Schimmelnagel

 

Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel (syn.: onychomycosis; kalknagel) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel (dermatofyt). Hierdoor raakt de nagelplaat beschadigd. Eerst ontstaan en een wit/geelverkleuring aan het uiteinde van de nagel, die in de loop der tijd richting de nagelwortel/nagelriem uitbreidt. Zo ontstaat een min of meer  streepvormige wit/geelverkleuring van de nagel (yellow streak). De nagel onder deze verkleruring komt los te liggen en er hoopt zich steeds meer schimmel onder de nagel op. Hierdoor raak de bodem van de nagel beschadigd. In een nog later stadium raakt de wortel van de nagel beschadigd. Als dat gebeurt is de schade aan de nagel niet meer te herstellen. De nagel kan dan sterk van vorm veranderen en erg dik worden.
{mosmodule module=Naloc header banner}

Schimmelnagels komen veel voor, eigenlijk vooral aan de voeten. Bijna altijd is er dan tegelijkertijd ook sprake van voetschimmel. Schimmelinfecties aan de vingernagels komen bijna niet voor. 

Image   Meer foto's, klik hier         nog meer foto's klik hier

Wat is de oorzaak?
De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door dermatofyten zoals Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). Voetschimmels (zwemmerseczeem) die niet goed behandeld worden kunnen  overslaan op de nagels.
Vooral oudere mensen hebben meer last van schimmelnagels. De nagels sluiten op oudere leeftijd niet meer zo mooi aan, waardoor schimmels makkelijk kunnen binnendringen. 

Wat is de behandeling?
In een vroege fase kan met (zeer) kort knippen van de nagel en aanbrengen van een antischimmelcreme of lotion nog wel worden volstaan. Bij een langer bestaande schimmelnagel is alleen behandeling met pillen mogelijk. Tegenwoordig kan dat met een zogenaamde pulskuur waarbij slechts 1 week per maand wordt geslikt, gedurende 4 maanden achter elkaar, met terbinafine tabletten of itraconazol capsules. Hoe eerder men behandeld hoe meer kans op succes. Een beter resultaat wordt bereikt als het losliggende gedeelte van de nagel al voor de kuur zo veel mogelijk wordt verwijderd.
Na de behandeling duurt het nog zeker een half jaar voordat de nagel weer helemaal hersteld is. Hoe langer de schimmelnagel bestaat hoe meer kans op blijvende schade aan de nagel.
Heel lang bestaande schimmelnagels zijn moeilijk schimmelvrij te krijgen.  Ook is er dan al veel schade aan nagelbed en nagelwortel, zodat er geen normale nagel meer terug kan groeien.  

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

Uit Wikipedia: {getdefinition word=kalknagel}

 

 

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

schimmelnagels
geschreven door Wilma , 03-06-2010

Mensen die in de tropen zijn geboren en dus meestal lopen op luchtig schoeisel hebben vrijwel nooit last van schimmelnagels.
In de koudere streken draagt men meestal dicht schoeisel en te lang en te vaak en ook nog soms sokken en schoenen van synthetisch materiaal: kortom een ideale broedplaats voor schimmels.
Dat gedijt goed met het normale transpiratie vocht van de voet.
Mijn advies:
neem om de dag een voetbad met soda en natuurlijk katoenen sokken,
Het homeopatische middel Tellurium d12 heeft enorm bij mij geholpen, wel zeker 6 maanden volhouden.