Striae (striemen)

Wat zijn zwangerschapsstriae?
Striae of striemen zijn streepvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel in de lederhuid te snel wordt opgerekt door een te snelle uitzetting van de huid in kwestie. Het komt bij zwangerschappen vrij veel voor. Maar ook door bijvoorbeeld de snelle groeispurt tijdens de pubeertijd kunnen striae ontstaan, vooral bij meisjes op heupen, dijbenen en ook borsten.Image

In een vroeg stadium zijn de striae parallel aan elkaar lopende roodpaars gekleurde strepen op de huid. De plekken kunnen verheven zijn, en geven dan jeuk en soms zelfs pijn. Later (soms pas na jaren) verdwijnt de paarse kleur en worden ze huidkleurig. Daarbij lijken ze vaak wat verzonken in de huid. De huid lijkt dan ter plaatse dunner en rimpelig. Sommige striae kunnen wel 20 centimeter lang worden.

Wat is de behandeling?
Hoewel striae, behalve wat jeuk en pijn in de beginfase, eigenlijk geen klachten geven, kunnen ze cosmetisch gezien erg belastend zijn.
Tot voor kort was er geen effectieve behandeling, maar Fractional Lasertherapie in een vroege fase lijkt toch wel goede resultaten te kunnen geven.

Preventie: tijdens de zwangerschap de huid goed masseren met olie houdt de huid soepel en geeft wel enige vorm van preventie. Voor pubermeisjes geldt: tijdens de pubertijd goed opletten op het gewicht. De striae ontstaan het meest bij meisjes die tijdens de pubertijd niet alleen in de lengte maar ook in  de breedte groeien.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

Uit Wikipedia: {getdefinition word=striae}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Striemen
geschreven door Lorraine , 17-11-2013

Hallo,
Ik heb een vraag.
Ik heb na mijn zwangerschap een hoop striae over gehouden en ook een echte zwangerschapsbuik. Nu heb ik bijna iedere dag geïrriteerde striemen aan de onderkant van mijn zwangerschapsbuik hiermee bedoel ik een soort schortje. De striemen jeuken dan echt super erg en worden heel erg rood. Ik hoop echt op een antwoord
Mvg Lorraine


striae
geschreven door mamma , 23-06-2010

Mijn dochter van 9 kreeg het op haar bovenbenen na weken klagen over pijn. Groeipijn..
Toch even naar de dokter voor advies en daar werd de dermatoloog ingeschakeld want het kan van je alvlees- of schildklier af komen.. Gelukkig niet in haar geval. Ik las hier iets over laseren maar mijn dochter krijgt een peeling die er voor zorgt dat de 1e huidlaag geirriteerd raakt en zichzelf gaat herstellen.. Misschien kan iemand hier iets mee..
Hiervoor gebruiken ze dezelfde zalf als bij ernstige acné


striae
geschreven door elly , 21-05-2010

Nou Patricia dat is niet juist!
Als je vermagert kan je ook striemen krijgen. Sindy, alles wat je huid te verduren krijgt, uitrekken, inkrimen maar ook bv tijdens een val of zo kan scheuren in de onderlaag veroorzaken, striemen dus.
Als je wil afvallen, of je komt bij doe je dit best zo 'rustig' aan mogelijk. Bv geen crashdieeten want dat kan je huid niet verwerken.
Bij zwangerschap of puberteit is het grote probleem dat het veel te snel gaat, de huid kan het niet meer aan.
Groetjes!


striae
geschreven door patricia , 11-05-2010

sindy natuurlijk krijg je dat omdat je te snel verdikt. net zoals met zwangerschap.
hoe sneller je huid groeit als dat je huis aankan krijg je striae..dus hoe sneller je dik wordt.
groetjes patricia
ik hoop dat ik heb geholpen


striemen
geschreven door Youri , 25-03-2010

hoi,

Er wordt op diverse NL sites gezegd dat er geen oplossing voor striae is. Maar kijk je bijv. naar Engelse Wikipedia of andere buitenlandse sites daar word over veelbelovende resultaten gesproken en dat er
al het nodige klinische onderzoek is verricht naar de resultaten van diversen laser therapieën. En daar staat ook dat er al veelbelovende resultaten zijn. Wat moet ik nou geloven? Is er nog niks concreets op dit moment omdat veel onderzoeken in de klinische fasen zitten? Is er hoop voor grote verbetering/verwijdering voor striae in de komende jaren?

Groetjes Youri


striemen
geschreven door sindy , 13-11-2009

hallo
ik heb een vraagje
striemen krijg je dat omdat je rap verdikt of krijg je dat als je vermagert
graag snel antwoord
groetjes sindy