Sinaasappelhuid (cellulite)

Cellulite, wat is dat?
Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd.  De huid is hobbelig geworden doordat  het vetweefsel uitpuilt tot in de lederhuid. Dit is een normaal verschijnsel dat met name bij vrouwen vanaf de puberteit regelmatig voorkomt. Het is geen ziekte. Het is niet hetzelfde als cellulitis, deze namen worden nog wel eens verwisseld met elkaar, maar dat is niet correct. Cellulitis (wondroos, belroos) is een ernstige bacteriele infectie van de huid die met antibiotica moet worden behandeld.


Sinaasappelhuid ziet men met name bij vrouwen aan de dijen en billen. Bij strijklicht is het hobbelige aspect goed te zien. Door enkele centimeters huid tussen duim en wijsvinger vast te pakken kun je het 'uitpuilen' van de vetlobjes in het onderhuids weefsel nog duidelijker zien.

Image
foto: laat stadium van sinaasappelhuid.

Cellulite, wie krijgen het?

Bijna alle vrouwen (zo’n 90%) vanaf de puberteit vertonen verschijnselen van een sinaasappelhuid. De verandering van de huid is hormonaal bepaald. Bij mannen wordt een sinaasappelhuid meestal alleen gezien  wanneer er sprake is van hormonale stoornissen ( meestal een tekort aan mannelijk hormoon). Er is geen duidelijke relatie tussen (over)gewicht en sinaasappelhuid. De sinaasappelhuid  wordt bij een grotere omvang van de dijen wel duidelijker zichtbaar.

Celllulite, wat is de behandeling?
Cellulite oftewel sinaasappelhuid is een normaal verschijnsel. Vrouwen  storen zich vaak aan de hobbelige huid. De cosmetische industrie heeft vele crèmes en andere therapieën op de markt gebracht. Geen enkele behandeling geeft echter een vermindering van de sinaasappelhuid.  Liposuctie  is ook  geen oplossing voor het probleem. Er is geen enkele behandeling die bewezen werkt tegen een sinaasappelhuid.
Gewichtsverlies?
Gewichtsafname kan het aspect van de huid verbeteren, omdat de inhoud van de individuele vetcellen afneemt en er dus een minder vetmassa overblijft. Recent onderzoek toonde aan dat afvallen bij de meeste vrouwen een gunstig effect had op de sinaasappelhuid, bij een kleine groep  echter verergerden de klachten juist.

 

Uit Wikipedia: {getdefinition word=sinaasappelhuid} 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment