Spider naevus (spinnenkop)

Wat is het?
Een spinnenkop (spider naevus, naevus araneus) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Spinnenkopjes komen zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.

Hoe ziet het eruit?
De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.

Image  foto: spinnenkop of spider naevus nabij het onderooglid.

Meer foto's, klik hier

Wie krijgt het?
Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kunnen spinnenkopjes in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.

Hoe ontstaat het?
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Spinnenkopjes zijn zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.


Hoe wordt het behandeld?
Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnekopjes hebben ontwikkeld. Wanneer tot behandeling wordt overgegaan zijn er twee therapiemogelijkheden. De keuze is afhankelijk van de grootte van de afwijking:

  • Bij spinnenkopjes met een iets groter centraal vaatje is meestal een behandeling met de coagulator aangewezen. Er wordt dan een klein naaldje in het centrale vaatje gebracht. Vervolgens wordt door een electrische stroom op het naaldje te zetten het vaatje dichtgebrand. Voor het verwijderen van de overblijvende waaier van bloedvaatjes kan dan vervolgens een vaatlaser worden gebruikt.
  • Bij heel kleine spinnenkopjes is laserbehandeling met de vaatlaser alléén een goede optie.
    Overigens kan coagulatie een klein littekentje in de huid achterlaten. Laserbehandeling geeft doorgaans geen littekenvorming.Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

?
geschreven door Maya , 18-02-2017

Ik ben nu 13 jaar en heb er al last van sinds mijn 9 de weet iemand bij welke kliniek de prijs meevalt onder€60 want ik vind het zonde om al mijn spaargeld uit te geven.. Het liefst in zuid holland?


spinnekopjes
geschreven door erna , 09-05-2015

hallo beste lezers, ook ik heb veel last van spinnekopjes op mn decollete en in de hals....is er misschjen ook een creme voor te krijgen ipv laserbehandelingen? De dokter stuurde me naar bergsma kliniek en die adviseert laseren maar geeft geen garanties....hoop een antwoord hierop te krijgen.....


Vergoeding
geschreven door Yara , 21-10-2013

Ik ben vandaag bij de huisarts geweest en ik heb een doorverwijzing gekregen. Ik heb mijn zorgverzekering net gesproken maar die vertellen me dat dit niet vergoed word. Ik ben hier al een paar keer eerder voor behandeld en dit werd toen wel vergoed. Ik vermoedde ook dat de vrouw aan de telefoon niet wist waar ze het over had en maar wat zei.. Daarom is mijn vraag; Zijn er hier mensen die het wel vergoed hebben gekregen? Zo ja, welke zorgverzekering heeft u?

mvg, Yara


lazebehandeling
geschreven door mieke , 08-06-2012

gisteren geweest voor een lazerbehandeling! na hoeveel dagen zou dit weg zijn? of zou het al direct moeten weg geweest zijn...bij mij zie ze nog allemaal zeer goed enkel staat het gezwollen...iemand ervaringen mee???


Spider naevus
geschreven door JustMe , 25-09-2010

Ik ben 35 en heb al enkele jaren spinnetjes ter hoogte van mijn onderste ribben. De laatste tijd zijn ze echter erg pijnlijk bij aanraking. Iemand gelijke ervaring ?


spider naevus
geschreven door Han Pors , 02-08-2010

ik heb er een sinds 2 maanden, brandt, tintelt en is pijnlijk. is dat normaal? gaat het nooit meer over?
ben 72 jaar.


Erg veel
geschreven door Ryanne , 13-06-2010

Ik heb al erg veel sinds een paar jaar krijg ik er ieder jaar er een paar bij. Ik vind het zelf niet mooi en laat het weg branden. Ik wil het graag laten laseren omdat je van het branden lelijke littekens krijgt. Ik heb er vooral veel op mijn handen. En nu al 3 in mijn gezicht. Wordt het laseren ook vergoed?


Heb het ook
geschreven door Someoneinthisworld , 19-05-2010

Ik heb dit ook, alleen vind ik dit niet erg het is onder mijn oog ook nabij het onderooglid.
Ik vind het niet lelijk, en mischien ben ik wel gek als ik dat zeg maar het past bij me ook omdat ik het al nu ongeveer 16 jaar heb? of sinds mijn geboorte al dat kan ook.


Spider Naevus
geschreven door Robert , 19-03-2010

Ik heb er zelf ook last van, ben ook naar de huisarts geweest, die heeft me doorgestuurd naar een kliniek waar ze ze weg konden branden, dat heeft bij 1 van die 3 plekjes die ik heb geholpen, die is nu weg, en de andere zijn eigenlijk alleen maar groter geworden. Daarvoor ben ik vandaag voor geholpen, by een lasercentrum, en daar hebben ze eigenlijk nog meer plekjes weggelaserd, vreemd en pijnlijk gevoel, en opgezwollen gezicht. Hopelijk is het de moeite waard, maar we zullen het zien.
Even een reactie op Ellen, ja bloedvaatjes kunnen groter en dus meer zichtbaar worden, na een behandeling by een lasercentrum kunnen ze onmogelijk groter worden.


...
geschreven door ellen , 23-10-2009

Ik heb zelf ook zichtbare bloedvaatjes onder het oog. Ik ben er al mee naar de huisarts geweest en hij zegt dat het spiderneavus is. Weet iemand of ie bloedvaatjes nog groter en meer zichtbaar kunnen worden?