Smetplekken (intertrigo)

Wat is intertrigo?
Intertrigo is de medische term voor wat in de volksmond smetplekken wordt genoemd. Daarbij ontstaat er roodheid en irritatie in de lichaamsplooien zoals de liezen, de buikplooi, en onder de borsten. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat de plooien daarbij dieper zijn. Ook  patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn kunnen intertrigo klachten ontwikkelen. 
De factoren die een rol spelen bij intertigo zijn naast het  overgewicht: transpiratie, wrijving en incontinentie voor urine. Door ophoping van zweet en urine en door wrijving wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De huid raakt hierdoor makkelijk geirriteerd, waardoor de roodheid ontstaat. Door de warmte en de aantasting van de huidbarriere krijgen bacterien en schimmels vrij spel. Deze 'secundaire infecties' doen de intertrigo verergeren.
De intretrigo geeft verder weinig klachten.
In het begin geeft het alleen maar jeuk, later kan het pijnlijk zijn, als het niet goed wordt behandeld.

Image
 
Intertrigo is eenvoudig herkenbaar en het is niet moeilijk om de diagnose te stellen. Niet alle plekken in plooien zijn echter intertrigo. Er zijn andere huidziektes, zoals psoriasis, candida, erythrasma of seborrhoïsch eczeem, die ook rode plekken in plooien kunnen geven. Meestal zijn er dan wel ook huidafwijklingen op andere huiddelen, die herkenbaar zijn als bijvoorbeeld psoriasis. 

Wat is de behandeling?
Intertrigo is een irritatief eczeem. In eerste instantie, bij uitgebreide klachten, zal daarom behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Daarmee komt het snel tot rust. Bij vermoeden op een secundaire infectie kan dit eventueel gecombineerd worden met een antischimmelcreme of een antibacteriele creme.
preventief: naast gewichtsbeperking en het dragen van schone droge kleding, wordt meestal een beschermende creme geadviseerd zoals zinkzalf. Het zinkpoeder vormt een extra beschermlaag (erg goed bij urineoncontinentie) en werkt preventief tegen bacterien en schimmels.Transpiratie kan worden tegengegaan met antitranspiratiemiddelen. Eventueel kan Engels pluksel in de plooien (vooral buikplooi en onder borsten) worden gelegd. Dit is erg zacht, irriteert niet, en kan wat transpiratievocht opnemen.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Beste oplossing
geschreven door Jantien Smullebroek , 15-09-2011

Ik heb Cavilon creme gebruikt, tekrijgen via de huisarts..! Hielp gelijk!


Zou talkpoeder ook geen goed idee zijn?
geschreven door Smits , 12-05-2010

Zou talkpoeder ook geen goed idee zijn?


ReSkin-XL patches bij huidirritatie, wrijving en intertrigo
geschreven door Mathilde , 02-03-2009

Ik heb een geweldige pleister gevonden die erg goed helpt bij huidirritatie, wrijving en intertrigo. De firma waar je die pleister kan kopen heet ReSkin-XL. Deze pleisters zijn in verschillende maten te koop en een speciale maat die je op maat kan knippen, ook de vorm voor onder de borsten is heel handig. Je kunt deze pleister hergebruiken, is lucht doorlatend, laat geen nare plakranden achter, is elastisch en werkt verzachtend en genezend. Kortom heel fijn als je last vam intertrigo hebt. Ik heb diverse stukken in huis en gebruik het voor allerlei plekken die irriteren en schuren.
Wil je hier meer over weten kun je op hun website kijken: www.reskin-xl.nl Je kunt het daar ook bestellen.