging ik dus op dezelfde stoel zitten. De vorige bestuurder had zich kort daarvoor gewassen en de handdoek die hij gebruikte op mijn stoel neer gelegd om daarbovenop te gaan zitten. Ik woon in Zuid Afrika waar schaamluis een ernstig probleem is onder zwarte bevolking.