Seborrhoïsch eczeem

Er zijn pleksgewijze matig scherp begrensde schilferende rose rode plekken. De schilfers zijn wat vettig en zijn grover dan bij psoriasis. De schilferende plekken komen meestal voor tussen de wenkbrauwen en aan de huidplooi en naast de neus. Vaak ook te zien aan de haargrenzen. Bij mannen wordt seborroisch eczeem ook vaak thv het borstbeen gezien. Er is dan een matig scherp begrensde roodheid met schilfering. De plekken varieren in grootte van 1 tot wel 10 centimeter.

Wat is seborrhoïsch eczeem?
Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd. Geschat wordt dat seborrhoïsch eczeem bij ten minste 5% van de bevolking voorkomt, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen en vooral op jong volwassen leeftijd. De aandoening ontstaat aan het begin van de puberteit en is niet besmettelijk. In de kinderjaren komt het vrijwel niet voor. Het kan weliswaar een vervelende en soms ontsierende huidziekte zijn, maar deze aandoening is volstrekt onschuldig en heeft geen relatie met andere ziekten. Het beloop van seborrhoïsch eczeem is wisselend, waarbij rustige periodes kunnen worden afgewisseld met tijden waarin de huidziekte actiever is. Het eczeem is goed te behandelen, maar kan na stoppen van de therapie weer terugkomen.

Hoe ontstaat seborrhoïsch eczeem?
De exacte oorzaak van seborrhoïsch eczeem is onbekend. Wel is bekend dat het micro-organisme Pityrosporum ovale (een gistsoort), die van nature op ieders huid aanwezig is, een belangrijke rol speelt. Bij mensen met seborrhoïsch eczeem wordt deze gist, om onbekende redenen, in grotere hoeveelheden dan normaal aangetroffen. Het afweersysteem van het lichaam reageert op dit micro-organisme met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de roodheid van het eczeem. Waarom de gist bij sommigen wel en bij anderen geen problemen veroorzaakt is echter niet bekend. Emotionele spanningen kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren, evenals lage temperaturen in de herfst en winter en droge lucht in centraal verwarmde ruimten.

Wat zijn de verschijnselen?
“Roos” is de mildste vorm van seborrhoïsch eczeem en wordt gekenmerkt door fijne schilfertjes op het behaarde hoofd gepaard gaand met jeuk.  In een ernstiger vorm wordt de hoofdhuid rood en neemt de schilfering toe. Deze kan zo erg zijn dat de gehele hoofdhuid bedekt is met dikke schilfers, die plukjes haar omgeven als kwastjes. Daarbij kan ook (tijdelijke) haaruitval optreden.
Ook op de onbehaarde huid wordt seborrhoïsch eczeem gekenmerkt door jeuk, roodheid en schilfering, die vaak wat gelig van kleur is en wasachtig/vettig aandoet.
De jeuk bij seborrhoïsch eczeem is meestal milder dan bij andere vormen van eczeem, maar de verschijnselen kunnen cosmetisch erg storend zijn.
De meest aangedane plaatsen zijn de haargrenzen, de wenkbrauwen, de plooien naast de neus en in en achter de oren. Minder vaak wordt het eczeem gezien op de wimpers, de borst, de rug en in de plooien (navel, onder de borsten, buikplooi, liezen, bilspleet, rond de anus). In de plooien is de schilfering door het zweten meestal verdwenen en is de huid alleen maar rood. In zeldzame gevallen breidt het seborrhoïsch eczeem zich nagenoeg over het gehele lichaam uit.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zijn de verschijnselen van seborrhoïsch eczeem zo kenmerkend dat de (huid)arts op het oog de diagnose kan stellen. Bij twijfel wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen (een biopt), worden allergietesten gedaan of schilfertjes afgenomen voor onderzoek op schimmels.

Wat is de behandeling?
Algemeen
Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die weliswaar goed behandeld kan worden maar waarvoor nog geen definitieve genezing mogelijk is. De therapie is erop gericht om de gist Pityrosporum ovale terug te dringen en de ontstekingsreactie in de huid te verminderen. Elke vorm van behandeling is “symptomatisch”, hetgeen wil zeggen dat de symptomen (roodheid, schilfering, jeuk) onderdrukt worden.
De behandeling bestaat meestal uit het uitwendig gebruik van shampoo, crèmes of combinaties hiervan (lokale behandeling).
Soms is het nodig medicijnen in te nemen (systemische behandeling) en soms wordt lichttherapie toegepast.

Lokale behandeling
De meerderheid van de patiënten met seborrhoïsch eczeem kan goed worden behandeld met lokale middelen, dus middelen voor uitwendig gebruik. Roos kan over het algemeen goed behandeld worden met anti-roosshampoos die seleniumsulfide of zinkpyrithion bevatten. De huidarts schrijft vaak shampoos met ketoconazol of met teer voor. Ketoconazol is een middel dat de gist Pityrosporum ovale aanpakt. Bij ernstig eczeem op het hoofd worden lotions of crèmes met corticosteroïden voorgeschreven. Dit zijn stoffen die zijn afgeleid van de natuurlijke hormonen van de bijnierschors en die ontstekingsreacties remmen. Meer informatie over corticosteroïden kunt u lezen in de folder “Corticosteroïden voor de huid”.
Het seborrhoïsch eczeem van de onbehaarde huid wordt behandeld met crèmes die ketoconazol, corticosteroïden of een combinatie hiervan bevatten. Om bijwerkingen door langdurig gebruik van corticosteroïden te voorkomen zal de (huid)arts u adviseren om het gebruik van deze middelen na het verdwijnen van het eczeem te stoppen of te verminderen tot maximaal 3 dagen per week.
Een enkele keer wordt voor de behandeling van seborrhoïsch eczeem nog gebruik gemaakt van crèmes met zwavel, teer of salicylzuur.

Systemische behandeling
Bij ernstige vormen van seborrhoïsch eczeem kan, in combinatie met de lokale behandeling, in zeldzame gevallen een kuur met itraconazol- of fluconazol tabletten voorgeschreven worden. Deze middelen doden de gist Pityrosporum ovale en verbeteren daardoor veelal het eczeem.

Lichttherapie
Veel patiënten met seborrhoïsch eczeem weten uit ervaring dat de zon hun huidaandoening goed doet. Ultraviolet licht remt namelijk de ontstekingsreactie in de huid. Bij ernstige en uitgebreide vormen van seborrhoïsch eczeem die niet op lokale of systemische therapie reageren, kan behandeld worden met “lichttherapie”. Deze therapie wordt in het ziekenhuis toegepast en is alleen in uitzonderlijke gevallen nodig.

Wat kunt u zelf nog doen?
Roos verbetert vaak al door regelmatig het haar te wassen en goed na te spoelen. Voor de plooien (oksels, buikplooi, onder de borsten, liezen, bilspleet) is het van belang dat na de dagelijkse douche (zonder zeep!) de huid goed wordt afgedroogd. Gebruik alleen uw eigen haarborstel en kam.

Wat zijn de vooruitzichten?
Over het algemeen is seborrhoïsch eczeem een chronische aandoening. Na het stoppen van de therapie kan het eczeem weer verergeren of terugkomen. Dat betekent overigens niet dat de aandoening altijd blijft bestaan. Doorgaans wisselt het beloop sterk, waarbij periodes van rust worden afgewisseld met tijden waarin het eczeem actiever is.


Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2001 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 8-12-2005

 

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Handig
geschreven door Henk , 22-12-2016

Kerium DS Crème van la Roche-Posay helpt in mijn geval prima om de huid te kalmeren en is gewoon te koop bij de apotheek, Ik heb ook wel de medische cremes van de huisarts en dermatoloog ( hydrocortisol,, triamcinolon, betamethason en elidel pimecrolimus maar die hebben toch wel een flinke impact op je huid en kunnen zeker in je gezicht meer schade aanrichten dan ze goeddoen. in het geval van pityrosporum en ander gist en schimmelproblemen kan deppen met azijn ook helpen.


Behandeling
geschreven door Koen , 20-02-2016

Ongeveer 2,5 jaar geleden begon ik plekjes op mijn hoofdhuid op te merken. Eerst voelde ik vooral dat er wat "bultjes" opzaten, maar omdat ik niet kon zien wat het was krabde ik dat er af. Op een gegeven moment begon ik vlak achter mijn haargrens op mijn voorhoofd schilfers op te merken. De huid werd ook rood. Ook op mijn achterhoofd begon ik dit te voelen.
Ik heb het eerst een hele tijd genegeerd, omdat ik dacht dat het wel over zou gaan, maar ik begon wel rekening te houden met mijn haar, bijvoorbeeld door het wat langer te laten, zodat mensen de plekjes boven mijn voorhoofd niet zouden zien. Op een gegeven moment wilde ik er echt van af, en ben ik naar de huisarts gegaan. Daar werd gelijk seborrhoïsch eczeem vastgesteld, en kreeg ik een shampoo voorgeschreven met Ketoconazol erin (ik hoop dat ik het goed spel). Dit werkte nauwelijks, maar ik dacht dat dit te maken had met dat ik het niet goed gebruikte, aangezien ik in de behandelperiode een week weg was geweest en het in die periode niet gebruikt heb.
Een jaar later heb ik nogmaals zo'n flesje gevraagd, maar weer werkte het niet. De plekken werden wel groter, maar de schilfering en de mate waarin ik er last van had fluctueerden erg. Ik begon ook te merken dat ik met zweten hele erge jeuk op mijn hoofdhuid en gezicht kreeg (dat tweede waarschijnlijk doordat er kleine schilfertjes toch in mijn poriën of iets terecht kwamen, maar dat is puur mijn hypothese).
Toen ik afgelopen maand doorkreeg dat er haar uit begon te vallen, en er op meer plekken schilfers ontstonden, ben ik weer naar de huisarts gegaan. Gelukkig zei hij gelijk dat er naast de shampoo ook een andere behandeling was. De shampoo bestrijdt namelijk alleen de schilfers die veroorzaakt worden door een gist dat zich op eczeemplekken vestigt. Hij begon over een zalf als hormoonbehandeling. Ik vond dit eerlijk gezegd nogal rigoreus klinken, maar ik heb er wel mee ingestemd.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar verschrikkelijk blij mee ben. Ik moest de eerste week elke dag dit zalfachtige spul op mijn hoofdhuid smeren (het is een wit flesje met een substantie waar Topicorte steroïden in zitten geloof ik). Ik ben nu zo'n twee weken verder, en de plekjes zijn nagenoeg verdwenen. Ik merk dat ik bij het sporten nauwelijks meer last heb van jeuk. Ik moet wel toevoegen dat ik deze steroïden moet blijven gebruiken, de eczeem verdwijnt namelijk nooit helemaal. Ik gebruik nu 2 keer in de week de Ketoconazolshampoo, en smeer daarna de hormonenzalf in mijn haar. Tot nu toe gaat dat prima.

Als laatste wil ik zeggen dat ik iedereen kan aanraden naar de dokter te stappen met deze klachten. Ik hou er persoonlijk helemaal niet van om naar de dokter te gaan, maar ik merk achteraf dat mijn eczeem een enorme hoeveelheid stress met zich meebracht. Als het waaide bijvoorbeeld was ik bang dat iedereen de schilfers en roodheid zag, aangezien het zichtbaar was als ik mijn haar omhoog deed, en ik was altijd bang dat het erger zou worden. Mijn zelfvertrouwen was dus enorm gedaald, zonder dat ik dit zelf in die periode echt door had (waarschijnlijk negeerde ik het onbewust). Sorry voor het lange verhaal, maar ik wil graag laten zien dat het bij mij heeft gewerkt en zo anderen helpen.

Koen


Seborrhoïsch eczeem langs neus/op gezicht
geschreven door Paul Janssen , 11-08-2015

Graag wil ik even mijn ervaringen met jullie delen aangezien ik zelf ook al jaren op zoek ben geweest naar iets wat mij zou helpen met dit eczeem.
Na lang zoeken heb ik een oplossing gevonden die voor mij werkt.
Ik ben inmiddels a zo'n 6 keer bij de dermatoloog geweest en deze heeft mij gedurende deze tijd vrijwel alles voorgeschreven wat er voor te schrijven viel.
Van pillen tot aan crèmepjes... ik heb het allemaal in mijn kast liggen. Niets hope en sommige maakten het alleen maar erger.
Rode vlekken met witte schilfers langs de neus, op mijn voorhoofd en op mijn bovenlip waren elke dag weer een irritatie.
Inmiddels zijn deze niet meer zichtbaar hoewel ik nog bijna elke week moet blijven smeren om ze ook weg te houden (maar wat maakt dat uit),
Nu zal ik even beschrijven wat ik gebruik en wat ik er mee doe. Ik heb twee zalfjes voorgeschreven gekregen van de dermatoloog die ik eigenlijk om de dag gebruik tot het weg is.
Op de verpakking staat:
- koolteeroplossing5%
Zwavel 5%
lanettecreme

- miconazolnitraat 2%
triamcinolonacetonide 0,1%
cetomacrogolcrème

Dit zijn de twee die ik gebruikt heb waardoor ik het onder controle gekregen heb.
Wat ik gedaan heb is savonds voor dat ik naar bed ging een flinke dikke laag langs mij neus gedaan waardoor het snachts tijd had om in te trekken.
De eerste dag heb ik de koolteeroplossing gedaan, de dag erna heb ik de miconazolnitraat gesmeerd. Zelfs heb ik op sommige dagen twee keer gedaan (als ik niet het huis uit hoefde). Na een week was mijn neus flink rood maar het schilferen werd een stuk minder. Toen ben ik een week helemaal gestopt met smeren om mijn neus en voor hoofd te laten herstellen van de crèmes. Tot mijn verbazing kleurde het helemaal bij. De plekken op mijn voorhoofd zijn vrijwel helemaal weg en langs mijn neus zie je bijna niet meer. Zo nu en dan voel ik het langs mijn neus weer op komen. Het begint dan wat te kriebelen en ik zie wat kleine schilfer op komen. Het is voor mij dan voldoende om dan twee dagen de miconazolnitraat te smeren om het weer weg te houden voor een week of soms twee (ligt aan de stress denk ik).
Ik moet denk ik wel de rest van mijn leven smeren, maar wat maakt het uit.

Mochten jullie nog vragen hebben over het een of het ander dan kun je mij gerust even een mailtje sturen.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!! Ik ben zelf ook alle sites af gegaan en weet hoe frustrerend het is om alles te proberen maar niets te zien werken....
Alle hoop en hulp is dan welkom.

Naast het eczeem op mijn neus heb ik ook nog flinke roos op mijn hoofd. De dermatoloog kon niet vertellen of dit er iets mee te maken had.
Maar ook hier heb ik na 100 verschillende shampoos te proberen de juiste gevonden die naar twee keer gebruiken vrijwel alles weg haalt bij mij.
Antiroos shampoos maakte het bij mij alleen maar erger dus gelukkig heb ik deze gevonden. De shampoo heet: “MATRIX Biolage scalptherapie” het is een antidandruff shampoo.

Gebruik het als volgt: de shampoo goed op je hoofdhuis in wrijven het vervolgens zo'n 10 min laten zitten en dan voel je het al wat branden (of soms ook niet).
Vervolgen (heeeel belangrijk) GOED uitspoelen. En daar bedoel ik mee met de douchekop dicht bij je hoofd uitspoelen. Ik merkt namelijk dat als ik dat niet deed mijn hoofdhuid heel rood werd. Maar de "roos" (of wat het ook was) ging weg binnen 3 tot 4 dagen.

Ik ben een blij persoon!! hopelijk helpt dit jullie ook.
Succes!


Seborrhoïsch eczeem langs neus/op gezicht
geschreven door Paul Janssen , 06-08-2015

Graag wil ik even mijn ervaringen met jullie delen aangezien ik zelf ook al jaren op zoek ben geweest naar iets wat mij zou helpen met dit eczeem.
Na lang zoeken heb ik een oplossing gevonden die voor mij werkt.
Ik ben inmiddels a zo'n 6 keer bij de dermatoloog geweest en deze heeft mij gedurende deze tijd vrijwel alles voorgeschreven wat er voor te schrijven viel.
Van pillen tot aan crèmepjes... ik heb het allemaal in mijn kast liggen. Niets hope en sommige maakten het alleen maar erger.
Rode vlekken met witte schilfers langs de neus, op mijn voorhoofd en op mijn bovenlip waren elke dag weer een irritatie.
Inmiddels zijn deze niet meer zichtbaar hoewel ik nog bijna elke week moet blijven smeren om ze ook weg te houden (maar wat maakt dat uit),
Nu zal ik even beschrijven wat ik gebruik en wat ik er mee doe. Ik heb twee zalfjes voorgeschreven gekregen van de dermatoloog die ik eigenlijk om de dag gebruik tot het weg is.
Op de verpakking staat:
- koolteeroplossing5%
Zwavel 5%
lanettecreme

- miconazolnitraat 2%
triamcinolonacetonide 0,1%
cetomacrogolcrème

Dit zijn de twee die ik gebruikt heb waardoor ik het onder controle gekregen heb.
Wat ik gedaan heb is savonds voor dat ik naar bed ging een flinke dikke laag langs mij neus gedaan waardoor het snachts tijd had om in te trekken.
De eerste dag heb ik de koolteeroplossing gedaan, de dag erna heb ik de miconazolnitraat gesmeerd. Zelfs heb ik op sommige dagen twee keer gedaan (als ik niet het huis uit hoefde). Na een week was mijn neus flink rood maar het schilferen werd een stuk minder. Toen ben ik een week helemaal gestopt met smeren om mijn neus en voor hoofd te laten herstellen van de crèmes. Tot mijn verbazing kleurde het helemaal bij. De plekken op mijn voorhoofd zijn vrijwel helemaal weg en langs mijn neus zie je bijna niet meer. Zo nu en dan voel ik het langs mijn neus weer op komen. Het begint dan wat te kriebelen en ik zie wat kleine schilfer op komen. Het is voor mij dan voldoende om dan twee dagen de miconazolnitraat te smeren om het weer weg te houden voor een week of soms twee (ligt aan de stress denk ik).
Ik moet denk ik wel de rest van mijn leven smeren, maar wat maakt het uit.

Mochten jullie nog vragen hebben over het een of het ander dan kun je mij gerust even een mailtje sturen.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!! Ik ben zelf ook alle sites af gegaan en weet hoe frustrerend het is om alles te proberen maar niets te zien werken....
Alle hoop en hulp is dan welkom.

Naast het eczeem op mijn neus heb ik ook nog flinke roos op mijn hoofd. De dermatoloog kon niet vertellen of dit er iets mee te maken had.
Maar ook hier heb ik na 100 verschillende shampoos te proberen de juiste gevonden die naar twee keer gebruiken vrijwel alles weg haalt bij mij.
Antiroos shampoos maakte het bij mij alleen maar erger dus gelukkig heb ik deze gevonden.
Gebruik het als volgt: de shampoo goed op je hoofdhuis in wrijven het vervolgens zo'n 10 min laten zitten en dan voel je het al wat branden (of soms ook niet).
Vervolgen (heeeel belangrijk) GOED uitspoelen. En daar bedoel ik mee met de douchekop dicht bij je hoofd uitspoelen. Ik merkt namelijk dat als ik dat niet deed mijn hoofdhuid heel rood werd. Maar de "roos" (of wat het ook was) ging weg binnen 3 tot 4 dagen.

Ik ben een blij persoon!! hopelijk helpt dit jullie ook.
Succes!


eczeem
geschreven door Stams , 02-06-2015

Hier staat http://www.allesovereczeem.nl/seborroisch-eczeem/ dat voeding een van de oorzaken is. Als dit zo is moet deze aandoening te genezen zijn.


smetplekken
geschreven door helen , 26-04-2015

Tobben met kleding aanhouden ivm smetplekken zoals afbeelding hier onder borsten. Volgens huisarts door blijven smeren met ketonazol omdat er verder niks aan te doen is. Maar het wordt alleen maar pijnlijker. Dode zee zout schijnt nognoptie te zijn lees ik hier.Ben al bezig met backing soda maar dat blijft erg door branden. Wie heeft daar ervaring mee?


Jeuk en roodheid
geschreven door Juliette , 26-02-2015

Ik ben 20 jaar en heb zo lang als ik me kan herinneren last van roodheid en kleine schilfering langs mijn neus en haargrens. Nu heb ik sinds een jaar of 3 ook heel erg last van dat soort plekjes bij mijn wenkbrauwen en er net iets boven, die ook heeel! erg jeuken. Ik smeer mijn gezicht elke avond en ochtend in en maak het schoon met ph neutrale producten maar niks helpt. Wel ben ik voor veel dingen allergisch en slik ik daar ook medicijnen voor. Zou dit seborrhoïsch eczeem kunnen zijn?


eczeem
geschreven door frederika , 25-02-2015

ik heb het boven mijn ogen en in mijn oor
ik gebruik een aloe vero zalf van dr organic speciaal voor je ogen en die werkt geweldig het gaat niet voor altijd weg maar je ziet er bijna niets meer van en geen jeuk en geen schilfers en geen roodheid het is heerlijk spul
ik hoop dat iemand hier wat aan heeft want van die cortisonen wordt je ook niet blij
je huid wordt er dunner van dus voor je ogen is dat geen optie dan is de aloe vera creme van dr organic ( koop je bij de tuinen) super ik ben er heel blij mee anders loop ik altijd met een dik oog met schilfers die er niet zo fris uitzien en nu niet


jeuk en eczeem
geschreven door M , 04-04-2013

Meer dan 10 jaar heb ik last van seborrhiosh eczeem in het oor en op de hoofdhuid.
De hoofdhuid heb ik 10 jaar onder controle kunnen houden met Ketoconazol en iedere dag het haar wassen en om de dag wassen met Head & Shoulders (je moet wel even testen welke H&S het beste werkt voor jou).
Sinds kort ben ik een aantal keer naar het buitenland verhuisd en door de stress is het aanzienlijk erger geworden met grote plekken in de nek. Met de creme Betamehason Sandoz verdwijnt de jeuk dezelfde dag nog en is de plek aanzienlijk kleiner de volgende dag. Het komt helaas we iedere keer terug. Ik heb ontdekt dat als ik de creme 1 x in de week lichtelijk opsmeer op de plek waar het normaal gesproken tevoorschijn komt dat het dan wegblijft.

Voor de oren gebruik ik oordruppels + triam en soms de hiervoor genoemde creme. Ik heb gelukkig geen jeuk in het oor maar wel de schilfers. Helaas heb ik nog niet het juiste middel gevonden om het voor lange tijd te laten verdwijnen.

Succes!


...
geschreven door yannick , 29-10-2012

Seborroische eczema is een schimmel. ik doe eens in de week head & shoulders op mijn gezicht, laat die een minuutje trekken, zodat het goed brand ( na een tijd brand deze niet meer omdat de schimmel niet meer actief is ) en dan afspoelen met water. In de H&S zit pyrithione zink , 1 van de weinige dingen waar de schimmel echt niet tegen op kan. Verder ook zon! UV vind hij ook niet leuk. En koude zou beter zijn dan vochtig warm! Succes !


Seborrihoisch eczeem
geschreven door JCH Wisman Coops , 12-10-2010

Zelf heb ik al een jaar of 10 last van deze vervelende aandoeningen, het begon kort voor dat ik ging trouwen. Je kunt je voorstellen dat ik hier niet op zat te wachten met het schieten van trouwfoto's in het vooruitzicht. Over de jaren heen heb ik heel wat verschillende producten gebruikt en getest. Hieronder zie je een uiteenzetting van mijn persoonlijke bevindingen:
Gebruik voor het gezicht hypo-allergene producten
Gebruik voor het wassen van het haar een zachte shampoo, liefst hypo allergeen. Naast een elke dag shampoo gebruik 1 a 2 keer per week sunshell (verkrijgbaar bij Etos, hier moet je wel naar vragen want het staat niet in het schap)
Voldoende slaap, minder stress en goede voeding is noodzakelijk. Des te meer stress, des te meer stresshormonen in het lichaam. Deze hormonen zetten ontstekingsreacties in gang die aan de grondslag liggen aan deze aandoening
Wanneer het eczeem op komt zetten, gebruik in overleg met de arts een zalf met een corticosteroiden. Meestal is binnen 24 uur de meeste jeuk en roodheid weg.
Ik wens je verder heel veel sterkte. Het is niet iets wat over gaat, maar het leven gaat gewoon verder.


schimmels,gisten in het gezicht
geschreven door luc , 18-09-2010

ik heb al een jaar lang last van rode vlekjes,bultjes,onstekingen,jeuk
ik word er helemaal gek van
elke dag kijk ik in de spiegel voel me dan zo rot
ik ben al paar keer bij de dokter geweest heb 3 maanden aan de antibiotica gezeten
en nou voor de 2 x naar de dermatelog ik heb itraconazol,ketoconazol,creme gekregen en dag dat het minder werd
maar nee het komt maar elke keer terug ik ben ten einde raad.
ik voel me zo rot elke dag waneer ik weer ik de spiegel kijk voel ik me weer zo kuuutt
iedereen vraagt wat je hebt ik zou zo krijg weer me oude huidtje terug willen
ben ook zo bang dat ik er zoveel litekentjes aan over hou
ik had nooit last van puisten en nou krijg ik allemaal gekut in me gezicht waar ik nou al een jaar mee rond loop
kan iemand mij meschien helpen ??


Eczeem
geschreven door Bianca van Berkel , 03-04-2010

Ik lees nu pas u verhaal. Ik heb al erg lang Seborrhoïsch eczeem en ik gebruik sinds een paar jaar t gel shampoo van neutrogena. Ik houd het daarmee redelijk onder controle. Het is i.p. bij de drogist te koop maar soms moeten ze het bestellen. Succes verder.
Groetjes Bianca


Sudocrem bij Seborrhoïsch eczeem
geschreven door René Visser , 25-03-2010

Ik heb de aandoening al vele jaren, weet me te herinneren dat ik ooit verschrikkelijke roos had, die alleen met head en shoulders menthol verdween. In mijn oren heb ik jeuk en schilfers en rond de neus zeer heftig. Ook op de borst, precies in het midden. De zalfjes van de dermatoloog hielpen niet (niet voor deze kwaal althans) en ik heb de hele inhoud van de make-up koffer van mijn vrouw aan zalfjes geprobeerd en helemaal niet hielp. Uiteindelijk heb ik een potje Sudocrem (voor de billetjes van de kleine!) geconfisqueerd en dat lijkt goed te gaan. Nadeel is dat het zo verrekte wit is, dus dun smeren rond de neus anders zie je er niet uit! Verder heb ik het idee dat producten met iets van menthol er in een positief effect hebben, zoals talkpoeder en douchegel e.d.
Als ik niet smeer dan is het zo weer terug. Tegenwoordig ook al bij mijn wenkbrauwen en kin!
Sinds ik in ploegendienst (4 jaar...) werk is het veel erger geworden. Slecht slapen, stress, ik denk dat het wel degelijk invloed heeft. Ik heb geen idee of aanvullende vitaminen oid iets helpt.


nog geen oplossing
geschreven door G , 23-12-2009

Heb ook last van deze hardnekkige aandoening, heb er nu een zo een 2,5 half jaar last van wat zich uit in rode plekken op het hele gezicht. Bij mij is het ontstaan toen ik een tijd lang niet veel at voordat ik ging slapen, denk dat dit me imuunsysteem heeft aangetast.
Heb er in de winter echt veel last van, hopen dat het ooit nog is weg gaat.
@ Maarten Bakker, welke oplossing gebruik jij om de plekken mee in te deppen? misschien een keer het proberen waard.


Rode eeemplekken op gezicht en roos behandeld met Dode zee zout
geschreven door Maarten Bakker , 02-12-2009

Ik had enkele jaren veel last van eczeem op mijn voorhoofd, slapen en wangen naast de neus. Daarnaast stevige roos en rode vlekken langs haarlijn. Cortison helpt niet en maakt de huid erg dun. Sinds een paar weken dep ik de plekken met een oplossing van (Dode) Zeezout van het merk Zarqa. Gezicht en hoofdhuid zijn nu mooi rustig, jeukvrij en schoon. Ook is de heftige roos verdwenen. Geweldig! Iedereen veel succes gewenst!


sdf
geschreven door michel , 29-10-2009

geen commeciele troep als Head and Shoulders gebruiken ... raadpleeg een arts die geeft waarschijnlijk ketoconazol shampoo met een cortisolsteroide zalf .... selsun shampoo schijnt ook goed te werken


Hulp
geschreven door .... , 14-04-2009

Ik heb zelf ook dit soort eczeem..! head en shoulders helpt inderdaad bij mij ook! verder ben ik met een scrub mijn gezicht gaan scrubben, dit werkt fantastisch bij mij. tevens gebruik ik daarna een facewash..! na het douchen is het een kwartier nog erg rood.. daarna trekt het helemaal weg! misschien een tip voor sommige mensen!


Eczeem
geschreven door Hymke , 05-04-2009

Ik ben 16 jaar en ik heb ook veel last van jeuk op mijn hoofd, vooral op mn voorhoofd en bij mn neusvleugels. Vaak gaat het eerst jeuken dan schilveren en dan kan het echt pijn doen als ik er niks aan doe. Ik gebruik nu dermalex care voor een snel geirriteerde droge en gevoelige huid en als ik dit op doe is het binnen 2 dagen weg maar zodra ik het een paar dagen niet op doe komt het net zo hard weer terug... Heel vervelend!


Head & shoulders
geschreven door Jo , 27-03-2009

Head and shoulders menthol werkt wel redelijk goed. Tevens zwitsal babylotion tegen huidschilfers kan ook aangebracht worden(na het wassen en drogen haar een klein beetje maar).


Jeuk
geschreven door J.A. de Snaijer-Roos , 18-11-2008

Mijn zoon heeft ook last van het Seborrhoïsch eczeem. Hij heeft ontzettend veel jeuk, vooral op zijn hoofd.
Het probleem is dat hij een spierziekte heeft, hierdoor zijn armen niet kan bewegen als hij niet in
de rolstoel zit en dan dus niet kan krabben. Vooral op bed heeft hij veel last van jeuk op zijn hoofd
en dan kan hij juist niet krabben. Voor zijn gezicht hebben we die hormoonzalf, die helpt wel goed,
maar we hebben al van alles geprobeerd, allerlei shampoo's, ook van de dermatoloog maar die wist
er eigenlijk ook geen raad mee. Is er geen middeltje tegen die verrekte jeuk??